F-EMME

Orange day: Internationella dagen mot våld mot kvinnor

I Torsdags 25/11 var det Orange day: Internationella dagen mot våld mot kvinnor. Hur uppmärksammades dagen här i Göteborg? Och hur arbetar staden och frivilligorganisationen för att bekämpa våldet mot kvinnor? I dagens avsnitt av F-EMME hör du oss diskutera just detta. Med oss har vi Jenny Helin, Samordnare för Våld i nära relation i Göteborgs socialförvaltning Nordost, och Mikael Levy, Ordförande för organisationen MÄN i Göteborg. Lyssna idag 15.00 eller när du vill på Mixcloud och där poddar finns.

Trevlig helg önskar F-EMME!

Orange week!

Imorgon (torsdag 25/11) är det Orange day eller Internationella dagen mot våld mot kvinnor, vilket vi i F-EMME kommer att prata om i kommande avsnitt på lördag (27/11). Under hela veckan anordnar Göteborg stad och samarbetspartners events och föreläsningar för att belysa problematiken med könsbaserat våld, vilket du inte borde missa.

Kika in kalendern här: https://goteborg.se/wps/portal/kalendarium/kalendarium-start/!ut/p/z1/hYzfCoIwFMafxSc4Z7qy24nMyEIpI91NrFompIs1gnz6VghBUJ2r8_35fSCgBNHJW1NL2-hOnp2uxHibk5gRSkmKOOXIeJrMOA0DRkaw-VcQLsYvx3DgP-1o6UcBYpL5L_7HfOX48F2YYOZ4npM8TOe4iCmsQIC4Kmn2p0KZFiptZFerg7w_A6tjaZVbcf_R6HZQl3Zd9oXa9czzHluTRQ8!/dz/d5/L2dBISEvZ0FBIS9nQSEh/#Z7_P1DA1441K80O00AFP1P7KL0MD4

Om du själv utsätts för våld finns hjälp att få. Kika in: https://goteborg.se/wps/portal/start/social--och-familjefragor/missbruk-...

Ha det så fint så hörs vi på lördag!
F-EMME gänget

Hämdporr

Att skicka en nakenbild till sin partner eller någon man tycker om kan kännas både spännande och ganska harmlöst. Men så tar det slut och plötsligt har bilden skickats vidare till flera andra eller blivit upplagd på nätet. Detta är bara ett av alla sätt som man kan drabbas av det vi kallar för hämdporr. Men vad exakt innefattar hämdporr egentligen? Vad säger lagen om sådana brott? Hur kan vi arbeta mot hämdporr? Och borde vi ens kalla det för det? Klockan 15 denna lördag hör du oss i F-EMME diskutera just dessa frågor. Till vår hjälp har vi med oss Malin Roux Johannsson från föreningen RealStars som bland annat driver initiativet Fair Sex Online. Det här är ett avsnitt du inte vill missa! 15.00 idag eller när du vill på mixcloud och där poddar finns.

https://www.mixcloud.com/K103/f-emme-30-10-21-hämdporr/

För mer specifik och uppdaterad lagstiftning kring hämdporrsfrågor, se exempelvis https://www.lagboken.se/lagboken/start/ eller senaste upplagan av Sveriges Rikes Lag 2021 (lagboken).

Bild: robin_rednine (Unsplash)

Klimakteriet och fertilitetsstress

Börjar det inte bli dags att tänka på barn snart?” och ”Den biologiska klockan tickar” är båda uttryck som de flesta kvinnor stöter på någon gång i sitt liv. I höstens första avsnitt av F-EMME diskuterar vi ”the panic years” och stressen många kvinnor känner inför att hinna skaffa barn inom en viss tid. Vi pratar också med Vilmas och Sofias mammor om vad som händer sen när den biologiska klockan faktiskt slutat ticka; om deras upplevelser av det vi kallar klimakteriet. Dessutom bjuds det på lite biologiska och historiska perspektiv på just klimakteriet. Lyssna idag 15.00 eller när du vill där poddar finns.

Bild:@whoisdenilo (Unsplash)

Vill du läsa mer om klimakteriet? Se exempelvis: https://www.dagensarena.se/essa/klimakteriet-en-evolutionar-succe/?fbcli...

F-EMME finns som podcast!

Hej alla lyssnare!
Hoppas att ni fått en skön start på sommaren.
Vi i F-EMME redaktionen kan nu glatt meddela att tidigare F-EMME avsnitt finns uppe i podcastformat på Spotify, Acast och Itunes. In och lyssna på dina gamla favoritavsnitt och ha en skön sommar!

Spotify: https://open.spotify.com/show/4fy2Yod0aGObh2WK4J5O38?si=TsloCH_PSc-UkhDA...

Året som gått och feminismen i sommar

Sommaren är här och det är dags för F-EMME att gå på sommarlov. I terminens sista avsnitt följer vi upp avsnitten under skolåret som gått. Vad hände med Paolo Roberto och arbetet mot prostitution? Har det blivit några framsteg gällande gratis menskydd? Och vad är det för bok om endometrios som släppts? Vi ger er också massa läs-, podd- och serietips inför långa dagar på playan där ni kan fortsätta gotta ner er i feminismen i sommar. Lyssna idag 15.00 på K103 eller när du vill på mixcloud.
Ha det så fint så hörs vi i höst!
/F-EMME redaktionen

Bild: Michael_Luenen (Pixabay)

Feministisk porr

Kan man vara feminist och titta på porr? Det är frågan vi ställer oss i dagens avsnitt av F-EMME. I porrdebatten hör vi ofta talas om sexarbetare som utnyttjas, bristande samtycke, våld mot kvinnor framför kameran och en skev bild av kvinnors sexualitet. Finns det alternativ till denna mainstream male-gaze och etiskt tveksamma porr?
Med oss över zoom har vi Marit Östberg, feministisk och queer porrproducent. Vad gör hon för porrfilmer? Och hur tror hon att man bättre kan veta om skådespelarna samtyckt?
Lyssna idag 15.00 på K103 eller när du vill på mixcloud.

Trevlig helg önskar F-EMME redaktionen

OBS Rättelse!: I avsnittet berättar Marit att någon av hennes filmer funnits på pornhub, men detta ska rättas till xhamster. Marit ber också om att få tillägga att hennes film har publicerats där utan hennes tillstånd.

Bild: Charles Deluvio (Unsplash)

Kvinnor i teknikvärlden

I dagens avsnitt av F-EMME pratar vi om kvinnor i teknikvärlden. Vi har även en intervju med Marie Ideström, VD för Womengineer, som berättar om deras arbete för att introducera tjejer till teknikbranschen och få fler av dem att söka ingenjörsutbildningar.
Varför är det så viktigt att få med fler kvinnor i den branschen? När blev en kvinna ingenjör för första gången? Vilka innovationer hade kvinnliga uppfinnare? Lyssna idag kl 15 eller när du vill på Mixcloud.
Trevlig helg önskar F-EMME!

Bild: ThisisEngineering RAEng (Unsplash)

Ätstörningar

Alla känner ibland att de inte är helt nöjda med sig själva. Man känner sig för stor, för smal, för lång, för kort ja listan kan göras lång. Vi har alla våra osäkerheter. För vissa kan detta vara en osäkerhet som kickar in när bikinisäsongen kommer igång. Men för andra så kan detta styra hela ens liv. För är du en av dem som tänker mycket på din kropp, på mat och på vad du äter? Om såna tankar påverkar ditt liv mycket kan du ha en ätstörning. En sjukdom som över 190 000 svenskar i någon form lider av. Därför tycker vi på F-emme att det är dags för oss att lyfta detta ämnet. För vad är egentligen en ätstörning, hur kommer det sig att vissa utvecklar det och vad gör man om man tror att man har en ätstörning. Detta och mycket mer, kommer vi prata om i dagens program. Ett till avsnitt som du verkligen inte vill missa! Lyssna idag 15.00 eller när du vill på Mixcloud.
Trevlig helg önskar F-EMME!

Bild: Diana Polekhina (Unsplash)

Endometrios

Nu är vi inne i våren och har lämnat Mars bakom oss. Men det finns en sista grej som vi i F-EMME skulle vilja uppmärksamma. I Mars 2021 var det Endometriosis awareness month. Endometrios drabbar cirka en av tio personer födda med livmoder världen över, och ändå finns det så lite forskning om denna sjukdom. Sedan vi började med detta program har vi många gånger kommit fram till att okunskap och brist på information leder till att kvinnor lider och inte känner sig förstådda. Därför ska vi i detta avsnitt prata och uppmärksamma endometrios. Ett viktigt, spännande och rörande avsnitt som du verkligen inte vill missa! Lyssna på oss när du vill på Mixcloud.

F-EMME är en plats för oss att diskutera feministiska frågor och initiativ, ofta från våra egna erfarenheter som unga kvinnor.

Har ni några frågor, funderingar och förslag så kan ni nå oss på mejlen femme.k103@gmil.com

Redaktion

Sofia Widerberg Fisher, Lora Gremeaux och Vilma Ellemark.

Sändningstider

Lördagar 15:00 - 16:00

Extern länk

www.mixcloud.com/K103/...

Följ oss via RSS

Kontakt

femme@k103.se