F-EMME

Inseminering och spermiedonation

Hur gör man om man som kvinna vill skaffa barn själv? Hur går inseminationsprocessen till? Vad säger lagen om spermiedonation i Sverige, och varför väljer många att åka till Danmark istället?
I dagens avsnitt av F-EMME pratar vi insemination och spermiedonation! Vi har även med en gäst på luren, Sandra Bylund, som berättar sin inseminationsresa och hur hon fick sin son Theo på egen hand. En otroligt intressant och fin berättelse som du inte vill missa! Dessutom sammanfattar Lora och Sofia vad lagen säger i Sverige och diskuterar även oreglerad spermiedonation. Lyssna på oss idag kl 15.00 på k103 eller när du vill på Mixcloud. Trevlig helg önskar F-EMME gänget!

Mens

Varför tycker vi att mens är så äckligt? När kom de första mensskydden? Vilka sociala konsekvenser ställs mensare för runt om i världen?
I dagens avsnitt av F-EMME pratar vi (surprise) Mens. Vi har bland med oss Josefin Persdotter, doktorand på sociologiska institutionen vid Göteborgs universitet och som forskar på mens i relation till renlighet och smutsighet, på luren. Dessutom tar Sofia med oss ut på en resa om hur vi hanterat mens genom tiderna. Missa inte dagens avsnitt, 15.00 på K103 eller när du vill på mixcloud. Trevlig helg önskar vi på F-EMME!

Feministåret 2020

I 2021:s första avsnitt av F-EMME kikar vi tillbaka på det gångna årets händelser. Vart är vi i den feministiska kampen runt om i världen idag?

Vi pratar bland annat Paolo Roberto-skandalen, förbudet mot könsstympning i Sudan, aborträttigheter i Argentina och det ökade våldet i hemmet i Coronapandemins skugga. Givetvis är även Lora tillbaka med det eminenta Loras lista inslaget (se nedan). Det här är ett avsnitt du inte vill missa! Hör oss idag 15.00 eller när du vill på mixcloud.

Loras lista:

Rina Akter (Bangladesh): Serverat mat till prostituerade som under Coronapandemin inte haft klienter och därmed inte råd att köpa mat

Macinley Butson (Australien): 20-årig uppfinnare som uppfunnit enheter som bland annat förbättrar strålbehandling av bröstcancerpatienter och tillhandahållar säkert dricksvatten för utvecklingsländer.

Karen Dolva (Norge): VD och grundare för No Isolation som jobbar med varm teknik mot ensamhet. Se bland annat AV1 och KOMP

Nadine Kaadan (Syrien/England): Barnboksförfattare och illustratör som jobbar för ökad representation i barnböcker. Har bland annat jobbat med unga flyktingar för att mildra trauma efter konflikt.

Nemonte Nenquimo (Ecuador): Tillhör ursprungsbefolkningen Waorani och kämpar för att bevara sitt folks rättigheter i Amazonas. Medgrundare till den inhemska ledande ideella organisationen Ceibo Alliance, den första kvinnliga presidenten för Waorani-organisationen i Pastaza-provinsen och en av the Times 100 mest inflytelserika människor i världen

Nadeen Ashraf (Egypten): Grundare av Assault Police, ett Instagram-konto där kvinnor i Egypten kan dela sina berättelser om sexuella trakasserier.

Emmanuelle Charpentier (Frankrike) och Jennifer Doudna (USA): Fick Nobelpris för gensaxen Crispr som kan klippa och klistra i arvsmassa med stor precision.

Källa:
The BBC's 100 women of 2020
https://www.bbc.com/news/world-55042935

Stort tack till Melinda Grothén för vår fina profilbild!

Lyssna här på mixcloud: https://www.mixcloud.com/upload/K103/feminist%C3%A5ret-2020/complete/

Incels

Inte alla är lika glada över feminismens framsteg som vi på F-EMME. I dagens avsnitt gräver Sofia och Vilma djupare i fenomenet Incels (Involuntary celibacy). Vad är det för rörelse? Vilka idéer ligger bakom? Och varför verkar så många incels hata kvinnor och feminism? Lyssna idag 15.00 eller när du vill på mixcloud.

F-EMME redaktionen går nu också på jullov och önskar alla en trevlig ledighet. Vi kommer att spela repriser på lördagarna och är tillbaka igen med nya avsnitt i januari. Alla tidigare avsnitt finns också att lyssna på mixcloud.

Gott nytt år önskar F-EMME!

OBS bilden är tagen från annat sammanhang!
Pixabay: geralt/22409 images

Jämställdhetsarbete på universitetet

Jämställdhetsfrågan är något som genomsyrar hela samhället, inte minst universiteten där Sofia, Lora och Vilma spenderar stor del av sin tid. I dagens avsnitt har vi äran att gästas av Julia och Johanna från GU-Fem, en feministisk studentorganisation på Göteborgs Universitet (GU). Vilka problem ser de med jämställdheten på GU? Hur arbetar de för mer jämställdhet? och Hur ser planerna ut framöver? Lora berättar också om sina erfarenheter av att ha jobbat med jämställdhet på Chalmers. Skiljer sig detta från arbetet på GU-fem? Detta är ett avsnitt du inte vill missa. Lyssna idag 15.00 eller när du vill på mixcloud.

OBS! Intervjun med GU-Fem hålls på engelska/ The interview with GU-fem is in English

Trevlig helg önskar F-EMME gänget!

Preventivmedel

Preventivmedel är något som är närvarande i många unga kvinnors liv och i dagens avsnitt av F-EMME gör vi ett försök att navigera oss igenom djungeln av alla olika metoder som finns. Therese Zetterqvist Eriksson, samordnande barnmorska på UMO.se, hjälper oss att reda ut hur olika preventivmedel fungerar och vilka för och nack-delar som finns med respektive metod. Vi snackar också egna erfarenheter av P-piller, P-stav, spiral och kondom samt diskuterar den frihet preventivmedel givit kvinnor men också de biverkningar och den ojämställda ansvarsbördan som många metoder innebär. Slutligen kikar vi också framåt; hur går det egentligen med det där manliga p-pillret och skulle det ens bli en populär metod?

Lyssna idag 15.00 eller när du vill på mixcloud!

Kvinnor och Klimatet

I dagens avsnitt av F-EMME ställer vi oss frågan om klimatfrågan är en feministisk fråga.
Vi diskuterar Eco gender gap, könsrollers påverkan på miljömedvetenhet och feministiska miljörörelser. Vi gästas också av Olivia och Linn från KLIMATET som hjälper oss att reda ut vem som drabbas hårdast av klimatkrisen. Lyssna 15.00 idag eller när du vill på mixcloud.

https://www.mixcloud.com/K103/kvinnor-och-klimatet/

Bild: Pete Linforth, TheDigitalArtist, Pixabay

Feministisk Första Hjälpen

I dagens avsnitt av F-EMME pratar vi om böcker, filmer, serier och poddar som på ett eller annat sätt rör jämställdhet och feminism, samt delar med oss av våra favoriter. Så vare sig du gillar att kolla på filmer eller serier, om du brukar lyssna på podcast på väg till skolan, eller jobbet, eller hellre läser en bra bok, finns det något bra tips för dig i detta avsnitt! Lyssna idag kl 15:00 eller när du vill på Mixcloud.

Nedan hittar du en sammanfattning av allt vi tipsar om i avsnittet:

Böcker
-För att kunna leva, Yeonmi Park
-Min Historia, Michelle Obama

Filmer
-Hidden figures
-Suffragette
-Call me by your name
-Jag är ingen lättfärdig man
-After we collided (motexempel)

Serier
- Euphoria
-She’s gotta have it
- Dirty John, Betty
-Dokumentärserie, En våldsam kärlek
-Sexeducation

Poddar
-Systemfel
-Alla våra ligg

Prostitution- vem, hur, varför?

Dagens avsnitt av F-EMME är en mix av skratt, frustration och upprörande känslor. I mitten av maj togs medieprofilen Paolo Roberto på bar gärning efter att ha köpt sex och debatten om prostitution tog åter fart i Sverige. F-EMME pratar idag sexköpslagar, straffskalor och
konsekvenser av prostitution. Vi gästas dessutom av Ulrika Persson på telefon, ordförande och verksamhetschef för den ideella föreningen Alltid Sedd som bland annat hjälper oss att reda ut vem som säljer sex, vem som köper sex och de största myterna kring prostitution. 15.00 idag eller när du vill på mixcloud.

Behöver du som lyssnare stöd för att ta dig ur prostitution?
Besök Mikamottagningen i Göteborg https://goteborg.se/wps/portal/start/social--och-familjefragor
eller någon av dem kvinno- och tjejjourer som finns runt om i Sverige
https://unizon.se/hitta-jour.
Du kan också hitta mer information om Alltid Sedds arbete på https://www.alltidsedd.se/

Kropp, komplex och ideal

I dagens avsnitt av F-EMME pratar vi om kroppsliga trender, botemedel mot komplex och naked attraction(???) Vi gästas också av Birgitta Meurling, professor i etnologi vid Uppsala universitet, som hjälper oss att reda ut hur kroppsidealen sett ut historiskt, vad och vem som skapar dem samt om det funnits kroppsaktivism även förr. Det här är ett avsnitt du inte vill missa!
Idag 15.00 på k103 eller när du vill på mixcloud.

Bild: Deedee86, Pixabay

F-EMME är en plats för oss att diskutera feministiska frågor och initiativ, ofta från våra egna erfarenheter som unga kvinnor.

Redaktion

Sofia Widerberg Fisher, Lora Gremeaux och Vilma Ellemark.

Sändningstider

Lördagar 15:00 - 16:00

Extern länk

www.mixcloud.com/K103/...

Följ oss via RSS

Kontakt

femme@k103.se