Radio JMG

28/5: Noa Söderberg om den segregerade staden & Moa Strand om unga med intellektuella funktionsnedsättningar

11.00 Om den segregerade staden

Göteborg är Sveriges tredje mest segregerade kommun. Hur påverkar det stadens ungdomar? Två kompisgäng, från två vitt skilda stadsdelar, målar kartor för att visa sin bild av Göteborg. Segregationsforskaren Ove Sernhede diskuterar segregationens historiska bakgrund och hur den påverkar ungdomars framtidsutsikter. Ulrika Lundquist, ansvarig för socialt hållbar stadsutveckling vid Stadsbyggnadskontoret, förklarar hur de arbetar och varför de inte satsar på att bygga igen skogsområdena mellan centrum och förorterna.

Programledare Noa Söderberg

11.30 Om unga med intellektuella funktionsnedsättningar
I det här programmet pratar vi om barn och ungdomar med intellektuella funktionsnedsättningar och faktumet att dom i större mån än andra lider av fysisk ohälsa. Studier visar att dessa personer är underrepresenterade i hälsoundersökningar, och statens hälsoinstitut fick därför i uppdrag att göra en särskild rapport om hälsa hos personer med den här typen av funktionsnedsättningar. Denna rapport visar att 49 % är överviktiga. Och forskarna konstaterar att den mest effektiva vägen till förbättrad hälsa är motion.

Vi kommer bland annat att lyssna på ett reportage där vi träffar Elin som spelar innebandy i en stor idrottsförening här i Göteborg. Vi kommer också ha en göteborgsprofil med oss här i studion med direkt koppling till idrottsklubben, och så har vi en forskare på det specifika området med oss på tråden, och såklart en massa bra musik.

Programledare Moa Strand

27/5: 11.00 Elsa Kinnerfors om Unga och träning & 11.30 Britta Kramsjö om Hästtjejer och svensk ridsport

11.00 Unga och träning

Det pratas mycket om träning och att man ska röra på sig så mycket som möjligt. Framför allt ska unga röra på sig mer, för barn idag är mer stillasittande. Forskaren Daniel Berglind på Karolinska institutet i Stockholm berättar om eventuella orsaker till detta.
– Gå in på närmsta köpcentrum och försök hitta en trappa. Det första du kommer hitta är en hiss.

Att hitta en idrott som man känner sig trygg i som tonåring, och som stärker självförtroendet istället för att sänka det är dock inte det lättaste. Vissa hittar den sent i livet och vissa gör det så fort de lär sig att gå. Oscar Alverstedt tillhör den senaste kategorin. Han början i nian efter sommaren men har redan vunnit VM-silver med landslaget i goalball. Oscar föddes med en synskada som gör att han ser ungefär 2 % och goalball har gjort så att hans självförtroende stärks.

Till studion kommer Magdalena Lagerström som startade tonårsyoga för att hon märkte att unga stressade för mycket. En träningsform som inte alls handlar om att springa eller göra mål, utan om att stärka kroppen inifrån och ut med hjälp av andningen.

Programledare Elsa Kinnerfors

11.30 Hästtjejer och svensk ridsport

Liza Öjetoft är 34 år och har ridit sedan hon var sju. I programmet kommer Liza till studion och berättar om hur det är att jobba med sitt hästintresse. Vi har också träffat tre hästtjejer i ett stall i Lindome. Tjejerna berättar om vad som är så speciellt med hästar och om hur hästintresset har påverkat och format dem som personer. Och så pratar vi med Gabriella Thorell från Ridskolan Strömsholm om varför ridsporten är så mycket större bland kvinnor än bland män.

Programledare Britta Kramsjö

21/5: 11.00 Lotta Olsson om matkultur & 11.30 Cecilia Floris om populärkultur och relationer

11.00 - Matkultur

Lotta Olsson bjuder in till samtal om olika matkulturer i Göteborg. Varför hamnar vissa länders mat i skymundan och annan på varje meny? Vi pratar med Nadja Hashem som har en marockansk restaurang om vad vi kan lära oss av varandras kulinariska bakgrunder. Och vad äter man egentligen i Somalia? Vi åker hem till en familj med somalisk bakgrund och lagar middag.

11.30 - Populärkultur och relationer

Två fans till serien Shadowhunters berättar om den omvälvande kärlekshistorien mellan seriens två hjältar, sexologen Saga Alm Mårtensson om hur sexuella normer kan skapas genom populärkulturen. Gäst i studion är Eva Knuts som pratar om relationer i serier i allmänhet och i serien Vänner i synnerhet.

Programledare Cecilia Floris

20/5: 11.00 Gunnar Harrius om nationalism & 11.30 Lovisa Olsson om förebilder

11.00 - Nationalism

Rasistisk ideologi eller en tanke om gemenskap – vad är egentligen nationalism? I Radio JMG försöker vi reda ut begreppet tillsammans med Etnologen Magnus Berg, som forskat på ämnet, och Bengt Lindroth, författare till boken ”Väljarnas hämnd: Populism och nationalism i Norden”. Dessutom möter vi Johan Johansson, medlem i Ungsvenskarna. Varför väljer man som trettonåring att gå med i ett nationalistiskt ungdomsförbund?

Programledare Gunnar Harrius

11.30 - Förebilder

Inslag med Kammi som är känd från Youtube och förebild för tusentals undgomar och telefonintervju med programledarens första förebild Josefin Wingård. Gäst i studion är Sadaf Sediqi som stöttar en ung tjej genom organisationen Tjejzonens storasysterprojekt.

Programledare Lovisa Olsson

26/12: Radio JMG med Sally Eriksson & Karin Frid

11.00: Ett program med Sally Eriksson om Göteborgs största (och kanske bästa) ö Hisingen! Det blir snack med Hisingenftw-bloggaren Johan Lindgren, besök hos Kvarteret Skäppan och Hisingenquiz med Johannes Mattsson. Undrar du varför Hisingen helt plötsligt börjat kallas för Göteborgs Vatikanstaten? Svaret finns i Radio JMGs Hisingenspecial!

11.30: I andra halvtimmen i Radio JMG pratar vi bland annat om vad trädgårdsterapi är och hur det fungerar. Rehabträdgårdsmästaren Lena Benjegård är med i studion och förklarar hur det ligger till. Vi besöker också koloniområdet Sjöbergen som ligger dolt mellan Sandarna och Älvsborgsbron. Det är ännu osäkert om Sjöbergen kommer finnas kvar när byggföretag hellre vill se bostäder på området. Mer om koloniområdens framtid diskuterar vi med Göran Sandberg, ordförande i Föreningen Göteborgs koloniträdgårdar, och så självklart lite musik. Välkomna att lyssna! Programledare Karin Frid

25/12: Radio JMG med Agnes Aronsson & Love Hansen Siilin

11.00: Fredagens program med Agnes Aronsson ska handla om trygghet/otrygghet. Vad betyder egentligen koppelåkning och varför är det så farligt? Maria Andersson från Göteborgs Spårvägar är dagens gäst och hon ska få svara på dom frågorna. Några andra som vill att ungdomarna slutar koppelåka är Trygghetsvandrarna som syns runt om i Östra Göteborg på helgerna. Agnes har gjort ett reportage från en fredagskväll då hon följde med på en vandring. Med på telefon under programmet finns även Yoonis Hassan som är en av trygghetsvandrarna. Programledare Agnes Aronsson

11.30: Love Hansen Siilin besöker Gambianska föreningens moské, Karwan Faraj kommer och hälsar på oss i studion också ringer vi upp serietecknaren Erik Svetoft för att se hur det har gått för hans mästerverk Katten Jörgen. Programledare Love Hansen Siilin

Radio JMG med David Jespersson & Julia Jakobsson

11.00: Kampsportaren Viveca Encrantz är med i studion och diskuterar MMA, är det en våldsförhärligande machosport eller är bilden överdriven? Dessutom får vi höra ett reportage om ett vikingaskepp som sägs ligga nergrävt mitt på en golfbana på Hisingen. Slutligen en kort pratstund med musikalartisten Emil Schillén som är aktuell med rockmusikalen American Idiot i vår. 
Programledare: David Jespersson

11.30: Julias halvtimme handlar om skapande. Vi kommer att följa med krokimodellen Emma under en dag på jobbet och höra Anne-Marie Roughead prata om hur det är att vara krokikonstnär. Med oss i studion har vi även Monne Lindström som ska berätta om sin prisbelönade kortfilm "Anyone for tennis". En kortfilm där hon gestalar sig själv och hur hon rymmer iväg på ett romantiskt äventyr tillsammans med tennisstjärnan Rafael Nadal. Programledare Julia Jakobsson

Radio JMG med Sophie Gräsberg & Louise Halvardsson

11.00: I Sophie Gräsbergs program besöker vi en biltvätt, ringer upp sångerskan Dotter och pratar med elektroteknikstudenten Sofia Sundin.

Programledare: Sophie Gräsberg

11.30: Louise Halvardsson besöker kollektivhus och Bangkokdoftandepoesi med Sayam Chortip

Vem bor i kollektivhus och hur fungerar det? Vi får följa med till kollektivhuset Trädet i Kortedala. Det blir även en pratstund med Ingrid Sillén som skrivit en bok om kollektivhusboende. Och gäst i studion är poeten Sayam Chortip – som fick åka till Frankrike i två veckor för att skriva.
Programledare: Louise Halvardsson

11.00: förändringen i Sveriges asylpolitik // 11.30: känslan för det ideella arbetet

11.00: Kajsa Olsson

I Radio JMG idag kommer vi att diskutera regeringens nya asyllagförslag och den snabba förändringen i Sveriges asylpolitik.

Vi kommer att söka svar hos Rädda barnens ordförande Katja Finger och tidningen Arbetets ledarskribent Martin Klepke. Och missa inte reportaget ”Gränsen” om hur situationen förändrats för de flyktingar som vill ta färjan till Sverige.

Programledare och producent Kajsa Olsson.

11.30: Agnes Kågström

Radio JMG fortsätter med den brinnande känslan för det ideella arbetet.

Det blir reportage om den finska närradiostationen Souvarit som håller minnena vid liv med hjälp av äldre finsk musik. I studion gästar kompositören och sångerskan Madeleine Jonsson Gille från nätverket Konstmusiksystrar.

Programledare & producent: Agnes Kågström

11.00: Kulturellt arv och nationell identitet // 11.30: bostadsbristen och studenterna

11.00: Robin Salomonsson

I den första halvtimmen kommer vi prata om kulturellt arv och nationell identitet.

Heli Henriksson Vasara från Sverigefinska rådets kulturgrupp är gäst i studion för att prata om den finska kulturen i Göteborg. Och i reportaget om stans sverigefinska föreningsliv diskuteras vad som händer när antalet finska föreningar minskar. Samt varför de yngre generationerna sverigefinnar väljer andra sätt att engagera sig.

Senare i sändningen pratar jag med den multinationella regiassistenten Nicola Bremer om hans syn på nationalitet, om det är förbestämt eller något man själv väljer. Och vad är hemma när man är uppvuxen i Tyskland, Schweiz och Italien? Det och mycket mer i Radio JMG med mig, Robin Salomonsson.

11.30: Sophia Garcia Hasselberg

Den andra halvtimmen kommer det bland annat att handla om bostadsbrist, och vem man egentligen bygger för.
I ett reportage får vi veta mer om Kortedala och folkhemsidén, vilket kontrasteras mot ett idag allt mer segregerat och gentrifierat Göteborg.

Till studion kommer också Ebba Jacobsson, vice kårordförande med ansvar för studiesociala frågor inom Göta studentkår. Hon pratar om hur unga särskilt drabbas av bostadsbristen i Göteborg idag.

Sedan blir det en recension av en av höstens storfilmer - Mockingjay part 2, som är den fjärde och avslutande delen av Hunger Games-filmerna. Och så kommer vi att få lite boktips!

Studenterna på Journalistprogrammet på JMG i Göteborg producerar varje vecka radio i samband med utbildningen.
En blandning av nyhetsrapportering och temaprogram.

Redaktion

JMGs studenter.

Sändningstider

Fredagar 11:00 - 12:00

Lördagar 11:00 - 12:00

Externa länkar

www.jmg.gu.sehttps://www.facebook.c...

Följ oss via RSS

Kontakt

jmg@k103.se