URBAN MOVEMENT

"CHOCOLATE EDITION" FÖR ALLA CHOKLADÄLSKARE

CHOCOLATE EDITION

“CHOKLAD”
FÖRDJUPNING, BAKGRUND & HISTORIA

Hej alla lyssnare och varmt välkomna till en ny episod som denna gång handlar om “CHOKLAD”, något som de flesta av oss verkligen älskar. Episoden är en fördjupning i kakaobönan och chokladens härkomst och historia och tar dig på en fascinerande historisk resa ända ner till central- och sydamerika, för att bilda er mer om vad “CHOKLAD” är och kommer ifrån.

Vet du vad choklad kommer ifrån?

“CHOKLAD” kommer ursprungligen från kakaobönan som odlas i central- och sydamerika, men främst i Mexico och Ecuador. “CHOKLAD” och kakao från kakaobönan färdas därmed långt för att nå dig här i Sverige så att du skall kunna njuta av din varma O’boy dryck, mjölkchoklad, söta favoritgodis eller kanske vit Toblerone. Mmmm mums!

Allt började i central- och sydamerika med en totalt 4000-årig historia med mittpunkt i det antika Mesoamerika http://bit.ly/mesoame, nuvarande Mexiko https://www.oecd.org/mexico/. Det är här de första kakaoplanterna hittades av Olmec http://bit.ly/olm_ som är en av de tidigaste civilisationerna i Mexiko, som var bland de första som gjorde kakaoväxten till rå choklad. Den råa chokladen blandades med chili, vatten och majsmjöl som de sedan drack som en chokladdryck och samtidigt användes under ritualer som medicin. Århundraden senare berömde Mayaerna http://bit.ly/maya_ denna chokladdryck som gudarnas dryck och som ansågs vara en vördad bryggd. Mayaerna hällde denna chokladdryck från en kruka till en annan och skapade då en ny variant som var en tjock skummande dryck som kom att kallas ”xocolatl” http://bit.ly/xoc_ , vilket betyder ”bittert vatten”. På 1400-talet använde Aztekerna http://bit.ly/azt_ kakaobönor som valuta och trodde samtidigt att choklad var en gåva från guden Quetzalcoatl. De drack den som en uppfriskande dryck, som ett afrodisiakum http://bit.ly/aph_ men också som booster att förbereda sig för krig.

ECUADOR “LA CUNA DEL CACAO” - KAKAO-VAGGAN
Central- och sydamerika är allmänt känt som kakaons vagga. En arkeologisk undersökning föreslog nyligen att kakaons ursprung är från Ecuador http://bit.ly/ecua_ . Keramik som innehåller kakao rester hittades i Amazonas regnskog ca 3300 år f.Kr. vilket innebär att kakaobönan har odlats där i mer än 5000 år.

Kakaobönorna exporterades först av spanjorerna med hjälp av den traditionella chokladdrycken “xocolatl”. Erövrarna förbjöd dock exporten av kakao fram till 1789, och valde istället att behålla vinsten från denna Sydamerikanska ädla produkt. När exportförbudet upphörde blev Ecuadors hamnstad Guayaquil http://bit.ly/guay_ världens första kakaohamn med en monopolperiod som varade i nästan 150 år. Kakaohandeln fortsatte ända fram tills landet under 1920-talet drabbades av två hårda sjukdomsslag vilket kraftigt drabbade kakaoskördarna.

I modern tid har den kakaosorten Cacao Arriba http://bit.ly/arri_ återgått till sin tidigare glans och är numera erkänd som ledande med en global marknadsandel på 65%. Den höga kvaliteten på denna kakao framodlas på Ecuadoriansk jord, dess klimat samt ekvatorlinjen som delar vår planet. Befolkningen i central- och sydamerika känner en gedigen stolthet över att lokalt producera “CHOKLAD” från kakaon och kanske till och med ännu mer just för att kakaoproduktionen har sitt historiska ursprung just där.

Till slut vill tipsa dig vad du som chokladälskare kan göra. Tex. kan du testa choklad-spa med massage (läs mer här: http://bit.ly/chocmask !), helt fantastiskt!

Ni tjejer kan även testa ansiktsmask med choklad som ger en föryngrande och acne-hämmande effekt (se mer här!). Som sist men inte minst, om du vill ha en riktig myskväll så testa att smälta mörk choklad i en fondue och servera med jordgubbar Se video längre ner!

Lyssna på episod 10 här:
http://bit.ly/choclateUM

Stay tune for the next episode!

//Team URBAN MOVEMENT©

CHOCOLATE EDITION

URBAN MOVEMENT© (UM) är en multikulturell rörelse som främjar för mångfald, integration, jämställdhet och som genom sitt radiopprogram samtidigt bildar lyssnare inom "Urban Culture" (http://bit.ly/uculture) det vill säga konst, konstnärliga uttryck och musik.

UM sammansvetsar och bygger nya relationer människor emellan, både i och utanför "urban" zoner. UM och dess vision skapar således nya arenor och plattformar för att stödja, supporta och lyfta fram "Urban Culture" utövare (artister, konstnärer, kulturarbetare och människor som bidrar till kulturen). UM bjuder via bl. a radio lyssnare på en bred variation av "Urban Culture" musikgenrer från bl. a Sverige, Europa, Karibien, Las Americas och Afrika m. fl.

Redaktion

files/users/urbanmovement/profile/zp3.png

ALEJANDRO "Chino" ALVARRACIN och TERRY DIZENCIO linktr.ee/terrydizencio.

Sändningstider

Lördagar 21:00 - 22:00

Externa länkar

mixcloud.com/K103/play...mixcloud.com/terrydize...instagram.com/urbanmov...instagram.com/chinogbg

Följ oss via RSS

Kontakt

urbanmovement@k103.se