Vad är det bra för?

Beröring

I dagens avsnitt diskuterar Sandra och Antonella vikten av mänsklig beröring. Ett oerhört aktuellt ämne i den pågående pandemin där vi alla begränsat våra sociala liv för att just undvika närhet och på så sätt hämma smittspridning. Varför är massage något vi unnar oss? Och varför lägger vi en hand på vår kollegas axel när vi känner att vi fattat tycke för denna? Varför är beröring bra för oss, om inte livsviktigt till och med?

Problem

Vi ser inga problem med problem, bara lösningar. I veckans avsnitt av "Vad är det bra för"? får du svaren på varför problem ändå är lite najs. Med forskning och japanska traditioner problematiserar vi problemens dåliga rykte.

Vidskeplighet

Antonella har hittat en fyrklöver! Varför har det betydelse i hennes liv? I veckans avsnitt av "Vad är det bra för?" pratar vi om vidskepelse och avslöjar hemligheten bakom Carolina Klüfts guldmedaljer. Vi ojar oss över hur skrocken färgats av gamla kvinnoideal och finner tröst i vidskeplighetens ångestlindrande egenskaper.

Överraskningar

Julklappar, spökhus och lyckohjul. Varför innehåller så många av livets nöjen ett överraskningsmoment? Är det en slump att vi älskar slumpen? Och kan man bli lycklig av en mystisk lapp i jackfickan? I veckans rafflande avsnitt av "Vad är det bra för?" snackar vi överraskningar och deras överraskande stora inverkan på vår lycka.

Ondska

I veckans avsnitt pratar vi om det som kanske är allra minst bra för oss människor- ondska. Vad är ondska? Är människan ond? och finns det över huvud taget något som är härligt med ondska? Antonella delar dessutom med sig om ett spännande och onekligen pinsamt möte.

Kärlek

I veckans avsnitt av podden ”Vad är det bra för?” diskuterar Sandra och Antonella den romantiska kärleken. Den verkar vara oerhört viktig för människan med tanke på alla romaner, dikter, sångtexter, pjäser och filmer som skapats för att beröra, eller försöka förklara begreppet kärlek. Kärlek beskrivs oftast som något alldeles underbart, men den är ju inte alltid lycklig.

Godis!

Diabetes, övervikt och hål i tänderna. I det allra första avsnittet av ”Vad är det bra för?” grottar vi ner oss i dietistens största mardröm- godis. Vi frågar oss: Om det nu orsakar så mycket problem, varför håller vi fortfarande på med skiten? Går det att inmundiga chokladbitar utan att känna sig som en syndare? Är godis beroendeframkallande? Och när blir vi egentligen lyckligare av sockerbomberna som lurar närmast kassan på ICA? Allt detta kryddat med lite forskningsrapporter och pinsamma minnen bjuds det på i dagens smarriga poddavsnitt.

Det här är podden “Vad är det bra för?”, där Sandra och Antonella diskuterar vad olika fenomen i människans liv är bra för. Om något inte skulle vara bra, varför finns det då? Det betyder väl att det måste vara bra på något sätt, för människan, samhället, naturen, hälsan eller välmåendet etc. (listan kan göras lång). Varje avsnitt återkommer det mysiga stycket “veckans pinsammaste händelse” där poddledarna delar med sig av sin senaste pinsamma erfarenhet.

Poddbild: Sara Blümel

Redaktion

Sandra Sandén och Antonella Mazreku.

Följ oss via RSS

Kontakt

vadardetbrafor@k103.se