Musikredaktionen

P3 Guld: Nya tider i gammal form

DSC05745smal.JPG

Mycket kändes tryggt med gårdagens P3 Guld gala i Partille Arena. Nio priser delades ut för artonde året i rad. Samma tid och samma plats som tidigare år. Formen har liksom satt sig, vi vet vad vi kan förvänta oss när Sveriges Radio ”stolt presenterar” en branschutflykt till Göteborg.

Kanalen P3 däremot har precis gjort en stor nylansering och försöker hitta sin plats hos en ny ung publik, eller en gammal publik, eller en musikintresserad publik eller vad gör folk nuförtiden och vi måste finnas där publiken finns och ge dom vad dom vill ha men var vill dom ha det? Största nyheten på P3 Guld var att Kodjo Akolor återtagit programledargigget efter att ha lånat ut det till Tina Mehrafzoon de senaste fyra-fem åren. Men Kodjo representerar ju knappast en ny generation unga röster.

De nominerade och pristagarna däremot står för en spännande ny tid. Molly Sandén utropades förvisso till kvällens stora vinnare med en guldmick och en plackett med årets pop inristat. Men Molly var den mest etablerade vinnaren av alla, och oftast fick de äldre rävarna som Robyn och Maggio se sig besegrade av nya stjärnskott. Det var också tydligt att 2019 var hiphopens år då de flesta genreneutrala kategorierna som artist, grupp, låt och framtidens artist alla togs hem av hip-hop artister.

Rocken däremot dog officiellt i galasammanhang igårkväll. Förutom sin egen kategori syntes de inte till någonstans. När priset delades ut hyllades rocken pga Close Up Magazine har lagt ner. Ganska talande. Enda liveframträdant som rockade lite var återuppståndna Refused. Knappast genrens stora framtidshopp. Det hela sammanfattades väl av ett motvilligt rockgäng i bussen på väg till galans efterfest. Något överförfriskade och uppgivet vrålandes: ”Ligg med mig, jag har aids! Hör ni det era jävla hiphoppare.”

Sammanfattningsvis var galakvällen precis så proffsig som man kan förvänta sig men också förutsägbar i sin formel. Samma sorts blandning av musikhjälpenprofiler och prisutdelare från den egna kanalen vi sett förut. Försök till att skohorna in lite nya youtubers. 25-åriga Clara Henry skämtar lite om att vara för gammal för tik-tok. Försök till att skohorna in lite ny tik-tokers (Är det ett ord? Jag är också för gammal för detta.) Nästa år måste galaproduktionen förnyas lite så att svensk musik får den hyllning den förtjänar.

Alla vinnarna P3 Guld 2020:
Guldmicken: Molly Sandén
Årets artist: Z.E
Årets grupp: Aden x Asme
Årets låt: ”Katten i trakten” – Einár
Framtidens artist: Dree Low
Årets rock/metal: Arre! Arre!
Årets dans: Kornél Kovács
Årets hiphop/r’n’b: Dree Low
Årets pop: Molly Sandén

Text: Kennet Sundberg
Foto: Eva Gustavfsson

K103s musikprofil premierar det lokala framför det nationella, det svenska framför det internationella och det oetablerade framför listettorna. Grundregeln är alltid att det ska vara musik som är intressant för våra lyssnare. Vår rotation är en blandning av pop, hip-hop, elektronika, soul, rock, reggae och ska. Varje vecka plockar musikredaktionen guldäggen från allt nysläppt och lägger till vår spellista. Alla de stora studentradiostationernas spellistor läggs därefter samman till Studentradiolistan - vår egen Topp 20-lista.

Redaktion

Connie Nguyen, Eva Gustavfsson, Liv Larsson och Anton Hedberg.

Följ oss via RSS

Kontakt

musik@k103.se