Fitness med Samarth

Dyka utan utrustning?

Fridykning är en spännande variant av dykning. Det finns många olika sätt att utöva fridykning på, både som lagsport och individuellt. Det de olika grenarna har gemensamt, och det som krävs för att det ska kallas för fridykning är att man dyker utan utrustning som syrgas eller annan luftutrustning. Man ska med andra ord klara sig på ett enda andetag men hur djupt kan man dyka? 50 meter om vi frågar dagens gäst, Linda Stenman.

Vill du veta mer? Lyssna på dagens avsnitt 14.30

En sport, baserat på många sporter

En träningsform, full av naturliga rörelser, omväxling och tempo. Det är dagens tema i Fitness med Samarth där Simon Nilsosn gästar studion, hela vägen från Alingsås. Han kommer prata om en träningsform som ger dig en allround-fysik där du blir bra på det mesta; du orkar springa snabbt, du blir stark och kan stabilisera kroppen. Simon har hållit på med denna träningsform i flera år och är numera instruktör på Endorfin i Alingsås. Jag och Simon ska nämligen prata om crossfit i dagens avsnitt.

Så missa inte avsnittet som sänds 14.30 på lördag.

Existerar quidditch i verkligheten?

Vi alla har sett Harry Potter filmer. Genomgående för de filmerna är den fiktiva sporten quidditch. Om jag säger att du kan spela quidditch i verkligheten, hur skulle du reagera? Men va??? Precis så reagerade jag när jag fick kännedom om en sådan förening i Göteborg, nämligen Gothenburg Griffins.

Ja, i dagens avsnitt ska vi prata om quidditch, fast en annan version av den som vi har sett på filmerna.

Missa inte dagens avsnitt när Liv Pierrou, ordförande i Gothenburg Griffins, gästar studion.

Lyssna som vanligt 14:30.

Nyårslöften på väggen idag

Har du svårt att hålla dina nyårslöften eller är de för svåra? Var inte orolig för i dagens avsnitt får du hjälp med hur du ska planera dina nyårslöften.

Dagens gäst: Julia Ljungberg, personlig tränare.

Kostens betydelse

Den mat vi äter ger våra kroppar den information och de resurser den behöver för att fungera på bästa sätt. Om du inte förser din kropp med den rätta informationen, kommer metaboliska processer i kroppen att bli lidande, vilket leder till att din hälsa försämras. När du äter för mycket mat, eller mat som ger kroppen fel instruktioner, riskerar du att drabbas av övervikt och undernäring. Vad du äter har därför en avgörande betydelse för din hälsa. Dagens gäst ska prata om kostens betydelse och berätta om hur man kan tänka under julperioden för att det inte blir för mycket av det goda.

SM-mästare gästar studion

Bodybuilding har länge ansetts vara en subkultur, en källarhobby fylld av otillåtna preparat och tvivelaktiga karaktärer. Efter dagens avsnitt med svenska mästare inom bodybuilding finns det fog för att slå hål på denna myt.

Dagens gäst Niro de la Rua, SM-mästare. 

Aktiviteter vid sidan av dina studier

Som student arbetar du mycket med hjärnan. En vecka kan innehålla många föreläsningar, tentaplugg och seminarier. Det innebär många timmars stillasittande arbete. Med tanke på detta är det viktigt att inte glömma bort att aktivera kroppen.

I dagens avsnitt ska vi prata om vad du, som student, kan göra för olika aktiviteter för att röra på dig. Missa inte dagens avsnitt när Joakim Jideström och Rebecca Håkansson från Idrottsrådet GU gästar "Fitness med Samarth".

Vi kör som vanligt vid 14:30.

Vad händer med din kropp när du tränar?

Världshälsoorganisation definierar hälsan så här: ”Hälsa är ett tillstånd av fullständigt fysiskt, psykiskt och socialt välbefinnande och ej blott frånvaro från sjukdom och handikapp”. Vi blir allt mer försoffade och gränserna mellan vad som är träning och vad som är motion suddas ut.

Man som vuxen rekommenderas att röra sig minst 150 minuter varje vecka men vad händer med kroppen när man tränar? Svaret får vi i dagens avsnitt när vi pratar med Carl-Johan Sundberg, professor på Karolinska Institutet, KI.

Dags för andra avsnittet av ”Fitness med Samarth”

Nu är det dags för andra avsnittet av ”Fitness med Samarth”. Förra veckan pratade vi om EMS, elektrisk muskelstimulering, med Pelle Sörensen. Idag ska vi fortsätta prata om EMS med Håkan Westerblad, forskare på Karolinska Institutet.

Premiäravsnitt av ”Fitness med Samarth”

I dagens program pratar vi om en träningsmetod som funnits sedan 1950-talet men folk känner inte till den. Det är nämligen EMS, elektrisk muskelstimulering, vi pratar om och i studion gästar Pelle Sörensen som har tagit EMS till Västsverige.

Träning har blivit ett glödhett ämne som idag förekommer på de flesta arenor i samhället. Men träning är ett väldigt vitt begrepp och kan ha olika innebörd för olika individer. Jag tror det finns väldigt olika uppfattningar om vad vi menar med träning därför ska du lyssna på “Fitness med Samarth” för att få en förståelse för vad är en bra träning.

Redaktion

Samarth Katiyar.

Följ oss via RSS

Kontakt

fitness@k103.se