Zenobia

Elsa Eschelsson - Sveriges första kvinnliga doktor i juridik

elsa

Zenobia är tillbaka med ännu ett avsnitt! Denna gången handlar det om Elsa Eschelsson som var den första kvinnan att doktorera inom juridik i Sverige. Hennes liv är präglat av stora framgångar inom akademin men också av en hel forskarkår som aktivt arbetade emot henne och hennes livsverk. Hennes livshistoria är tragisk, men hennes arv är legendariskt. Elsa Eschelsson är en kvinna som banat vägen för kvinnliga universitetsstudenter idag, och detta avsnittet är ett tack från oss till henne.

Lyssna kl 21.00 ikväll, Torsdag på K103 studentradio!

elsa

Rosa Luxemburg - revolutionären

Rosa Luxemburg är ett namn som klingar bekant även i våra dagar. Från att ha varit med och initierat den första stora strejken i Europa till att forma sin egen teoribildning - Luxemburgismen.

Hon var en politisk analytiker, ekonomisk teoretiker, författare, inspirerande lärare, kraftfull talare och revolutionär ledare.

I år är det 100 år sedan hon mördades i Berlin efter ett liv fyllt av en kamp mot kriget, för folkets demokrati, och för yttrandefrihet.

Lyssna kl 21:00 varje torsdag på K103, eller när du vill på mixcloud: https://www.mixcloud.com/K103/zenobia-rosa-luxemburg-190218/

Marietta Blau - fysikern vars upptäckt belönades med ett nobelpris

marietta blau

... men vars namn aldrig nämndes.

När Cecil Powell vann nobelpriset i fysik 1950 lyste Marietta Blaus namn med sin frånvaro. Ett resultat av flera års politiska spel och en värld där forskare tvingats fly från krig och därmed separeras från sina arbeten.

Alltifrån oavlönat, men prisbelönat, arbete vid det välrenommerade Radiuminstitutet i Wien, till en flykt över Atlanten med Albert Einsteins hjälp. Marietta Blaus liv kantades av dramatik och inte minst banbrytande vetenskap.

Lyssna direkt kl. 21:00 varje torsdag, eller när du vill på mixcloud: https://www.mixcloud.com/K103/zenobia-marietta-blau/

marietta blau

Kampen om rätten att rösta

Signe Bergman

Ett nytt år innebär också ett sprillans nytt avsnitt av Zenobia! Programmet om matriarker genom historien som förtjänar mer uppmärksamhet.
Varje torsdag kl. 21 på K103 studentradio.

I 100 år har kvinnor haft rösträtt i Sverige, men vägen dit var inte spikrak.
För att lyckas krävdes det en omfattande massmobilisering, och en driven kvinna med förmåga att leda dem. Låt oss presentera – Signe Bergman.
Spindeln i nätet som stod bakom alltifrån insamlingen av över en halv miljon namn för rösträtt till den omtalade internationella rösträttskonferensen i Stockholm 1911.

Lyssna när du vill på mixcloud: https://www.mixcloud.com/K103/zenobia-k103-190103/

Signe Bergman

Får vi lov att presentera - Hedy Lamarr

I premiäravsnittet av Zenobia berättar vi om skådespelerskan, producenten, regissören och inte minst, - uppfinnaren Hedy Lamarr. Följ med på en resa genom hennes fascinerande liv och gärning, från flykten över Atlanten till tiden i Hollywood. Låt dig inspireras av en matriark du sent ska glömma.

Hur många framstående kvinnor minns du från historieböckerna? Alldeles för få.
I Zenobia hör du två journaliststudenter lyfta fram kvinnor som utmärkt sig genom tiderna. Låt dig inspireras av alltifrån uppfinnare, författare och regissörer. Varje månad kommer vi ut med ett nytt avsnitt och en ny matriark på agendan.

Redaktion

files/users/zenobia/profile/46128260_286931521924444_5002494198021095424_n.jpg

Sara Höglund och Alma Tallborn.

Följ oss via RSS

Kontakt

zenobia@k103.se