Vad är det bra för?

Frihet

Frihet, Freiheit, Freedom, Liberty, Liberté, Libertad är temat i veckans avsnitt av Vad är det bra för?. Den första tanken är säkerligen att frihet inte kan vara dåligt. Vi märkte dock snabbt att det är svårt att hitta en enkel förklaring till vad frihet är och innebär i ett samhälle, eller för den enskilda individen. Vad är frihet? Finns det olika typer av frihet? Innebär det automatiskt att ett större ansvar tillkommer med större frihet? Häng med på vår resa där vi stannar till vid olika filosofers teorier, franska revolutionen, ideologier, kampen för mänskliga rättigheter, teknologins utveckling och poesi - allt för att hitta nyckeln till frihet. Lyssna på acast/Itunes/Spotify :)

Påskspecial

Denna vecka pratar vi om en svensk högtid. Vi jämför traditioner mellan olika länder som också firar påsk, och talar en del om historierna bakom dessa. Vi bjuder till ordentligt med pinsamheter och fun facts. Vi talar också en del om Påskön, varför den heter så, och vad det postkoloniala arvet egentligen är för något. Antonella utsätter även Sandra för ett mycket svårt QUIZ, eftersom vi kommit fram till att påsken är en väldigt lekfull högtid. Häng med oss innan vi tar påsklov :) Lyssna på Spotify/Itunes/acast

Alkohol

I veckans avsnitt av "Vad är det bra för?" diskuterar vi det knepiga ämnet alkohol med vår bibelkunnige vän Gustav Bergström, med förhoppningen om att minska stigmat kring alkoholberoende och missbruk, men också för att förstå människans användning och fascination över drycken. "Gubben Noak var en hedersman" skriver Carl Michael Bellman i sin sång. Vi behöver inte fördjupa oss alltför mycket i teologi eller historia för att förstå att båda dessa män hade en speciell relation till vinet. Häng med på en lärorik och nyttig diskussion kring alkoholens problematiska existens. Lyssna på Spotify/iTunes/acast. :)

Humor

Ojojoj säger vi bara, om hur STORT intresset är för att förstå vad humor är bland alla möjliga forskare, och på vilket sätt humor bidrar till de positiva känslor vi förknippar med välmående. Det är känslor som vi känner igen som glädje, spänning, upprymdhet, överraskning, igenkänning och gemenskap. Det hela kulminerar ofta i krampaktiga rörelser och ljud som vi kallar för skratt. Häng med i detta avsnitt där vi gör vårt bästa för att ta oss an detta över förväntan stora ämne. Föds humor ur smärta? Är humor det starkaste överlevnadsverktyget? Och vad i allsin dar har påfågelfjädrar att göra med roliga killar? Följd med oss när vi försöker oss på att reda ut dessa, och många fler frågetecken kring humorns mystik. Lyssna på Spotify/iTunes/acast. :)

Polyamori

“Man kan vara kär i flera personer på samma gång, känna samma sorg med dem alla och inte förråda någon av dem.”
-Gabriel García Márquez

Låter inte det som författaren Gabriel García Márquez säger alldeles solklart? Eller håller vissa av oss inte alls med? Vi kommer fram till att Polyamori skulle kunna vara en förmåga, eller ett alternativ. Vi är osäkra på om det finns något som särskiljer det från de monogama förhållanden som hör till det vanliga i vårt samhälle. Vad för skillnader finns det? Är det krångligt? Finns det fördelar? Är det synonymt med öppna förhållanden? Lyssna på en spännande diskussion om varför polyamori skulle kunna vara bra och hur det kan komma sig att livsstilen har svårt att få plats i vårt samhälle, på Spotify/acast/Itunes. :)

Ångest

Ångest är nog människans arvedel, som Pär Lagerkvist beskriver i sin dikt, mest sannolikt från livet på savannen. Det finns säkert människor som aldrig upplevt ångest, eller som bara kommer att uppleva en väldigt mild sådan. Men för oss som kan bli oerhört fast och vilse i ältandets rykande ångor, vad finns där för utväg för oss? Hur hanterar vi den värsta ångesten? Hur förstår vi den? Hur låter vi den inte hålla fast oss för hårt? Och om vi nu måste leva med en måttlig ångest till och från, eller hela tiden, hur plockar vi ut det som är bra med den, och använder den till vår fördel? För visst är det så, att ångest med rätt verktyg nog kan gynna oss ändå. Häng med på denna upptäcktsfärd och låt oss se vad vi kan hitta i detta avsnitts ämne, ångest. Lyssna på Spotify/acast/Itunes. :)

Bakning

Blir du också lycklig när du känner doften av nybakade bullar? Veckans avsnitt handlar om bakning, och var går egentligen gränsen för vad som kan kallas en semla? Varför har bakning en sådan positiv effekt på oss? Och varför är det godare att äta en hembakad äppelpaj än en marabouchokladkaka? Detta, och mycket mer om bakning, diskuteras i poddavsnittet. Häng med på bak-kalas :D lyssna på Spotify/acast/ITunes.

Hobbies

Tjohej! I veckans avsnitt i Vad är det bra för? diskuterar vi hobbies. Med oss har vi vår goda vän Lukas Wikström, som är en riktig hobby-expert. Lukas guidar oss genom hobbies:arnas landskap, och vi får veta varför vi inte kan ha vår hobby som ett jobb. Kan vad som helst vara en hobby? Behöver vi flera olika hobbies för att tillfredsställa olika behov? Vad är sambandet mellan hobby och "flow"? Och vad är hobbies bra för egentligen? Lyssna på Spotify/acast/Itunes. :) (Sandra och Lukas sitter redo för att spela in på bilden)

FLOW

Vi pratar om Flow i veckans avsnitt av podden. Flow är ett begrepp som myntades av Mihaly Csikszentmihalyi, professor i psykologi. Han beskrev det för första gången i sin bok "Beyond Boredom and Anxiety" som utgavs 1975. Vi rekommenderar starkt att kika på Mihalys TED Talk och läsa eller lyssna på hans böcker.

Flow är när du blir helt uppslukad av en aktivitet, till den grad att du glömmer bort dina bekymmer, tiden, rummet du befinner dig i, du slutar vara självmedveten och du känner en stark känsla av kontroll. Det är en positiv upplevelse som sammankopplas med njutning. Häng med när vi pratar mer ingående om Flow, och dissikerar vad det är bra för.

Lyssna där poddar finns! :)

Att skriva dagbok

Oavsett om du skriver ner, det du tycker din dagbok ska innehålla, i en fysisk dagbok eller anteckningar på mobilen är det gynnsamt för ditt skriftliga språk, tal, känslo- och händelsebearbetning. Den rosa dagboken med det lilla låset, där nyckeln sitter kvar, är Antonellas dagbok. Lyssna på avsnittet där poddar finns. :)

Det här är podden “Vad är det bra för?”, där Sandra och Antonella diskuterar vad olika fenomen i människans liv är bra för. Om något inte skulle vara bra, varför finns det då? Det betyder väl att det måste vara bra på något sätt, för människan, samhället, naturen, hälsan eller välmåendet etc. (listan kan göras lång). Varje avsnitt återkommer det mysiga stycket “veckans pinsammaste händelse” där poddledarna delar med sig av sin senaste pinsamma erfarenhet.

Poddbild: Sara Blümel

Redaktion

Sandra Sandén och Antonella Mazreku.

Följ oss via RSS

Kontakt

vadardetbrafor@k103.se