Studentnyheterna

Andra AP-fondens pris inom finans och hållbarhet

Handelshogskolan_01.jpg

Andra AP-fondens pris inom finans och hållbarhet har tilldelats Handelsstudenterna Anna Adlarson och My Hammarström, detta för deras uppsats om gröna obligationer.

Priset som delades ut för tredje gången gick till My och Anna där en del av motiveringen var att de hade bidragit till fördjupade insikter om den gröna obligationsmarknaden i Sverige. Dock kom studenterna själva fram till att gröna obligationer inte har någon direkt inverkan på hållbar utveckling

Text: Douglas Ädel

Sahlgrenska akademins studentkår utlyser fyllnadsval

Odontologen_04.jpg

Efter Sahlgrenska akademins studentkårs möte den 21:a september stod många av studentkårens poster i fullmäktige fortfarande tomma, och med anledning av detta utlyste kåren ett fyllnadsval.

Alla SAKS medlemmar kan kandidera, förutom folkhälsovetarstudenterna och apotekarstudenterna, och detta för att deras poster redan är fyllda. Sista dagen för nomineringar är den 19:e oktober och sker genom deras webbplats saks.gu.se/val

Text: Douglas Ädel

Vikarier saknas trots över 600 arbetssökande

children-758565_640.jpg

Det råder akut vikariebrist på barnskötare i stadsdelen Majorna-Linné, rapporterar Göteborgsposten. Vid några tillfällen har läget varit så akut att föräldrar uppmanats till att inte lämna sina barn på förskolan. Samtidigt finns det nästan 600 arbetssökande barnskötare i regionen. Problemet har inte varit att hitta ersättare, intygar Daniel Falkemo, chef för bemanningsenheten. Problemet har snarare varit att de inte har tid att anställa ny personal, så förhoppningsvis är detta en temporär situation.

Ett annan orsak är att fokus snarare varit på att anställa utbildade förskollärare istället för barnskötare då nya krav på pedagogisk kompetens ställts på personalen.

Text: Karin Björklund

Akademi Valand fyller 150 år

Martin_Holm_mu14_1.jpg

En av de konstnärliga institutionerna vid Göteborgs universitet, Akademi Valand, fyller 150 år till helgen och blir således en av Sveriges äldsta konstnärliga utbildningar. För att fira sin födelsedag anordnar de en jubileumskonferens som kommer att pågå den 2-3 oktober. Konferensen kommer att ta upp hur konstnärliga utbildningar ser ut idag och hur möjligheten för kritisk konstutbildning ser ut. Biljetter till konferensen är kostnadsfria och du kan anmäla dig på Akademi Valands hemsida.

Text: Karin Björklund

Regeringen satsar 2,4 miljarder på skolan

budgeten-8440.JPG

– Alla ska få möjlighet att läsa in gymnasiet, oavsett var man bor eller hur gammal man är, sade gymnasie- och kunskapslyftsminister Aida Hadzialic när hon tillsammans med statsminister Stefan Löfven och utbildningsminister Gustav Fridolin presenterade regeringens nya satsning på skolan tidigare i år.

Tillsammans med de redan kända förslagen är summan drygt fem miljarder kronor i årets budget som ska läggas på att bland annat utöka kompetensen hos speciallärare och öka lärartätheten på fritids. Det är fokus på yrkesutbildningars status och attraktivitet med bakgrund i en utredning som visar att nio av tio med yrkesutbildning snabbt får jobb.

En annan väsentlig del är regeringens så kallade lärarlyft som innebär att 60 000 lärare får 3000 kronor mer i månadslön.

Text: Karin Björklund
Foto: Melker Dahlstrand

Sorry, flash is not available.

Villkor för doktorander ses över

university-105709_640.jpg

En utredning har tillsats av regeringen för att undersöka hur doktoranders villkor kan förbättras, rapporterar Spionen. Syftet är att ta fram förslag för hur tidsbegränsade anställningar som följer på varandra kan motverkas och den räknas ska vara klar i mars 2016.

Text: Karin Björklund

Sorry, flash is not available.

Feministiskt självförsvar på schemat

21480_10151312756348623_735233997_n.jpg

På skolor i centrum, Majorna och Linné erbjuds feministiskt självförsvar på schemat. Detta är något som fler och fler vårdnadshavare har efterfrågat och beslutet togs i kommunfullmäktige. Barn av alla kön får delta och fokus kommer bland annat vara att lära tjejer att våga säga nej och för killar att lära sig respektera ett nej, rapporterar Tidningen Centrum.

Text: Karin Björklund
Bild: www.sjalvforsvar.nu

Sorry, flash is not available.

K103 på årets bokmässa

Bokmassan2.jpg

Under årets bokmässa kommer du att kunna lyssna på K103 som sänder live lördagen och söndagen, 26:e och 27:e, september klockan 13 till klockan 16. Specialavsnitt av både Harvey och Studentliv kommer att sändas från vår monter följt av en specialsändning fylld med intervjuer och speciella gäster. Lyssna då!

Sorry, flash is not available.

Regler för visstidsanställning kritiseras

businessman-16.jpg

I maj lade regeringen fram förslag på ändring av Lagen om anställningsskydd, även kallad LAS. Genom att begränsa användningen av allmän visstidsanställning skulle EU:s visstidsdirektiv uppnås men drygt ett femtiotal yttranden har kommit in över sommaren som är kritiska till detta förslag.

TCO kommenterar att det var bättre att alla som jobbat sammanlagt tre år på någon form av visstidsanställning under fem år, automatiskt blir tillsvidareanställda. LO skriver att formuleringen är ”svårtolkad, närmast obegriplig”.

Text: Karin Björklund

Sorry, flash is not available.

GUS söker studentrepresentanter för referensgrupp

guslogga_0.gif

Ett av Göteborgs universitets största projekt just nu är Vision 2020 Medicinareberget där tanken är bygga ett område på Medicinareberget ägnat åt forskning och studenter. Nu söker Göteborgs universitets studentkårer representanter som kan tänka sig vara med i referensgruppen. Nominera dig själv eller någon annan genom att maila till info@gus.gu.se, senast måndagen den 28:e september klockan 16.

Text: Karin Björklund

Sorry, flash is not available.

Studentnyheterna i K103 rapporterar det senaste från studentvärlden – både i Göteborg och i landet. I radion hör du oss varje hel timme.

Redaktion

Karin Björklund, Eva Gustavfsson och Annie Cervin.

Följ oss via RSS

Kontakt

studentnyheterna@k103....