Kulturrådet

KULTURRÅDET har sänt sitt sista program

KULTURRÅDET sändes mellan 110127-110518

SISTA KULTURRÅDET FÖR SÄSONGEN
Käre lyssnare. Ikväll, onsdag 18 maj, avslutar vi Kulturrådet för den här säsongen. Vi sammanfattar vad vi lärt oss, utmanar oss att prova på allt vi lärt oss och ser till att verkligen fira sommarens ankomst. För musiken står alla säsongen introlåtar. Det kommer, garanterar, leverera sväng i såväl studion som i radioaparutten! Ikväll 20.00 rullar vi the microphones. Tune in! och keep in touch lovers.

Bildbevis

De misstänkta!

Kuturrådet 11/5

I kvällens Kulturråd kommer vi snacka skit, festivalsommar, fotbollsidiotföräldrar och uppgörelser i Malmös undre värld.
Lyssna och lär!

Kolla in bilden, lite förklaring över vad ni ser kommer i programmet!

KULTURRÅDET 27/4

Idag ska vi tala om stadsodling eller urban agriculture. Ett lavinväxande fenomen överallt förutom i Sverige. Med oss har vi en pionjär vid namn Billy som ska analysera och undervisa oss i alla hörn av detta. Han är inte bara utövande hönsuppfödare, han är även inom ämnet uppsatsskrivande och snäll. Som vi i ökande omfattning alltid säger: han är expert!

Lyssna på 103,1 MHz om du bor i Göteborg med omnejd, eller i webbradion här ovanför om du bor någon annan stans. Radiolänken blir tillgänglig exakt 20.00.

Låt oss vila moder jord.
Peace

KULTURRÅDET #9

Flintisen på bild är inte Roland (någon annan) för ingen vet vem han är.

***

Hej! Mitt namn är Roland Brunell.

Det är kul att busa. Busringa, busmejla och busbreva. Hassan är tidlösa legender, Erik Eriksson (Eric Ericsson alt Erik Ericsson alt Eric Eriksson) är ytterligare en stjärna. Roland Brunell är nummer tre, som i Eriksson fotspår, tagit tempen på den svenska kyrkligheten. Det är roligt tycker vi. Kyrkan ska drivas med. Punkt. Men måste göra det med finess, man måste subtilt röra sig i den existentiella djungelns korridorer och utan pekpinne påpeka dess humoristik. Kyrkligheten, som till viss mån, hamnat med patent på den ständiga frågan om varför vi finns, måste finna sig i att detta ångestladdade område är som upplagt för lite satir och jävelskap.

Och Roland är inte bara mannen som gett ut en egen bok med alla dessa allehanda funderingar, utan även mannen som gästar oss i Kulturrådet på onsdag 20.00. Han har snigelpostat och e-postat frågor och funderingar om sin existentiella närvaro till diverser religiösa föreningar och samfund. Han frågar kyrkoherden om omdop då namnet icke passar, varför predikanter - som lever nära sin Gud - ändå har ögonbesvär och glasögon och om stora Smyrnakyrkan i Göteborg inte kan ändra namn då han och hans grekiske kompis ska öppna grekresturang med samma namn nästgårds. Alla korrespondens är sedan samlade i den mycket underhållande pamfletten Hej! Mitt namn är Roland Brunell (http://rolandbrunell.wordpress.com/kop-boken/). Vi tänker ställa Roland mot väggen. Vi vill veta bakgrunden, mer smaskiga detaljer och allt om alla mejl och brev som inte fick svar.

Utöver Roland, har vi denna vecka fullmatat med Dra på Trissor, och även en lista way much better than alla övrigas. Musik, musik spelas det. Kulturrådet hör du, som alltid, på onsdagar 20.00 i Göteborgs Studentradio K103. Om du är född i, eller bor i, Göteborg med omnejd kan du ratta in 103,2 MHz i radion om du inte faller in i kategorierna kan du lyssna på worldwidewebb, närmare bestämt i webbradio längst upp på sidan. Sändningen, liksom länken till webbsändningen, finns tillgänglig först 20.00 sharp.

KULTURRÅDET #8

Efter förra veckans utebli med studiealibi, tar vi denna vecka greppet för två - för dubbelt. Vi ska - med anledning av 1 aprils inkomst på fredag - avhandla lögnens plats i våra liv, ditt liv och jordens liv. För det första: Lögnen är alltid beroende av en normativ idé; utan spjärn mot denne, kan icke lögnen skiljas från sanningen. Och dessutom inte mätas i omfång. Det är normen om rätt och fel som avgör i vilka situationer vi behöver ta till lögnen eller inte. Eller är det en lögn om jag säger att jag sitter ner när jag står och skriver detta? Men vem vet? Det kanske snarare är språket som avgör om det är en lögn eller inte? Oklart - därför behövs samtida analys i K103.

Imorgon gästas vi av ljugarn her self - Emelie - som är en mästare i ämnet. Med hennes gedigna erfarenhet kommer hon upplysa och förbluffa oss, och förhoppningsvis bjuda på en och annan fet lögn. Självklart blir det även Dra på Trissor och topplistan i så stor omfattningen att det täcker även förra veckan. Musik likaså.

Missa icke. KULTURRÅDET #8, på Göteborgs Studentradio K103. 20.00, onsdag 30 mars, 103,1 MHz för er GBGare, och i webbradion längre upp på sidan för övriga lögnare.

KULTURRÅDET VII

Vi samtliga göteborgare vet känslan. Att av någon anledning – snustorr ekonomi, global finanskris, en släng av ideologisk bris eller bara helt vanligt slarvig uppträde - icke ha betalat de typ 16 kronor som "de andra", de som kör de blåa vagnarna runt stan ska ha för resan, och på vagnen kliver el kontrollantos. Paniken stiger inombords, adrenalinet flödar och sen blir det oftast katastrof. Det kan förstöra en i övrigt helt magnifik stadssightseeing i vår underbara stad att inte ha betalt för biljetten. Ron slår liksom inte till, när man ständigt tvingas övervaka ingångarna efter påstigande människor i grupp, med ryggsäck och övriga kontrollantutmärkande anslag.

Betala då, tänker du hursomhelst. Men hur vill vi egentligen att detta ska funka? Vi är folket, vi kan göra skillnad! Debatten är ganska vild world wide. För att slå an ett tidigare tema hölls, som exempel, bara för några veckor sedan en nolltaxedag världen över. I Berlin, New York, Stockholm och Göteborg etc protesterades det mot ockerpriser i kollektivtrafiken, och argumenterades, med miljö- och äganderättsliga skäl, för en skattefinansierad kollektivtrafik där alla betalar efter förmåga.

Vi erkänner att det är enkelt att bara stiga på, skylla på dåliga cashflows och lite i förbifarten hävda att man pläderar för fri kollektivtrafik. Samtidigt vet vi - eventuellt uppskrämda av kollektivtrafikens lobbylakejer - att driften minst sagt är oerhört dyr, och att om menar man att det ska vara grattis får man nog göra sig redo för ett rejält skattepåslag. Och då tvekar väl de flesta, ty mer skatt är i arbetslinjens Mekka ett icke välklingande ord, nu när vi - som ofta påpekas - fått 500 kr mer i plånboken i månaden.

Det är - i många dimensioner - kluvet.

Några som vet vad dem vill (bara det är värt en applåd), är intresseorganisation/ombudsmännen/vandalerna (beroende på utgångspunkt) http://planka.nu. Sedan 2001 har de bedrivit sin ständigt omdiskuterade och för politiker kliande P-Kassa, som täcker - för en mindre månadssumma - de böter du får om du blir tagen för plankning. Med tiden som gått har verksamheten spridits inte bara över Sveriges största städer utan även till Finland och Helsingfors. Och med tidens gång har även Planka.nu mer och mer börjat agera ombudsman för kollektivtrafikanter som behandlats illa i samband med resor; bara för en vecka sedan hölls rättegång mot två poliser som agerat illa och på eget bevåg i Stockholms Tunnelbana - Planka rapporterade och stödde målsägande. Dessutom använder man nu alla sociala medier som finns för att tillsammans varna för kontrollantkontroller. De är, kort sagt, vad många skulle kalla a pain in the ass!

VI har den stora glädjen att i KULTURRÅDET #7 inyhsa besök från Planka.nu Göteborg. Vi lovar att diskutera visioner, p-kassa, inrikes kollektivtrafikpolitik och allt annat ni vill ha svar på. Har du frågor till Planka, skriv dem som kommentar här. Utöver kollektivtrafikutläggningar blir det så klart musik. Lindström & Christabell, Alex Winston, Golden Silvers och Broadcast 2000 ligger redo för att värma i radiobruset.

Programmet hör du som vanligt onsdag (ikväll 16/3) 20.00, på k103.se eller 103,1 MHz för er inom västtrafiks räckvidd.
Potentiellt eventuellt kanske inte läge att missa detta!

KULTURRÅDET VI

2011-03-05 Nolltaxedagen
2011-03-08 Fettisdagen
2011-03-08* Internationella kvinnodagen
2011-03-08 Internationella pannkaksdagen
2011-03-09 Askonsdagen
2011-03-10 Världsnjurdagen
2011-03-11* Europeisk minnesdag för terrorismens offer
2011-03-14* Pi-dagen
2011-03-15* Internationella dagen mot polisvåld
2011-03-15* Internationella konsumentdagen
2011-03-17* Saint Patricks day
2011-03-20 Världsberättardagen
2011-03-21* Internationella dagen för avskaffande av rasdiskriminering
2011-03-21* Världpoesidagen
2011-03-21* Internationella sömndagen
2011-03-22* Internationella vattendagen
2011-03-23* Världsmeteorologidagen
2011-03-23* Nordens dag
2011-03-25* Våffeldagen
2011-03-25* Trandagen
2011-03-26 Rädda Barnen-dagen

***

VILKEN TEMADAG I MARS ÄR DIN FAVORITDAG?
Vi reder ut det mesta om de numera ständigt ökande temadagarna.
Häng med på Kulturrådet #6; onsdag 9 mars; 20.00 på K103.
För boende i GBG med omnejd: 103,1 MHz
För boende annanstans: k103.se

Grattis!

Kulturrådet V

Ikväll är det dags för ännu ett episkt avsnitt av Kulturrådet. Vi kommer som vanligt behandla de mest angelägna händelser och ämnen som dykt upp under veckan. Som till exempel vad gör 90-talets popmästare Tomas Ledin nu för tiden? (här skulle man kunna vitsa till det lite mer men vi låter bli). Vidare i programmet kommer vi diskutera årets feta Hollywood-kalas: Oscarsgalan, som ägde rum tidigare i veckan. Varför fick The King's Speech pris för bästa film och Natalie Portman för bästa kvinnliga skådespelare? Är frågor skulle kunna ställa men vi undrar helt enkelt varför allas våran Mikael Persbrandt inte fick någon biljett till galan.

Detta är ett litet smakprov på vad kvällens program kommer innehålla men som vanligt kommer det bjudas på klassikern "Dra på trissor", veckans topplista och ny finfin musik från k103s musikredaktion.

Som en bonus har vi bjudit in vår vän och allvetaren MH85 som kommer vara med oss under programmets gång för att bidraga med visdom och annat tjafs.

Vi hörs ikväll kl 20:00!

KULTURRÅDET IV

Bild från flashback.org

Kulturrådet går vidare. Efter förra veckans program om orimlig matkonsumtion, containers med semlor och sanningen om matsvinnet, hugger vi nu tänderna i nästa svinn: informationssvinnet. På onsdag avhandlar vi forumet Flashback.

Hatat och älskat; osäkrast men snabbast. Yttrandefrihetens riddare, eller medborgarnas fördärv! Aftonbladet har som affärsidé att alltid vara först, men vi vet alla var nyheterna först publiceras och diskuteras - i Flashbacks forumtrådar bland snart 28 miljoner inlägg. Sedan tidigt 90-tal har forumet med stort F i sann Habermasiansk deliberativ anda gett oss insikter bortom de etablerade mediernas rubriker. Public Service får sju miljarder i finansiering årligen för att göra TV och radio om det som inte ryms i marknadens medielogik, men få kan motsäga att Flashback tar det uppdraget, med en helt annan finansieringsnivå, till helt andra nivåer. Ändå är sidan en ständig antagonist. När "Flashback-kollektivet" blev nominerade för prestigefulla journalistpriset Guldspaden gick de etablerade mediernas tyckare på högvarv; åsiktsmaskineriet gick isär totalt. Å ena sidan kunde få säga emot att forumtråden om överfallen i Bjästa gett hela underlaget till Uppdrag gransknings senare scoop, men, å andra sidan, helt utanför den rådande journalistiska yrkeskodex gällande källkritik. Och detta är bara ett av många exempel där Flashback utmanar våra pressetiska regler, och kanske - i längre loppet - totala syn på information och dess spridning.

Med minst sagt politisk inkorrekta diskussionstrådsrubriker som "smuggla benzo på flyg", "Fråga en rabiat feminist" eller "Var verkligen nazisterna onda" utmanar användarna samhället och individer om den reella yttrandefrihetens omfång. Men bortom de mest iögonfallande och pubertala (?) trådarna finns även initierade trådar om "Snooker", "En abstrakt teori om allt abstrakt" och "Fråga mäklaren". Flashback är en svårfångad och hal orm, erbjudande det bästa och sämsta. Om moralfrågan ska ställas är det nog mest adekvat så här: är all information bra för oss?

Kulturrådet backar inte undan för diskussionen de etablerade medierna räds. Vi vill djupdyka i denna fria informationens högborg, och diskutera och analysera såväl användare, forumtrådar och jargong. Vi utlovar skarpsinnig humor blandat med banbrytande kommentarer om forumet på allas läppar.

Så nu, käre Flashbackanvändare: Vi vet att du läser detta (liksom allt som skrivs) hör av er, tyck till, skapa en tråd, gör er röst hörd även i radio. Vi vill veta vad ni tycker om precis allting som rör detta aparta forum! Skriv en kommentar här, eller länka någon annan plats - men gör det!

Tiden för livesändningen är 20.00, och dagen är onsdag 23 februari. Du hör oss på Göteborgs studentradio K103, 103,1 MHz i storgöteborg eller på nätet k103.se. Väl mött!

Kulturrådet sätter ljuset på vår samtid; den kultur som frodas och det samhälle som frodar. Med ett glokalt perspektiv analyserar och rapporterar vi nya, små som stora, kulturfenomen i dagens samhälle. Vi är vetgiriga och vill veta hur och varför allt funkar som idag. Är du som oss? Lyssna onsdagar 20.00.

Redaktion

David Albenius och Johan Cedersjö.

Följ oss via RSS

Kontakt

kulturradet@k103.se