URBAN MOVEMENT

SOCA INJECTION EDITION

Hej alla vänner!

Vi hoppas att alla har haft ett skönt och trevligt sommaruppehåll och njutit av de soliga sommardagarna. Höstterminen har startat och URBAN MOVEMENT är tillbaka med en ny framåtanda för radio, nya musikgenrer samt nya spännande intervjuer som kommer genomföras under löpande tid. I denna nya episod hyllar vi ”Trinidad and Tobago” som nyligen haft sin nationaldag och bjuder er på en ”Soca Injection” med en bred mix av soca musik samt dess historia och härkomst. Varmt välkomna att lyssna!

Varmt välkomna att lyssna på episod 14 här:
https://www.mixcloud.com/K103/soca-injection-edition-september-18-2021/

Stay tune for the next episode!

Warm greetings:
Team URBAN MOVEMENT

A BRIEF HISTORY OF VINYL RECORDS W/ BIG PUN SOUL/FUNK/LATIN SAMPLES

I denna nya episod tar UM ett djupt dyk i vinylskivornas historia. Vad är vinyl? vilket material de är gjorda av, viktiga händelser, och dess betydelse i musikbranschen. Vinylskivor har haft glada lyssnare och samlare sedan 1900-talet. Och har släppts i olika format som till exempel: 78 rpm (varv per minut), 33 1/3 rpm Long Play (LP), samt 7”, 45 rpm Extended Play (EP). LP: s samlas fortfarande in, köps och säljs idag och betraktas som ett fönster in i det förflutna. En reflektion av en annan tid och dess ljudkvalitet, även om den är ofullkomlig, föredras av många även idag.

Varmt välkomna att lyssna på episod 13:
https://www.mixcloud.com/K103/a-brief-history-of-vinyl-records-w-big-pun...

Stay tune for the next episode!

//Team URBAN MOVEMENT©

"A HISTORY OF SAMPLING W/ THE NOTORIOUS B.I.G. SOUL/FUNK SAMPLES"

Hej alla lyssnare och varmt välkomna till en ny episod som denna gång handlar om samplings historian.

VAD ÄR SAMPLING?

En sampling i huvudsak är när du inkluderar ett element från en redan inspelade verk av någon annan i din komposition. I musikproduktion är sampling handlingen att ta en del, eller sampla, av en ljudinspelning och återanvända den som ett instrument eller element i en ny inspelning. Detta görs vanligtvis med en sampler, som kan vara en hårdvara eller ett datorprogram på en digital dator "... Ett exempel kan vara allt du har "samplat" från ett annat spår; en rytm, en melodi, en takt, sång eller tal, som du sedan manipulerar, redigerar, klipper upp eller loppar för att passa kreativt i ditt arbete. Samplingskulturen är grunden för hiphop och har liknats med ursprunget till blues och rock, som skapades genom att återanvända befintlig musik. Vill du veta mer:

Gå gärna in och lyssna på denna nya episod 12:
https://www.mixcloud.com/K103/a-history-of-sampling-w-the-notorious-big-...

Lyssna även här på tidigare episoder:
http://bit.ly/WEDJ_

Stay tune for the next episode!

//Team URBAN MOVEMENT©

"MIDDLE EAST EDITION 1"

Hej UM lyssnare!

I denna episod får ni uppleva Mellanöstern och dess musik inflytande inom ”Urban Musikindustrin. Hur den har påverkat och för att du bäst ska förstå de flertal sätt som artister refererar till och använder musiken i Mellanöstern i sina egna kreativa projekt är det nödvändigt med viss information om musikstrukturer och metoder. För det första består Mellanöstern och Nordafrika av ett stort geografiskt område från Marocko till Iran. Att de musikaliska övningar och uttryck i Marocko, Egypten, Syrien, Irak, Afghanistan, Palestina och Iran regionen skiljer sig väldigt mycket åt. Och att det är just dessa egenskaper som amerikanska artister och producenter lånar, manipulerar och matar in i sin musik för att framkalla den föreställda "orientaliska" världen av flygande mattor, sultaner och magdansare. Genom att integrera musikidéer, instrument och texturer från Mellanöstern driver konstnärer fram mystisk andlighet eller en föreställd fysisk sensualitet från denna exotiska plats.

Varmt välkomna att lyssna på episod 11:
https://www.mixcloud.com/K103/middle-east-edition-april-10-2021/

"MASHUP EDITION 1"

"MASHUP EDITION 1"

Hej alla lyssnare och varmt välkomna till en ny episod som denna gång handlar om definitionen och musik begreppet “MASHUP” (även kallat creative bootleg, medley mix, megamix, mixtape). Episoden handlar om mashup-kulturen i allmänhet och den har inspirerats från den konceptuella konstformen dadaism med konstnärer som Marcel Duchamp.

Lyssna på episod 10 här:
http://bit.ly/mashup1_

Stay tune for the next episode!

//Team URBAN MOVEMENT©

"MASHUP EDITION 1"

TIGER EDITION - FÖR ALLA DJURÄLSKARE

"CHOCOLATE EDITION" FÖR ALLA CHOKLADÄLSKARE

CHOCOLATE EDITION

“CHOKLAD”
FÖRDJUPNING, BAKGRUND & HISTORIA

Hej alla lyssnare och varmt välkomna till en ny episod som denna gång handlar om “CHOKLAD”, något som de flesta av oss verkligen älskar. Episoden är en fördjupning i kakaobönan och chokladens härkomst och historia och tar dig på en fascinerande historisk resa ända ner till central- och sydamerika, för att bilda er mer om vad “CHOKLAD” är och kommer ifrån.

Vet du vad choklad kommer ifrån?

“CHOKLAD” kommer ursprungligen från kakaobönan som odlas i central- och sydamerika, men främst i Mexico och Ecuador. “CHOKLAD” och kakao från kakaobönan färdas därmed långt för att nå dig här i Sverige så att du skall kunna njuta av din varma O’boy dryck, mjölkchoklad, söta favoritgodis eller kanske vit Toblerone. Mmmm mums!

Allt började i central- och sydamerika med en totalt 4000-årig historia med mittpunkt i det antika Mesoamerika http://bit.ly/mesoame, nuvarande Mexiko https://www.oecd.org/mexico/. Det är här de första kakaoplanterna hittades av Olmec http://bit.ly/olm_ som är en av de tidigaste civilisationerna i Mexiko, som var bland de första som gjorde kakaoväxten till rå choklad. Den råa chokladen blandades med chili, vatten och majsmjöl som de sedan drack som en chokladdryck och samtidigt användes under ritualer som medicin. Århundraden senare berömde Mayaerna http://bit.ly/maya_ denna chokladdryck som gudarnas dryck och som ansågs vara en vördad bryggd. Mayaerna hällde denna chokladdryck från en kruka till en annan och skapade då en ny variant som var en tjock skummande dryck som kom att kallas ”xocolatl” http://bit.ly/xoc_ , vilket betyder ”bittert vatten”. På 1400-talet använde Aztekerna http://bit.ly/azt_ kakaobönor som valuta och trodde samtidigt att choklad var en gåva från guden Quetzalcoatl. De drack den som en uppfriskande dryck, som ett afrodisiakum http://bit.ly/aph_ men också som booster att förbereda sig för krig.

ECUADOR “LA CUNA DEL CACAO” - KAKAO-VAGGAN
Central- och sydamerika är allmänt känt som kakaons vagga. En arkeologisk undersökning föreslog nyligen att kakaons ursprung är från Ecuador http://bit.ly/ecua_ . Keramik som innehåller kakao rester hittades i Amazonas regnskog ca 3300 år f.Kr. vilket innebär att kakaobönan har odlats där i mer än 5000 år.

Kakaobönorna exporterades först av spanjorerna med hjälp av den traditionella chokladdrycken “xocolatl”. Erövrarna förbjöd dock exporten av kakao fram till 1789, och valde istället att behålla vinsten från denna Sydamerikanska ädla produkt. När exportförbudet upphörde blev Ecuadors hamnstad Guayaquil http://bit.ly/guay_ världens första kakaohamn med en monopolperiod som varade i nästan 150 år. Kakaohandeln fortsatte ända fram tills landet under 1920-talet drabbades av två hårda sjukdomsslag vilket kraftigt drabbade kakaoskördarna.

I modern tid har den kakaosorten Cacao Arriba http://bit.ly/arri_ återgått till sin tidigare glans och är numera erkänd som ledande med en global marknadsandel på 65%. Den höga kvaliteten på denna kakao framodlas på Ecuadoriansk jord, dess klimat samt ekvatorlinjen som delar vår planet. Befolkningen i central- och sydamerika känner en gedigen stolthet över att lokalt producera “CHOKLAD” från kakaon och kanske till och med ännu mer just för att kakaoproduktionen har sitt historiska ursprung just där.

Till slut vill tipsa dig vad du som chokladälskare kan göra. Tex. kan du testa choklad-spa med massage (läs mer här: http://bit.ly/chocmask !), helt fantastiskt!

Ni tjejer kan även testa ansiktsmask med choklad som ger en föryngrande och acne-hämmande effekt (se mer här!). Som sist men inte minst, om du vill ha en riktig myskväll så testa att smälta mörk choklad i en fondue och servera med jordgubbar Se video längre ner!

Lyssna på episod 10 här:
http://bit.ly/choclateUM

Stay tune for the next episode!

//Team URBAN MOVEMENT©

CHOCOLATE EDITION

"SMOOTH RNB EDITION" FOR THE LADIES

LADIES

MUSIKGENREN “RHYTHM AND BLUES (RNB; R’N’B; R&B)”
EN DOS AV RHYTHM AND BLUES

Välkommen till en ny episod av URBAN MOVEMENT® och hoppas ni haft en skön vecka. Denna episod tillägnar vi till “The Ladies” och ni får här en historisk dos inom Rhythm and Blues (RnB) i samarbete med min kollega Terry Dizencio.

RnB en term som tillsammans med blues härstammar från musikformer som utvecklades bland slavsamhällen, speciellt från bomullsfälten i Delta-region nära Mississippis mynning http://bit.ly/missc_ . RnB används för att beskriva en musikgenre som huvudsakligen och främst framförs av afroamerikaner sedan slutet av 1930-talet. RnB introducerades först i det amerikanska lexikonet i slutet av 1940-talet med syfte för musikalisk marknadsföring av tidningen Billboard.

1949 skapade Billboard-journalisten/musikpropducenten J. Wexler http://bit.ly/jwex_ termen för att beteckna optimistisk populärmusik framförd av afroamerikanska artister som kombinerades med Blues och Jazz. Termen RnB skapades för att ersätta beteckningen ”rasmusik” http://bit.ly/racem_ , som fram till 1950 var den vanliga frasen och hänvisade till afroamerikanska musikgenrer under samma tid. Efter att termen “rasmusik” ansågs stötande, började Billboard att använda RnB begreppet som J. Wexler skapade.

Under 1950-talet associerades RnB med afroamerikansk ungdom i honky-tonks http://bit.ly/honky_ och eftermiddags klubbar, och avfärdades ofta som en konstnär med “lowbrow” http://bit.ly/lowb_ jämfört med Jazzens “highbrow”-form av musikuttryck. Under 1970-talet breddades RnB till en term som inkluderade både soul och funk former av musik och idag används termen RnB för att definiera afroamerikansk populärmusik http://bit.ly/allm_ , även soul och funk placeras i egna kategorier.

Definierade egenskaper
Betydelsen bakom delarna Rhythm and Blues kommer delvis från Rhythm som är beroende av fyrtakter eller staplar och i den liberala användningen av ett backbeat http://bit.ly/bbeat_ , där andra och fjärde takten accentueras i varje mått. Blues, den andra delen baseras på sångtext och melodi, med ofta ledsna eller ”blue” http://bit.ly/3taaVZX, toner.

Klassisk RnB menar Stuart Goosman http://bit.ly/goos_ påminner honom om urban culture miljöerna http://bit.ly/ucc_ i Baltimore http://baltimore.org och Washington DC http://washington.org . Han föreslår att de fysiska och psykiska aspekterna av staden i synnerhet urban segregering, hjälpte till att forma medvetenhet hos musiker och frigjordes genom att sjunga obegränsat och engagerade för att sväva bortom platsens begränsningar.

Banbrytande artister
1940-1950: The Cardinals, Swallows, Dundar Four/Hi Fi´s, Four Bars of Rhythm, Five Blue Notes, Melodaires, Armstrong Four, Clovers och Buddies/Capt-Tans. 1980-Nutid: Usher, Alicia Keys, R. Kelly och Jennifer Hudson.

LYSSNA PÅ EPISODEN HÄR:
http://bit.ly/ladiesUM

Stay tune for the next episode!

//Team URBAN MOVEMENT©

LADIES

"TRAP" FÖRDJUPNING & STORY EPISOD 8

MUSIKGENREN “TRAP” FÖRDJUPNING, BAKGRUND & STORY

URBAN MOVEMENT© önskar er alla en god fortsättning och hoppas att ni har haft en trevlig jul och Gott Nytt År! Vi välkomnar er varmt till 2021’s första episod. I denna episod kollaborerar vi med samarbetspartnern Zoltan, musikkännare som går under artistnamnet TERRY DIZENCIO https://linktr.ee/terrydizencio

Episoden är en fördjupning i musikgenren “TRAP” och tar er på en musikalisk resa ända ner till Atlanta, GA (USA) https://www.atlantaga.gov/ (för att bilda er mer om vad musikgenren “TRAP” egentligen representerar. Genren har sitt ursprung i södra USA sedan början av 1990-talet och fick sitt namn från Atlanta slangordet “TRAP” http://bit.ly/trapordet, som hänvisar till en plats i den undre världen. “TRAP” består av syntetiserade trummor, kännetecknas av komplicerade hi-hats-mönster och avstämda sparktrummor med långt förfall som ursprungligen kommer från trummaskinen Roland TR-808 samt atmosfäriska synthar. Den innefattar få instrument och fokuserar nästan uteslutande på virveltrummor och dubbla eller tredubbla hi-hats.

Det lyriska innehållet fokuserade ofta på den undre världen i storstaden Atlanta och senare under 2010-talet började producenter och DJ:s inom elektronisk musik (EDM) https://edm.com/ att inkludera inslag av “TRAP” i sina verk. Detta hjälpte genren att utöka sin popularitet bland fans av EDM. Sedan övergången till mainstream under 2010-talet har “TRAP” blivit en av de mest populära formerna för urban music scenen, och har delvis konsekvent dominerat Billboard Hot 100 http://bit.ly/bill__ under hela decenniet med artister som Drake, Cardi B, Migos, Future, 2 Chainz, Post Malone m fl., som alla toppat den listan med “TRAP” hits.

Pionjärerna inom genren inkluderar producenterna Kurtis Mantronik, Mannie Fresh, Shawty Redd, Zaytoven och DJ Toomp, tillsammans med rapparna Young Jeezy, Drama, Gucci Mane & Trina. 2003 myntade t.o.m artisten T.I. termen med sitt album “Trap Muzik” http://bit.ly/trap_ tillsammans med flera gästartister. Den moderna “TRAP” stilen populariserades emellertid av Lex Luger http://bit.ly/lex__ som producerade den inflytelserika albumet Flockaveli 2010 av Waka Flocka Flame. “TRAP” har samtidigt påverkat många popartisters musik och dess inflytande hörs t.ex. frekvent bland dagens Reggaeton artister. Enligt Nielsen Data http://bit.ly/niels_ blev Hip hop 2018 den mest populära formen av musik för första gången i historien, vilket sammanföll med fortsatt popularitets ökning för “TRAP”.

Historiskt ursprung 1990-2003
Tidiga producenter som skapade “TRAP” genren är Lil Jon från Atlanta, GA (USA), Mannie Fresh från New Orleans, LA (USA) och DJ Paul från Memphis, TN (USA) som arbetade med lokala akter i Atlanta inkl. Dungeon Family, Outkast, Goodie Mob och Ghetto Mafia. “TRAP” var i början av 2000-talet inte en genre utan benämnde en fysisk plats och termen antogs senare för att beskriva ”musiken som gjordes om platsen”. Se mer om trapens historia i videon längre ner!

Lyssna på episoden här:
http://bit.ly/trapUM

Stay tune for the next episode!

//Team URBAN MOVEMENT©

MUSIKGENREN “TRAP” FÖRDJUPNING, BAKGRUND & STORY

EXKLUSIV INTERVJU & LIVE SHOW MED OBED OCH STEFAN "THE CHAVEZ BROTHERS"

Avsnitt 7:

I detta avsnitt bjuder vi er lyssnare på en ny exklusiv intervju där vi uppmärksammar en av Göteborgs nya Hip Hop talanger ”The Chavez Brothers” från Tuve i Norra Hisingen.

Duon består av rapparna Obed Chavez Cuero och Stefan Chavez Cuero från Tuve, Norra Hisingen. De är födda i Sverige men har rötter i Ecuador och Jamaica. De värdesätter kulturen, ser musiken som ett hantverk och deras musik speglar dagens musikgenre trap med influenser från Hip Hopens guldålder.

Första singeln ”The Re-Up" släpptes juli 2018 och nu arbetar duon med att färdigställa nya singlar och en helt ny EP. Obed och Stefan säger att urban kulturen betyder allt för de och att det alltid kommer vara en del av deras liv. Deras inspiration är det som berör dem personligen, men samtidigt också dagens Hip Hop och och R&B musik.

Missa inte att lyssna på bröderna Chavez live!

I sina unga dagar fick Obed & Stefan upp ögonen för Hip Hop genom ZTV och MTV. Därefter flödade inspirationen efter att ha hört Petter, 50 Cent och Stor men också artisterna J Cole och Chris Brown vilka bland annat var de som fick de att börja med rap och skapandet av sin egen musik.

Videos:

https://www.youtube.com/watch?v=Dga3YrP7eww

https://www.youtube.com/watch?v=fOefv3lw9Bc

Gå gärna in och kolla dessa artister på Instagram:

obed_tranquilovic

gbg_cloud_9

Lyssna här:

https://www.mixcloud.com/K103/urban-movement-intervju-och-live-show-med-...

URBAN MOVEMENT© (UM) är en multikulturell rörelse som främjar för mångfald, integration, jämställdhet och som genom sitt radiopprogram samtidigt bildar lyssnare inom "Urban Culture" (http://bit.ly/uculture) det vill säga konst, konstnärliga uttryck och musik.

UM sammansvetsar och bygger nya relationer människor emellan, både i och utanför "urban" zoner. UM och dess vision skapar således nya arenor och plattformar för att stödja, supporta och lyfta fram "Urban Culture" utövare (artister, konstnärer, kulturarbetare och människor som bidrar till kulturen). UM bjuder via bl. a radio lyssnare på en bred variation av "Urban Culture" musikgenrer från bl. a Sverige, Europa, Karibien, Las Americas och Afrika m. fl.

Redaktion

files/users/urbanmovement/profile/zp3.png

ALEJANDRO "Chino" ALVARRACIN och TERRY DIZENCIO linktr.ee/terrydizencio.

Sändningstider

Lördagar 21:00 - 22:00

Externa länkar

mixcloud.com/K103/play...mixcloud.com/terrydize...instagram.com/urbanmov...instagram.com/chinogbg

Följ oss via RSS

Kontakt

urbanmovement@k103.se