URBAN MOVEMENT

"MASHUP EDITION 1"

"MASHUP EDITION 1"

Hej alla lyssnare och varmt välkomna till en ny episod som denna gång handlar om definitionen och musik begreppet “MASHUP” (även kallat creative bootleg, medley mix, megamix, mixtape). Episoden handlar om mashup-kulturen i allmänhet och den har inspirerats från den konceptuella konstformen dadaism med konstnärer som Marcel Duchamp.

Lyssna på episod 10 här:
http://bit.ly/mashup1_

Stay tune for the next episode!

//Team URBAN MOVEMENT©

"MASHUP EDITION 1"

TIGER EDITION - FÖR ALLA DJURÄLSKARE

"CHOCOLATE EDITION" FÖR ALLA CHOKLADÄLSKARE

CHOCOLATE EDITION

“CHOKLAD”
FÖRDJUPNING, BAKGRUND & HISTORIA

Hej alla lyssnare och varmt välkomna till en ny episod som denna gång handlar om “CHOKLAD”, något som de flesta av oss verkligen älskar. Episoden är en fördjupning i kakaobönan och chokladens härkomst och historia och tar dig på en fascinerande historisk resa ända ner till central- och sydamerika, för att bilda er mer om vad “CHOKLAD” är och kommer ifrån.

Vet du vad choklad kommer ifrån?

“CHOKLAD” kommer ursprungligen från kakaobönan som odlas i central- och sydamerika, men främst i Mexico och Ecuador. “CHOKLAD” och kakao från kakaobönan färdas därmed långt för att nå dig här i Sverige så att du skall kunna njuta av din varma O’boy dryck, mjölkchoklad, söta favoritgodis eller kanske vit Toblerone. Mmmm mums!

Allt började i central- och sydamerika med en totalt 4000-årig historia med mittpunkt i det antika Mesoamerika http://bit.ly/mesoame, nuvarande Mexiko https://www.oecd.org/mexico/. Det är här de första kakaoplanterna hittades av Olmec http://bit.ly/olm_ som är en av de tidigaste civilisationerna i Mexiko, som var bland de första som gjorde kakaoväxten till rå choklad. Den råa chokladen blandades med chili, vatten och majsmjöl som de sedan drack som en chokladdryck och samtidigt användes under ritualer som medicin. Århundraden senare berömde Mayaerna http://bit.ly/maya_ denna chokladdryck som gudarnas dryck och som ansågs vara en vördad bryggd. Mayaerna hällde denna chokladdryck från en kruka till en annan och skapade då en ny variant som var en tjock skummande dryck som kom att kallas ”xocolatl” http://bit.ly/xoc_ , vilket betyder ”bittert vatten”. På 1400-talet använde Aztekerna http://bit.ly/azt_ kakaobönor som valuta och trodde samtidigt att choklad var en gåva från guden Quetzalcoatl. De drack den som en uppfriskande dryck, som ett afrodisiakum http://bit.ly/aph_ men också som booster att förbereda sig för krig.

ECUADOR “LA CUNA DEL CACAO” - KAKAO-VAGGAN
Central- och sydamerika är allmänt känt som kakaons vagga. En arkeologisk undersökning föreslog nyligen att kakaons ursprung är från Ecuador http://bit.ly/ecua_ . Keramik som innehåller kakao rester hittades i Amazonas regnskog ca 3300 år f.Kr. vilket innebär att kakaobönan har odlats där i mer än 5000 år.

Kakaobönorna exporterades först av spanjorerna med hjälp av den traditionella chokladdrycken “xocolatl”. Erövrarna förbjöd dock exporten av kakao fram till 1789, och valde istället att behålla vinsten från denna Sydamerikanska ädla produkt. När exportförbudet upphörde blev Ecuadors hamnstad Guayaquil http://bit.ly/guay_ världens första kakaohamn med en monopolperiod som varade i nästan 150 år. Kakaohandeln fortsatte ända fram tills landet under 1920-talet drabbades av två hårda sjukdomsslag vilket kraftigt drabbade kakaoskördarna.

I modern tid har den kakaosorten Cacao Arriba http://bit.ly/arri_ återgått till sin tidigare glans och är numera erkänd som ledande med en global marknadsandel på 65%. Den höga kvaliteten på denna kakao framodlas på Ecuadoriansk jord, dess klimat samt ekvatorlinjen som delar vår planet. Befolkningen i central- och sydamerika känner en gedigen stolthet över att lokalt producera “CHOKLAD” från kakaon och kanske till och med ännu mer just för att kakaoproduktionen har sitt historiska ursprung just där.

Till slut vill tipsa dig vad du som chokladälskare kan göra. Tex. kan du testa choklad-spa med massage (läs mer här: http://bit.ly/chocmask !), helt fantastiskt!

Ni tjejer kan även testa ansiktsmask med choklad som ger en föryngrande och acne-hämmande effekt (se mer här!). Som sist men inte minst, om du vill ha en riktig myskväll så testa att smälta mörk choklad i en fondue och servera med jordgubbar Se video längre ner!

Lyssna på episod 10 här:
http://bit.ly/choclateUM

Stay tune for the next episode!

//Team URBAN MOVEMENT©

CHOCOLATE EDITION

"SMOOTH RNB EDITION" FOR THE LADIES

LADIES

MUSIKGENREN “RHYTHM AND BLUES (RNB; R’N’B; R&B)”
EN DOS AV RHYTHM AND BLUES

Välkommen till en ny episod av URBAN MOVEMENT® och hoppas ni haft en skön vecka. Denna episod tillägnar vi till “The Ladies” och ni får här en historisk dos inom Rhythm and Blues (RnB) i samarbete med min kollega Terry Dizencio.

RnB en term som tillsammans med blues härstammar från musikformer som utvecklades bland slavsamhällen, speciellt från bomullsfälten i Delta-region nära Mississippis mynning http://bit.ly/missc_ . RnB används för att beskriva en musikgenre som huvudsakligen och främst framförs av afroamerikaner sedan slutet av 1930-talet. RnB introducerades först i det amerikanska lexikonet i slutet av 1940-talet med syfte för musikalisk marknadsföring av tidningen Billboard.

1949 skapade Billboard-journalisten/musikpropducenten J. Wexler http://bit.ly/jwex_ termen för att beteckna optimistisk populärmusik framförd av afroamerikanska artister som kombinerades med Blues och Jazz. Termen RnB skapades för att ersätta beteckningen ”rasmusik” http://bit.ly/racem_ , som fram till 1950 var den vanliga frasen och hänvisade till afroamerikanska musikgenrer under samma tid. Efter att termen “rasmusik” ansågs stötande, började Billboard att använda RnB begreppet som J. Wexler skapade.

Under 1950-talet associerades RnB med afroamerikansk ungdom i honky-tonks http://bit.ly/honky_ och eftermiddags klubbar, och avfärdades ofta som en konstnär med “lowbrow” http://bit.ly/lowb_ jämfört med Jazzens “highbrow”-form av musikuttryck. Under 1970-talet breddades RnB till en term som inkluderade både soul och funk former av musik och idag används termen RnB för att definiera afroamerikansk populärmusik http://bit.ly/allm_ , även soul och funk placeras i egna kategorier.

Definierade egenskaper
Betydelsen bakom delarna Rhythm and Blues kommer delvis från Rhythm som är beroende av fyrtakter eller staplar och i den liberala användningen av ett backbeat http://bit.ly/bbeat_ , där andra och fjärde takten accentueras i varje mått. Blues, den andra delen baseras på sångtext och melodi, med ofta ledsna eller ”blue” http://bit.ly/3taaVZX, toner.

Klassisk RnB menar Stuart Goosman http://bit.ly/goos_ påminner honom om urban culture miljöerna http://bit.ly/ucc_ i Baltimore http://baltimore.org och Washington DC http://washington.org . Han föreslår att de fysiska och psykiska aspekterna av staden i synnerhet urban segregering, hjälpte till att forma medvetenhet hos musiker och frigjordes genom att sjunga obegränsat och engagerade för att sväva bortom platsens begränsningar.

Banbrytande artister
1940-1950: The Cardinals, Swallows, Dundar Four/Hi Fi´s, Four Bars of Rhythm, Five Blue Notes, Melodaires, Armstrong Four, Clovers och Buddies/Capt-Tans. 1980-Nutid: Usher, Alicia Keys, R. Kelly och Jennifer Hudson.

LYSSNA PÅ EPISODEN HÄR:
http://bit.ly/ladiesUM

Stay tune for the next episode!

//Team URBAN MOVEMENT©

LADIES

"TRAP" FÖRDJUPNING & STORY EPISOD 8

MUSIKGENREN “TRAP” FÖRDJUPNING, BAKGRUND & STORY

URBAN MOVEMENT© önskar er alla en god fortsättning och hoppas att ni har haft en trevlig jul och Gott Nytt År! Vi välkomnar er varmt till 2021’s första episod. I denna episod kollaborerar vi med samarbetspartnern Zoltan, musikkännare som går under artistnamnet TERRY DIZENCIO https://linktr.ee/terrydizencio

Episoden är en fördjupning i musikgenren “TRAP” och tar er på en musikalisk resa ända ner till Atlanta, GA (USA) https://www.atlantaga.gov/ (för att bilda er mer om vad musikgenren “TRAP” egentligen representerar. Genren har sitt ursprung i södra USA sedan början av 1990-talet och fick sitt namn från Atlanta slangordet “TRAP” http://bit.ly/trapordet, som hänvisar till en plats i den undre världen. “TRAP” består av syntetiserade trummor, kännetecknas av komplicerade hi-hats-mönster och avstämda sparktrummor med långt förfall som ursprungligen kommer från trummaskinen Roland TR-808 samt atmosfäriska synthar. Den innefattar få instrument och fokuserar nästan uteslutande på virveltrummor och dubbla eller tredubbla hi-hats.

Det lyriska innehållet fokuserade ofta på den undre världen i storstaden Atlanta och senare under 2010-talet började producenter och DJ:s inom elektronisk musik (EDM) https://edm.com/ att inkludera inslag av “TRAP” i sina verk. Detta hjälpte genren att utöka sin popularitet bland fans av EDM. Sedan övergången till mainstream under 2010-talet har “TRAP” blivit en av de mest populära formerna för urban music scenen, och har delvis konsekvent dominerat Billboard Hot 100 http://bit.ly/bill__ under hela decenniet med artister som Drake, Cardi B, Migos, Future, 2 Chainz, Post Malone m fl., som alla toppat den listan med “TRAP” hits.

Pionjärerna inom genren inkluderar producenterna Kurtis Mantronik, Mannie Fresh, Shawty Redd, Zaytoven och DJ Toomp, tillsammans med rapparna Young Jeezy, Drama, Gucci Mane & Trina. 2003 myntade t.o.m artisten T.I. termen med sitt album “Trap Muzik” http://bit.ly/trap_ tillsammans med flera gästartister. Den moderna “TRAP” stilen populariserades emellertid av Lex Luger http://bit.ly/lex__ som producerade den inflytelserika albumet Flockaveli 2010 av Waka Flocka Flame. “TRAP” har samtidigt påverkat många popartisters musik och dess inflytande hörs t.ex. frekvent bland dagens Reggaeton artister. Enligt Nielsen Data http://bit.ly/niels_ blev Hip hop 2018 den mest populära formen av musik för första gången i historien, vilket sammanföll med fortsatt popularitets ökning för “TRAP”.

Historiskt ursprung 1990-2003
Tidiga producenter som skapade “TRAP” genren är Lil Jon från Atlanta, GA (USA), Mannie Fresh från New Orleans, LA (USA) och DJ Paul från Memphis, TN (USA) som arbetade med lokala akter i Atlanta inkl. Dungeon Family, Outkast, Goodie Mob och Ghetto Mafia. “TRAP” var i början av 2000-talet inte en genre utan benämnde en fysisk plats och termen antogs senare för att beskriva ”musiken som gjordes om platsen”. Se mer om trapens historia i videon längre ner!

Lyssna på episoden här:
http://bit.ly/trapUM

Stay tune for the next episode!

//Team URBAN MOVEMENT©

MUSIKGENREN “TRAP” FÖRDJUPNING, BAKGRUND & STORY

EXKLUSIV INTERVJU & LIVE SHOW MED OBED OCH STEFAN "THE CHAVEZ BROTHERS"

Avsnitt 7:

I detta avsnitt bjuder vi er lyssnare på en ny exklusiv intervju där vi uppmärksammar en av Göteborgs nya Hip Hop talanger ”The Chavez Brothers” från Tuve i Norra Hisingen.

Duon består av rapparna Obed Chavez Cuero och Stefan Chavez Cuero från Tuve, Norra Hisingen. De är födda i Sverige men har rötter i Ecuador och Jamaica. De värdesätter kulturen, ser musiken som ett hantverk och deras musik speglar dagens musikgenre trap med influenser från Hip Hopens guldålder.

Första singeln ”The Re-Up" släpptes juli 2018 och nu arbetar duon med att färdigställa nya singlar och en helt ny EP. Obed och Stefan säger att urban kulturen betyder allt för de och att det alltid kommer vara en del av deras liv. Deras inspiration är det som berör dem personligen, men samtidigt också dagens Hip Hop och och R&B musik.

Missa inte att lyssna på bröderna Chavez live!

I sina unga dagar fick Obed & Stefan upp ögonen för Hip Hop genom ZTV och MTV. Därefter flödade inspirationen efter att ha hört Petter, 50 Cent och Stor men också artisterna J Cole och Chris Brown vilka bland annat var de som fick de att börja med rap och skapandet av sin egen musik.

Videos:

https://www.youtube.com/watch?v=Dga3YrP7eww

https://www.youtube.com/watch?v=fOefv3lw9Bc

Gå gärna in och kolla dessa artister på Instagram:

obed_tranquilovic

gbg_cloud_9

Lyssna här:

https://www.mixcloud.com/K103/urban-movement-intervju-och-live-show-med-...

URBAN MOVEMENT´S - HYLLNING TILL DADDY BOASTIN

Varmt välkomna att lyssna på "URBAN MOVEMENT´S" nya avsnitt nr.6

Hösten är här och vi är tillbaks efter ett kort uppehåll. Vi börjar med att tacka alla lyssnare som har rattat in programmet på K103FM under sändningstiden. Och även lyssnat på tidigare avsnitt på mixcloud.com via era digitala enheter. Vi kommer att bjuda er på nya spännande avsnitt, nya intervjuer, nya live akter samt skön musik.
Så Stay tune.

Daddy Boastin som är ett artistnamn för Winston Errol Barbour föddes på Saint Vincent i karibien den 11 juli 1959.
Och landade i Sverige i mitten av 80-talet. Han har släppt flera singlar bland andra "Hela Dan" och "Stor Stark".
Därefter ett soloalbum på svenska "Efterlyst" år 2002 på skivbolaget Telegram Records Stockholm. Producenter var Cristian Falk, Phat Fabe, Teddybears Sthml samt medlemmar ur The Latin Kings. Men det sägs att han var mer känd för sina flitiga samarbeten med andra band, artister och sound systems: bl.a. Swing A Ling Soundsystem, Trinity Soundsystem, ett dj-kollektiv med medlemmar som Fabulous G och Governor Andy.

Han har medverkad på THE LATIN KINGS samtliga albums, Teddybears Sthml och Miio med en cover på Gyllene Tider "När vi två blir en". Daddy Boastin var en fantastisk musiker och guru, han har vunnit grammis, guldskivor, och har varit med och skapat den svenska reggae/dancehall och hiphopkulturen som finns idag i Sverige. Med anledningen av Daddy Boastings bortgång vill vi framföra våra djupa kondoleanser till alla hans vänner och familj. Och hälsar varmt till alla som har hyllat honom i Stockholm. Varma hälsningar ifrån Göteborg kärlek och respekt. Bless!

Lyssna på Urban Movement på K103FM som ger dig det bästa urban musiken:
https://www.mixcloud.com/K103/urban-movement-hyllning-till-daddy-boastin...

URBAN MOVEMENT - DANCEHALL IS UNDER ARREST MIX

I denna avsnitt 5 ”Dancehall Is Under Arrest Mix” har vi arresterad Dancehall och bjuder er på en ny blandning av sköna afro karibiska, latin-karibiska och svenska riddims.
Ett riddim är en musikterm som har sitt upphov i Jamaicansk reggae, och särskilt i den dubreggae och dancehall. Ett riddim är en mycket avskalad instrumentalversion av en låt som huvudsakligen består av en basgång och ett trummönster samt eventuellt andra rytminstrument – allt från rastafariernas nyabinghitrummor till trummor från hela världen som indisk tabla eller digitalt genererade rytmljud. Ett riddim används och återanvänds många gånger inom reggaemusiken. När andra instrument läggs på och sångaren sjunger en helt annan melodi blir resultatet en ny, fräsch låt med något i botten som lyssnaren vagt känner igen. Den jamaicanska engelska dialektens ord för det engelska ordet rhytm är riddim, och termen blev allmänt spridd på ön från cirka 1983 och framåt. De jamaicanska musikerna och musikproducenterna Sly and Robbies utveckling av riddims och nya sound har kraftigt influerat drum and bass och jungle som gjorde sitt intåg i dansmusiken i Storbritannien och USA i början av 1990-talet.

Lyssna här:
https://www.mixcloud.com/K103/urban-movement-dancehall-is-under-arrest-m...

URBAN MOVEMENT - The Dancehall Time Mix

Dancehall
Är en typ av jamaicansk populärmusik i kombination med ett mikrofonartisteri som utvecklats ur reggaemusikens toasting, idag kallat deejaying. Musikgenre och dans stilen som härstammar från Jamaica är mer än en dansstil. Både musiken och dansen handlar om starka uttryck, energi, pondus, attityd, nya trender och att kunna det senaste slangen/danssteget. Det är ett hjul som ständigt snurrar på. Livsstilen innebär hur folk lever, talar, beter sig, dansar och t.o.m. sjunger. När det kommer till dansen har varje steg en betydelse och inom stilen förekommer det regler och riktlinjer. Dancehall är dessutom ett resultat av alla nya möjligheter att trolla med ljud som den tekniska utvecklingen inom musikproduktion gett, en utveckling som började med reggaegenren ragga år 1985. I ett vidare perspektiv är ”dancehall” ett begrepp som förekommit så länge det funnits populärmusik på Jamaica, det vill säga från 1940-talet, och i den meningen betyder ordet helt enkelt "dansställe". I början var Ska, Rocksteady och Reggae de musikstilar som dominerade dancehall. Från 1990-talet har emellertid dancehall musikaliskt orienterat sig bort från traditionell reggae genom att hämta influenser från annan karibisk musik, särskilt från Trinidad Tobago, den indiska popmusiken från de stora indiska minoriteterna i Trinidad och andra närliggande länder, hiphop och rap från Nordamerika samt genom flitigt experimenterande i hemlandet Jamaica och även bland jamaicaner i Storbritannien och USA. Och till sist framförs musiken av olika soundsystems (gatuhönsdiskotek) i Jamaica.

Lyssna här:
https://www.mixcloud.com/K103/urban-movement-the-dancehall-time-mix-2020...

Hej K103s kära lyssnare

Vi har haft ett litet uppehåll och varit tvungna att ta till nya arbetsåtgärder under dessa tider. Men vi vill meddela att vi kommer att fortsätta att sända radioprogrammet ”Urban Movement” som vanligt och nu till helgen kl. 20:30-21:00 kommer avsnitt nummer 3. Där vi bjuder er på en skön mix av svenska och jamaikanska reggae Dubplate riddims.

Varmt välkomna att lyssna på www.k103.se
Länk:
https://www.mixcloud.com/K103/urban-movement-svenska-jamaikanska-reggae-...

URBAN MOVEMENT© (UM) är en multikulturell rörelse som främjar för mångfald, integration, jämställdhet och som genom sitt radiopprogram samtidigt bildar lyssnare inom "Urban Culture" (http://bit.ly/uculture) det vill säga konst, konstnärliga uttryck och musik.

UM sammansvetsar och bygger nya relationer människor emellan, både i och utanför "urban" zoner. UM och dess vision skapar således nya arenor och plattformar för att stödja, supporta och lyfta fram "Urban Culture" utövare (artister, konstnärer, kulturarbetare och människor som bidrar till kulturen). UM bjuder via bl. a radio lyssnare på en bred variation av "Urban Culture" musikgenrer från bl. a Sverige, Europa, Karibien, Las Americas och Afrika m. fl.

Redaktion

files/users/urbanmovement/profile/zp3.png

ALEJANDRO "Chino" ALVARRACIN och TERRY DIZENCIO linktr.ee/terrydizencio.

Sändningstider

Lördagar 21:00 - 22:00

Externa länkar

mixcloud.com/K103/play...mixcloud.com/terrydize...instagram.com/urbanmov...instagram.com/chinogbg

Följ oss via RSS

Kontakt

urbanmovement@k103.se