Studentnyheterna

Akademin Valands fotografiska examensutställning

fasad-valand-vasagatan-maj-2018-foto-natalie-greppi_beskuren.jpg

Den 27 april är det dags för årets examensutställning i fotografi med studenter från Akademin Valand som i år hålls på Röda Sten. Studenterna visar sina arbeten i den unika byggnad och miljö som konsthallen Röda Sten utgör. Årets utställning kallas ”This is not a Departure Hall”. Vernissagen hålls den 27 april men utställningen pågår fram till 19 maj.

För mer info: http://www.rodastenkonsthall.se/rs_events/view/valand_vernissage_2019/?l...

Lunchföreläsning om hållbar utveckling

Gota_Studentkar_-_Sustainability_Lunch.jpg

Who controls the internet? Är titeln på en föreläsning om hållbar utveckling som arrangeras av Göta studentkårs IT-sektion den 29 april. Föreläsningen är den fjärde i en serie och denna gång kommer det bl.a. handla om vilka som styr den digitala världen och vilket ansvar vi som samhällsmedborgare har för att ta kontroll online samt hur det kan kopplas till målen om hållbar utveckling. Föreläsningen hålls på engelska av professor Jan Aart Scholte.

Det kommer att bjudas på vegetariska och veganska smörgåsar så länge de räcker. Först till kvarn.

För mer information besök eventet på Facebook: https://www.facebook.com/events/2351994145121819/permalink/2351994155121...

Svensk musikförsäljning nästan helt digital

mixer.jpg

Det ”analoga” musiklyssnandet blir allt mindre, åtminstone om man tittar på musikförsäljningen. Ifpi Sveriges årsstatistik för 2018 visar nämligen att den digitala musikförsäljningen nu står för 90 procent av den totala marknaden och fysiskt för endast 9 procent. Streamingintäkterna ökade med 8 procent från föregående år, vilket kan jämföras med försäljningen av cd-skivor som minskade med 22 procent under året och vinylförsäljningen som gick ner för första gången på flera år, med 12 procent (vinyl står idag för 4 procent av marknaden).

De tre mest säljande svenska albumen under 2018 var:
”Avīci (01)” - Avicii
”Gudarna på Västerbron” - Hov1
”Hov1” - Hov1

De mest säljande singlarna var:
”Without You” – Avicii feat. Sandro Cavazza
”Hon dansar vidare i livet” – Hov1
”Mer för varandra” – Norlie & KKV & Estrad

Läs mer om Ifpis årsstatistik: https://www.ifpi.se/statistik/ifpi-sverige-musikforsaljning/2018-2/

Chalmers har den bästa utbildningen i Europa

chalmers_1.jpg

Enligt International Student Barometer har Chalmers den bästa utbildningen i Europa. Särskilt beröm får kvaliteten på undervisning och på frågan om universitetet är "ett bra ställe att vara på" placerar studenterna Chalmers högst i världen.

I undersökningen har man kartlagt hur internationella studenter upplever sina lärosäten inom kategorier som exempelvis utbildning, stöd, mottagande och levnadsstandard. Årets resultat bygger på svar från nästan 200 000 internationella studenter vid 212 lärosäten i hela världen. 

I utbildningskategorin placerades Chalmers bäst i Europa och fyra i världen. Studenterna har bland annat lyft fram att lärarna är experter inom sitt område, att de talar utmärkt engelska och att de har en god förmåga att förmedla sina kunskaper. Undervisningsstödet i form av bedömningar, feedback och kursorganisation fick också goda betyg. Likaså det formella välkomstprogrammet med sociala aktiviteter som erbjuds för nya studenter.

Trots de höga betygen finns fortfarande områden som studenterna tycker behöver förbättras. Till exempel så anger många att det är ett problem att hitta lämpligt boende och att det kan vara svårt med praktiska frågor som att öppna ett bankkonto och de höga levnadskostnaderna.

Läs mer om undersökningen på Chalmers hemsida: https://www.chalmers.se/sv/nyheter/Sidor/Chalmers-har-den-basta-utbildni...

Svenska konståkningseliten till Göteborg

anita-ostlund-foto-rasmus-lindahl.jpg

12–14 april är det elitseriefinal i konståkning i Frölundaborg isstadion i Göteborg. Elitseriefinalen är den största tävlingen inom svensk konståkning vid sidan av Svenska Mästerskapen och under helgen kommer man att kora vinnarna av Elitserien 2018/2019. Bland deltagarna finns flera tävlande från Göteborgsområdet:

Göteborgs KK: Elin Hallberg
Landvetter KK: Anita Östlund
Västra Frölunda KK: Josefin Taljegård
Lerums KK: Emelie Nordqvist, Frida Sandgren, Oliver Praetorius, Albin Samuelsson
Isdala KK: Natalia Jansson
Göteborgs Isdansklubb: Måns Westman

Efter avslutade tävlingar kommer det även att hållas en stor isshow.

Åtta nya akter till Way Out West

wow.jpg

Way Out West lägger till ytterligare åtta akter till årets festivalprogram. Bland de nya bokningarna återfinns Silvana Imam,
David August (DE), From Bamako To Birmingham: Amadou & Mariam and Blind Boys of Alabama (ML/US) och Broken Social Scene (CAN).

Way Out West äger rum i Göteborg 8-10 augusti.

Clandestino Festival släpper årets program

alice_boman_1.png

Nu har Clandestino släppt hela programmet för årets festival som äger rum 6-9 juni.

I årets lineup ingår akter som Ozzy, Bonga (Angola), Badgyal (ES) och El Sistema (specialprojekt med El Perro Del Mar, Mariam the Believer och José González). Och nu tillkommer dessutom åtta nya bokningar. Till exempel så är Alice Boman, Cüneyt Sepetçi (TR) och Bambii (CA) klara för festivalen.

Se festivalens alla akter här: http://clandestinofestival.org/2019/lineup/

På festivalen kommer man kunna se spelningar på Stora Teatern, Musikens Hus, Oceanen, Världskulturmuseets takterrass, Folk, Angereds Teater och Hagakyrkan.

För att tjuvstarta festivalen kommer Clandestino arrangera flera klubbkvällar under våren. Den första äger rum på Oceanen lördag 6 april. Då i form av en releasefest för programmet med Msafiri Zawose och Çaykh live på scen.

Klubbkvällar:
6 april, Oceanen (Göteborg) – Msafiri Zawose + Çaykh
11 maj, Oceanen (Göteborg) – Skator + Ahmedou Ahmed Lowla + Dj Jens Lekman
25 maj, Oceanen (Göteborg) – Kel Assouf + Dj Livsfarligt
31 maj, Fasching (Stockholm) – Wildbirds & Peacedrums + Nuri
4 juni, Fasching (Stockholm – The Como Mamas
8 juni, Fasching (Stockholm) – Bonga
14 juni, Oceanen (Göteborg) – Curl featuring Mica Levi, Coby Sey and Brother May

Göteborgs bidrag till SMASK 2019 utsedda

smasknyhet.jpg

SMASK, eller Sveriges Musik Akademiska Sång Kåntest arrangeras varje år på alla Sveriges musikhögskolor. SMASK är en kärleksfull hyllning och/eller parodi på Melodifestivalen och utgår på att varje musikhögskola nominerar två bidrag som sen går vidare till en gemensam final där Sveriges bästa nyskrivna schlager röstas fram. Till skillnad från Melodifestivalen har SMASK fortfarande en stor liveorkester och alla bidrag måste framföras på svenska. Lördag 16 Mars arrangerades årets SMASK deltävling på Högskolan för scen och musik i Göteborg. Årets show bjöd på 6 nyskrivna bidrag, samt uppträdanden av HSMs dansare och närmare två timmar med musik för årets SMASK-orkester dirigerat av K103s egna Jakob Glans från "Not so fucking classical". Bidragen "Havreko" och "Näcken" gick vidare från Göteborgs deltävling och kommer spelas på riksfinalen i Stockholm i sluten av maj 2019.

Premiär för Det Explosiva på Angereds Teater

Det_explosiva.jpg

Angereds teaterskola har på fredag den 29 mars premiär för nyskrivna föreställningen Det Explosiva. Texten bygger på samtal med tretton personer boende eller på olika sätt verksamma i Biskopsgården i Göteborg 2018. Samtalen utgick ifrån ett viktigt möte i deras liv och på vilket sätt de själva och den de mötte påverkades av det. Ur den frågan växte samtalen till att handla om var de nu befann sig i livet och hur de hamnat där och vart de ville vidare.

Angereds Teaterskola är en ettårig scenkonstutbildning som drivs av Folkhögskolan i Angered i samarbete med Angereds Teater.

Hendrik Zeitler visar Hammarkullens natur i utställningen 424

Foto_Hendrik_Zeitler_Stadsmuseet_utstallning.jpg

Göteborgs stadsmuseeum inviger fotoutställningen "424 - Hammarkullens natur" lördagen den 13 april.

Under åtta år har Göteborgsbaserade fotografen Hendrik Zeitler fotograferat sin närmiljö i Hammarkullen. I utställningen visas exempel från boken "424" som utkom 2014 och blev utsedd till vinnare i Svensk Bokkonst samma år.

Hendrik Zeitler, född i Tyskland 1975 och bosatt i Hammarkullen i Göteborg, är utbildad i fotografi vid Högskolan i Dortmund, Tyskland samt dåvarande Högskolan för fotografi och film i Göteborg. Just nu är han verksam som lärare i fotografi vid Akademin Valand.

Utställningen pågår 13 april-16 juni 2019.

Studentnyheterna i K103 rapporterar det senaste från studentvärlden – både i Göteborg och i landet. I radion hör du oss varje hel timme.

Följ oss via RSS

Kontakt

studentnyheterna@k103....