Zenobia

Marietta Blau - fysikern vars upptäckt belönades med ett nobelpris

marietta blau

... men vars namn aldrig nämndes.

När Cecil Powell vann nobelpriset i fysik 1950 lyste Marietta Blaus namn med sin frånvaro. Ett resultat av flera års politiska spel och en värld där forskare tvingats fly från krig och därmed separeras från sina arbeten.

Alltifrån oavlönat, men prisbelönat, arbete vid det välrenommerade Radiuminstitutet i Wien, till en flykt över Atlanten med Albert Einsteins hjälp. Marietta Blaus liv kantades av dramatik och inte minst banbrytande vetenskap.

Lyssna direkt kl. 21:00 varje torsdag, eller när du vill på mixcloud: https://www.mixcloud.com/K103/zenobia-marietta-blau/

marietta blau

Hur många framstående kvinnor minns du från historieböckerna? Alldeles för få.
I Zenobia hör du två journaliststudenter lyfta fram kvinnor som utmärkt sig genom tiderna. Låt dig inspireras av alltifrån uppfinnare, författare och regissörer. Varje månad kommer vi ut med ett nytt avsnitt och en ny matriark på agendan.

Redaktion

files/users/zenobia/profile/46128260_286931521924444_5002494198021095424_n.jpg

Sara Höglund och Alma Tallborn.

Följ oss via RSS

Kontakt

zenobia@k103.se