Studentnyheterna

#heltsjukt

10173808_10152141741514962_892601958_n.jpg

Sveriges förenade studentkårer, SFS, har startat initiativet Helt sjukt som handlar om studenters situationer i det nuvarande sjukförsäkringssystemet. En sjukförsäkringsutredning är tillsatt av regeringen men har på fyra år inte lagt fram något förslag på hur sjukförsäkringssystemet ska kunna bättras för studenter. Problem SFS finner med det nuvarande systemet är bland annat att försäkringen är kopplad till ens studiemedel; tar man inte studiemedel är du inte försäkrad, studenter har vid sjukdom 30 karensdagar och det går inte att vara deltidssjukskriven.

För att lyfta frågan och för att få fler att dela med sig av sina egna erfarenheter har hashtagen #heltsjukt skapats.

För mer information besök www.heltsjukt.se

Text: Karin Björklund

Fler sökande till högskola och universitet

Win_0482.jpg

För sjunde året i rad ökar antalet sökande till universitet och högskola, rapporterar Ekot. Med en ansökningsdag kvar har 272 000 ansökningar kommit in vilket är en ökning med 7%.

Antalet platser är färre så konkurrensen är alltså hårdare för de sökande. Andreas Sandberg, enhetschef på avdelningen för antagning och studentstöd berättar för Sveriges Radio att han tror att osäkerheten på arbetsmarknaden är en anledning varför det är så många sökande.

Text: Karin Björklund

Testa animering på Röda Sten

roeda-sten-konsthall-ung-skapande-draken.jpg

Under påsklovsveckan är Röda Sten Konsthall öppet för ungdomar mellan åldrarna 12 och 26 år som vill testa på att utveckla ett manus och spela in animerad kortfilm. Workshopen leds av konstpedagog Björn Westerlund som jobbat med flera projekt av samma karaktär tidigare. 2011 ledde Björn Westerlund och Freja Holmberg projektet Mitt Konstmuseum där elever från bland annat Cybergymnasiet och Samskolan fick bidra med verk till utställningen Parafraser som ställdes ut på Konstmuseet.

Workshopen över påsklovet är en del av Röda Stens projekt Ung & Skapande och mer information finns på www.rodasten.com

Text: Karin Björklund

Möte för fullmäktige

Win_0636.jpg

Onsdag 23:e april i Margaretha Huitfelds auditorium på Pedagogen hus C äger det konstituerade fullmäktigemötet för Göta studentkår rum. Mötet börjar klockan 16:30 och alla är välkomna att delta.

Text: Karin Björklund

Göteborgs stadsmuseum utsett till årets museum

Satsningen på projektet "Rom san - är du rom?" har varit en starkt bidragande orsak till utnämningen. Priset delas ut av Riksförbundet Sveriges museer, och kommer att delas ut under museernas vårmöte i Europas kulturhuvdstad Umeå. Detta enligt SVT:s Västnytt.

Joel Eriksson

Tidiga vårtecken i Botaniska trädgården

Botaniska.jpg

Vill du känna av våren även om vädret inte tillåter? Bege dig då till Botaniska trädgården. Där står rhododendronbuskarna och körsbärsträden redan i full blom.

Den milda vintern har gjort att knopparna har brustit extra tidigt i år. Körsbärsblomningen var uppskattad till den 26 april men nu står träden redan i full blom på många platser i parken. Det slår rekordnoteringen från 1989. Detta enligt Göteborgsposten.

Joel Eriksson

Realisten.se DO-anmäls

Svenskarnas partis tidning Realisten.se har blivit anmäld till diskrimineringsombudsmannen efter att ha hängt ut en man från Göteborg med namn och anklagat honom för grova brott. Detta har drabbat hans familj och gjort att han inte längre presenterar sig med namn eftersom artikeln om honom på den nazistiska tidningen nu kommer upp om man gör en sökning på internet.
Detta enligt SVT:s Västnytt.

Matilda Carlström

Ökad kött- och mjölkproduktion risk för klimatmål

kor.jpg

Stigande kött- och mjölkproduktion kan förhindra att FN:s klimatmål om högst två graders global uppvärmning uppnås. Detta även om utsläppen från energianvändning och transport skulle minska till nära noll. Det visar en studie gjord av Chalmers tekniska högskola.

Fram till 2070 beräknas jordens befolkning att öka. Mycket talar för att vi kommer äta mer kött, mjölk, ost och andra matvaror som orsakar stora utsläpp av växthusgaser. Om inga åtgärder görs riskerar utsläppen av lustgas från åkermark och metan från djurhållning fördubblas till år 2070, och skulle tillsammans kunna bli så stora att det i princip är omöjligt att nå klimatmålet.

Fredrik Hedenus som är en av forskarna bakom studien menar att en minskad kött- och mjölkkonsumtion är centralt för att minska växthusgasutsläppen.

Resultaten redovisas i artikeln The importance of reduced meat and dairy consumption for meeting stringent climate change targets som publicerats i tidskriften Climatic Change den 31 mars. Artikeln är skriven av Fredrik Hedenus, Stefan Wirsenius och Daniel Johansson på Chalmers.

Matilda Carlström

Trots avgifter kommer studenterna tillbaka

På Högskolan Väst har nu de internationella studenterna börjat hitta tillbaka. Från förra terminen har det skett en fördubbling av studenter från länder utanför EU.

2010 genomfördes en lagändrig som gjorde att studenter utanför EU själva fick betala sina terminsavgifter. Detta gjorde att andelen kraftigt minskade. Högskolan Väst var inget undantag.

Nu verkar det som att den negativa trenden är på väg att vända. Med ett bättre utbud och marknadsföringssatsningar i exempelvis Iran har studenterna börjat hitta tillbaka. Studenterna anser att det är värt att betala för en bra utbildning. Detta enligt SVT:s Västnytt.

Joel Eriksson

Utländska studenter betalar hundratals miljoner

Entre_campus_Vasteras.jpg

Studentnyheterna har tidigare rapporterat om Connie Dickinson, en amerikansk utbytesstudent på Mälardalens högskola, som var så missnöjd med sin utbildning att hon kräver tillbaka studieavgiften hon betalat. Trots att universitetskanslersämbetet också givit utbildningen omdömet ”bristande kvalitet” fick hon besked från högskolan att de inte kan betala tillbaka avgiften eftersom hennes krav inte uppfyllde kriterierna. Enligt dem måste studenten inte ha kunnat delta i utbildningen för att få tillbaka avgiften den betalat.

Connie Dickinson har nu fått kontakt med Centrum för rättvisa, en organisation som hjälper enskilda individer att driva processer mot myndigheter, fack och arbetsgivare. De utesluter inte att ta ärendet till domstol.

När Dagens Nyheter undersöker ärendet vidare ser de föga förvånande att de negativa omdömena olika utbildningar fått av UKÄ inte omnämns när de marknadsför sig mot nya studenter. Lars Haikola, universitetskansler, påpekar att detta är problematiskt när lärosätena drar in hundratals miljoner kronor från utländska studenter. Förra året betalade 2 402 avgiftsskyldiga studenter 295 miljoner kronor till svenska universitet och högskolor. Det är en ökning med 695 studenter och 83 miljoner kronor från 2012.

- Det är naturligtvis en rättighet att veta om utbildningen inte håller den kvalitet som lagen föreskriver, säger Lars Haikola till Dagens Nyheter.

Text: Karin Björklund

Tidigare artiklar:

12/11 – 2013: http://www.k103.se/studentnyheterna/2013/11/student-kr-ver-tillbaka-stud...

Studentnyheterna i K103 rapporterar det senaste från studentvärlden – både i Göteborg och i landet. I radion hör du oss varje hel timme.

Redaktion

Karin Björklund, Simon Gustafsson, Annie Cervin, Simon Rissvik, Max Thorén, Matilda Carlström och Joel Eriksson.

Följ oss via RSS

Kontakt

studentnyheterna@k103....