Tänkvärt

Likt Lazarus reser vi oss

God eftermiddag värld, anledningen till detta inlägg är att vi nu lämnar detta plan för att elevera till nästa, Vår tid var ljus och givande men livet är ständigt i rörelse, likaså vi och vårat. Med glädjetårar i våra face presenterar vi Tänkvärt sista avsnytt som sänds lördag 16/1 som handlar om vilka faktorer man kan ha med i beräkningarna när man avgör hur man bör handla. Nu går vi.
Nej, nu är vi tillbaka. Vi, precis som Lazarus reser oss från graven för att återvända från grottan ut i ljuset och presenterar......
radioprogrammet Musik med Oscar och Björn.
Ett program som vars musikaliska tema varierar från vecka till vecka, vi tar oss till Copacabana, vi tar oss till Paris vi tar oss dit vi kommer på lättsamt, men roat, vis.
Vi kommer att sända live på måndagkvällar från kl 21:00-22:00!

Något nytt, och något gammalt

I förra veckan (12/12) pratade vi om normativa faktorer i Tänkvärt - om vad det är som spelar in när vi gör en moralisk bedömning av en situation. Vi utgick från ett exempel som vi använde för att syna ett par olika sidor av moralfilosofin. Det avsnittet kan du hitta här om du missade det: https://www.mixcloud.com/K103/t%C3%A4nkv%C3%A4rt-12-12-2015-normativa-fa...
Resten av året har vi i redaktionen, i sann julanda, planerat repriser av de i vår mening bästa, och för julen mest passande ämnena vi hittills avhandlat i programmet. Denna vecka kan du lyssna på avsnittet om yttrandefrihet (från 17/10), och veckorna därpå pratar vi om kärlek igen, med fokus på den romantiska kärleken (från 14/11, 21/11). Om du är som jag, och inte kan bärga dig till jul, kan du hitta alltihop på mixcloud.se/k103! God Jul!

Kärleken till vänner

I detta avsnitt av Tänkvärt pratar vi om kärleken vi kan känna till våra vänner och vår familj, vad är detta för kärlek? Är den densamma som den vi hyser för vår partner? Avsnittet finner du på mixcloud; länken är följande:https://www.mixcloud.com/K103/k%C3%A4rleken-till-v%C3%A4nner/

Sympatins partiskhet

I lördagens avsnitt av Tänkvärt diskuterar vi huruvida vårt kännande av sympati är partiskt. Huruvida vi känner starkare för dem som befinner sig närmre oss, kulturellt eller geografisk etc. Är vi berättigade att känna starkare för dem i vår närhet? Idén till detta avsnitt kom i samband med attackerna i Paris och hur omvärlden reagerat.

Fortsatt prat om kärlek

Denna veckan i Tänkvärt fortsätter vi diskutera romantisk kärlek tillsammans med Anna Bokinge. Vi pratar mycket om kärleken som ett konstruerat begrepp, och nämner lite om vad olika filosofer har haft att säga om ämnet. Mycket nöje!

Love is in the air

På lördag pratar vi om kärlek i Tänkvärt och vi försöker svara på frågan vad kärlek egentligen är för något. Finns det något bra svar på frågan? Den tvåsamhetsnormen som råder idag, är det något som är naturligt för människan, eller är det en social påtryckning? Och är 'äkta kärlek' bara ett konstruerat begrepp, eller kan vi hitta den rätta någonstans därute? Detta, och mycket mer, kan du höra mer om på lördag, då vi även gästas av Anna Bokinge.

På tal om skolskjutningar

I veckans avsnitt av Tänkvärt pratar vi övergripande om våldsdåd, och tar utgångspunkt i de skolattacker som skett i både USA och Sverige på senaste tiden. Har vi skäl att vara rädda för att bli utsatta för liknande attacker? Kan inte rädslan i själva verket ge upphov till problem? Varför vill vi inte benämna mannen i Trollhättan som terrorist?
Detta, och mycket mer, kan du höra mellan 16:30-17:00 på lördag den 7e november.

Brott och straff, del två

I detta avsnitt av Tänkvärt fortsätter vi diskussionen om Brott och Straff, denna vecka med fokus på straff. Vi pratar lite om hur vi straffar folk och vad det finns för belägg för det, och har även en intervju med kriminalvårdaren Peter från en av Sveriges anstalter. Den fulla intervjun finner du här: https://www.mixcloud.com/hemligheter/
Detta avsnitt finner du på https://www.mixcloud.com/K103/31-10-2015-brott-och-straff-del-tv%C3%A5-t...

Vad är brottsligt och vem är brottslig, och varför?

I veckans avsnitt av Tänkvärt kommer vi att prata om brott. Vi glider in på frågor om vad som gör en person kriminell, och diskuterar eventuellt berättigade former av brottsliga handlingar. Hur kommer det sig att vi stiftat lagar som förbjuder vissa handlingar och varför är det så viktigt att skipa rättvisa när någon orätt skett? Nära knutet till brott är straffet som svarar mot det brottsliga beteendet. Denna vecka går vi inte så djupt in på ämnet utan sparar det till nästa vecka!

Tankar om yttrandefrihet

Yttrandefriheten är på tapeten, en rättighet som vi gärna tar gör given idag. Men vad innebär yttrandefriheten för oss, och vilka gränser finns det för den? Bör yttrandefriheten begränsas, och i så fall när? Bör det till exempel vara tillåtet att skämta om vad som helst, eller kan vissa inskränkningar vara på sin plats? I dagens avsnitt av Tänkvärt pratar vi om just detta, om varför yttrandefriheten är så viktig och en hel del mer som kan vara värt att tänka på.

Tänkvärt, ett filosofiskt samtalsprogram om viktiga och oviktiga frågor där vi försöker syna flera sidor av samma mynt.

Redaktion

files/users/Tankvart/profile/20151013_160835.jpg

Björn Axetorn, Nicklas Kallstenius och Oscar Hurtig.

Följ oss via RSS

Kontakt

tankvart@k103.se