Halftime FM

20/3 – End Of The Beginning Halftime FM har sänt sitt sista program

Halftime FM sändes mellan Januari 2010 - 20 mars 2011

I Januari 2010 sändes Halftime FM för första gången ifrån Studenternas hus i Göteborg. Sedan dess har det blivit över 50 livesändningar och redaktionen har bjudit på raplåtar med så vitt sprida ämnen som mat, film, battles och disslåtar för att inte tala alla specialprogram om skivbolag och producenter. Dessutom har lokala artister och dj’s som Robert Earl, Obnoxiuz, Mollgan (Middlesex), PS The Marginal Error, Pst/Q, Anton Kristiansson och Silversystrar gästat programmet samt spelat sina egna favoritlåtar.

Dessvärre måste allt roligt någon gång ta slut och för Halftime FM sker detta nu på söndag. Anledningen till att vi valt att lägga ner radioprogrammet är kort och gott tidsbrist. Vi tackar Göteborgs Studentradio K103 för den tid vi fått i etern.

Under vår sista sändning låter vi er lyssnare bekanta er med vad som spelas i Sebastian, Johannes och Tobias hörlurar när vi inte sänder radio. Vi ägnar hela två timmar åt att spela musik från bland andra Pharoahe Monch, Nas, De La Soul och Quasimoto. Halftime FM sänder, för sista gången, 14:00-16:00 på frekvensen 103,1 i göteborgstrakten. Programmet kan även streamas live på www.k103.se.

13/3 – Leaders of The New School

För lite mer än två veckor sedan sände vi på Halftime FM ett program med disslåtar i fokus där vi bland annat pratade om dispyten mellan tidskriften The Source’s skribent Benzino och Eminem. Ett bråk som började med att The Source recenserade ”Marshall Mathers LP” och gav skivan 4 mikrofoner av 5 möjliga, ett resultat som Eminem inte var särskilt nöjd med. The Source räknas ofta som en av de främsta tidningarna som dokumenterar hiphopkulturen varje månad och de har länge konkurrerat med andra tidningar som exempelvis Vibe och XXL Magazine. XXL har väldigt många likheter med The Source och grundades redan 1997 av just skribenter därifrån.

Sedan 1998 har XXL en gång per år valt att ge sin syn på vilka nya artister som bör uppmärksammas och hållas extra koll på. Numret kallas ”Top 10 Freshmen” och ges ut varje år i Mars. På omslaget har vi genom åren bland andra sett artister som Crooked I, Lupe Fiasco, Saigon, Wale, Asher Roth, B.o.B, Blu, Kid Cudi, Wiz Khalifa, Fashawn och nu senast Mac Miller, Yelawolf, Diggy Simmons och Kendrick Lamar. Varje år har det i förväg spekulerats väldigt mycket kring vilka artister som kommer väljas ut och nu på söndag ger vi på Halftime FM vår syn på listan. Samtidigt kommer vi även ge våra egna tips på artister som ni bör hålla extra koll på under 2011.

Under programmets andra timme blir det nytt material från Sweatshop Union, D-Sisive, Kooley High mfl. Halftime FM sänds på söndagar, 14:00-16:00 på 103,1 MHz och går även att streama live på www.k103.se.

6/3 – Fokusgäst: Anton Kristiansson

Ännu en gång är det dags för Halftime FM att sätta fokus på en artist. Den här gången har turen kommit till Anton Kristiansson från Majorna. Som tonåring var Anton delaktig i lokala rapgrupper som Illuminati och 827. Några av er minns säkert Anton som den vokala delen i det flitiga livebandet The Ninjas, eller kanske som medlem i den mer klubborienderade projektet Grand Prix/Charlie?

Efter att ha tagit ett mindre uppehåll från musiken, kom Anton Kristiansson tillbaka med en unik formel som kallats för ”Indiehiphop”, ”Indiepop-rap” med mera. Med sina självrannsakande texter över postpunk-influerade beats, har Anton satt ny prägel på stadens scen. Låtar som ”Lilla London” och ”Du är knark” har haft bra rotation på radiostationerna och nu i mars släpps debutalbumet ”Och Jag”. Nu på söndag kan ni lyssnare få höra när Anton spelar flera gamla favoritlåtar under timme ett av Halftime FMs sändning.

Under andra timmen blir det rykande färsk musik med Lupe Fiasco, Blueprint, Rakewon, Eminem, Slaughterhouse och Yelawolf. Halftime FM sänds på K103, söndagar, 14:00–16:00 via 103,1 MHz och ni kan även streama programmet på www.k103.se.

27/2 – He´s the DJ, I´m the Rapper

De senaste åren har scenen svämmat över av nystartade supergrupper och ständigt svällande formationer. Hiphop är musik som är sprungen ur en kollektiv känsla, men det finns många nackdelar att vara medlem i en större grupp. Superstjärnor introducerar sina kompisar som får stå i skuggan av sin ledares stjärnglans och talangfulla nykomlingar försvinner i mängden, eftersom han/hon sällskapar med bra mycket sämre rappare i gruppens artiststall. Det var bättre förr, när grupper brukade bestå av enbart en rappare och en DJ, som i flera fall fungerade som husproducent.

”Ju fler kockar, desto sämre soppa” säger vi på Halftime FM och spelar det bästa av klassiska duos som Pete Rock & C.L Smooth, Gangstarr och Jazzy Jeff & The Fresh Prince (vars andra album har döpt veckans sändning), men även nykomlingar som 1982, Blackalicious och Abdominal & DJ Fase. Under söndagens sändning har vi med oss Pierre ”DJ Jucee” Weintraub, mest känd som Resident-DJ:n på Holy Sh!t.

I timme två blir det ny musik med bland andra Ayomari, J.Good, Jansport J, Strong Arm Steady & Atmosphere. Halftime FM – ”He´s the DJ, I´m the Rapper” sänds söndagen den 27e februari, 14:00-16:00 på 103,1 MHz och går även att streama live på www.k103.se.

20/2 – Beef Rap

Hiphopkulturen började som ett alternativ mot gatuvåld, men ibland övergår vänlig tävling till ren rivalitet och resulterar i så kallade ”disslåtar”, där en artist smutskastar sin eventuella motståndare. Under 90-talet hade antalet disslåtar ökat markant, vilket nådde sin kulmen då det välpublicerade bråket mellan Tupac Shakur och Notorious B.I.G slutade med dödlig utgång. Efter deras dödsfall, enades hela industrin och intresset för beefs svalnade.

I början av 00-talet började två andra superstjärnor (Nas och Jay-Z) vädra sina personliga åsikter om varandra på låtar och helt plötsligt var karusellen igång på nytt. Nuförtiden har beefs mellan storsäljande rappare blivit rena wrestling-teatern, samtidigt som underjorden är fylld med allvarliga vendettor. Flera av bråken involverar avundsjuka (Copywrite mot Asher Roth), brist på lojalitet (Monsta Island Czars mot MF DOOM) och tjafs som resulterat i riktiga slagsmål (Weathermen mot Demigodz).

Halftime FM ägnar 60 minuter åt verbala käftsmällar och belyser minnesvärda artistbråk inom hiphopen. Under timme två blir det ny musik, med bland andra Yak Ballz, Buckshot, Pusha T och The Illz. Ni hörs oss 14:00-16:00 på frekvensen 103,1 MHz. Programmet går också att streama via www.k103.se.

13/2 – Welcome 2 Detroit

Idag, den 7e Februari 2011 skulle James Dewitt Yancey fyllt 37 år, men J Dilla är tyvärr en av många artister som lämnade jordelivet alldeles för tidigt. Dilla blev endast 32 år och avled i sitt hem i Los Angeles där han vårdades av sin mor, 2006. Dilla led av den ovanliga blodsjukdomen ”TTP”, en sjukdom som han burit på ända sedan 2003.

James Yancey föddes i Detroit, Michigan och bildade tillsammans med R.L. Altman (T3) och Titus Glover (Baatin) gruppen Slum Village när de studerade tillsammans i High School. Baatin hoppade dessvärre av gruppen efter deras tredje studioalbum då det kom fram att han led av grova depressioner som senare visade sig vara schizofreni. Han avled av okända orsaker i Augusti 2009.

J Dilla spenderade mycket tid i sin källare tillsammans med hans ständigt växande skivsamling och i mitten av 90-talet hade han redan hunnit producera flera hitlåtar till The Pharcyde, De La Soul, Busta Rhymes och A Tribe Called Quest.

Dillas debut som soloartist kom 2001 när han släppte singeln ”Fuck the Police” från skivan ”Welcome 2 Detroit” på det brittiska skivbolaget BBE. Samma år hoppade Dilla av gruppen Slum Village och bytte skivbolag till MCA Records samtidigt som han började samarbeta med producenten Madlib som då var signad på Stones Throw Records. Samarbetet resulterade i gruppnamnet Jaylib och skivan ”Champion Sound” (ett projekt där de båda artisterna turades om att rappa över varandras produktioner.

Dilla släppte sin sista skiva ”Donuts” samma dag som han fyllde 32 och avled tre dagar senare den 10 Februari 2006. Vi hyllar en av de främsta producenterna inom hiphop nu på söndag och går igenom det arv han lämnade till eftervärlden.

I programmets andra timme blir det ny musik. Denna veckan har vi material från bland andra Malcolm & Martin, Quite Nyce, Roddy Rod och yU. Vi sänder i vanlig ordning på 103,1 MHz, 14:00-16:00 från Göteborgs Studentradio, K103 med möjlighet att lyssna via internet på www.k103.se

6/2 – Fokusgäst: Mollgan (Middlesex)

Söndagen den sjätte februari är det ännu en gång dags för Halftime FM att invadera FM-bandet på era radiomottagare! Johannes, Sebastian och Tobias sänder två timmar hiphop tillsammans med årets första fokusgäst: Mollgan.

Ni känner nog igen Mollgan från hiphopkvartetten Middlesex. Förra året gjorde han en del väsen av sig, när videon till Maskinen-parodin ”Alla som inte tankar är upphovsmän” sågs av mer än 40 000 användare på youtube. Under hösten har ni kunnat se Mollgan uppträda på lokala klubbar som Thugzday och Holy Sh!t. Och nu har även turen kommit till Halftime-studion, där han ska spela favoriter från sina skivbackar.

Under andra programblocket blir det ny hiphop, bland annat från Atmosphere, Slaughterhouse, Roc C och Guilty Simpson med mera. Ni hör Halftime FM 14:00-16:00 på 103,1 MHz. Bor ni utanför Göteborg, kan ni höra programmet streamas på www.k103.se.

30/1 – Movie Scenes

I skrivande stund är det 1 dag, 23 timmar, 48 minuter och 50 sekunder tills dess att den 34e versionen av Göteborgs Filmfestival går av stapeln. Vi brukar ofta under våra sändningar ramla in på ämnet film och nu på söndag gör vi lägligt nog en special av det hela.

Hiphop och dess kopplingar till film är nästan för många för att nämna, rappare som blivit skådespelare (och vice versa), texter fyllda med filmreferenser, namn som tagits efter filmer, skådespelare eller varför inte band som skapats när rappare och skådespelare träffats? Nu på söndag drar vi inga gränser utan veckans röda tråd i programmets handling är helt enkelt filmreferenser.

Under programmets andra timme handlar det återigen om ny musik. I rollerna denna veckan har vi nytt material ifrån Co$$, Hieroglyphics, The Regiment, Truck North, Reks & Talib Kweli. Ta en paus ifrån biosalongen med oss på Halftime FM nu på söndag. Vi sänder i vanlig ordning på 103,1 MHz, 14:00-16:00 från Göteborgs Studentradio, K103 med möjlighet att lyssna via internet på www.k103.se

23/1 – Fondle ‘Em Records

Halftime FM är ett hiphop-radioprogram som sänds på Göteborgs studentradio. Här är historien om en annan hiphopinstutition med liknande berörelsepunkter.
Under 90-talet sände Bobbito Garcia sitt ”Stretch & Bobbito Show” på Columbia Universitys studentradiokanal (89,9). Det var i det här programmet som framtida superstjärnor som Jay-Z, Nas och DMX hördes för första gången. Under åren strömmade unga talanger in i radioprogrammets korridorer och hoppades på att få framföra sina senaste alster i direktsändning, samtidigt som dom drömde om att få släppa sin musik. Flera av dom fick sina önskningar uppfyllda 1995, då Bobbito grundade skivbolaget med småpubertala namnet Fondle´Em (”Tafsa på dom”).

I slutet av 2001 ansåg Bobbito att indiehiphopscenen mådde bra (tack vare skivbolag som Def Jux, Rawkus och Stones Throw), så han beslutade sig för att lägga ned Fondle´Em. Vid det laget hade labeln fått släppt trettiotalet vinylsinglar och räddat minst lika många karriärer. Hade det inte varit för Fondle ´Em, kanske vi aldrig hade fått höra akter som Cenubites, Arsonists, MF GRIMM, MF DOOM, Scienz of Life och i stort sett hela Weathermen. En sak är säkert, ni kommer få höra dessa akter nu på söndag, när Halftime FM har Fondle ´Em special och i studion kommer även Olof Börjesson medverka. Olof sände själv radio i samma lokaler som Halftime FM och är även rappare under namnet Blizz the Divine, som för en tid sedan släppte albumet ”Memoirs of an enchanted soul” för gratis nedladdning.

Dessutom så blir det en timme nytt material med bland andra Actual Proof, Adad, The Regiment samt Hieroglyphics. Programmet sänds i vanlig ordning på 103,1 MHz, 14:00-16:00 från Göteborgs Studentradio, K103 med möjlighet att lyssna via internet på www.k103.se

16/1 – Since We Last Spoke

Det har gått en dryg månad sedan ni senast hörde Halftime FM i etern. Nu på söndag, efter tre veckors jullov, återvänder era favoritradiopratare (Sebbe, Tobbe och Johannes) för att sända göteborgs främsta hiphop-radioprogram. Under vårat vinteruppehåll har det hunnit släppas mängder med ny musik och vi ska försöka att plocka ur russinen ur kakan, genom att ägna en timme åt tiden som gått och en timme åt det som komma skall, dvs… vårens släpp! Förvänta er tung musik av bland andra Murs, Rick Ross, Wiz Kalifah, Jai Paul, Dirtbag Dan och Snoop Dogg.

I år firar Halftime FM ett år i sändning och det gör även Mariaplan.com, en Göteborgsbaserad hemsida med fokus på stadens rapscen. Vi väljer att slå våra barnkalas ihop och låter Victor från Mariaplan hålla oss sällskap, under det nya årets första sändning av Halftime FM.

Halftime FM sänds på söndag på K103,1 MHz, 14:00-16:00 från Göteborgs Studentradio, K103. Det går även att lyssna via internet på www.k103.se.

För er som skulle vilja höra Halftime FMs hårdslående och omsorgsfullt valda musik i tropisk miljö, kan vi tipsa om att vi kommer vända skivor på fredag, då Basementality Battles har sitt första battle i Göteborg. Ta er till Kontiki (Hållplats: Botaniska trädgården), Storängsgatan 2, för där huserar vi bakom the wheels of steel, från 21:00 till stängningsdags!

Halftime FM är Göteborgs främsta hiphopradioprogram. Vi levererar våra lyssnare musik (mestadels från USA) och är ett alternativ till de kommersiella radiokanalerna. Halftime FM försöker även att bjuda in lokala artister och grupper som vi anser bör uppmärksammas, dessutom försöker vi även när tillfälle ges göra intervjuer med artister som besöker Sverige.

Redaktion

Sebastian Pettersson, Johannes Torstensson och Tobias Hillén.

Externa länkar

www.halftimefm.comwww.facebook.com/pages...

Följ oss via RSS

Kontakt

halftimefm@k103.se