Radio JMG

11/7: Daniel Deweruds Backficka & Isabelle Ulfsdotter om normbrytande

11.00 Välkommen till programmet Daniels bakficka. Radioprogrammet med programledaren Daniel Dewerud där vad som helst kan hända. Det kommer bjudas på god musik, gäster i studion, reportage samt ett hemligt recept kommer att avslöjas. Programmets huvudfokus är underhållning så söker ni något lättsamt är Daniels bakficka att rekommendera. God lyssning!

11.30 Att gå sin egen väg
Ett program om att bryta mot normer på olika sätt. Vi pratar med Maria Bohm från den ideella föreningen EqLovesMusic om hur det är att vara kvinnlig musikproducent. Vi får även träffa Niina Palm som tröttnat på villkoren i musikbranschen och skapat sin egen väg. Sist pratar vi med Simone Stålnacke om barnnormen och om barnfrihet. Allt varvas med musik skapad av ickemanliga artister.

Programledare: Isabelle Ulfsdotter

5/7: Carl Schöndell om assisterad befruktning & Josefin Linderås om ungdomslitteratur

11.00: Programmet ”Viktigt” i studentradion behandlar i dagens avsnitt assisterad befruktning. Vad innebär det och vad ställs det för krav på den som vill genomgå behandlingen? Medverkande i programmet är Minna Önner Angleflod och Johanna Waara. En av dem har genomgått full behandling och numera en 8 månader ung dotter, medan den andra fortfarande väntar på dagen då hon ska få bära ett barn. Vi pratar även med chefsläkare och sektionschefen på Sahlgrenska Universitetssjukhus på reproduktionsavdelningen. Programledare är Carl Schöndell.

11.30: En hel halvtimme om ungdomslitteratur i allmänhet och Twilight i synnerhet, det är vad ni kan se fram emot när Josefin Linderås är programledare. Ett reportage tar oss hela vägen till Forks i nordvästra USA, spännande gäster kommer för att diskutera den nya boken Midnight Sun och självklart blir det även lite musik.

4/7: Carl Liliebäck om musik och hälsa & Harry Maghder om integration

11.00: Hur kan man göra för att genomföra kulturevenemang inom äldrevården under en pågående pandemi? Hur kan musik påverka vår hälsa? Hur har Coronapandemin drabbat göteborgare som har befunnit sig utanför Sverige? Alla dessa frågeställningar tar vi oss an i detta program. Här kommer du få lyssna till ett reportage där reportern och programledaren Carl Liliebäck följer med några artister som har arrangerat utomhusspelningar för äldreboenden i Göteborg. Studion kommer även få besök av en gäst, närmare bestämt Helle Wijk som är professor i vid institutionen för vårdvetenskap och hälsa vid Göteborgs universitet, och hon kommer att berätta om sin forskning kring hur musik påverkar människors hälsa. Utöver detta gästar göteborgaren Björn Assedahl programmet och berättar om hur det var att befinna sig i Barcelona när det beslutades att Spanien skulle sättas i karantän för att hejda spridningen av Coronaviruset.

11.30: Livet på flykt kan vara en vandring genom öknen från Eritrea till Sudan, med en enda vattenflaska i packningen, eller en två år lång resa genom åtta länder för att komma från Syrien till Sverige. Harry Maghders program från Radio JMG handlar om att ta sig till ett nytt land och om integration.

Programledare: Harry Maghder

28/6: Micael Karlsson om musikbranschen & Klara Alster om romer

11.00: Ett program om musikbranschen. Solala-medlemmen Olle Bergel öppnar sitt hem och pratar om hur det är att vara frilansmusiker idag, gästen Albin Östlund skvallrar om vad som sker bakom kulisserna på en stor konsert och Anna Söderbäck från Konstnärsnämnden förklarar hur utsikterna för att få bidrag som musiker ser ut, i eftersvallet av covid-19. Som grädde på moset blir det några klassiska bitar för att lyfta humöret. Programledare: Micael Karlsson.

11.30: "Att födas som rom är att födas med ett utanförskap”, så säger politikern och före detta EU-parlamentarikern Soraya Post i Klara Alsters program om romer. Vi får höra vad som drivit henne att engagera sig i romers situation i Sverige och utomlands, vi följer med till platsen för ett nytt konstverk i Göteborg som skildrar romers erfarenheter och vi får höra om kommunens verksamhet för romsk inkludering.
Programledare: Klara Alster

27/6: Nils Arnell om plast & Kajsa Centre om musikens roll under pandemin

11.00: Den finns i havet, i fisken och i din kropp. Programmet Uppenbarelsen av Nils Arnell handlar om plasten – ett material som har massproducerats sedan 1950-talet och som vi nu har svårt att göra oss av med.
Programledare: Nils Arnell och Moa Gustavsson

11.30: För hobbymusikern Hanna Thorn är gitarren och sången en glädjefull verklighetsflykt i osäkra tider. Vi träffar henne och hennes musik i det här programmet om musikens roll under pandemin, från Radio JMG. Dessutom får vi vara med under en sånglektion på distans och höra hur det går för en instrumentgrossist under corona-krisen.
Programledare: Kajsa Centre

21/6: Johanna Blomberg om kärlek & relationer & Adam Fröberg om padel och supporterkultur i fotboll

11.00: I Radio JMG pratar Johanna Blomberg med gäster om kärlek och relationer. Julia Kristiansson berättar om sin långdistansrelation och sen gästar sexologen Siri Lindqvist programmet för att ge oss alla en djupare bild av relationer. Sist men inte minst träffar vi Frida Utterhall som är i full gång med dejtandet!

11.30: I Avbytarbåset möter Adam Fröberg hobbyspelaren Albin Molander samt padelförbundets
verksamhetschef Calle Åkesson i ett reportage om den allt mer populära sporten padel. Under sändningens gång gästar Manchester United-supportern Fabian Jalkemo och Djurgården-supportern Markus Andersson för att diskutera supporterkultur i fotboll – så väl i Sverige som i England.

20/6: Julia Wide om om svenskars situation i utlandet & Dennis Herzberg Morton om svenska musiklivet under coronakrisen

11.00: Julia Wide om svenskars situation i utlandet under coronakrisen. Vi kommer att få dyka in i vardagen i favoritstaden Barcelona, där vi följer svenskarna Veronica Calderon och Lisette Brinks upplevelser från när staden var som den brukar, men också under strikt karantän. Senare ringer vi upp Utrikesdepartementets kontaktenhet för att reda ut vad som menas med deras avrådan från icke-nödvändiga resor. Sist men inte minst får vi besök i studion av studenten Caroline Hillström, som har studerat i Barcelona förra året och berättar om sina erfarenheter därifrån, samt tankar inför en sommar med restriktioner.

11.30: Hur mår det svenska musiklivet under coronakrisen? Det får vi veta i Dennis Herzberg Mortons program där vi bland annat möter David Hansson som pratar om elektronisk dansmusik och Kulturrådets Veronika Lamppa Lönnbro som berättar om krisstöd för arrangörer. Dessutom hör vi ny musik från olika svenska artister och band.

14/6: Heino Ollin om Corona och Västsverige & Alva Carlsson om Corona och äldre

11.00: Västkollen med Heino Ollin. Vi träffar Ingela och Marcus Holgersson som bland annat håller i kajakturer i Grebbestad. Hur ser de på framtiden när de utländska turisterna inte längre kommer? Dessutom får Fredrik Lindén, vd på Turistrådet Västsverige berätta hur turismnäringen i Västsverige hanterar utmaningarna som kommit med covid-19. Är du en av dem som hittat till naturen nu när du har mer flexibel tid? Linus Kron, vd på Västkuststiftelsen svarar på vad man ska tänka på när man ger sig ut i grönområdena.

11.30: Alva Carlsson fokuserar på temat ”äldre och corona”. Vi pratar med personal ifrån ett äldreboende i centrala Göteborg, som berättar om hur de äldre som bor på boendet mår när de har besöksförbud av
anhöriga. Företaget Ung Omsorgs vision är att sänka tröskeln in till arbetslivet för unga och ge guldkant på vardagen till äldre. Vi följer med när ett av deras team i Göteborg ska göra en aktivitet på distans till Agatens boende. Avslutningsvis får vi möjligheten att prata med en imponerande 103-åring som bor själv och sitter i karantän. Välkommen och gör mig sällskap denna halvtimme!

13/6: Linnéa Hjortstam om kalla bad & Jakob Kerren om Corona internationellt

11.00: Iskalla bad, barnböcker och vikten av att andas djupt. I Linnéa Hjortstams program får du ta ett dopp tillsammans med året-runt-badaren Johanna – innan havet ens blev försommarvarmt. Du möter författaren Linda Ahlgren som har skrivit en bok om kalla bad, och kulturvetaren Matilda Olsson berättar om hur det gick till när hon gav ut sin barnbok. Programledare: Linnéa Hjortstam.

11.30: Jakob Kerren belyser coronapandemin ur ett internationellt perspektiv nu när fler länder börjar öppna upp igen. I reportaget hör vi röster från olika personer runtom i världen som berättar hur de har upplevt den senaste tiden och vad de känner om öppningarna. Efter reportaget samtalar vi med Rune Andersson som är infektionsläkare och forskare på global hälsa, om hur framtiden ser ut. När kan vi förvänta oss ett slut på krisen? Hur är hans inställning till nedstängningar? Vi ska även prata om etik i coronapandmin med professorn i praktisk filosofi, Bengt Brülde.

Amorina Ahlsell om sex genom historien

Let's talk about sex! Vi träffar sexleksaksexperten Evelina Odle och psykologiforskaren Lars-Gösta Dahlöf för att ta reda på om det är lättare att prata sex och sexleksaker idag. Vi pratar även med Jens Rydström som forskat om homosexualitet genom historien. Med honom tar vi upp hur det kunde vara att leva som homosexuell runt 1800-talet och hur en idag hittar information om det. Sist men inte minst kommer poeten Nino Mick till studion och diskuterar hur det är att skriva om sex. Programledare är Amorina Ahlsell.

Studenterna på Journalistprogrammet på JMG i Göteborg producerar radio i samband med utbildningen.
En blandning av nyhetsrapportering och temaprogram.

Redaktion

JMGs studenter.

Sändningstider

Lördagar 11:00 - 12:00

Följ oss på Facebook

Extern länk

www.jmg.gu.se

Följ oss via RSS

Kontakt

jmg@k103.se