URBAN MOVEMENT

URBAN MOVEMENT - The Dancehall Time Mix

Dancehall
Är en typ av jamaicansk populärmusik i kombination med ett mikrofonartisteri som utvecklats ur reggaemusikens toasting, idag kallat deejaying. Musikgenre och dans stilen som härstammar från Jamaica är mer än en dansstil. Både musiken och dansen handlar om starka uttryck, energi, pondus, attityd, nya trender och att kunna det senaste slangen/danssteget. Det är ett hjul som ständigt snurrar på. Livsstilen innebär hur folk lever, talar, beter sig, dansar och t.o.m. sjunger. När det kommer till dansen har varje steg en betydelse och inom stilen förekommer det regler och riktlinjer. Dancehall är dessutom ett resultat av alla nya möjligheter att trolla med ljud som den tekniska utvecklingen inom musikproduktion gett, en utveckling som började med reggaegenren ragga år 1985. I ett vidare perspektiv är ”dancehall” ett begrepp som förekommit så länge det funnits populärmusik på Jamaica, det vill säga från 1940-talet, och i den meningen betyder ordet helt enkelt "dansställe". I början var Ska, Rocksteady och Reggae de musikstilar som dominerade dancehall. Från 1990-talet har emellertid dancehall musikaliskt orienterat sig bort från traditionell reggae genom att hämta influenser från annan karibisk musik, särskilt från Trinidad Tobago, den indiska popmusiken från de stora indiska minoriteterna i Trinidad och andra närliggande länder, hiphop och rap från Nordamerika samt genom flitigt experimenterande i hemlandet Jamaica och även bland jamaicaner i Storbritannien och USA. Och till sist framförs musiken av olika soundsystems (gatuhönsdiskotek) i Jamaica.

Lyssna här:
https://www.mixcloud.com/K103/urban-movement-the-dancehall-time-mix-2020...

URBAN MOVEMENT© (UM) är en multikulturell rörelse som främjar för mångfald, integration, jämställdhet och som genom sitt radiopprogram samtidigt bildar lyssnare inom "Urban Culture" (http://bit.ly/uculture) det vill säga konst, konstnärliga uttryck och musik.

UM sammansvetsar och bygger nya relationer människor emellan, både i och utanför "urban" zoner. UM och dess vision skapar således nya arenor och plattformar för att stödja, supporta och lyfta fram "Urban Culture" utövare (artister, konstnärer, kulturarbetare och människor som bidrar till kulturen). UM bjuder via bl. a radio lyssnare på en bred variation av "Urban Culture" musikgenrer från bl. a Sverige, Europa, Karibien, Las Americas och Afrika m. fl.

Redaktion

files/users/urbanmovement/profile/zp3.png

ALEJANDRO "Chino" ALVARRACIN och TERRY DIZENCIO linktr.ee/terrydizencio.

Sändningstider

Lördagar 21:00 - 22:00

Externa länkar

mixcloud.com/K103/play...mixcloud.com/terrydize...instagram.com/urbanmov...instagram.com/chinogbg

Följ oss via RSS

Kontakt

urbanmovement@k103.se