Studentnyheterna

Blåval öppnas för allmänheten

Naturhistoriska_logo_-_Vastarvet.jpg

Vill du se hur insidan av en blåval ser ut? Då har du chansen på valborgsmässoafton när Naturhistoriska museet öppnar den Malmska valen för allmänheten. Mellan kl. 12-16 den 30:e april kan den som vill klättra in i världens enda monterade blåval. Som vanligt är det är fri entré till museet.

Sci-Fi filmfestival på bio Draken

Sci-Fi_filmfestival_2018_Elin_Jonsson.jpg

Söndag den 22:e april startar Sci-Fi filmfestivalen på bio Draken. Festivalen börjar med en paneldiskussion för att sen fortsätta med filmvisningar fram till den 25:e. Det blir en blandning av både nyare och äldre filmer med varierande tolkningar av vad science-fiction kan vara. Avslutar på onsdagen gör anime-klassikern Akira från 1988. Biljettpriser hittar ni på bio Drakens hemsida http://folketshusgoteborg.se/events/sci-fi-filmfestival/.

Forskare i Göteborg kammar hem ERC Advanced Grant

alphabet-black-and-white-business-256369.jpg

Fyra av de tio svenska forskare som har fått det prestigefyllda anslaget ERC Advanced Grant i år är baserade på antingen Chalmers eller Göteborgs universitet. Jonathan Tan får anslaget för ett projekt som fokuserar på hur tunga stjärnor skapas, Andrew Ewing för sin forskning kring hjärncellernas kemiska processer, Susanne Aalto för projektet Hidden där hon utforskar hur supertunga svarta hål utvecklas och påverkar universum och Richard Neutze för undersökandet av ett energiutvinnande protein med röntgenljusmetoder. ERC Advanced Grant delas ut av Europeiska forskningsrådet och ska uppmuntra de allra bästa och mest kreativa forskarna att vara lite mer äventyrliga och ta risker i sin forskning. Bidragets storlek är på 2,5 miljoner euro per forskare.

Hitta din framtida arbetsgivare på Liseberg

28953944_1632125240241150_8531551637716461588_o.jpg

Den 8 maj går Framtidsmässan 2018 av stapeln på Liseberg. Framtidsmässan är en heldag där studenter och nyutexaminerade får chansen att träffa arbetsgivare inom offentlig sektor från hela landet. Mässan är Sveriges största karriärevent för jobb inom kommuner, myndigheter och landsting och har tidigare arrangerats fem år i Stockholm. Under dagen på Liseberg så bjuds det även på underhållning och vissa åkattraktioner kommer att vara öppna. Inträdet till mässan är gratis men du behöver skriva ut en gratisbiljett innan du anländer till mässområdet. Framtidsmässan pågår klockan 10-15.30.

Biljetter finns på: https://billetto.se/e/framtidsmassan-2018-goteborg-biljetter-271589
Mer info: https://www.framtidsmässan.com/goteborg

Legendarer och nya stjärnskott till Roskilde

Roskilde_Festival_Orange_Stage_credit_Flemming_Bo_Jensen-1200px.jpg

Några av de sista musikakterna för Roskildefestivalen har nu spikats och årets lineup består av 175 olika artister. Nick Cave & The Bad Seeds, Massive Attack och Dua Lipa är de senaste stora namnen som kompletterar schemat som sedan tidigare även består av bland annat Eminem, Gorillaz, Cardi B och Bruno Mars. Förutom musik så innehåller festivalens program även aktivistisk konst som bryter mot format och förväntningar. Bland årets konstverk och installationer finns en antikapitalistisk jätteorm, lyxiga konstlimousiner och VM i Olikhet som spelas på en helt orimlig och orättvis spelplan. Roskildefestivalen äger rum mellan den 30 juni och den 7 juli 2018.

Mer info: https://www.roskilde-festival.dk/

Se framtidens konstnärer på vårens studentutställningar

next_to_the_ocean.jpg

Nu pågår vårens studentutställningar på Akademin Valand. Studenterna från de olika utbildningarna bjuder på ett varierat program under april och maj månad. Bland annat anordnas utställningarna ”Bad timing” på Konsthallen, ”Soli Citroni” på Akademin Valand och ”Next to the ocean” på Röda Stens konsthall. Studenterna i litterär gestaltning har sin examensläsning på Göteborgs Litteraturhus den 30 maj och filmutbildningen arrangerar filmvisning på Bio Roy den 23 april. Det kommer även att anordnas en guidad busstur på temat konst i offentliga rum den 9 maj. Hela programmet för studentutställningarna finns på Akademin Valands hemsida.

Mer info: https://akademinvaland.gu.se/aktuellt/varens-studentutstallningar

Årets valborgsfirande med studentkårerna

valborg_tradgardsforeningen.jpg

Planeringen inför årets valborgsfirande är i full gång. I vanlig ordning arrangerar studentkårerna Göta, Handels och Sahlgrenska tillsammans med Trädgårdsföreningen i Göteborg vårfest mitt i stan. Klockan 14:00 på Valborgsmässoafton öppnar Trädgårdsföreningen sina grindar, och där kommer det att bjudas på allt från körsång, orkestermusik till balettdans. Arrangemanget är gratis och utomhus, så kläder efter väder rekommenderas. Det kommer också att anordnas en studentmarsch innan firandet som startar vid Handelshögskolan och avslutas på Götaplatsen. För mer information håll utkik på Trädgårdsföreningen, eller studentkårernas respektive Facebooksidor. Länkar dit hittar du nedan.

På Valborgsmässokvällen går också Chalmers cortège av stapeln. Cortègeprogrammet går att köpa för 40 kronor och säljs just nu runt om i stan. Försäljarna är lätta att känna igen med sina vita rockar och tofsmössor. Mer information om cortègen hittar du på www.cortegen.se

För den som vill går det faktiskt att fira Valborg hela veckan. Handelshögskolans studentkår arrangerar nämligen massa event. Bland annat planeras det för picknick i Kungsparken och Brännboll med BBQ i Slottskogen - bara för att nämna några exempel. Se hela schemat här nedanför.

25/4: Anders kakmix & beerpong, Handelspuben (19:00)
Länk: https://www.facebook.com/events/1467372620056857/

26/4: Mingle + Lounge(s), Hyllan/Lounges (17:30)
Länk: https://www.facebook.com/events/198366374101157/

27/4: Picknick, Kungsparken (13:00)
Länk: https://www.facebook.com/events/181204245832669/

28/4: Handels Amazing Race, Vasagatan 1 (11:00)
Länk: https://www.facebook.com/events/1837413742970001/

29/4: Brännboll + BBQ, Slottskogen (13:00)
Länk: https://www.facebook.com/events/1937937233186794/

30/4 Valborg i Trädgårdsföreningen (14:00)
Länk: https://www.facebook.com/events/2113963681952604/

Länkar till kårhusens Facebooksidor:
Göta:https://www.facebook.com/gotastudentkar/
Handels: https://www.facebook.com/HHGSpage/
Sahlgrenska: https://www.facebook.com/saksgbg/

Informationsmöte på GU för nyanlända

1575327_inbjudan-till-informationsmote.jpg

Den 17 maj anordnar Göteborgs universitet, Chalmers och Arbetsförmedlingen tillsammans med Integrationscentrum Göteborg ett informationsmöte för nyanlända med flyktingbakgrund.

Mötet riktar sig till dig som har en avslutad gymnasieutbildning, eller påbörjade universitetsstudier som vill få mer info om det svenska utbildningssystemet eller ha personlig vägledning. Mötet kommer att tolkas.

Var? Universitetsbyggnaden Vasaparken, Universitetsplatsen 1
När? 17/5 10:00-12:00

Länk till eventet:
https://www.gu.se/omuniversitetet/refugees/Utbildningar-for-dig-med-flyk...

Vårtecken? Loppis!

lopppis.jpg

Med våren på ingång har nu också loppis-säsongen börjat. Bagageloppisen i Slottsskogen håller öppet varje helg i april och fortsätter hela sommaren. För mer exakta datum besök www.bagageloppis.se.

Även i Biskopsgården på Vårvindens Fritidsgård invigs våren med en megaloppis den 21 april. Vill du anmäla dig som loppisförsäljare? Det gör du genom att skicka ett mail till megaloppisbiskopsgarden@vastrahisingen.goteborg.se. Det finns också möjlighet att anmäla sig som funktionär. Mer information och exakta tider hittar du på den här länken: https://www.facebook.com/megaloppisbiskopsgarden/?hc_ref=ARRvchE_WLfJjCb...

Musikalstudenter i skandinavisk premiär

musikaltvaor.jpg

Musikalen Relativitetsteorin får premiär i Skandinavien när musikaltvåorna på Högskolan för scen och musik sätter upp den i Göteborg mellan den 25 och 27 april. Musikalen, som är skriven av Neil Bartram och Brian Hill, består av en akt med fristående sånger och den utspelar sig i en universitetsmiljö där vi får möta unga människor som reflekterar över livet och vem man är i förhållande till andra. Allt svetsas samman av Einsteins teori om relativitet. Det blir fyra föreställningar och samtliga spelas på Högskolan för scen och musik, ett stenkast från Korsvägen.

25 april kl 19.15
26 april kl 18.00
27 april kl 12.15
27 april kl 18.00

Biljetter 40 kr via www.billetto.se

Studentnyheterna i K103 rapporterar det senaste från studentvärlden – både i Göteborg och i landet. I radion hör du oss varje hel timme.

Följ oss via RSS

Kontakt

studentnyheterna@k103....