Vad är det bra för?

Avslut

Underbart är kort, alldeles för kort. Välkomna till the last avsnitt av vad är det bra för. I det här sista avsnittet pratar Sandra och Antonella om hur det känns när det tar slut och om det kan vara bra att saker och ting tar slut. Slut innebär ofta också att något annat börjar och tar fart. Vad kan man göra för att sluten vi alla kommer att uppleva ska bli så fina och bra som möjligt. Välkomna till vårt avslutande avsnitt och vi hoppas att vi får höras i dina lurar snart igen. :)

Smärta

Ont, det gör ont..men varför då? Vad är smärta bra för? Vad finns det för smärttyper? Och vad händer om en person inte kan känna någon smärta? Vad har vi för krämpor, och hur löser vi dem? Det och mycket mer i detta smärtsamt trevliga avsnitt. Lyssna på acast/Spotify/Itunes.

Sex

Sex baby, lets talk about sex baby, lets talk about all the good things and the bad things that may be. Så går texten till R&B klassikern och denna veckas tema i vad är det bra för?. Vi pratar om hälsofördelar, skillnaden mellan sexualitet och sex, vad en mänsklig rättighet är för något, Maslows behovstrappa och mycket mer. Välkomna till ett tryggt och fint samtal om sex och sexualitet. Lyssna på Itunes/acast/Spotify :)

Solen

Professor i innovation och hållbarhet, pappa till halva podden och solstrålen Björn Sandén (som vi ser fånga solen på bilden) gästar veckans avsnitt av Vad är det bra för?. Vi går igenom vad som gör solen till ett hett brinnande klot. Vad solen är och gör för oss människor. Björn ger oss förslag på hur vi ska lösa klimatkrisen. Är solen lika med liv? Vad har ormbunkar och dinosaurier med solen att göra? Och råkar professorer också ut för pinsamheter? Luta er tillbaka och avnjut ett populärvetenskapligt avsnitt om solen. Varmt välkomna!

Frihet

Frihet, Freiheit, Freedom, Liberty, Liberté, Libertad är temat i veckans avsnitt av Vad är det bra för?. Den första tanken är säkerligen att frihet inte kan vara dåligt. Vi märkte dock snabbt att det är svårt att hitta en enkel förklaring till vad frihet är och innebär i ett samhälle, eller för den enskilda individen. Vad är frihet? Finns det olika typer av frihet? Innebär det automatiskt att ett större ansvar tillkommer med större frihet? Häng med på vår resa där vi stannar till vid olika filosofers teorier, franska revolutionen, ideologier, kampen för mänskliga rättigheter, teknologins utveckling och poesi - allt för att hitta nyckeln till frihet. Lyssna på acast/Itunes/Spotify :)

Påskspecial

Denna vecka pratar vi om en svensk högtid. Vi jämför traditioner mellan olika länder som också firar påsk, och talar en del om historierna bakom dessa. Vi bjuder till ordentligt med pinsamheter och fun facts. Vi talar också en del om Påskön, varför den heter så, och vad det postkoloniala arvet egentligen är för något. Antonella utsätter även Sandra för ett mycket svårt QUIZ, eftersom vi kommit fram till att påsken är en väldigt lekfull högtid. Häng med oss innan vi tar påsklov :) Lyssna på Spotify/Itunes/acast

Alkohol

I veckans avsnitt av "Vad är det bra för?" diskuterar vi det knepiga ämnet alkohol med vår bibelkunnige vän Gustav Bergström, med förhoppningen om att minska stigmat kring alkoholberoende och missbruk, men också för att förstå människans användning och fascination över drycken. "Gubben Noak var en hedersman" skriver Carl Michael Bellman i sin sång. Vi behöver inte fördjupa oss alltför mycket i teologi eller historia för att förstå att båda dessa män hade en speciell relation till vinet. Häng med på en lärorik och nyttig diskussion kring alkoholens problematiska existens. Lyssna på Spotify/iTunes/acast. :)

Humor

Ojojoj säger vi bara, om hur STORT intresset är för att förstå vad humor är bland alla möjliga forskare, och på vilket sätt humor bidrar till de positiva känslor vi förknippar med välmående. Det är känslor som vi känner igen som glädje, spänning, upprymdhet, överraskning, igenkänning och gemenskap. Det hela kulminerar ofta i krampaktiga rörelser och ljud som vi kallar för skratt. Häng med i detta avsnitt där vi gör vårt bästa för att ta oss an detta över förväntan stora ämne. Föds humor ur smärta? Är humor det starkaste överlevnadsverktyget? Och vad i allsin dar har påfågelfjädrar att göra med roliga killar? Följd med oss när vi försöker oss på att reda ut dessa, och många fler frågetecken kring humorns mystik. Lyssna på Spotify/iTunes/acast. :)

Polyamori

“Man kan vara kär i flera personer på samma gång, känna samma sorg med dem alla och inte förråda någon av dem.”
-Gabriel García Márquez

Låter inte det som författaren Gabriel García Márquez säger alldeles solklart? Eller håller vissa av oss inte alls med? Vi kommer fram till att Polyamori skulle kunna vara en förmåga, eller ett alternativ. Vi är osäkra på om det finns något som särskiljer det från de monogama förhållanden som hör till det vanliga i vårt samhälle. Vad för skillnader finns det? Är det krångligt? Finns det fördelar? Är det synonymt med öppna förhållanden? Lyssna på en spännande diskussion om varför polyamori skulle kunna vara bra och hur det kan komma sig att livsstilen har svårt att få plats i vårt samhälle, på Spotify/acast/Itunes. :)

Ångest

Ångest är nog människans arvedel, som Pär Lagerkvist beskriver i sin dikt, mest sannolikt från livet på savannen. Det finns säkert människor som aldrig upplevt ångest, eller som bara kommer att uppleva en väldigt mild sådan. Men för oss som kan bli oerhört fast och vilse i ältandets rykande ångor, vad finns där för utväg för oss? Hur hanterar vi den värsta ångesten? Hur förstår vi den? Hur låter vi den inte hålla fast oss för hårt? Och om vi nu måste leva med en måttlig ångest till och från, eller hela tiden, hur plockar vi ut det som är bra med den, och använder den till vår fördel? För visst är det så, att ångest med rätt verktyg nog kan gynna oss ändå. Häng med på denna upptäcktsfärd och låt oss se vad vi kan hitta i detta avsnitts ämne, ångest. Lyssna på Spotify/acast/Itunes. :)

Det här är podden “Vad är det bra för?”, där Sandra och Antonella diskuterar vad olika fenomen i människans liv är bra för. Om något inte skulle vara bra, varför finns det då? Det betyder väl att det måste vara bra på något sätt, för människan, samhället, naturen, hälsan eller välmåendet etc. (listan kan göras lång). Varje avsnitt återkommer det mysiga stycket “veckans pinsammaste händelse” där poddledarna delar med sig av sin senaste pinsamma erfarenhet.

Poddbild: Sara Blümel

Redaktion

Sandra Sandén och Antonella Mazreku.

Följ oss via RSS

Kontakt

vadardetbrafor@k103.se