Studentnyheterna

Läs- och skrivstöd underlättar studentlivet

Charlotta_Hockerfors_sex.jpg

Vissa studenter kan ha svårt att läsa tryckt text. Det kan vara på grund av synnedsättning, lässvårigheter eller svårt att hålla i boken. Hjälp finns - nämligen på biblioteket. Och det behövs inga läkarintyg eller likande.

-Är man tveksam om jag kanske uppfyller kraven, men är inte säker. Är det bara att ta kontakt med oss för att diskutera det, säger Charlotte Höckerfors, bibliotekarie i Göteborg.

TorTalk, är ett av programmen som finns och skapades av en tidigare student med dyslexi. Som han skapade efter hans egna behov. Programmet läser upp den text som du markerar och klarar av de flesta formaten. Vilket underlättar när du ska läsa text på nätet, vetenskapliga artiklar eller rapporter.
En smart funktion är att rösten inte läser upp text som står inom parentes. Vilket det brukar vara en hel del i studentlitteratur. Att med ett lätt tryck ändra hastigheten på uppläsningen är också väldigt uppskattat. Då du snabbt kanske vill skumma igenom ett stycke.

TorTalk underlättar även vid engelska texter och kan även läsa din uppsats.

- Det är väldigt lätt att komma igång. Inga krångliga inställningar. Jag markerar texten och trycker på spela, säger Charlotte Höckerfors.

Skribent: Peter Jarstorp.

Här kan du lyssna på hela intervjun.

Sorry, flash is not available.

Musikal till lunch?

music_logo.jpg

Studenter från scen och musikskolan på Göteborgs universitet arrangerar en gratis lunchkonsert imorgon den 3 mars. Musiken man får lyssna på kommer från den svenska musikalen Lily. Historien handlar om en flicka med samma namn som titeln. Lily är en flicka som föds i staden Swansea, Wales 1915 och avlider 97 år senare med ett händelserikt liv i bagaget. Musiken man får lyssna på är inspirerad av den mest intensiva perioden i hennes liv, vilket innebär att man får en timmas populärmusik som sträcker sig från år 1943 - 1976.

Datum: 2015-03-05
Tid: 12:15 - 13:00
Kategorier: Musik, Musikal
Arrangör: Högskolan för scen och musik
Plats: Artisten, Fågelsången 1
Lindgrensalen, A302
Avgift: Fri entré, ingen förbokning

Fairtrade-märkt kaffe – oproportionerligt dyrt

Fairtrade-logo.jpg

En ny studie från Dick Durevall professor på Handelshögskolan i Göteborg visar att rättvisemärkt kaffe i butik är dyrare än vad som faktiskt motiveras av själva kostnaden för att få en fair trade-märkningen på sin produkt.

Det är en fortsatt växande trend att i Sverige köpa produkter som är rättvisemärkta. Grundidén med fair trade-märkning är att kaffeodlaren skall få en bättre ersättning för sitt arbete, vilket den ju också får. Men en ny studie visar alltså att handeln tar ut ett oproportionellt högt pris för denna typ av produkter i relation till kostnaden för odlaren och märkningen

Dick Durevall skriver som förslag i sin artikel, att ett sätt att hjälpa konsumenterna med denna typ av frågor är att man på förpackningen anger hur många kronor som faktiskt går till kaffeodlarna. Detta för att man enklare skall få en överblick.

Olika kön i kön

wc.png

På högskolan för scen och musik. Har man tagit bort symbolerna för kvinna och man på toalettdörrarna. Nu är alla toaletter könsneutrala - där alla är välkomna.

- Vi har talat om vad som finns i rummen, utan symbolerna för man och kvinna, säger Helena Wattström, enhetschef för musiklärarutbildningen till tidningen Gujournalisten.

Skribent: Peter Jarstorp

Beteendet som pajar din tenta

Det finns roligare saker än att plugga. Bland studenter i Sverige är det vanligt med ett uppskjutandebeteende. För när det verkligen är dags för att läsa inför tentan kan det ändå vara saker som kommer i vägen. Mobilen, tvn eller kompisar kan sätta krokben för studierna. Att vattna blommorna precis nu är viktigare – annars kommer dom ju att dö.

Varannan student i Sverige har en form av stress och oro i kroppen - vilket kan komma ifrån ett uppskjutandebeteende.

Bäst är att verkligen sätta sig ner och avvara en tid. Att se det som ett jobb, då man inte ska bli störd. Det räcker med korta perioder 20-30 minuter åt gången och då stänga av från allt annat.

Skribent: Peter Jarstorp

Ny konst- och spelkurs aktuell i sommar

I sommar kommer Akademin Valand och Högskolan i Skövde att starta en ny kurs där kursdeltagarna får utforska relationen mellan konst, lek och spel. Högskolan i Skövde har sedan tidigare en dataspelutvecklingsutbildning.
Arne Kjell Vikhagen som är kursansvarig på Akademin Valand säger att han vill sammanföra spelutvecklare och konstnärer för att skapa intressanta möten.
Under sommaren kommer kursdeltagarna producera och ställa ut konstnärliga arbeten med spel och lek som centrala teman. Utställningen kommer att kunna ses på konsthallen i Göteborg.
Kurstitel: Konst och spelkultur, 15 hp. Kursen riktar sig till studenter som redan har en kandidatexamen i fri konst eller motsvarande och all undervisning sker på engelska. Kursen hålls på konstmuséet i Skövde.

Matilda Eideland

Öppen scen på Linné

Nu kan du testa din stand up, sångtext eller varför inte steppa. På scenen - inför publik på Frivilligcentralen Oscar. Scenen öppnar på söndag kl 17. Då kan du under kvällen framföra vad du vill. Vill du däremot ta del av kvällen som publik fungerar det också bra.
Entrén är gratis.

Öppen scen på Frivilligcentralen Oscar.
När: Söndag 1 mars kl 17.
Var: Linnegatan 21B.

/Skribent Peter Jarstorp

Dags att söka sommarkurser

Det finns en hel del speciella kurser att söka på landets universitet och högskolor till sommaren. Totalt finns 378 kurser att välja mellan. Några kurser som går att läsa på Linnéuniversitetet är Harry Potter och hans världar eller vampyrer och makt-kurs. Vid Umeå Universitet kan du få stenkoll på vardagens mysterier. På kursen lär du dig bland annat varför smörgåsen faller med smöret nedåt och varför är det egentligen så svårt att öppna frysen andra gången?
Anmälan till årets sommarkurser är öppen från den 23 februari till den 16 mars på www.antagning.se

Matilda Eideland

Sommarläger återinförs på Utøya

Under den 7-9 augusti återinförs sommarlägret för Arbeiderpartiets ungdomsförbund på Utøya. Det är det första året som ett läger kommer att hållas sedan Anders Behring Breivik dödade 69 ungdomar på ön den 22 juli 2011.

Förra sommarens läger blev inställt då AUF bedömde att det fortfarande kändes svårt att genomföra lägret. I år upplever ungdomsförbundet att det är dags att återinföra traditionen på Utøya. Säkerheten under lägret kommer att vara förstärkt.

Matilda Eideland

Allmän bastu har öppnat i Frihamnen

Bastun.jpg

Fotograf: Jonatan Fernström

Vid Jubileumsparken i Frihamen öppnades en allmän bastu den 18 februari. Bastun byggdes under ledning av arkitektgruppen RaumlaborBerlin. Byggnaden är gjord i återvunnet material, bland annat byggdes omklädningsrummens väggar av 12 000 glasflaskor. Bastun är belägen vid älven på en förankringsanordning.

Tanken med Jubileumsparken är att det ska vara en mötesplats med mångfald, som ska passa alla. Projektet Badkultur ska senare i år öppna ett tillfälligt utomhusbad.
-Vi har fått väldigt bra respons. 1800 personer har bokat via nätet hittills. Vi visste inte att göteborgarna var så sugna på att basta mitt i stan. Just nu ser vi över hur vi kan boka in fler tider, säger Jessica Segerlund, processledare för Älvstranden utveckling.

Bastubadet är gratis och kan bokas på www.timecenter.com/jubileumsparken

Matilda Eideland

Studentnyheterna i K103 rapporterar det senaste från studentvärlden – både i Göteborg och i landet. I radion hör du oss varje hel timme.

Redaktion

Jonas Andersson, Peter Jarstorp, Joel Tivemo och Matilda Eideland.

Följ oss via RSS

Kontakt

studentnyheterna@k103....