Fågelvägen

Fågelvägen 121215 - Kinetic (Fabian Kozelsky feat. LaMeduza)

Lördag 15/12, kl 19.00 i K103:

Fabian Kozelsky är anledningen att vinyl aldrig kommer att dö, skriver han själv och det är bara att hålla med när en 23-åring från Schweiz för den ädla konsten vidare. I ett svängigt set med fokus på minimal, bjuder han på spår från Sascha Dive, Butch, Nick Curly med fler. Han är även kopplad till DJ-kollektivet playmobil Soundsystem, som leds av franskgöteborgaren Mathieu Imbert.

Krizia Bassanini har skrivit, arrangerat och framfört sång till mixen. Hon gör under namnet LaMeduza en rad samarbeten med olika producenter i elektroniska genrer och har studerat vid Sir Paul Mccartneys Liverpool Institute for Performing arts.

Presenterar gör Olle Ohlsson och gästande Alison Drones.

121117 - Crystal ball

1995 lämnade Prince bolagsjätten Warner Brothers, som han upplevde som en tvångströja, och startade ett eget skivbolag. Nu skulle han göra precis som han själv ville! Han försvann från topplistorna och anklagades för att alienera sin egen publik. Under kommande år skulle han låsa in sig i sin studio och göra svårgenomträngliga trippelalbum, konceptuell intrumental jazz och internetalbum. I kvällens Fågelvägen presenterar vi vårt upprättelseprogram till en outtröttlig musikalisk innovatör.

Fågelvägen 121027 - Night Heals (Part 2) - EBM, Industrial electronic

Förra Fågelvägen handlade om pionjärerna inom industri och synt, denna vecka kompletterar vi med ett dansgolvsanpassat set industrial electronic, ebm och industritechno, signerat hus-DJ Eldahid. Dina guider heter Olle Ohlsson och David Palmberg och du kommer få höra Liaisons Dangerouses, Skinny Puppy, Front Line Assembly och DAF bland andra.

Lördag 27/10 kl 19

Fågelvägen 121006 - Day Breaks (Part I)

I kvällens program återgår vi till ett tidigare utforskat tema, nämligen 70/80-talssynth. För att kunna följa upp våra två tidigare synthspecialer har vi fått gräva lite djupare den här gången och på så vis hittat flera guldkorn och rariteter som tidigare varit okända även för oss själva. Några av dem har bara getts ut på kassett. Vi diskuterar också genrens förhållande till modernismen och dess återkommande litterära kopplingar, genom passningar till författare som J.G Ballard och William S. Burroughs.

Programmet som är den första delen i en serie av två är döpt efter Robert Rental & Thomas Leers dänga "Day Breaks, Night heals".

Programledare är Olle Ohlsson, Johan Ohlsson och David Palmberg. Programmet sänds i repris 12/10.

Fågelvägen 120922 - Sonic Youth

Sonic Youth bildades 1981 i New York och var på den tiden ett dissonant och brötigt tillskott till No Wave scenen (punkrockens avantgardistiska kusin). Med åren har musiken utvecklats och förädlats genom bandets exceptionellt experimentella inställning till låtskrivande och de har gått till historien som ett av de mest inflytelserika alternativa rockbanden.

I kvällens program botaniserar bröderna Ohlsson i den enorma guldgruva som utgör bandets samlade verk. För att uppnå en tydlig musikalisk tråd har vi koncentrerat oss på en mer rytmisk och minimalistisk sida hos bandet.

Programmet sänds i repris den 29/9.

Fågelvägen 120908 - Analog dreams

I Fågelvägens fjärde säsongspremiär belyser David Palmberg och Olle Ohlsson några av årets intressantaste utgåvor i form av elektronisk musik. För tredje gången gillt utnämner Olle ett Shackletonsläpp till hans stora mästerverk (lol!).

Titeln Analog Dreams är hämtad från ett spår av Norm Talley och representerar kvällens tema som handlar om en återgång till analoga och varma ljud, inte utan en viss nostalgi men med framtidens musik i sikte. Vi syftar tillbaka på en del skivsläpp från förra året av exempelvis Maria Minerva och Hype Williams och ser med stort intresse på denna utveckling under 2012. Programmet innehåller återseenden som Deepchord (bilden) och nya bekantskaper som svenska Sand Circles.

Programmet går i repris lördag den 15/9.

Fågelvägen 120526 - [krig]

[krig] är ett ständigt pågående samtal, ett konstnärligt uttryck som aldrig blir, eller försöker bli färdigt. [krig] arbetar med rummet, det yttre och inre, med redskap som mode, techno, video, skulptur, hantverk, installationer. [krig] målas ofta upp som ett land, en stad, en skog eller ett dansgolv. Karin Bäckström och Jon Perman flyttade 2010 ifrån Göteborg respektive Berlin till en stuga i avlägsna Lumsheden, där de odlade mat, gjorde kläder och musik och tog sig tid att diskutera vad [krig] är. I Fågelvägen presenterar de sin idé som ett samtal till en timme mixad musik, inklusive ett liveset inspelat tillsammans med en av [krig]-världens perifera karaktärer Lo.

Beats n' Blues - Trummaskinssoul från 70-talet

Veckans Fågelvägen gör en djupdykning i ännu ett intressant tema, som ger oss tillfälle att lyfta fram många vackra musikaliska rariteter. Nämligen det om trummaskinens plats i soulmusiken under 70-talet. David guidar er genom den elektroniska 70-talssoulen, från det att Sly Stone trasade sönder sin funk med primitiva elektroniska beats fram till Prince dito.

Money will ruin everything (Rune Grammofon) - Låtlista

Svalstog - The wood metal friction
Spunk - Kamelmusikk
Monolight - Stranded in narrow air
Biosphere & Deathprod - Twin decks
Arve Henriksen - Peaceful
Stronen & Storlokken - Acrobat
Elephant9 - Habanera rocket
Nils Okland - Nottten
Phonophani - Vuku
Food - Khymos
Alog - Drifting west
Thomas Stronen - Heterogenous substances
Arve Henriksen - Breathing
Maja Ratke - Chipmunk party
Puma - Garberdine lingere
Stian Westerhus - Sing with me somehow
Food - Eat
Huntsville - Eco
Humcrush - Cyborg 1
Arve Henriksen - Chiaro
Nils Okland - Reiseslått

120428 - Money will ruin everything; Hyllningsprogram till Rune grammofon

Kvällens program är ett hyllningsprogram till det norska skivbolaget Rune Grammofon, grundat 1998 av Rune Kristoffersen. De beskriver de sig själva som musikentusiaster på gränsen till absurda och att de inte vill låsa sig inom någon genre så länge musiken är skapat med hjärta och personlighet, MEN precis som i musiken vi har valt till kvällens program, så rör det sig allt som oftast om nyskapande jazz, om vilda improvisationer och rytmiska elektroniska experiment.

Med det vill vi också säga att kvällens program inte kommer att vara särskillt lättlyssnat utan att det handlar om ett skivbolag längs fram i det nordiska musikaliska avantgardet. Musiken är mixad av David Palmberg

Fågelvägen botaniserar i dansmusikens utmarker och musikhistoriens dunkla hörn. Den gemensamma nämnaren för vår mix är rytmen som löper som en slingrande tråd genom programmet. Vi belyser alternativ kultur, gör tematiska specialer och vi transformerar musiken genom edits och mixar.

Redaktion

files/users/fagelvagen/profile/DSC03975.JPG

Olle Ohlsson, Johan Ohlsson och David Palmberg.

Följ oss på Facebook

Följ oss via RSS

Kontakt

fagelvagen@k103.se