Urban Movement

URBAN MOVEMENT - The Dancehall Time Mix

Dancehall
Är en typ av jamaicansk populärmusik i kombination med ett mikrofonartisteri som utvecklats ur reggaemusikens toasting, idag kallat deejaying. Musikgenre och dans stilen som härstammar från Jamaica är mer än en dansstil. Både musiken och dansen handlar om starka uttryck, energi, pondus, attityd, nya trender och att kunna det senaste slangen/danssteget. Det är ett hjul som ständigt snurrar på. Livsstilen innebär hur folk lever, talar, beter sig, dansar och t.o.m. sjunger. När det kommer till dansen har varje steg en betydelse och inom stilen förekommer det regler och riktlinjer. Dancehall är dessutom ett resultat av alla nya möjligheter att trolla med ljud som den tekniska utvecklingen inom musikproduktion gett, en utveckling som började med reggaegenren ragga år 1985. I ett vidare perspektiv är ”dancehall” ett begrepp som förekommit så länge det funnits populärmusik på Jamaica, det vill säga från 1940-talet, och i den meningen betyder ordet helt enkelt "dansställe". I början var Ska, Rocksteady och Reggae de musikstilar som dominerade dancehall. Från 1990-talet har emellertid dancehall musikaliskt orienterat sig bort från traditionell reggae genom att hämta influenser från annan karibisk musik, särskilt från Trinidad Tobago, den indiska popmusiken från de stora indiska minoriteterna i Trinidad och andra närliggande länder, hiphop och rap från Nordamerika samt genom flitigt experimenterande i hemlandet Jamaica och även bland jamaicaner i Storbritannien och USA. Och till sist framförs musiken av olika soundsystems (gatuhönsdiskotek) i Jamaica.

Lyssna här:
https://www.mixcloud.com/K103/urban-movement-the-dancehall-time-mix-2020...

Är ett radioprogram samt en multikulturell rörelse som ska främja för mångfald, integration, jämställdhet och bilda K103 FM lyssnare och övriga göteborgare inom urban kultur (konst, konstnärliga uttryck och musik. För att sammansvetsa och bygga nya förbindelser mellan människor in i stan och de urbana stadsdelarna i Göteborg. Och skapa ett nytt rum för att stödja, supporta och lyfta fram dessa utövare (artister, konstnärer, kulturarbetare och människor som har bidragit till kulturen). Och till sist bjuder vi på en mixbuffé av svenska, karibiska och internationella musikgenrer.

Redaktion

Pedro Pauta Alvarracin.

Sändningstider

Lördagar 20:30 - 21:00

Extern länk

www.mixcloud.com/K103/...

Följ oss via RSS

Kontakt

urbanmovement@k103.se