F-EMME

Klimakteriet och fertilitetsstress

Börjar det inte bli dags att tänka på barn snart?” och ”Den biologiska klockan tickar” är båda uttryck som de flesta kvinnor stöter på någon gång i sitt liv. I höstens första avsnitt av F-EMME diskuterar vi ”the panic years” och stressen många kvinnor känner inför att hinna skaffa barn inom en viss tid. Vi pratar också med Vilmas och Sofias mammor om vad som händer sen när den biologiska klockan faktiskt slutat ticka; om deras upplevelser av det vi kallar klimakteriet. Dessutom bjuds det på lite biologiska och historiska perspektiv på just klimakteriet. Lyssna idag 15.00 eller när du vill där poddar finns.

Bild:@whoisdenilo (Unsplash)

Vill du läsa mer om klimakteriet? Se exempelvis: https://www.dagensarena.se/essa/klimakteriet-en-evolutionar-succe/?fbcli...

F-EMME finns som podcast!

Hej alla lyssnare!
Hoppas att ni fått en skön start på sommaren.
Vi i F-EMME redaktionen kan nu glatt meddela att tidigare F-EMME avsnitt finns uppe i podcastformat på Spotify, Acast och Itunes. In och lyssna på dina gamla favoritavsnitt och ha en skön sommar!

Spotify: https://open.spotify.com/show/4fy2Yod0aGObh2WK4J5O38?si=TsloCH_PSc-UkhDA...

Året som gått och feminismen i sommar

Sommaren är här och det är dags för F-EMME att gå på sommarlov. I terminens sista avsnitt följer vi upp avsnitten under skolåret som gått. Vad hände med Paolo Roberto och arbetet mot prostitution? Har det blivit några framsteg gällande gratis menskydd? Och vad är det för bok om endometrios som släppts? Vi ger er också massa läs-, podd- och serietips inför långa dagar på playan där ni kan fortsätta gotta ner er i feminismen i sommar. Lyssna idag 15.00 på K103 eller när du vill på mixcloud.
Ha det så fint så hörs vi i höst!
/F-EMME redaktionen

Bild: Michael_Luenen (Pixabay)

Feministisk porr

Kan man vara feminist och titta på porr? Det är frågan vi ställer oss i dagens avsnitt av F-EMME. I porrdebatten hör vi ofta talas om sexarbetare som utnyttjas, bristande samtycke, våld mot kvinnor framför kameran och en skev bild av kvinnors sexualitet. Finns det alternativ till denna mainstream male-gaze och etiskt tveksamma porr?
Med oss över zoom har vi Marit Östberg, feministisk och queer porrproducent. Vad gör hon för porrfilmer? Och hur tror hon att man bättre kan veta om skådespelarna samtyckt?
Lyssna idag 15.00 på K103 eller när du vill på mixcloud.

Trevlig helg önskar F-EMME redaktionen

OBS Rättelse!: I avsnittet berättar Marit att någon av hennes filmer funnits på pornhub, men detta ska rättas till xhamster. Marit ber också om att få tillägga att hennes film har publicerats där utan hennes tillstånd.

Bild: Charles Deluvio (Unsplash)

Kvinnor i teknikvärlden

I dagens avsnitt av F-EMME pratar vi om kvinnor i teknikvärlden. Vi har även en intervju med Marie Ideström, VD för Womengineer, som berättar om deras arbete för att introducera tjejer till teknikbranschen och få fler av dem att söka ingenjörsutbildningar.
Varför är det så viktigt att få med fler kvinnor i den branschen? När blev en kvinna ingenjör för första gången? Vilka innovationer hade kvinnliga uppfinnare? Lyssna idag kl 15 eller när du vill på Mixcloud.
Trevlig helg önskar F-EMME!

Bild: ThisisEngineering RAEng (Unsplash)

Ätstörningar

Alla känner ibland att de inte är helt nöjda med sig själva. Man känner sig för stor, för smal, för lång, för kort ja listan kan göras lång. Vi har alla våra osäkerheter. För vissa kan detta vara en osäkerhet som kickar in när bikinisäsongen kommer igång. Men för andra så kan detta styra hela ens liv. För är du en av dem som tänker mycket på din kropp, på mat och på vad du äter? Om såna tankar påverkar ditt liv mycket kan du ha en ätstörning. En sjukdom som över 190 000 svenskar i någon form lider av. Därför tycker vi på F-emme att det är dags för oss att lyfta detta ämnet. För vad är egentligen en ätstörning, hur kommer det sig att vissa utvecklar det och vad gör man om man tror att man har en ätstörning. Detta och mycket mer, kommer vi prata om i dagens program. Ett till avsnitt som du verkligen inte vill missa! Lyssna idag 15.00 eller när du vill på Mixcloud.
Trevlig helg önskar F-EMME!

Bild: Diana Polekhina (Unsplash)

Endometrios

Nu är vi inne i våren och har lämnat Mars bakom oss. Men det finns en sista grej som vi i F-EMME skulle vilja uppmärksamma. I Mars 2021 var det Endometriosis awareness month. Endometrios drabbar cirka en av tio personer födda med livmoder världen över, och ändå finns det så lite forskning om denna sjukdom. Sedan vi började med detta program har vi många gånger kommit fram till att okunskap och brist på information leder till att kvinnor lider och inte känner sig förstådda. Därför ska vi i detta avsnitt prata och uppmärksamma endometrios. Ett viktigt, spännande och rörande avsnitt som du verkligen inte vill missa! Lyssna på oss när du vill på Mixcloud.

Sexturism

För många svenskar innebär en resa till Thailand sol, bad och äventyr. Men det finns också de som åker till Thailand och andra länder för helt andra syften-nämligen att köpa sex. I dagens avsnitt av F-EMME tar vi itu med just frågan sexturism. Varför åker svenska torskar utomlands? Vilka konsekvenser tvingas de prostituerade möta när torskarna sedan åker hem? Hur kan vi stoppa sexturismen? Med oss på luren har vi Joakim Medin, journalist och författare till boken Thailandssvenskarna, och som jobbat undercover med svenska sexköpare i Thailand. Det här avsnittet vill du absolut inte missa! Lyssna idag 15.00 eller när du vill på mixcloud. Trevlig helg önskar F-EMME

Bild: geralt (pixabay)

Tabun och Stigma kring kvinnlig onani

Covid 19 pandemin och social distansering har gjort det svårare för oss att knyta nya sociala kontakter, inte minst när det kommer till sex och dejting. Flera myndigheter och organisationer avråder oss från tillfälliga sexpartners för att minska smittan och lyfter istället onani som ett bra alternativ. Men onani är också något som länge präglats av tabun och stigman, särskilt för kvinnor. Dagens avsnitt av F-EMME diskuterar historien bakom dessa stigman och hur vi ser på kvinnlig onani idag. Dessutom tar Sofia med oss ut på en resa i sexleksakernas värld. Kan detta vara något som lättar relationen till onani? Lyssna idag klockan 15 eller när du vill på mixcloud. Trevlig helg önskar F-EMME

Bild: Bachizoom (Pixabay)

Inseminering och spermiedonation

Hur gör man om man som kvinna vill skaffa barn själv? Hur går inseminationsprocessen till? Vad säger lagen om spermiedonation i Sverige, och varför väljer många att åka till Danmark istället?
I dagens avsnitt av F-EMME pratar vi insemination och spermiedonation! Vi har även med en gäst på luren, Sandra Bylund, som berättar sin inseminationsresa och hur hon fick sin son Theo på egen hand. En otroligt intressant och fin berättelse som du inte vill missa! Dessutom sammanfattar Lora och Sofia vad lagen säger i Sverige och diskuterar även oreglerad spermiedonation. Lyssna på oss idag kl 15.00 på k103 eller när du vill på Mixcloud. Trevlig helg önskar F-EMME gänget!

F-EMME är en plats för oss att diskutera feministiska frågor och initiativ, ofta från våra egna erfarenheter som unga kvinnor.

Har ni några frågor, funderingar och förslag så kan ni nå oss på mejlen femme.k103@gmil.com

Redaktion

Sofia Widerberg Fisher, Lora Gremeaux och Vilma Ellemark.

Sändningstider

Lördagar 15:00 - 16:00

Extern länk

www.mixcloud.com/K103/...

Följ oss via RSS

Kontakt

femme@k103.se