Studentnyheterna

Kulturprogrammet arrangerar Glappet

11121400_10152779910571302_542233344_n.jpg

Årets avgångsstudenter från Kulturprogrammet på Göteborgs Universitet arrangerar detta år kulturfestivalen Glappet. Temat för festivalen är aktivism och passivism. Arrangörerna uppger att tanken är att begreppen ska diskuteras utifrån olika perspektiv. Det kommer att arrangeras workshops, panelsamtal och filmvisningar, K103 kommer även att finnas på plats under delar av dagen. Glappet hålls på Vera Sandbergs allé 8, den 3:e juni klockan 13-20. Festivalen är gratis och öppen för alla.

Text: Malin Jalmerud.

Katastrofmedicin på Göteborgsvarvet

Screenshot_2015-05-18-19-00-23-1.png

Forskare på Sahlgrenska akademin har tagit fram ett vetenskapligt instrument för att kunna förutse resursbehov samt risker vid större evenemang. Detta är det första i sitt slag, och ska testas för första gången under Göteborgsvarvet. Det är Prehospitalt och Katastrofmedicinskt Centrum, PKMC, som samordnar beredskapsinsatser vid alla större evenemang i Göteborg, som ska testa instrumentet i helgen. Det är mer än 64000 anmälda till årets lopp som går av stapeln på lördag den 23 maj. Under Göteborgsvarvet för två år sedan, 2013, krävdes 70 ambulanshämtningar på den 21 km långa sträckan.

Text: Annie Cervin

Med framtidens algklimat i fokus

Screenshot_2015-05-18-18-56-41-1.png

Mellan den 19-22 maj hålls en konferens på Göteborgsuniversitet, där forskare från hela världen samlas för att utbytta kunskap kring skadlig och giftig algblomning. Förändringar av algblomning som kan väntas inträffa i Östersjön, Västerhavet och globalt samt skadeverkningar på musselodlingar och hur modern teknik kan övervaka utbredningen och förekomsten av skadliga alger kommer att avhandlas.
Konferensen avslutas med en sammanfattning där beslutsfattare och media medverkar.

Konferensen hålls på konferenscentret Wallenberg på Medicinaregatan 20A i Göteborg. Sammanfattningen av konferensen hålls fredagen den 22 maj klockan 14:00-15:00.

Text: Annie Cervin

Gentlemen & Gangsters bjuder återigen in till Speakeasy-klubb i 20-talsanda på 2Lång

Det eminenta jazzbandet Gentlemen and Gangsters bjuder in till en helkväll på andra lång den 7e maj med start 20.30. Där kan du dansa, dricka goda drinkar, hänga i soffan eller äta gräddtårta, det är en kväll som lovar mycket och du behöver inte välja.

Gentlemen & Gangsters spelar New Orleans hot jazz med en touch av swing. Bandet består av Henrik Johnsson på trombone, Thomas Rylander på clarinet och saxofon, Pål Walfridsson på trumpet och sång, Peter Sundin på gittar, Anders Ljungberg på dubbelbas och Johan Hjalmarsson på trummor.

För dig som vill veta mer, klicka in dig på facebookeventet genom studentnyheternas hemsida: https://www.facebook.com/events/816029735147762/.

Antirasistiskt samtal

antirasistiskt_samtal.jpg

Den 10 oktober bjuder Antirasistiska Akademin (ArA) in till ett samtal på temat: Forskning, undervisning och samverkan mot rasism i dåtid, samtid och framtid.

Nu har du som är antirasistisk forskare och lärare, antirasistisk aktivist eller du som på något sätt vill uppträda på temat möjlighet att bidra med din idé på workshop senast den 15e maj. Det gör du genom att maila en sammanfattning på 300 ord som kort beskriver upplägget till info@antirasistiskaakademin.se.

Antirasistisk Akademi är en ideell förening vars syfte är att bekämpa rasism i det vetenskapliga samhället och inom universitetens, högskolornas, och forskningsinstitutionernas alla verksamheter. Mer information hittar du på Antirasistiska akademins hemsida http://www.antirasistiskaakademin.se/.

Vill du jobba med sexualundervisning på lättare svenska för RFSU Göteborg?

rfsu_goteborg.jpg

Vill du då och då leda samtal om sex och relationer i grupper med unga? Är du i behov av ett extra jobb på sidan om studierna? Då ska du ansöka om att utbilda dig till lättare svenska-informatör för RFSU Göteborg.

RFSU är en idell organisation som genom sexualupplysning, utbildning och opinionsbildning vill slå hål på fördomar, bota kunskapsbrist och öka den sexuella hälsan, i Sverige såväl som internationellt. Som informatör träffar du i stor utsträckning grupper som håller på att lära sig svenska, vanligtvis språkintroduktionsklasser i gymnasieskolan. Exempel på frågor som tas upp är ömsesidighet, relationer, kroppen, onani, sexuella rättigheter, abort, känslor, preventivmedel och säkrare sex. Sista ansökningsdatum är söndagen den tredje maj.

För dig som vill veta mer, klicka in dig på facebookeventet genom studentnyheternas hemsida: https://www.facebook.com/events/866867623385011/.

Årets Majblomma till försäljning - via SMS

Majblomma.jpg

Försäljningen av årets Majblomma är igång och denna gång testar de även att ta emot betalningar via sms för de som saknar kontanter. I Göteborg, Gävle och Vadstena testar Majblomman nu den nya tekniken. Organisationen Majblomman har sedan 1907 samlat in pengar till organisationen för att förbättra barns villkor i Sverige och tanken är att barn ska få hjälpa andra barn. Sedan 1985 har försäljningen ökat varje år.

Text: Karin Björklund

Andra långdagen, 1 juni

w620.jpeg

Datum för vad Pustervik kallar för ”Sveriges enda osponsrade block-party”, Andra Långdagen, är bestämt till den 1 juni i år. Det som startade som en inofficiell kvartersfest har vuxit till att bli en av Göteborgs mest efterlängtade tillställningar, i takt med att Andra Långgatan vuxit i popularitet. Den officiella efterfesten däremot hålls på Villa Belparc i Slottsskogen.

Text: Karin Björklund

Ett till bygge av studentbostäder förhindrat

Plejadgatan.jpg

Under 2014 tvingades över 350 000 studenter konkurrera om drygt 80 000 studentboenden och bostadsbristen i studentstäderna beskrivs som akut. I Göteborg och Stockholm är en väntetid på tre till fem år standard och i Uppsala går det upp till åtta år ibland för att få ett boende. För att få bukt på bristen har ett flertal förslag på nya studentbostäder lagts fram.

Studentnyheterna har tidigare rapporterat om planerna att bygga temporära baracker vid Första Långgatan i Göteborg som stoppades på grund av bland annat för höga kostnader. I mars lades även ett förslag fram om studentbostäder på Lindholmen för kommunfullmäktige och det skapade ingen debatt. När överklagandetiden gick ut förra tisdagen hade däremot ett antal överklaganden från närboende på Lindholmen lämnats. De flesta menar att byggnationen skulle innebära att Lindholmssiluetten skulle domineras för mycket av byggnaden och att det skulle bryta småskaligheten som är platsens kännetecken.

Det som händer nu är att länsstyrelsen ska granska överklaganden som kommit in och i värsta fall innebär det sedan att det blir en runda till i den andra instansen, mark- och miljödomstolen så datum för byggstart är för närvarande oklart.

Text: Karin Björklund
Bild: Stadsbyggnadskontoret

Tidigare artiklar:
http://www.k103.se/studentnyheterna/2015/04/inga-studentbaracker-p-f-rst...

Barnens zoo stängs

goat-692274_640.jpg

Det var inte länge som Barnens zoo fick vara öppet i år. Den populära attraktionen i Slottsskogen som ger familjer möjlighet att komma nära några av Sveriges vanligaste boskapsdjur, har stängts ner tillfälligt då ett flertal av getterna fått eksemliknande hudförändringar. Slottsskogens djurvårdare låter meddela att djuren mår mycket bättre än i onsdags då smittan upptäcktes men de håller zoot stängt tills de fått svar från veterinären. Eksemet, som misstänks vara en smitta kallad zoonos, kan smittas från både djur till människa och vice versa.

Text: Karin Björklund

Tidigare artiklar:
http://www.k103.se/studentnyheterna/2015/04/killingg-ng-till-barnens-zoo

Studentnyheterna i K103 rapporterar det senaste från studentvärlden – både i Göteborg och i landet. I radion hör du oss varje hel timme.

Redaktion

Jonas Andersson, Eva Gustavfsson, Karin Björklund och Annie Cervin.

Följ oss via RSS

Kontakt

studentnyheterna@k103....