Svett

Malmö krossat i Ukraina

Många hade hoppats på en bragd i Ukraina efter den fina insatsen Malmö FF gjorde på hemmaplan mot Sjachatar Donetsk. Det blev ingen bragd i Ukraina. Tvärtom, blev det en förnedring. Slutresultatet, 4-0 till Sjachtar Donetsk var i underkant. Det var klasskillnad mellan de båda lagen. Det var ett helt annat Sjachtar Donetsk än i den första matchen i Sverige. De var två snäpp bättre än Malmö FF. Redan från början kopplade Sjachtar greppet om matchen och pressade tillbaka Malmö. Ledningsmålet kom också rättvist efter en halvtimmes spel av första halvlek. Förutom underläge i halvtid, fick Malmö dessutom två stora avbräck. Både Oscar Lewicki och Jon Inge Berget fick utgå på grund av skador. Två nyckelspelare som är viktiga för Malmö FF.
Andra halvlek började på värsta tänkbara sätt för Malmö FF när man fick staff emot sig. En straff som Darijo Srna placerade in i mål i 48:e minuten. Efter 2-0 gick luften ur Malmö. Sjachtar visade prov på fint anfallsspel och hade inga problem att sätta 3-0 och 4-0. Vid det laget kändes det uppgivet hos Malmös spelare.

En tung förlust, för ett Malmö FF som inte alls kom upp i någon hög standard. Det krävs att Malmö kommer presterar på topp om de ska rå på motstånd av den här kalibern.
Malmö har haft förtvivlat svårt att prestera och få spelet att fungera när spelar på bortaplan ute i Europa. Malmö har fortfarande inte vunnit i Champions Leauge på bortaplan.
Nu är det i praktiken kört att nå Europa Leaugeplatsen. Det krävs att Malmö tar på poäng mot Real Madrid eller PSG samtidigt som Sjachtar går poänglöst i deras två kvarvarande matcher.Ett scenario som är osannolikt.

Trög start för Göteborgs damer

Förra veckan spelade Kopparbergs/göteborgs FC oavgjort hemma på Valhalla IP mot Piteå IF. Ikväll så förlorade man borta mot Kristianstad DFF med 1-3.Vilket innebär att Göteborg nu har 4 poäng efter tre spelade matcher. I nästa omgång väntar Hammarby IF DFF som Göteborg tar emot på Valhalla IP den 3/5.

Här kommer några bilder från hemmamatchen mot Piteå IF.

Svettredaktionen
/Joakim Wennersten

BOOOM! Dagens bomb- Diego Lugano till Bk Häcken

Det ryktades om att landslagsmeriterade Diego Lugano var på väg till BK Häcken tidigare i veckan men få trodde nog att det verkligen skulle bli av. Men i dag släpptes bomben. Den 34-årige försvararen från Uruguay ansluter till BK Häcken. Han väntas att börja träna med laget redan imorgon. BK Häcken skriver på sin egen hemsida att Lugano är den mest välmeriterade spelare man haft i klubbens historia.

Fakta Diego Lugano
Nationalitet: Uruguay
Ålder: 34
Tidigare klubbar: Nacíonal(Uruguay), São Paulo(Brasilien), Fenerbache(Turkiet), Paris Saint-Germain(Frankrike), Malaga(Spanien).
Senaste Klubb: West Bromwich Albion(England)
Några meriter: 95 landskamper, vunnit Copa America(2011), kommit fyra i Vm(2010), vunnit Copa Libradores.

Motivet till att Lugano valde Sverige och BK Häcken kan vara att Copa America spelas i sommar. Lugano har sedan en tid varit klubblös och för att komma i matchform till Copa America så behöver han lag där han kan spela och det blev alltså BK Häcken.

Källor: http://bkhacken.se/diego-lugano-klar-for-bk-hacken/

Joakim Wennersten

Wengers mörker

Wenger hade nog hoppats på ett bättre resultat när han mötte sitt gamla lag Monaco på onsdagkvällen champions leaugematch. Arsenal var favoriter, men Monaco vann matchen med 3-1. Och det var längesedan jag såg ett så dåligt Arsenal. Arsenal spelade oinspirerat och försvarsspelet höll division 5 klass. Och jag tror att det blir tufft för Arsenal att vända på bortaplan. Arsenal måste göra minst tre mål till att börja med. All heder åt Monaco som gjorde en bra match taktiskt och deras kontringar var deras segervapen. Men för Arsenals del så är det så här det sett ut de senast säsongerna. Man har saknat kontinuitet. I sina bästa stunder så kan man slå alla, men man är alldeles för ojämna och har en låg lägsta nivå under säsongerna. Så nu ser det alltså ut som att Arsenal för femte året i rad får lämna turneringen redan i åttondelsfinal.

Mannen som aldrig tävlar

När det stod klart att Johan Olsson vann guld i dagens 15 km fristil blev jag alldeles rörd. För det är få idrottare som man unnar så mycket framgång som Johan Olsson. Det känns som Johan Olsson har en ständig uppförsbacke. För hans säsonger är nästan alltid kantade av skador och sjukdomar. Han tävlar väldigt sparsamt, han syns inte mycket i media och tränar ofta isolerad från resten av landslaget. Så var det självfallet denna säsong också. I höstas blev han sjuk och uppladdningen för VM var allt annat än optimalt. Men mot alla odds så var han som bäst när det gällde.

Ett mål i sikte
Det stora målet var hemma-VM, och Olsson visste att det var då han skulle pricka formen. Och om det är någon som vet hur man ska förbereda sig för ett mästerskap trots sjukdomar och skador så är det Johan Olsson. För det är inte första gången, inför OS i Sotjii var det en liknande situation med skador och sjukdom, då lyckades han ändå knipa en silvermedalj och ett guld.
Det var först i januari,bara en månad innan VM, han blivit såpass frisk och skadefri att han verkligen kunde satsa mot VM. Då valde han att göra en toksatsning och gå in i en intensiv träningsperiod. Något som för många andra skidåkare skulle vara dömt att misslyckas, normalt så brukar man lätta på träningen när ett mästerskap närmar sig för att hitta formen. Men Johan Olsson är inte normal. Han är en mästare på det där med träning och känner sin kropp som ingen annan. Han isolerade sig från frun Anna och barnen för att under sex veckor bo i en stuga ute i skogen, och träna stenhårt dag ut och dag in. En träning som gav honom den form han behövde in i mästerskapen och den medaljen han helst av allt ville ha.

Bäst manliga åkaren under 2000-talet?
Bland konkurrenterna har han blivit känd för mannen som aldrig tävlar, men som alltid presterar när han väl är med. Den norske antagonisten Petter Northug hyllade Johan Olsson efter loppet, och ansåg att Olsson var den främsta av alla svenskar all-time.
Och kanske är han den bäste åkaren när han är väl är med och tävlar. I alla fall den bäste svenska åkaren. Det är få som sett Johan Olsson som den främste svenska längdskidåkaren under 2000-talet, det är många som hållit Marcus Hellner som den vassaste bland herrarna. Men faktum är att Johan Olsson har fler medaljer från internationella mästerskap än vad Marcus Hellner har. Båda har lika många guld, fyra var. Men Marcus Hellner är fem år yngre än den 34-årige Olsson, och lär ju fortsätta ett tag efter att Olsson slutar. Men oavsett så är det svårt att inte hylla Johan Olsson efter de prestationer han gjort de senaste åren. Och VM har bara börjat för hans del. .

Länkar Johan Olsson upplopp från dagens lopp nedan.

Joakim Wennersten
Källor: http://sv.wikipedia.org/wiki/Johan_Olsson_%28l%C3%A4ngdskid%C3%A5kare%29

Mosviks skidkonung har återvänt

Det var i det lilla samhället Mosvik, norr om Trondhiem, allt en gång började för skidvärldens fixstjärna nummer ett, Petter Northug. Att han är expert på att reta svenskar och vara stor i truten är vi vana med men inför VM i Falun har många ifrågasatt om han fortfarande är kung i spåren.
Men med två guld hittills i VM har han bevisat för alla tvivlare vilken otrolig längdskidåkare han är. På det sättet han åkte i sprintfinalen var enastående. Han har en växel som ingen annan när han är som bäst. Och det var en märkbart rörd Northug som fällde några tårar under sprintfinalens medaljcermonin. Medaljen betydde mycket för honom. Det var en revansch för Northug efter hans minst sagt turbulenta år.

Det mörka året
Om vi backar banden. För snart ett år sedan så åkte Petter Northug hem från de olympiska spelen i Sotji utan en enda medalj. Ett monumentalt misslyckande. Inte minst svensk media var snabba att påpekade Northugs bleka insats och även hemma i Norge väcktes kritiska röster mot Northug. Om OS var ett misslyckande för Northug så var det som hände den fjärde maj 2014 ett ännu större misslyckande. Då krockade nämligen Petter Northug med sin bil efter att kört rattfull. Varpå han därefter smet från olycksplatsen. Dessutom hade Northug en medpassagerare med sig i bilen som bröt nyckelbenet i samband med olyckan. Det var såklart en stor skandal som verkligen ifrågasatte Peter Northug som person och skidåkare. Vilda spekulationer om Northug framtid i längdskidspåren började cirkulera. Dessutom var brottet såpass allvarligt att han riskerade fängelsestraff och kunde därmed missa delar av 2014/2015 skidsäsong. En säsong där VM skulle avgöras i Falun. I oktober 2014 förkunnades domen. Northug dömdes till 50 dagars fängelse, indraget körkort och höga böter. Ett fängelsestraff som han riskerade att få avtjäna samtidigt som Världsmästerskapen i Falun.

Så inför årets säsong fanns därför många frågetecknen. Skulle Petter kunna komma tillbaka rent sportsligt?, Skulle han få avtjäna sitt straff under säsongen?. Northug själv valde att isolera sig, träna avskilt från resten av landslaget och fokusera på det sportsliga. Och lagom till Tour De Ski visade han god form när han slutade tvåa. Och bara några veckor före VM i Falun vann han skiathlonen i norska mästerskapen, ett styrkebesked inför Falun-VM. Så stod han där på starten i sprintfinalen och fick sitt efterlängtade guld.

Petters Falun
Att just vinna i Falun betydde mycket för Petter Northug, det var här han slog igenom med dunder och brak 2006 när han vann sin första världscupseger. Han har sedan sedan dess tillhört de allra främsta inom längdskidåkning. Nu nio år senare skrev Petter ett nytt kapitel på Lugnets skidstadion, och just guldet i den individuella sprinten var den medalj han saknade i sitt prisskåp. Så när Petter Northug åter fick kliva överst på prispallen så var det inte bara en personlig triumf utan en seger för längdskidsporten som åter fått tillbaka sin skidkung. Nu återstår tre distanser för herrarna i detta VM. Och det finns nog för svensk del en risk att de får se Petter Northugs rumpa korsa mållinjen först i något av de återstående loppen.

Petter Northugs meriter
12 VM-medaljer(9 guld)
4 OS-medaljer( 2 guld)

VM i Falun (med tre lopp kvar)
Guld individuella sprinten
Guld teamsprinten

Källor: http://no.wikipedia.org/wiki/Petter_Northug
http://data.fis-ski.com/pdf/2015/CC/2568/2015CC2568TDS.pdf

Kallas guld från första stavtaget

GULD TILL KALLA, ÄNTLIGEN!
Många hoppades på att Charlotte Kalla skulle upprepa bedriften från OS i Vancouver för fem år sedan då hon vann sitt hittills enda individuella guld på just 10 km fristil.
Inför dagens lopp handlade mycket om hurvida man skulle salta banan eller inte. Många experter trodde på att en saltad bana skulle hålla bättre och därför passa Kalla. Saltet uteblev istället blev det snö men det hindrade inte Kalla som levde upp till förväntningarna och tog Sveriges första guld i dessa världsmästerskap. Och på vilket sätt hon gör det, det var en fullständig utklassning från Charlotte Kallas sida. Ingen var ens nära att hota henne i dagens lopp.

Innan loppet startade befarade bland annat Svt:s expert Anders Blomqvist att det lösa föret och snöfall skulle gynna lättare åkare som Therese Johaug och missgynna lite tyngre åkare som Charlotte Kalla. Men Kalla visade direkt att det var hennes lopp och tog en stor ledning redan vid första mellantiden efter 1,6 km. En ledning som hon utökade hela vägen in i mål trots det tunga snöfallet. Kalla kunde defilera på upploppet där hon hejades på av en vild hemmapublik som gav ifrån sig ett öronbedövande vrål. Segermarginalen blev sensationellt dryga 41 sekunder, lägg där till snövädret som försämrade förutsättningarna för Kalla så förstår man vilket bragdlopp hon stod för.
Dagens lopp var unikt på många sätt, och hade förutom svensk guld, skrällar, snökaos och norskt mörker. Ungefär
halvvägs in i loppet så började det snöa. Ett snöfall som i stor grad påverkade resultatlistans lite udda utgång. De som startade sent fick det tyngre i spåret än de som startade tidigt. Ut av de åkarna med högt startnummer så var det bara Charlotte Kalla som lyckades bemästra vädrets krafter och ha bra tryck under skidorna trots det tunga föret. Kampen mellan Kalla och norskorna uteblev. En kombination av vallamiss och snöfall förstörde dagen för norskorna, och Heidi Weng blev bästa norska på 22:a plats. Istället blev det Sveriges och USA:s dag. Det var två amerikanska dunderskrällar, Jessica Diggins är förvisso en duktig fristilsåkare men ska normalt sett inte ha med medaljstriden att göra, men hon fixade ett silver. Om Diggins var en liten skräll så var bronsmedaljören Caitlin Gregg en megaskräll. 35 år gammal och aldrig nära toppen tidigare, så kunde Gregg utnyttja sitt tidiga startnummer och undkomma snöfallet. Svenska Maria Rydqvist gjorde ett bra lopp och slutade fyra, och är nu kanske aktuell för stafetten som är damernas nästa lopp. Sammanfattningsvis kan man säga att det var en stor dag för svensk längdskidåkning och man kan hoppas att de svenska herrarna blir inspirerade inför deras individuella lopp imorgon.

Länkar ett klipp för er som missade Kallas målgång.
Prispall 10 Km fristil individuellt.

1:a Charlotte Kalla
2:a Jessica Diggins
3:a Caitlin Gregg

Dags för guld?

Det har väl inte undgått någon att skid-VM pågår i Falun. Publikmässigt har det än så länge varit en succé. Lugnet som är skidstadion där man kör loppen har fullkomligt kokat än så länge, och det finns inget som talar för att den trenden skulle vända. I spåren har Sverige hittills fått två silver och ett brons. Samtliga svenska medaljer har tagits av de svenska damerna. Många hade hoppats på fler medaljer framförallt på herrsidan. Men faktum är att jag inte tycker det är ett dugg förvånande. Vi ska vara nöjda med tre medaljer hittills. De senaste mästerskapen har vi haft maximal utdelning. Men mästerskapet är inte slut ännu, och i dag så tror många på en svenska medalj i damernas 10 km fristil kanske till och med ett guld. För det är nämligen Charlotte Kallas favoritdistans. Så det finns anledning till att hoppas på att Sverige bärgar sitt första guld i de här mästerskapen. Och då lär Lugnet explodera. Men det lär blir en tuff match mot norskorna som alltid är med i toppen. Norge har ännu så länge krossat det mesta, och jag har redan tappat räkningen på hur många medaljer de tagit. Norge är i en klass för sig, men frågan är hur bra det är för sporten när ett land är så dominant.

Kl. 13:30 börjar damernas 10 km fristil.

Heja Sverige

Det e bare att åk!

Imorgon börjar Världsmästerskapen i längdskidor i Falun. Och många hoppas på många svenska medaljer. Men redan innan tävlingarna börjat har Sverige fått stora avbräck. Senaste bakslagen är Anna Haag och Daniel Richardsson som kommer att få avstå lördagens Skiathlon på grund av sjukdom. Men de väntas kunna tävla senare under mästerskapen. Däremot blir det inget hemma-VM för Emil Jönsson. Han lämnade sitt slutgiltiga besked i går. Han tvingas avstå VM till följd av den muskelbristning han ådrog sig i helgens världscuptävlingar i Östersund. Jönsson var länge hoppfull att han skulle mirakelrehabilitera sig i tid, men så blir det alltså inte.
Istället ersätter 23-årige Carl Quicklund. Vad ska man då ha för förhoppningar på en relativt orutinerad åkare som Carl Quicklund? Inga större, avancemang från kvalet är godkänt. Vidare avancemang är succé.

Men innebär det att vi tappat en eller ett par medaljer till följd av dessa avbräck?
Svårt att säga, men sanningen är att Emil Jönssons har haft en ganska trög säsong. Så jag tror att han hade fått det svårt att ta en medalj individuellt om han medverkat. Och i teamsprinten så finns det andra bra alternativ.

Även Anna Haag och Daniel Richardsson tror jag skulle haft svårt att hävda sig i skiathlonen.

Så även om försmaken till VM är i moll så finns det stora chanser att mästerskapen ändå går i dur för svenskarna.

AV: Joakim Wennersten

Superbowl XLIX

Inatt spelades Super Bowl XLIX, eller Super Bowl 49, för oss som inte begriper romerska siffror. Något större amerikaniserat och kommersialiserat idrottsevenemang finns inte. Det är Super Bowl, amerikansk idrotts största spektakel, enough said. Iår hölls finalen i Phoenix, Arizona. Lagen som möttes var Seattle Seahawks mot New England Patriots. Två olika typer av Quarterbacks(QB) ,som båda vunnit Super Bowl, ställdes mot varandra. Tom Brady, old school QB i Patriots vs. Russel Wilson i Seahawks som är en mer mobil och rörlig QB. Och för er som minns förra årets Super Bowl (48) som var det lite av en besvikelse, då Seattle Seahawks vann överlägset mot Denver Broncos, blev årets final däremot var en jämn och underhållande tillställning. I första halvlek hade Patriots kommandot och förde spelet. Och man lyckades stoppa Seahawks fruktade anfallsvapen Marshawn" Beast Mode" Lynch. Patriots såg ut att gå i halvtidsledning med 14- 7 ,men med två sekunder kvar av första halvklek så lyckades Chris Matthews i Seahawks göra en Touchdown.

Med ett likaläge inför andra halvlek( 14-14) så kom Seahawks ut som ett nytt lag efter pausvilan.
Man fick ett tidigt spelövertag och kunde gå upp i en tiopoängsledning(14- 24) efter tredje kvarten. Då vaknade Tom Brady och gjorde några avgörande spel. Och med två minuter kvar av fjärde kvarten gick man upp till ledning med 28-24. Men Seahawks fick en chans till. En chans som man inte kunde förvalta. Matchen avgjordes med mindre än minuten kvar när Wilson QB i Seahawks kastade en interception och New England Patriots återerövrade bollen.

Matchen slutade 28-24

Minnesvärda stunder från årets Super Bowl:
*Katy Perrys/Lenny Kravitz halftime show. Var en av de mest storslagna på många år. Katy red bland annat på en gigantisk katt och flög till låten Fireworks.
* När Seahawks försvarare bryter armen efter en interception.
*I slutskedet av matchen urartade en situation och slagsmål mellan lagen uppstod. Något jag uppskattade i alla fall.

Nästa år spelas Super Bowl 50,how about that!

Gillar du också sport? då är Svett rätt program för dig. I Svett snackar vi sport med huvudfokus på fotboll. Men vi fördjupar oss även i andra sporter, stora som små.

Redaktion

Joakim Wennersten och Max Ericson.

Följ oss via RSS

Kontakt

svett@k103.se