URBAN MOVEMENT©

URBAN MOVEMENT - SMOOTH RNB EDITION FOR THE LADYS

MUSIKGENREN “RHYTHM AND BLUES (RNB; R’N’B; R&B)”
EN DOS AV RHYTHM AND BLUES

Välkommen till en ny episod av Urban Movement® och hoppas ni haft en skön vecka. Denna episod tillägnar vi till “The Ladies” och ni får här en historisk dos inom Rhythm and Blues (RnB) i samarbete med min kollega Terry Dizencio.

RnB en term som tillsammans med blues härstammar från musikformer som utvecklades bland slavsamhällen, speciellt från bomullsfälten i Delta-region nära Mississippis mynning. RnB används för att beskriva en musikgenre som huvudsakligen och främst framförs av afroamerikaner sedan slutet av 1930-talet. RnB introducerades först i det amerikanska lexikonet i slutet av 1940-talet med syfte för musikalisk marknadsföring av tidningen Billboard.

1949 skapade Billboard-journalisten/musikpropducenten J. Wexler termen för att beteckna optimistisk populärmusik framförd av afroamerikanska artister som kombinerades med Blues och Jazz. Termen RnB skapades för att ersätta beteckningen ”rasmusik”, som fram till 1950 var den vanliga frasen och hänvisade till afroamerikanska musikgenrer under samma tid. Efter att termen “rasmusik” ansågs stötande, började Billboard att använda RnB begreppet som J. Wexler skapade.

Under 1950-talet associerades RnB med afroamerikansk ungdom i honky-tonks och eftermiddags klubbar, och avfärdades ofta som en konstnär med “lowbrow” jämfört med Jazzens “highbrow”-form av musikuttryck. Under 1970-talet breddades RnB till en term som inkluderade både soul och funk former av musik och idag används termen RnB för att definiera afroamerikansk populärmusik, även soul och funk placeras i egna kategorier.

Definierade egenskaper
Betydelsen bakom delarna Rhythm and Blues kommer delvis från Rhythm som är beroende av fyrtakter eller staplar och i den liberala användningen av ett backbeat, där andra och fjärde takten accentueras i varje mått. Blues, den andra delen baseras på sångtext och melodi, med ofta ledsna eller ”blue”, toner.

Klassisk RnB menar Stuart Goosman påminner honom om urban culture miljöerna i Baltimore och Washington DC. Han föreslår att de fysiska och psykiska aspekterna av staden i synnerhet urban segregering, hjälpte till att forma medvetenhet hos musiker och frigjordes genom att sjunga obegränsat och engagerade för att sväva bortom platsens begränsningar.

Banbrytande artister
1940-1950: The Cardinals, Swallows, Dundar Four/Hi Fi´s, Four Bars of Rhythm, Five Blue Notes, Melodaires, Armstrong Four, Clovers och Buddies/Capt-Tans. 1980-Nutid: Usher, Alicia Keys, R. Kelly och Jennifer Hudson.

LYSSNA HÄR:
https://www.mixcloud.com/K103/urban-movement-smooth-rnb-edition-for-the-...

URBAN MOVEMENT© (UM) är ett musik och radioprogram samt en multikulturell rörelse som främjar för mångfald, integration, jämställdhet, samt bildar lyssnare inom "Urban Culture" https://www.igi-global.com/dictionary/urban-culture/43957 (konst, konstnärliga uttryck och musik. UM sammansvetsar och bygger nya förbindelser mellan människor utanför och i urban zoner. UM och dess vision skapar nya arenor och plattformar för att stödja, supporta och lyfta fram "Urban Culture" utövare (artister, konstnärer, kulturarbetare och människor som bidrar till kulturen). UM bjuder via bl. a radio lyssnare på en bred variation av "Urban Culture" musikgenrer från bl. a Sverige, Karibien, USA m. fl.

Redaktion

files/users/urbanmovement/profile/zolis.jpg

Pedro Alejandro Pauta Alvarracin och Terry Dizencio linktr.ee/terrydizencio.

Sändningstider

Lördagar 20:30 - 21:00

Extern länk

www.mixcloud.com/K103/...

Följ oss via RSS

Kontakt

urbanmovement@k103.se