Klimatet

12. USA och Kina som klimatför(et)rädare

Idag klockan 14 sänds ÄNTLIGEN ett nytt avsnitt av KLIMATET (Japp, vår paus blev lite längre än vi hade tänkt...)

I detta program har vi Thomas Sterner som gäst, professor i miljöekonomi vid Göteborgs Universitet. Vi pratar om vad som står i Parisavtalet och hur det kommer sig att exempelvis Norge öppnar nya oljefält och Kina bygger nya kolkraftverk fast de har skrivit under avtalet som uppmanar till motsatsen. Sen pratar vi om för- och nackdelar med handelstullar i syfte att minska klimatpåverkan. I slutet försöker vi låta hoppfulla och pratar om vad vi kan göra för att rädda världen (dvs typ inget förutom att mest bara hoppas att USA byter president).

Programmet finns även som podd-version i alla podcastappar och på Spotify. Du kan även lyssna via denna länk: https://play.acast.com/s/klimatet/tag%3Asoundcloud%2C2010%3Atracks%2F765...

+Följ oss gärna på instagram: @klimatetpod

11. Räddade av tekniken?

Förlåt för seg uppdatering från oss här på vår hemsida, idag sändes ju nämligen vårt elfte avsnitt. Men om ni missade det så sänds en repris nästa söndag kl 14! Avsnittet går också att lyssna på i valfri podcast-app eller via länken:
https://play.acast.com/s/klimatet/tag%3Asoundcloud%2C2010%3Atracks%2F699...

Avsnittets gäst är Simon Davidsson Kurland, forskare vid Chalmers (Post doc. i Fysisk resursteori). Vi pratar om: hur mycket en egentligen kan förvänta sig att bli ”räddad” av tekniken i detta klimatnödläge, om den förenklade debatten kring elbilen, om att det egentligen inte handlar om mer sol och vind utan MINDRE olja och kol, det märkliga i att kedja fast sig för att stoppa öppnandet av nya gruvor samtidigt som en förespråkar utbyggnad av sol och vind, självkörande bilar, Preem raffinaderiet(såklart)... MED MERA.

Och bonusmaterial när Olivia i början av avsnittet berättar om sin farfars fars kärlek till arbetshästar....

Följ oss gärna på instagram: @klimatetpod

10. Psykologiska experiment

I dagens avsnitt har vi Magnus Bergquist som gäst, post doc i psykologi på Göteborgs universitet. Han forskar b.la. om hur sociala normer påverkar ett miljövänligt beteende. Vi pratar om hur medvetna vi är och om Olivia tar tåget till Skottland för klimatets skull eller för att det är social norm i hennes bekantskapskrets? Magnus berättar att vi är mer benägna att tro på klimatförändringar en varm dag, och att majoriteten av människor tror att deras beteende är mer miljövänligt än andras.

(Och detta avsnitt spelades in när Amazonas bränder var breaking news.)

Om ni missade att lyssna på radion så finns en pod-version av avsnittet där poddar finns!

9. Det feministiska perspektivet

Vi är tillbaka!! I veckans avsnitt har vi professor Annica Kronsell på institutionen för globala studier på Göteborgs Universitet som gäst. Vi diskuterar om klimatfrågan är en feministisk fråga, intersektionalitet och hur allting handlar om kampen om makten. Vi pratar om hur olika grupper i samhället påverkas av klimatförändringar och naturkatastrofer och varför det är så viktigt med mångfald vid beslutsfattning. Slutligen kommer vi in lite på olika samhällssystem; kapitalism, delningsekonomi och totalitära stater.

Lyssna live 14.00 idag söndag eller efteråt som poddversion där poddar finns!
https://play.acast.com/s/klimatet/tag%3Asoundcloud%2C2010%3Atracks%2F685...

7. Kolcykeln

Dagens avsnitt sänds kl 14.00, och vi pratar då om kolcykeln och fokuserar på biosfären. Vi pratar annars mest om de fossila bränslenas påverkan på klimatet eftersom det är den största utsläppsfaktorn, men en fjärdedel av utsläppen kommer faktiskt från förändringar i markanvändningen. Avsnittets gäst är Åsa Kasimir som forskar om markandvändning och växthusgasemissoner. Vi pratar om hur dikade skogsmarker i kan stå för lika stort växthusgasutsläpp som vägtrafiken i Sverige, vad biobränsle egentligen har för potential, hur köttindustrin påverkar avskogningen och den stora utmaningen i att markanvändningen ska gå från att stå för en fjärdedel av utsläppen till ett negativt utsläpp (alltså ta upp koldioxid) för att klara 2-grader målet.

Om du missar avsnittet på radion kan du alltid lyssna i valfri podcast app eller här:
https://play.acast.com/s/57f159b0-49d7-407d-b4d3-56838c63b133/tag%3Asoun...

6. Klimatförnekelse

I det sjätte avsnittet av KLIMATET har vi Chalmersforskaren Martin Hultman som gäst, han leder världens första forskningsprojekt om klimatförnekelse. Vi pratar dels om varför konservativa äldre män i så stor utsträckning är klimatförnekare och varför det istället främst är unga kvinnor som driver klimatkampen. Sedan pratar vi om andra intressanta ämnen som; att skicka hjärtan till Greta Thunberg på instagram samtidigt som man låter Arlanda byggas ut, om det härliga 80-talet när till och med sossar ville ha en radikal klimatpolitik, om varför tyska nynazister älskar kolkraft och hur fossilbolagens lögner om klimatförnekelse har tagit sig ända in i Vita huset.

Missade du sändningen idag kl 14? En repris sänds nästa Söndag, annars finns den som podcast i alla podcast-appar eller så går det att lyssna genom länken:

https://play.acast.com/s/klimatet/6-klimatfornekelse

5. Förnyelsebar energi

I veckans avsnitt av KLIMATET har vi fysikern Tomas Kåberger som gäst, professor i förnyelsebar energi vid Chalmers. Han är Sveriges kanske främsta expert på ämnet och jobbar bland annat i Japan för att ersätta gammal kärnkraft med ny förnyelsebar energi. Vi frågar honom hur möjligheterna ser ut för Sverige och världen att bli fossilfritt och vilka som då förlorar vs vinner på den eventuella energireformen? Hoppas ni som vi är nyfikna på ämnet och vill lyssna!

Finns i alla podcast-appar eller så kan du lyssna på mixcloud:
https://www.mixcloud.com/K103/5-f%C3%B6rnyelsebar-energi/

INSTAGRAM

Vi har fått hybris och skaffat instagram, följ oss gärna där på @klimatetpod
Eventuellt bjuds det på spännande extra material!

https://www.instagram.com/klimatetpod/

4. Klimatpolitik

4. Klimatpolitik
Nu är det snart EU-val, så vi tänkte därför att det är viktigt att prata om klimatpolitik i detta avsnitt!
Till hjälp har vi Niclas Harring som gäst, han forskar på Europas klimatpolitik och då främst attityder kring de styrmedel som används. I avsnittet diskuterar vi varför politiker inte vågar driva den klimatpolitik som behövs. Vi reder även ut vad klimatpolitiska styrmedel är för något och hur attityden kring dem skiljer sig åt på olika håll i Europa. Sedan frågar vi oss vart folk i allmänhet tycker att ansvaret för att lösa klimatfrågan ligger; hos individer, politiker eller företag?

Podcast versionen av programmet hittar du i acast, podcaster, iTunes och soundcloud. Eller så kan du lyssna via länken:

https://www.mixcloud.com/K103/4-klimatpolitik/
.

3. Arktis

I det här tredje avsnittet har vi oceanografen och klimatologen Céline Heuzé som gäst. Hon berättar om hur starkt Arktis påverkas av den globala uppvärmningen och vikten av att begränsa uppvärmningen till 1,5 grader. Céline berättar också om hur hon ska tillbringa sommaren på en isbrytare i Arktis på en stor forskningsexpedition. Sen pratar vi lite om hur deppigt det är att vara klimatforskare – att veta om de dramatiska följderna av uppvärmningen men att alldeles för lite görs för att begränsa uppvärmningen, att gråta när Trump drar sig ur Parisavtalet och att känna att hela ens arbete är meningslöst… Men vi lovar också (lite) hoppfullhet.

Avsnittet finns på podcast-appar eller här på mixcloud:

https://www.mixcloud.com/K103/arktis/

Det här är en programserie om klimatet med två klimatologistudenter. I varje avsnitt bjuder vi in en forskare och diskuterar klimatförändringar ur olika perspektiv. Vi kommer bl.a. prata om hur istider uppkommer, om ekonomisk tillväxt påverkar klimatet, på vilka sätt den globala uppvärmningen påverkar haven och klimaträttvisa.

Redaktion

files/users/klimatet/profile/Programledarbild.jpg

Linn Carlstedt och Olivia Larsson.

Sändningstider

Söndagar 14:00 - 15:00

Följ oss via RSS

Kontakt

klimatet@k103.se