Den rörliga lyrikern

Utgivet i Den Rörliga Lyrikern

I denna fredags program läser jag ur min bok Med utkik från bokhyllan. En av texterna jag läste in på inspelningen klippte jag bort i redigeringen efteråt, med anledning av att den är så fruktansvärt krånglig! Men sen så kom jag på att det stämmer att tiotusenfemhundra meter inte är samma sak som en och en halv mil utan att femtontusen är det, så här kommer den texten:

"I min ungdom gick jag alltid på matematiklektionerna, utöver allt annat man läste på den tiden. När jag så småningom blev äldre började jag löpträna på fritiden, och kunde ibland komma upp i en tio kilometer lång sträcka åt gången.

Och varför berättar jag det här? Jo, för att jag kom att tänka på just matematik när jag satt och såg tillbaka på mina löpturer. Tio kilometer går att översätta till en mil. Således kan man också säga att femton kilometer är en och en halv mil. Men vad jag förstått kan man inte sätta likhetstecknet mellan tiotusenfemhundra meter och 1,5 mil. Det skulle i så fall fattas fyratusenfemhundra meter i ekvationen. Men om man står kvar i det faktum att tio kilometer och en mil är lika mycket, skulle man väl kunna säga att tio och en halv kilometer är likvärdigt med en och en halv mil?! I så fall hade man ju kunnat framstå som lite mer ambitiös, vare sig man hade sprungit en och en halv mil eller tio och en halv kilometer. Jag funderar bara!"

Hur dum får jag bli, det är ju klart som katten att det här stämmer.

Kritiskt i Den Rörliga Lyrikern

Den här veckan kommer jag läsa texter som heter både Nisse, Maya, Barn till en curlingmästare och Stockholmssjuk. Texter som hugger, som snokar, försöker få klart för sig något. Betraktande texter. Välkommen att lyssna.

Emotionellt i Den Rörliga Lyrikern

Du vet den där känslan man kan få av att bara vilja ge upp alltsammans? Jag hoppas inte det.

I veckans program av Den Rörliga Lyrikern läser jag en berättelse som heter "Spring bort min vän!". Den handlar om ett förälskat par där hon, som heter Isabelle, räddar livet på sin fästman Dennis och därefter blir inlagd på sjukhus efter sina skador. Strax därefter får Dennis, som är konstnär, ett telefonsamtal från en konsthandlare i New York som vill ställa ut hans målningar där. Till en början känns det helt självklart för honom att tacka nej, tills dess att Isabelle berättar för honom att hon vill göra slut. Då har hon också sagt upp sig från sitt jobb, säljer sin lägenhet, flyttar hem till sina föräldrar utanför staden och ägnar sig en tid åt absolut ingenting. I New York flyter arbetet på bra för Dennis, med ett porträtt av Isabelle som inspirationskälla. Hur det slutar? Det får du höra i programmet, ha en fin vecka!

Utan skal i Den Rörliga Lyrikern

Inför den här veckans program har det känts sådär nytt och härligt när jag satt mig framför mixerbordet och läst helt och hållet nyskrivna texter. De som kommer läsas upp har nämligen aldrig tidigare lästs i programmet, inte i något program alls, faktiskt. De har hållits hemliga fram till nu, när det blivit dags att dela med mig av dem. Det blir tre dikter inledningsvis som följs upp av en monolog skriven av en kvinna i åttio års ålder, år 2094. Det, du! Välkommen att lyssna, fredag klockan 15 och med repris samma tid på lördag!

Nyskrivet i veckans program

Det bästa med att varje vecka komma till studion och spela in ett program är när man känner sig inspirerad och har en massa nya texter på lager! Den här veckan tog jag bara med mig en skrivbok vars sidor jag till största delen fyller med dikter. Utöver detta läser jag ett inlägg på min egen blogg som heter Konstnärliga Tankar, och en berättelse som heter "...och nu går tåget". Spännande, va? Välkommen att lyssna på fredag klockan 15 samt lördag då en repris sänds samma tid.

https://konstnarligatankar.wordpress.com/2017/10/18/jag-ocksa/

I brist på nya idéer

Jag vet inte om det här är underskattat eller påtänkt överhuvudtaget, men känslan efter idétorkan när jag tar upp mina många böcker och tar med mig dem till radiostationen för ett program fyllt med äldre ögonstenar är helt fantastisk! Dessvärre tar programmet slut strax innan tjugo minuter har gått till följd av någon teknisk miss jag gjorde, kanske. Så det blir tyvärr bara ett par texter och musik resten av tiden.

Den Rörliga Lyrikern 20170915

Ett visst mått av sorg genomsyrar programmet, i form av de två dikter som inleder efter första låten. Därefter gestaltas ett liv, mycket avskalat och enkelt, i form av "Berättelsen om den klantiga kvinnan". Men förhoppningsvis blir det en givande lyssning. Välkommen att lyssna på fredag den 15 september klockan 15, eller samma tid på lördag!

Den Rörliga Lyrikern 20170908

En uppstart uppnås. Ett par dikter läses innan en längre improviserad berättelse tar vid. Välkommen att lyssna på fredag, på Den Rörliga Lyrikern, med mig Erica Törnqvist!

Dikter och funderingar i Den Rörliga Lyrikern

En stilla utpustning ljuder, lyrikern vet att snart är det uppehåll. Men passionerat skriver hon två dikter, och delar med sig av två äldre funderingar. En katt stryks medhårs, en längtan uttrycks till öppna marker och ärlighetens genomsyrande, varpå sannolikhet och nyttan av att kunna räkna diskuteras av inga fler än en person, som stolt sitter och håller med sig själv i sina resoneringar.

Mycket välkommen att lyssna!

Tankar och dikter i Den Rörliga Lyrikern

En tanke kring det könsneutrala ordet "hen". En ironisk framställning av ett framtida inköp. En undran över hur världen hade varit i tystnad. En (kanske återkommande) tanke på vad som skulle bli annorlunda med 16,3 miljoner till var och en av världens invånare. En undran om nötfrihet på arbetsplatserna. En resa mot närheten av en fantom.

Ja, här har vi den här veckans program, där samtliga av upplästa texter kommer ur min bok Med utkik från bokhyllan som kommer ut nu på fredag den 26e. Trevlig lyssning!

Redaktion

Erica Törnqvist.

Sändningstider

Fredagar 15:00 - 15:30

Lördagar 15:00 - 15:30

Följ oss via RSS

Kontakt

erica.tornqvist@gmail....