Studentnyheterna

Unga göteborgare knyter samman våra stadsdelar med musik

VinnybirdPhoto.jpg

Ungdomar från Bergsjön, Majorna, Hammarkullen och Kålltorp uppträder på lördag 20 augusti med Hot This Year som kompband på Kulturkalaset. Konserten är resultatet av Kultur 4ür Göteborg, ett stadsdelsöverskridande ungdomskulturprojekt, med mål att minska segregeringen i Göteborg

Tidigare i sommar har ungdomarna genomfört fyra spelningar, en i respektive stadsdel, och nu är det dags för the Grand Finale i Cirkustältet på Stora Teatern-området.

Schema lördag 20 augusti:
14.50 - 15.15 Ungdomar från Kultur 4ür Göteborg
16.15 - 17.15 Ungd. från Kultur 4ür Göteborg + Hot this year
20.00 - 21.00 Hot this year + ETZIA, TNT, Stina Velocette, Asanda Msaki Mvana och Lelethu Mahambehlala

Arrangemanget är ett samarbete mellan
FAIR + Kultur 4ür Göteborg + HGF + Kultur 414 och Recycle Me.

Förslag på studentboende med kombinerad förskola

kungstensbo.jpg

Det är ont om både förskoleplatser och studentbostäder i Göteborg. Stadsdelskontoret har nu låtit ett förslag på sex nya byggnader mellan Kungstens industriområde och Västra kyrkogården gå på remiss. Husen ska rymma 200-250 lägenheter och förskola med sex avdelningar.

SR satsar på ny kanal – för äldre

sr.jpg

Det är med musik från 1950-talet och några guldkorn ur Sveriges Radios arkiv, som SR kommer fylla sin nya kanal, P4 Plus. Kanalen är helt ny och digital, vilket innebär att man bara kan lyssna via Sveriges Radios hemsida och i deras app. Den nya satsningen riktar sig främst till personer över 60, och är tillgänglig från och med sista maj. P4 Plus kommer vara en testkanal fram till årskiftet, och tanken är att den ska utveckals i en dialog med lyssnarna och deras önskemål.

Ison & Fille klara för sommarturné

ison_fille.jpg

Totalt 13 konserter blir det för den kritikerrosade duon, som slog igenom I tv-programmet ”Så mycket bättre” förra året. I följadne städer kommer bland annat låtarna ”Jag är jag” och ”Vi skiner” att framföras:

10/6 Söderhamn, 14/6 Gävle, 2/7 Karlskoga, 8/7 Borlänge, 9/7 Båstad, 30/7 Varberg, 5/8 Ulricehamn, 6/8 Karlskrona, 19/8 Göteborg, 20/8 Köping, 22/7 Mariehamn på Åland och sist men inte minst 27/8 Alby, 3/9 Stockholm.

Gröna Avenyn invigs

130602_hampushaara_press_02.jpg

Mellan den 4 – 7 juni är det dags för Kungsportsavenyn i Göteborg att prydas av flera små pop-up-parker. Stråket kommer gå längs hela gatan upp till Poseidon vid Götaplatsen. Invigningen är en del av projektet Gothenburg Green World 2016 som finns till för att skapa gröna upplevelser I Nordens främsta parker, plus mitt I stan. Det är Park – och naturförvaltningen I Göteborg, Gunnebo Slott, Botaniska trädgården samt Liseberg och Göteborg & Co som sköter projektet.

Under dagen, som kör igång vid 12:00, kommer det hållas tal av bland andra trädgårdsjournalisten Gunnel Carlson, och det kommer även bjudas på musik från Göteborgs ungdomsorkester med flera.

Värmen är här, och så även en potentiell torka

vx7ja9sv076nmmtlvsqt.jpg

Sölvesborgs energi gick idag ut med ett pressmeddelenade då de uppmanade invånare i kommunen att vara sparsamma med sin vattenförbrukning. Värmen som tagit landet med storm är inte bara glädjande, den har också lett till vattenbrist. Mestadels på grund av vädret, men också då invånarna har en alldeles för hög vattenförbrukning.

Detta kan ställa till problem då det i nästa vecka, mellan 8 – 11 juni, är dags för Sweden Rock Festival. Kommunen måste då vara förberedd med vatten till alla invånare, men även till de tusentals människor som besöker festiveln.
Men än så lägne är vekar det inte vara någon fara, om bara invånarna tar varnignen på allvar så kommunen hinner fylla på sina vattenreservoarer.

Kraftwerk förlorade I rätten efter en 20 år lång strid

kraftwerk.jpg

Sedan 1977 har bandet haft en tvist kring en trumsekvens ur låten “Metall auf Metall” som användes i Sabina Setlurs låt“Nur mir”. Hennes producent, Moses Pelham, har sedan dess båkat med bandet om upphovsrätten.

Tidigare, år 2012, fick Kraftwerk rätt av en domstol angående att Pelhams sampling av låten utgjorde ett brott mot upphovsrätten. Men efter att Setlur och Pelham överklagat domen, slog nu Tysklands högsta domstol fast att lånet av den två sekunder långa sekvensken är så pass oväsentligt, att den konstärliga friheten överskuggar upphovsrätten. Vidare fasthåller Pelham att samplingar inte är något konstigt inom hiphop, och de kan därför inte ses som stölder.

Håkantröja till salu

hakan.jpg

Nästa helg är det dags för Håkan Hellströms spelningar i Göteborg, och för den som vill känna sig rikigt fin på spelningen auktioneras nu en signerad tröja ut på Tradera. Det är butiken Emma och Malena som står bakom tröjan och pengarna som kommer in ska gå till Barncancerfonden.

Megaloppis i Majorna

majorna.jpg

I helgen är det dags för den årliga megaloppisen i Majorna. Under söndagen så kan alla som är sugna på nya prylar, eller att bli av med gamla, ta sig till stadsdelen och slå upp sitt bord på gatan. Loppisen pågår mellan 11 och 17.

Andra Långdagen närmar sig

andra_lang.jpg

För den som är sugen på folkfest är Andra Långgatan stället att vara på på lördag. Då är det nämligen dags för den elfte upplagan av Andra Långdagen. Utöver de gamla vanliga barerna dyker även matstånd och DJ-bås upp på gatan. Evenemanget startar vid 12-tiden och håller på till kvällen.

Studentnyheterna i K103 rapporterar det senaste från studentvärlden – både i Göteborg och i landet. I radion hör du oss varje hel timme.

Följ oss via RSS

Kontakt

studentnyheterna@k103....