Studentnyheterna

Forskare har hittat ett par supertunga svarta hål i närliggande galax

En andra, mycket ljusstark röntgenkälla, med beteckningen CXO J133815.6 + 043 255, hittades i utkanten av NGC 5252 förra året.

Ett forskarlag med astronomer från Kina och Europa har med hjälp av bilder från
radioteleskop i det Europeiska VLBI nätverket hittat två supertunga svarta
hål i den närliggande spiralgalaxen NGC 5252. Jun Yang som leder arbetet
från Onsala rymdobservatorium och Chalmers säger att de är mycket ovanligt
att hitta svarta hål som bara är 33000 ljusår från varandra.

En andra, mycket ljusstark röntgenkälla, med beteckningen CXO J133815.6 + 043 255, hittades i utkanten av NGC 5252 förra året.

Så ska kvinnor ta makten över musiken

makt_musik.jpg

I veckan gick startskottet för Makten Över Musiken, en helt ny ledarskapsutbildning som syftar till att skapa konkreta verktyg för att säkra jämställdheten i framtidens musikbransch. Utbildningen är ytterligare ett steg i projektet Makten Över Musikens arbete för att öka mångfalden i branschen och skapa balans på tunga poster. Genom utbildningen hoppas man även leda vägen för liknande initiativ.
– Vi tror på ledarskap som väg för att skapa förändring på chefsstolarna. Genom ledarskapsutbildningen vill vi även utmana andra branscher att ta fram liknande koncept, säger Sara Olsson, ansvarig för ledarskapsutbildningen på Makten Över Musiken.

Deltagarna är 12 branscherfarna kvinnor som under tre dagar får göra en djupdykning i ämnet med hjälp av kunniga föreläsare som Jenny Hermansson, MD Spotify Norden, Göran Trogen, fd VD Almega och Louise Palmstierna, kommunikatör och mötesarkitekt.

Utbildningen som för musikbranschen är ny i sitt slag har tagits emot med öppna armar och har redan en väntelista för nästa tillfälle.

– Vi har mött ett överraskande stort intresse för utbildningen, det är tydligt att det finns ett behov av den här typen av initiativ, avslutar Sara Olsson.

A21 anordnar manifestation mot människohandel

a21.jpg

Nu på Lördag den 15:e Oktober anordnas "Walk For Freedom". En tyst manifestation mot människohandel.
Bakom manifestationen står den ideella organisationen A21. En organisation som finns representerad i 250 städer världen över.

Var 30:e sekund tvingas en människa att bli ett objekt för människohandel.
Och idag är över 27 Miljoner människor fast i detta moderna samhällets slaveri.

Manifestationen startar kl 13:00 och utgår från Hagaparken.

Göteborg Film Festival får ny VD

mirja_wester8502webb.jpg

Det är Mirja Wester som tar över jobbet som VD för Göteborg Film Festival.
Mijra har arbetat länge inom filmindustrin och har erfarenheter av olika roller. År 2010 vann hon guldbaggen för att producerat kortfilmen ” Skrapsår”.
Nästa filmfestival äger rum mellan den 27 januari till 6 februari nästa år.

Årets Nobelpris i litteratur går till Bob Dylan

bob-dylan-63158_640.jpg

Den amerikanska artisten och författaren Bob Dylan tilldelas Nobelpriset i litteratur 2016. Svenska Akademins ständiga sekreterare Sara Danius meddelade 13:00 att Dylan får priset med motiveringen. "Att han har skapat nya poetiska uttryck inom den stora amerikanska sångtraditionen." Litteraturpriset delas ut i Stockholms konserthus på Nobeldagen den 10 december. Dylan får också en prissumma på åtta miljoner kronor.

Tiger Lou är tillbaka

Nu till en glad musiknyhet som kanske väcker nostalgiska minnen hos en del. För indiegruppen Tiger Lou är nämligen tillbaka med ny musik efter ett längre uppehåll. I september i år släppte indiebandet albumet "The wound dresser", som var första albumet på åtta år.
Och nu på fredag den 14 oktober gör Tiger Lou sin första spelning sedan 2009 på Pustervik i Göteborg. Länk till biljetter bifogas nedan.

länk till biljetter

Vi på studentnyheterna passar även på att länka till några musikvideor från Tiger Lou.

Forskare uppmanar regeringen att ge skydd till fler på flykt

Välkomnande av flyktingar vid färjan från Kiel under hösten 2015. Foto: Nicolas Sahlqvist

43 forskare uppmanar regeringen genom en artikel i Svenska Dagbladet att genomföra en politik som ger skydd till fler människor på flykt. De anser att många studier visar på bristande asylprövningar, speciellt med barn som behandlas som vuxna efter en bristande åldersbestämning. När fler utvisas så riskerar de en svår framtid med social utsatthet, förföljelse, tortyr och även livet i vissa fall. Socialdemokraterna och Miljöpartiets förslag pekar i en tydlig riktning: mot en polisstat med ökad kontroll av vissa invånare skriver de.

Välkomnande av flyktingar vid färjan från Kiel under hösten 2015. Foto: Nicolas Sahlqvist

Coldplay kommer till Göteborg

Coldplay_in_Barcelona_2.jpg

I somras spelade det brittiska popbandet på Friends Arena i Stockholm inför rekordpublik, men redan nästa år finns det en ny chans att se Coldplay i Sverige. För söndagen den 25 juni kommer Coldplay till Göteborg för en exklusive spelning i Norden. Det är den framgångsrika turnén "Heads full of Dreams" som kommer tillbaka. "Head full of Dreams" har sett av mer än två miljoner människor runt om i världen.

För den som är sugen på att se bandet på Nya Ullevi nästa år så ska man vara på alerten den 7 oktober. För den 7 oktober kl 10.00 släpps biljetterna.

Fixa dina Coldplay-biljetter
Länk till biljetter

Pianist starkast i Ljunggrenska tävlingen

I helgen avgjordes Ljunngrenska tävlingen i Göteborg. Ljunggrenska tävlingen är den största tävlingen för unga talanger inom klassisk instrumentalmusik och sång, och arrangeras av Högskolan för scen och musik vid Göteborgs Universitet i samarbete med stiftelsen Ebba och Gustaf Ljunggrens minnesfond. I finalen deltog sex musiker och den som vann var pianisten Bohumír Stehlik. Juryns motivering lät" En sann pianopoet som inbjuder till nya klangvärldar. Hans sjungande ton når rakt in i hjärat."

I och med segern kunde Stehlik inkassera 100 000 kr och dessutom kommer han turnera med University of Gothenburg Symphony Orchestra.

På andra plats slutade Jacob Lidåkra,piano och på tredje plats placerade sig Ava Bahari,violin. De vann 60 000 respektive 40 000 svenska kronor.

Lyssna på hur virtuosen Stehlik låter nedan.

Nobelpriset i medicin eller fysiologi 2016 till Yoshinori Ohsumi

Årets Nobelpris i Medicin eller Fysiologi tilldelades tidigare under måndagen den japanska forskaren Yoshinori Ohsumi. Belöningen står för sina upptäckter under tidigt 90-tal inom området autofagi och fysiologiska mekanismer inom cellbrytning och dess återvinning av sina egna beståndsdelar. Upptäckten har stor betydelse om hur vi och andra organismer åldras, hur kroppen hanterar svält, infektioner och andra typer av stress. Andra relaterade forskningsområde är cancerforskning och forskning om neurologiska sjukdomar.

Studentnyheterna i K103 rapporterar det senaste från studentvärlden – både i Göteborg och i landet. I radion hör du oss varje hel timme.

Följ oss via RSS

Kontakt

studentnyheterna@k103....