Radio JMG

17/6: Celina Gleisner om Glass och Repris Lucas Sjögren

11.00: Nu när sommaren har kommit äter vi allt mer glass. Utbudet är stort och sortimentet brett.
I programmet får du höra varifrån glassen och det stora glassintresset kommer.
Vi får vara med när glassen framställs och veta vilka alternativ det idag finns till den klassiska
glassen. Från Tony Olsson, chefkonditor och tävlingsledare i Sveriges största glasstävling, får vi dessutom några handfasta tips på hur man bäst lyckas med att göra glass hemma. Programledare Celina Gleisner.

11.30: (Repris) Ett program med Lucas Sjögren om fotboll med supporterskapet i centrum. Vi får träffa Filip Tolf som berättar om hur det är att supporta ett utländskt lag, vi får besök av Line Skaugrud Landevik som är fotograf för GAIS och vi får höra Eric Persson vars supporterskap blev hans jobb. Kan man hålla på två lag och hur gör man för att gå från fotbollssupporter till att bli fotbollsjournalist? Svaret på de här frågorna och många andra frågor om supporterskap och fotboll får du i detta fullmatade fotbollsprogram. God lyssning.

16/6: Raphaelle Sisask om Teknikutbildning och Fredrik Addison om Film

11.00: I en halvtimme fokuserar vi på utbildning inom teknik med programledare Raphaelle Sisask. Vi besöker Göteborgs första teknikförskola där pedagogerna försöker rusta barnen inför det teknikberoende samhälle de växer upp i. Tillsammans med universitetslektorn och forskaren Susanne Kjällander diskuterar vi lärande inom den digitaliserade förskolan, och så berättar studenten Johanna Samuelsson varför hon valde att studera datateknik. Allt det, och även lite musik. Välkommen att lyssna!

11.30: Det här programmet med Fredrik Addison berör den filmintresserade. Det blir besök på Hagabion där Fredrik varit och träffat medlemmar ur den ideella filmföreningen Folketsbio. Chefredaktören för Filmtopp.se, Eric Diedrichs, kommer förbi för att prata om ideella filmföreningar och deras betydelse. Vi får även höra om innebörden av kvalitativ film, om kvalitativ film kan vara kommersiell och hur Göteborgs biografer står sig vad gäller utbud och bredd. Avslutningsvis hör vi Filip Kruse, skribent på Filmtopp.se, som berör när indie möter kommersialism i filmens väld. Han förtydligar även vad som tydligt definierar oberoende kontra kommersiell film.

10/6: Alec Friman om Vinyler och Linnea Rönnqvist om Djur i Tjänst

11.00: Ett program med Alec Friman om det bästa som livet kan erbjuda, musik. Det blir ett djupdyk i vinylens värld där vi snackar med bland annat skivaffärsägaren Max Hansson. Studion gästas av den lokala singer-songwriter talangen Mattias Rouge som tagit med sig sin gitarr och bjuder på en låt. Däremellan bjuds det på massa spännande musik med allt från hip-hop till indierock. Vill du veta mer och upptäcka ny musik så har du kommit till rätt ställe. Hör allt här i Radio JMGS musikspecial.

11:30 Ett program om djur som jobbar. Vi följer med polisrytteriet och sveriges största polishäst en sen fredagskväll i centrala Göteborg.
Det blir besök i studion av narkotikahunden Yade som jobbar på tullverket tillsammans med sin hundförare Sven Lindahl. Vi pratar också med Anne-Lie Arrefelt som driver en djuragentur och tränar djur till film- och tv-inspelningar. Har du en katt som drömmer om att bli skådis? Lyssna så får du råd från Anne-Lie om hur man som djur lyckas i showbiz. Programledare Linnea Rönnqvist.
Rocksteady Aretha Franklin

9/6: Elin Tinge om val och Lukas Andreasson om hållbarhet

11.00: Det här är ett program om människan och psyket! Vi gästas av Anna-Maria Kostovska som är administratör på föreningen MIND. Hon kommer hit och berättar om hur deras arbete ser ut och vi tar upp det kontroversiella men viktiga ämnet självmord. Senare i programmet utforskar vi beslutsångest. Vi får träffa Nora Ericsson som tycker att alla beslut som ska tas i livet är jobbigt och hon berättar om hur det påverkar hennes liv på olika sätt. Martin Hedesström som är forskare i beslutsfattande i sociala sammanhang vid Göteborgs universitet drillar oss också med all sin kunskap kring ämnet. Slutligen får vi chans att prata med Lilian Helgason från ungdomsfullmäktige i Göteborg. Hon är tillsammans med Alva Unsgaard initiativtagare till konferensen “Vi bryter tystnaden” som anordnas i Göteborg den 25 maj. En fullspäckad halvtimme med andra ord, varmt välkomna att lyssna! Programledare är Elin Tinge.

11.30: I det här programmet får hållbarheten stå i fokus. Här kommer vi få lära oss om Göteborgs planerade lokala ekoby, Grönbo. Olof Nyström gästar och berättar om deras planer. Vi får även besöka gården Änggärdet i Sörmland, där Änggärdets förening odlar ekologisk och tillsammans tar hand om djur och natur på ett hållbart sätt. Och om det inte var nog får vi även lite tips och trix av Lotta Fabricius om hur vi kan värna om de svenska honungsbina.

10/6: Alec Friman om musik och Linnea Rönnqvist om djur i tjänst

11.00: Ett program med Alec Friman om det bästa som livet kan erbjuda, musik. Det blir ett djupdyk i vinylens värld där vi snackar med bland annat skivaffärsägaren Max Hansson. Studion gästas av den lokala singer-songwriter talangen Mattias Rouge som tagit med sig sin gitarr och bjuder på en låt. Däremellan bjuds det på massa spännande musik med allt från hip-hop till indierock. Vill du veta mer och upptäcka ny musik så har du kommit till rätt ställe. Hör allt här i Radio JMGS musikspecial.

11.30: Ett program om djur som jobbar. Vi följer med polisrytteriet och sveriges största polishäst en sen fredagskväll i centrala Göteborg.
Det blir besök i studion av narkotikahunden Yade som jobbar på tullverket tillsammans med sin hundförare Sven Lindahl. Vi pratar också med Anne-Lie Arrefelt som driver en djuragentur och tränar djur till film- och tv-inspelningar. Har du en katt som drömmer om att bli skådis? Lyssna så får du råd från Anne-Lie om hur man som djur lyckas i showbiz. Programledare Linnea Rönnqvist.

3/6: Linus Kuhlin om Musiklivsstil och Oscar Lindberg om nördkultur

11.00: I det första, och sista, avsnittet av Hoogachagga så blandas högt och lågt, höger och vänster, nord och syd. Bland annat så får vi finbesök av primadonnan Lena Junoff som berättar om sina möten med David Bowie, Rolling Stones, Johnny Bode och Benny Andersson. Vi får även möta hårdrockaren Roger Tullgren, som är så pass besatt av hårdrock att hans intresse och livsstil för drygt tio år sedan funktionshinderkodades av arbetsförmedlingen. Dessutom pratar vi om Bon Jovi, ordvitsar och Västtysk färg-tv. Och så ringer vi såklart till Sagabiografen i Höganäs.

11.30: Ett program utav Oscar Lindberg, och med densamme, om lika olika delar av så kallad nördkultur. Det blir allt ifrån livegäster som berättar om brädspel, blandad musik och per telefon så har vi Kim Larsson, som är mer känd över nätet som Drayswe. Kommentator och före detta proffs inom olika E-sports spel. Vi tas även med under en runda Warhammer quest på speletshus, för att få höra om gemenskapen som existerar utanför fotbollsklubbarna eller scouterna.

2/6: Mathilda Alveflo om Livsval och Christian Ugge om Vetenskap och kultur

11.00: Halvvetenskapligt är ett populärvetenskapligt program med programledare Christian Ugge som försöker brygga vetenskap, allmänheten och populärkulturen. I detta avsnitt frågas kemiprofessorn Lars Öhrström om vad han tycker om vetenskapliga felaktigheter i populärkulturen och fysiologen Karin Jonsson förklarar varför alla barn plötsligt är allergiska mot allt. Vi tar oss dessutom en närmare bild bakom utställningarna på Göteborgs naturhistoriska museum. Har du undrat varför djurutställningarna verkar vara fast i ett annat århundrade? Halvvetenskapligt levererar en förklaring i museets historia, museiteori och finkar med latinska namn.

11.30: Denna halvtimme pratar Mathilda Alveflo på radio JMG om livsval och livsförändringar. Idag bombarderas vi av tips på olika medieplattformar om hur vi på smartast och bästa sätt bör leva våra liv. Därför träffar vi i programmet människor som gjort stora förändringar i sina liv. Bland annat Sebastian Palmdahl som blev vegan och öppnade en vegansk livsmedelsbutik i Göteborg.
Vi får också höra från människor som är ute på resande fot i skåpbilar ombyggda till husbilar. Julia Pettersson och Tommy Borg som är påväg hem från en lång europaresa och Emilia Lindholm som nu befinner i Spanien.

27/5: Alice Edwards om alternativa livsstilar och Filip Ekblad om psykisk ohälsa

11.00: Sommaren har anlänt tillsammans med detta radioprogram. Vi följer Drag Queens i Göteborg och får veta hur den kulturen räddade Keera Smiths liv. Vi ringer även en värmeexpert som ger oss tips på hur man ska överleva sommarvärmen samt så får vi finbesök i form av en alldeles färsk musiker live i studion.  Program av Alice Edwards.

11.30: Visst kan vi all känna igen oss i att man har dåliga dagar. Ibland mår man dåligt utan att riktigt veta vad det beror på. I dagens program kommer vi att prata om att må dåligt psykiskt. Följ med till Fontänhuset i Göteborg, som är en arbetsplats där människor med psykisk ohälsa får chansen att rehabiliteras och arbete utifrån sina egna förutsättningar. Med i studion har vi Signe Nilsson, som kommer berätta sin historia, om vad det innebär att leva med bipolär sjukdom. Vi kommer även få konkreta tips ifrån kuratorn Benny Ek Williamsson, om vad du som lyssnar kan göra om du mår dåligt.
Programledare är Filip Ekblad.

26/5: Lucas Sjögren om fotbollsupporterskap och Emilia Söderholm om Cykelns värld

11.00: Ett program med Lucas Sjögren om fotboll med supporterskapet i centrum. Vi får träffa Filip Tolf som berättar om hur det är att supporta ett utländskt lag, vi får besök av Line Skaugrud Landevik som är fotograf för GAIS och vi får höra Eric Persson vars supporterskap blev hans jobb. Kan man hålla på två lag och hur gör man för att gå från fotbollssupporter till att bli fotbollsjournalist? Svaret på de här frågorna och många andra frågor om supporterskap och fotboll får du i detta fullmatade fotbollsprogram. God lyssning.

11.30: Radio JMG med Emilia Söderholm i studion tillägnar en hel halvtimma åt att rulla runt i cykelns värld. Det blir ett reportage om hur Göteborg står sig som cykelstad där vi får höra tre cyklister som från olika perspektiv framför sina åsikter. Långfärdscyklisten Tim Bogdanov dyker upp i studion. Han berättar om sin kommande cykeltur till Ryssland där Sverige möter Sydkorea i fotbolls-VM. Hur långt kommer han behöva cykla varje dag för att hinna fram i tid och blir man inte jättetrött? Det blir även ett telefonsamtal till Michael Katona som jobbar på Sportson här i Göteborg- han vet vad man ska tänka på om man vill köpa en elcykel. Varmt välkomna och cykla försiktigt!

16/6: Katja Palo om pensionen & Lovisa Meijer om småstäder

11.00: Vad betyder arbetet i samhället och våra liv? När är det dags att sluta arbeta? I det här programmet diskuterar vi till vilket pris gruvor skapar arbetstillfällen och vi hör ett reportage om två kvinnor som vill fortsätta driva eget istället för att gå i pension. Vi ringer också upp Thomas Ericsson, universitetslektor, som forskat på varför vi fortsätter jobba i pensionsåldern. Program av och med Katja Palo.

11.30: Småstadsprat! Följ med under en halvtimmes program där vi ska prata om Sveriges lite mindre städer. Bland annat får vi höra från en före detta småstadsbo som nu tagit sitt pick och pack och flyttat till Sydney. Sen ska vi åka vidare till lilla Vänersborg. Hur har krogbranschen i Vänersborg förändrats under de senaste 25 åren? Vi får höra ett reportage som undersöker stadens uteställen. Dessutom, Vänersborgquiz med en person som älskar småstaden. Häng med! Programledare är Lovisa Meijer.

Studenterna på Journalistprogrammet på JMG i Göteborg producerar radio i samband med utbildningen.
En blandning av nyhetsrapportering och temaprogram.

Redaktion

JMGs studenter.

Sändningstider

Söndagar 11:00 - 12:00

Lördagar 11:00 - 12:00

Följ oss på Facebook

Extern länk

www.jmg.gu.se

Följ oss via RSS

Kontakt

jmg@k103.se