Studentnyheterna

Sommaruppehåll

pexels-photo-675439.jpeg

Vi på Göteborg Studentradio k103 har för närvarande sommaruppehåll. Vår nyhetssida uppdateras därför inte. Vi återkommer med intressanta och relevanta studentnyheter i mitten på augusti.
Håll dock ett öga på hemsidan då vi kommer fortsätta sända under sommaren. Missa inte våra festivalövervakningar med rapporter och intervjuer av artister och deltagare. Dessutom skön musik, program och repriser.

Glöm inte att ni gärna får kontakta oss med tips och nyheter på vår mailadress info@k103.se.

Alla vi på k103:s redaktion önskar alla er lyssnare en glad sommar!

Det krävs mer än demokrati för att uppnå hållbar utveckling i FN

För att uppnå en mer hållbar utveckling har FN:s medlemsländer enats om sjutton mål som ska nås senast 2030. En ny avhandling från Göteborgs universitet skriven av Marina Povitkina visar dock på att demokratiskt styre i de olika medlemsländerna inte räcker för att nå målen. ”För att skapa bättre arbete med hållbarhetsfrågorna krävs en kombination av demokrati och hög kvalitet i samhällstyrningen” säger Povitkina. Studien framhäver speciellt vikten av att inte bara fokusera på politiska målsättningar i internationella utvecklingssamarbeten utan att även lägga fokus på att ha välfungerande institutioner som konkretiserar politikernas ambitioner.

FAKTA
Studien bygger på analyser av data från projektet Varieties of Democracy, Quality of Government institutet, Världsbanken, den internationella databasen över naturkatastrofer EM-DAT, samt EDGAR – en databas över staters utsläpp av växthusgas.

Behovet av nya lärare ökar, men färre söker till lärarutbildningarna

startup-photos.jpg

De kommande fem åren kommer det att behöva rekryteras lärare motsvarande 77 000 nya heltidstjänster för skola och förskola i Sverige. Samtidigt har förstahandsansökningarna för att utbilda sig till grundlärare eller ämneslärare minskat med 8 procent inför höstens antagningar. På grund av befolkningsutvecklingen i Sverige har rekryteringsbehovet av lärare ökat med 7000 heltidstjänster de senaste två åren. En av riskerna om lärarbristen inte blir löst är att elever kommer att utbildas av lärare utan formell utbildning, vilket i sin tur påverkar utbildningens kvalitet.

Källa: DN

Göta studentkår byter medlemssystem

medlemssystem.png

Under sommaren kommer Göta studentkår att få ett nytt medlemssystem som kommer att börja användas fullt ut till höstterminen 2018. Därför kommer det inte att vara möjligt att bli medlem eller att förnya sitt medlemskap i Göta studentkår nu under sommaren. Uppdateringar för när medlemssystemet åter är i gång kommer att finnas på www.gotastudentkar.se

Kosttillskott inte en självklar väg till hälsa

vitamin-b-effervescent-tablet-supplement.jpg

I Sverige köpte vi kosttillskott och vitaminer för 4,8 miljarder kronor förra året, men nu pekar en stor kanadensisk genomgång av 179 vetenskapliga studier på att kosttillskott inte förbättrar hälsan hos användare och kan i vissa fall även leda till högre dödlighet. I studierna var det främst förekomsten av stroke och hjärtinfarkt samt den allmänna dödligheten som undersöktes hos 19 000 personer som åt kosttillskott samt hos en lika stor kontrollgrupp som inte åt några kosttillskott alls. Båda grupperna visade sig vara lika friska. Dödligheten visade sig vara något högre bland de som åt extra niacin och antioxidanter. Kostrådgivare rekommenderar endast kosttillskott om man har en konstaterad brist av något näringsämne, annars är rådet att äta en varierad kost med mycket grönsaker.

Känner du en bot som heter Amnesty?

20180301-am90a16e-image.jpg

Spenderar du mycket tid på Twitter så har du säkert redan träffat på både porrbotar och trollbotar i det sociala nätverket, men snart kommer du kanske även att se botar som kämpar för att motverka näthatet på Twitter.
Amnesty lanserade i dagarna kampanj Unfluencer som består av en hemsida där du kan skapa en twitterbot vars mål är att göra människor uppmärksamma på de hot- och hatmeddelanden riktade mot framför allt kvinnor som förekommer på plattformen och i förlängningen skapa ett säkrare samtalsklimat.
De aktiverade botarna kommer främst att skicka tweets till Twitters VD Jack Dorsey med uppmaningar om att se över Twitters regler och agerande kring det näthat som förekommer på sidan.

Du kan skapa en Amnestybot här: https://www.amnesty.se/unfluencer/

Fråga PostNord

postnord.jpg

Försenade paket. Trasiga paket. Dyrare paket. Ja, PostNord har fått ta emot en hel del kritik den senaste tiden och förtroendet för postoperatören är rekordlågt. Om du är en av de som har frågor om eller synpunkter på deras arbete har du ett ypperligt tillfälle att framföra dessa nu när PostNord kommer till Göteborg för att möta allmänheten. Under fredag 1/6 och lördag 2/6 befinner sig PostNord, i en tillhörande trailer, på Heden för att svara direkt på frågor och ta emot åsikter. Trailern är öppen kl 10-18 på fredagen och kl 10 på lördagen.

Lollapalooza till Stockholm sommaren 2019

lollapalooza.jpg

Sommarens festivalmånader står för dörren men redan nu är det dags att blicka fram mot sommaren 2019 då den turnerande festivalen Lollapalooza för första gången kommer till Sverige. Festivalen är en av världens största musikfestivaler och Stockholm blir den tredje staden i Europa att gästas av eventet. Platsen är redan satt till Gärdet där fyra scener kommer att byggas upp för festivalens musikakter som inkluderar så väl rock och hiphop som elektronisk dansmusik. Lollapalooza kommer att anordnas 28-29 juni 2019 och biljetter samt lineup släpps under hösten i år.

Spring tillsammans på parkrun

parkrun.jpg

“It´s not a race - it´s a run”, så lyder parkruns slogan. Konceptet är enkelt: samlas och spring 5 km gratis tillsammans varje lördag. Här i Göteborg är det Skatås Motionscenter, kl 9.30 på lördagar som gäller och förra lördagen deltog uppemot 30 personer. Det är som sagt gratis, men du behöver anmäla och registrera dig inför din allra första parkrun. Mer information hittar du på parkrun.se!

Glid runt i Vallgraven på Musikflotten

musikflotten_3.jpg

Känns paddan lite trist och uttjatad? Då kan du istället guppa fram över vallgraven på “Musikflotten” som går mellan Feskekôrka och Trädgårdsföreningen. Samla ihop kompisgänget, familjen eller kanske några trevliga främlingar på stan och boka in er på musikflotten.se. Turen tar ungefär 2h och går antingen kl 17.30-19.30 eller kl 20.00-22.00. Ta med er det ni vill äta och dricka så står flotten för kapten och trubadur.

Studentnyheterna i K103 rapporterar det senaste från studentvärlden – både i Göteborg och i landet. I radion hör du oss varje hel timme.

Följ oss via RSS

Kontakt

studentnyheterna@k103....