Radio JMG

30/12: Marcus Thapper om gängkriminalitet & Tove Andersson om tryggheten i det offentliga rummet

11.00 Marcus Thapper går igenom ämnet gängkriminalitet. Vi kommer bland annat få en genomgång i hur den ser ut i Göteborg, och även en intervju med Susanne Liljeholm Larsson som har forskat kring ungdomar och gäng från förorten.

Vi ska försöka få en tydligare bild kring gängkriminalitet i Göteborg. När två bröder i slutet av oktober sköts till döds i Frölunda i Göteborg kom ämnet återigen upp till ytan - och tidningarna skrev om en gängkriminalitet som spårat ur, en mycket osäker situation och till och med ett möjligt gängkrig.

11.30: Fyra gånger så många kvinnor som män är oroliga och rädda i det offentliga rummet. I det här programmet pratar vi med bland annat Ebba Jensen som känner sig maktlös, Anoshirvan Parvazi som lär ut självförsvar till tjejer och Sara Uhnoo som forskat om rädslans geografi. Av och med Tove Andersson.

24/12: Camilla Haagen om caféerna & Caroline Lundgren om gayklubbskulturen i Göteborg

11.00 Camilla Haagen: Temat idag kommer att handla om det offentliga rummet. Och då med ett förstoringsglas över caféerna. Om en liten stund kommer vi att höra ett inslag om Göteborgs första kaffebar som drevs av Tord Wetter, som är fjärde generationens kaffehandlare. Efter det ska vi prata med Ingegerd Sigfridsson som skrivit en doktorsavhandling om kaffe och det sociala umgänget. Gäst i studion idag är Ellis Holmberg som driver caféet Frilagret där vi bland annat ska prata vilka det är som får synas i cafémiljöerna? Missa inte detta.

11.30 Caroline Lundgren: Kan gayklubbar ses som trygga rum för hbtq-personer? Denna halvtimme diskuterar gayklubbskulturen i Göteborg idag, utifrån att allt fler icke-hbtq-personer besöker dem. Vi kollar på hur detta påverkar queera personer, pratar med RFSL, och gör en historisk tillbakablick. 

23/12: Annika Vartanian om Göteborgs gamla bebyggelse & Arvid Adrell om Drömmarnas kaj aka Gullbergs kaj

11.00 Annika Vartanian: Välkommen till programmet om en Förort, men kanske inte riktigt som du tänker nu. Undrar du också över allting som händer i Göteborg? Det byggs, grävs och är, ja, rent ut sagt en väldig röra på många platser. Självklart är tanken att det skall bli bättre för alla i staden! Bostadsbristen är ett jätteproblem. Andrahandshyror fortsätter att skjuta i höjden, bostadsrätterna blir allt dyrare.
MEN vad händer med gammal, befintlig bebyggelse? Jag försöker förstå hur det gamla kan passa in i det nya. I dag gör jag nedslag i Järnbrott i Västra Frölunda. Det är lite grann, som en bortglömd plats, trots att det ligger nära stan.

11.30 Arvid Adrell: Drömmarnas kaj kallas den av vissa, Gullbergs kaj heter den i Håkan Hellströms låt. Vi ska bege oss dit och också försöka ta reda på vad som kommer hända med området då det snart är dags att rusta upp. Till min hjälp tar jag byggnadsnämndens ordförande Ulf Kamne och sociologen Helena Holgersson. 

4/6: Andreas Andersson om Göteborgs klubbscen & Shadi Rostamzadeh om när du tror att skolan ska döda dig

11.00 Om Göteborgs klubbscen

Vad ryms och vad saknas i Göteborgs klubbscen? I det här programmet gästar klubbarrangörerna Ib Cederfeldt och Julia Pugsi studion för att prata om representation i den göteborgska klubb- och musikscenen.

Programledare är Andreas Andersson

11.30 När du tror att skolan ska döda dig

Gymnasietiden kan antingen vara utvecklande eller fruktansvärd. Full med spända känslor inför den nya klassen och oro över att lämna grundskolan bakom sig. Under den kommande halvtimmen pratar vi om hur det känns när skolan blir det värsta du vet och du tror att den ska döda dig. Kuratorn Elisabeth Fogelberg pratar om depressionen som ökar bland unga och vad man kan göra för att förhindra att den sprids. Och så pratar vi med gymnasiekillen Hugo Holke om normer i klassrummet, gruppering, acceptans och åsiktshets bland ungdomar i gymnasiet.

Programledare Shadi Rostamzadeh

3/6: Andreas Varas om poesi & Elias Wahlberg om simning och elitsatsande unga simmare

11.00 Om poesi

I det här programmet får vi lyssna till och prata om poesi. Vad kan poesi betyda för någon? Kan poesi också vara politik. Vi möter Louise Halvardsson  som uppträder som scenpoet. Hon förklarar skillnaden mellan poesi som är skriven för att läsas tyst och poesi som är ämnad för att läsas/reciteras högt.

Vi får även lära känna Lennon, en ung poet och icke-binär transperson.

Dessutom så får vi en kort pratstund med alltid lika aktuella Nino Mick, turnerande estradpoet och transaktivist.

Programledare Andreas Varas

11.30 Om simning och elitsatsande unga simmare

Hur klarar kroppen den stora träningsmängden och hur får man till en balans i livet då så många timmar spenderas i vattnet? Vi får höra 17-åriga talangen Alfhild Kristensson berätta hur hon klarar vardagen. Vi får besök i studion av Anders Holme, som varit tränare sedan 70-talet och ska ge oss en inblick i hur det är att träna de som tränar hårdast och mest. Dessutom ringer vi upp Nils Ivars som fram till för två år sen simmade på elitnivå i Karlstads Simsällskap. Han satsade högt och han föll långt, men är nu tillbaka på fötterna. Vi får höra hans historia i programmet.

Programledare Elias Wahlberg

28/5: Noa Söderberg om den segregerade staden & Moa Strand om unga med intellektuella funktionsnedsättningar

11.00 Om den segregerade staden

Göteborg är Sveriges tredje mest segregerade kommun. Hur påverkar det stadens ungdomar? Två kompisgäng, från två vitt skilda stadsdelar, målar kartor för att visa sin bild av Göteborg. Segregationsforskaren Ove Sernhede diskuterar segregationens historiska bakgrund och hur den påverkar ungdomars framtidsutsikter. Ulrika Lundquist, ansvarig för socialt hållbar stadsutveckling vid Stadsbyggnadskontoret, förklarar hur de arbetar och varför de inte satsar på att bygga igen skogsområdena mellan centrum och förorterna.

Programledare Noa Söderberg

11.30 Om unga med intellektuella funktionsnedsättningar
I det här programmet pratar vi om barn och ungdomar med intellektuella funktionsnedsättningar och faktumet att dom i större mån än andra lider av fysisk ohälsa. Studier visar att dessa personer är underrepresenterade i hälsoundersökningar, och statens hälsoinstitut fick därför i uppdrag att göra en särskild rapport om hälsa hos personer med den här typen av funktionsnedsättningar. Denna rapport visar att 49 % är överviktiga. Och forskarna konstaterar att den mest effektiva vägen till förbättrad hälsa är motion.

Vi kommer bland annat att lyssna på ett reportage där vi träffar Elin som spelar innebandy i en stor idrottsförening här i Göteborg. Vi kommer också ha en göteborgsprofil med oss här i studion med direkt koppling till idrottsklubben, och så har vi en forskare på det specifika området med oss på tråden, och såklart en massa bra musik.

Programledare Moa Strand

27/5: 11.00 Elsa Kinnerfors om Unga och träning & 11.30 Britta Kramsjö om Hästtjejer och svensk ridsport

11.00 Unga och träning

Det pratas mycket om träning och att man ska röra på sig så mycket som möjligt. Framför allt ska unga röra på sig mer, för barn idag är mer stillasittande. Forskaren Daniel Berglind på Karolinska institutet i Stockholm berättar om eventuella orsaker till detta.
– Gå in på närmsta köpcentrum och försök hitta en trappa. Det första du kommer hitta är en hiss.

Att hitta en idrott som man känner sig trygg i som tonåring, och som stärker självförtroendet istället för att sänka det är dock inte det lättaste. Vissa hittar den sent i livet och vissa gör det så fort de lär sig att gå. Oscar Alverstedt tillhör den senaste kategorin. Han början i nian efter sommaren men har redan vunnit VM-silver med landslaget i goalball. Oscar föddes med en synskada som gör att han ser ungefär 2 % och goalball har gjort så att hans självförtroende stärks.

Till studion kommer Magdalena Lagerström som startade tonårsyoga för att hon märkte att unga stressade för mycket. En träningsform som inte alls handlar om att springa eller göra mål, utan om att stärka kroppen inifrån och ut med hjälp av andningen.

Programledare Elsa Kinnerfors

11.30 Hästtjejer och svensk ridsport

Liza Öjetoft är 34 år och har ridit sedan hon var sju. I programmet kommer Liza till studion och berättar om hur det är att jobba med sitt hästintresse. Vi har också träffat tre hästtjejer i ett stall i Lindome. Tjejerna berättar om vad som är så speciellt med hästar och om hur hästintresset har påverkat och format dem som personer. Och så pratar vi med Gabriella Thorell från Ridskolan Strömsholm om varför ridsporten är så mycket större bland kvinnor än bland män.

Programledare Britta Kramsjö

21/5: 11.00 Lotta Olsson om matkultur & 11.30 Cecilia Floris om populärkultur och relationer

11.00 - Matkultur

Lotta Olsson bjuder in till samtal om olika matkulturer i Göteborg. Varför hamnar vissa länders mat i skymundan och annan på varje meny? Vi pratar med Nadja Hashem som har en marockansk restaurang om vad vi kan lära oss av varandras kulinariska bakgrunder. Och vad äter man egentligen i Somalia? Vi åker hem till en familj med somalisk bakgrund och lagar middag.

11.30 - Populärkultur och relationer

Två fans till serien Shadowhunters berättar om den omvälvande kärlekshistorien mellan seriens två hjältar, sexologen Saga Alm Mårtensson om hur sexuella normer kan skapas genom populärkulturen. Gäst i studion är Eva Knuts som pratar om relationer i serier i allmänhet och i serien Vänner i synnerhet.

Programledare Cecilia Floris

20/5: 11.00 Gunnar Harrius om nationalism & 11.30 Lovisa Olsson om förebilder

11.00 - Nationalism

Rasistisk ideologi eller en tanke om gemenskap – vad är egentligen nationalism? I Radio JMG försöker vi reda ut begreppet tillsammans med Etnologen Magnus Berg, som forskat på ämnet, och Bengt Lindroth, författare till boken ”Väljarnas hämnd: Populism och nationalism i Norden”. Dessutom möter vi Johan Johansson, medlem i Ungsvenskarna. Varför väljer man som trettonåring att gå med i ett nationalistiskt ungdomsförbund?

Programledare Gunnar Harrius

11.30 - Förebilder

Inslag med Kammi som är känd från Youtube och förebild för tusentals undgomar och telefonintervju med programledarens första förebild Josefin Wingård. Gäst i studion är Sadaf Sediqi som stöttar en ung tjej genom organisationen Tjejzonens storasysterprojekt.

Programledare Lovisa Olsson

26/12: Radio JMG med Sally Eriksson & Karin Frid

11.00: Ett program med Sally Eriksson om Göteborgs största (och kanske bästa) ö Hisingen! Det blir snack med Hisingenftw-bloggaren Johan Lindgren, besök hos Kvarteret Skäppan och Hisingenquiz med Johannes Mattsson. Undrar du varför Hisingen helt plötsligt börjat kallas för Göteborgs Vatikanstaten? Svaret finns i Radio JMGs Hisingenspecial!

11.30: I andra halvtimmen i Radio JMG pratar vi bland annat om vad trädgårdsterapi är och hur det fungerar. Rehabträdgårdsmästaren Lena Benjegård är med i studion och förklarar hur det ligger till. Vi besöker också koloniområdet Sjöbergen som ligger dolt mellan Sandarna och Älvsborgsbron. Det är ännu osäkert om Sjöbergen kommer finnas kvar när byggföretag hellre vill se bostäder på området. Mer om koloniområdens framtid diskuterar vi med Göran Sandberg, ordförande i Föreningen Göteborgs koloniträdgårdar, och så självklart lite musik. Välkomna att lyssna! Programledare Karin Frid

Studenterna på Journalistprogrammet på JMG i Göteborg producerar varje vecka radio i samband med utbildningen.
En blandning av nyhetsrapportering och temaprogram.

Redaktion

JMGs studenter.

Sändningstider

Fredagar 11:00 - 12:00

Lördagar 11:00 - 12:00

Externa länkar

www.jmg.gu.sehttps://www.facebook.c...

Följ oss via RSS

Kontakt

jmg@k103.se