Den rörliga lyrikern

Dikter och funderingar i Den Rörliga Lyrikern

En stilla utpustning ljuder, lyrikern vet att snart är det uppehåll. Men passionerat skriver hon två dikter, och delar med sig av två äldre funderingar. En katt stryks medhårs, en längtan uttrycks till öppna marker och ärlighetens genomsyrande, varpå sannolikhet och nyttan av att kunna räkna diskuteras av inga fler än en person, som stolt sitter och håller med sig själv i sina resoneringar.

Mycket välkommen att lyssna!

Tankar och dikter i Den Rörliga Lyrikern

En tanke kring det könsneutrala ordet "hen". En ironisk framställning av ett framtida inköp. En undran över hur världen hade varit i tystnad. En (kanske återkommande) tanke på vad som skulle bli annorlunda med 16,3 miljoner till var och en av världens invånare. En undran om nötfrihet på arbetsplatserna. En resa mot närheten av en fantom.

Ja, här har vi den här veckans program, där samtliga av upplästa texter kommer ur min bok Med utkik från bokhyllan som kommer ut nu på fredag den 26e. Trevlig lyssning!

Den Rörliga Lyrikern på fredag

En ny vana etableras utan en persons vetskap. Personen går ut i solen och hävdar sig själv vara dess stolthet och anledning att skina. En omedvetenhet görs om till medvetenhet hos den som lyssnar. Strax därpå får en ung man sitt eget liv räddat. Betyder det något för någon annan än honom? Den som lyssnar får se, lyssna gärna på det förinspelade program där solen värmer studion medan jag talar in ovan beskrivna alster!

Att simma med mera i veckans Den Rörliga Lyrikern

En låt inleder programmet. Programledaren letar upp något bra att läsa upp. Lyssnaren välkomnas och dikten läses.

En låt fyller ut programmet en aning. Författaren skriver en text. Låten tar slut, den nyskrivna dikten läses upp av programledaren. Programledaren och författaren i en och samma person skriver ännu en dikt. Den läses upp.

Välkommen att lyssna till veckans tämligen oförutsägbara program!

Nya dikter och gamla texter i veckans Den Rörliga Lyrikern

I veckans program hittar jag mellan fyra och fem år gamla texter i min bok Ett antal texter: de första 140 inläggen, som jag reciterar och inombords blir en aning nostalgisk över. Det läses även ett antal nyskrivna dikter som till skillnad från de andra texterna ännu inte funnit plats skriftligen, de kommer alltså ut för första gången genom radion.

Trevlig lyssning!

Fyra av åtta böcker i Den Rörliga Lyrikern

En bunt med texter läses i en kavalkad blandad med diverse låtar i veckans program. Det är precis som det ska vara. Just som det brukar vara. En berättelse läses inledningsvis, totalt fyra dikter fyller ut lejonparten av programmet och programmet avslutas med ett nästan fyra år gammalt blogginlägg. Och faktum är att ovan omtalade alster också finns publicerade i skrift, det vill säga böcker jag själv har givit ut. Nedan följer lista på de texter som läses i veckans program, i samma ordning som de läses.

"Flisan i ögat" ur Att vara med: en samling dikter, berättelser och monologer
"Lyspunkten" och "Är de i himlen?" ur "I den stora regrafen...": samlade noveller, dikter och monologer
"Tavlans ögon" och "Ensam vid en busshållplats" ur Inte helt hundra: första året på ny plattform
"Sommarlovets första dygn" ur Ett antal texter: de första 140 inläggen

Varma påskhälsningar
Erica Törnqvist

Tidsenligt i Den Rörliga Lyrikern

Jag köpte en ny klocka för ett par veckor sedan. Visserligen kostade den bara tvåhundra spänn men jag tycker väldigt mycket om den, den känns tidsenlig.

Du förstår nog redan att veckans program ska handla om tiden till viss del. Jag kommer läsa en dikt som heter "Snöblekt tid" och även dela med mig av diverse tankar kring att ta bort en timme inför varje sommar. Bland mycket annat. Som vanligt är du välkommen att lyssna!

Den Rörliga Lyrikern 24 mars

Det regnar utanför studion när jag slår mig ner för att spela in. Men egentligen ingenting att bry sig om, så jag undrar lite nu varför jag sa det.

Den här veckans program handlar inte om regnet överhuvud taget, även om det hörs i bakgrunden nästan rakt igenom hela programmet. Jag läser den här veckan ur några noveller om förälskade par, och undrar så här i efterhand om det är samma par i alla berättelser? Det får du avgöra, när du lyssnar nu på fredag klockan 15 här på K103.

Två noveller i veckans program

Av olika outgrundliga anledningar har jag inte skrivit här på ett tag, förhoppningsvis har du som läser och lyssnar överseende med mig nu när jag här kommer igen med ett nytt blogginlägg.

Jag tänkte berätta att den här veckans program innehåller två noveller, vilka jag personligen skulle vilja kalla för abstrakta, men naturligtvis får du som lyssnar avgöra detta själv. Novellerna heter "Namnlös: lönnmördaren med musikaliskt intresse" och "Avliden". Lyssna och avgör också själv om det är något bra! ;)

Diktläsning 9 december

Det händer någonting utanför studion medan jag står och spelar in. Ett svepande, högt ljud får mig att resa mig från stolen jag sitter på bakom mikrofonen och gå till fönstret. Annars är det som vanligt. Jag läser dikter även i denna fredags program. Men det är något som inte är helt i vanlig ordning, också i diktläsandet. Det är i en annan ordning, och det går bra ändå. Lyssna den 9 eller 10 december så får du reda på i vilken ordning jag läser dikterna ;)

Dessutom ger jag uttryck för mina tankar kring julen, tänk om denna högtid hade skapats av butikskedjorna för att få folk att shoppa mer? Och är det så egentligen? Nej, och det säger jag också i programmet. Lyssna så får du höra!

Redaktion

Erica Törnqvist.

Följ oss via RSS

Kontakt

denrorligalyrikern@k10...