Studentnyheterna

Barnens ljus lyser i Bergsjön

christmas_light_decoration_200266.jpg

Projektet “Vårt Ljus” som bestått av workshops för barn i Östra Göteborg avslutades i onsdags då 1000 egentillverkade ljuslyktor hängdes upp och bildade en lång ljusslinga på Rymdtorget i Bergsjön. Projektet har gått ut på att experimentera med ljus i ett möte mellan kulturen och skolan och har arrangerats av Ljuslab. “Vårt Ljus” är även en del av Julstadens lucka, en julkalender som bjuder på kulturella arrangemang runt om Göteborg. Detta rapporteras av Göteborgs Posten.

Första artistsläppet till Way Out West 2017

lana.jpg

Lana Del Rey blir först ut till Way out Wests artistsläpp inför nästa sommar. Sångerskan släppte senast skivan "Honeymoon" 2015 och gästade i år The Weekend på hans senaste släpp "Starboy". - Det känns uppfriskande att börja med att dra ut en headliner pang på. Jag tycker att publiken förtjänar det, säger Ola Broquist VD för bokningsbolaget Luger och fortsätter. Lana Del Rey har trots sin förhållandevis korta karriär redan uppnått närmast ikonstatus. Biljetterna är redan släppta till festivalen som hålls för 11:e året i Slottsskogen. Detta rapporterar Metro.

Nytt auktionsrekord i Musikhjälpen

filipfredrik3.jpg

I Måndags drog årets upplaga av Musikhjälpen igång och även detta år hålls en rad auktioner till förmån för programmets tema, denna gång “Barn i krig har rätt att gå i skolan”. Filip Hammar och Fredrik Wikingsson auktionerar i år ut en reklamfilm som de själva ska producera där budgivningen börjar på 1 miljon. Efter endast några timmar la klädföretaget Gant första budet vilket betyder att programeldarduon har slagit nytt rekord för dyraste auktion i Musikhjälpen. Tidigare rekord innehas även det av Filip och Fredrik där de auktionerade ut sig som receptionister och budet landade då på strax över 200 000 kr. Detta rapporterar Dagens Media.

Bostadsförmedlingen Boplats görs om

Boplats kan komma att delas upp i två verksamheter, en kommunal “förmedling” och en privat “marknadsplats”. Detta på grund av att förmedlingen som det ser ut idag inte kan tillgodose det ökande söktryck på lägenheter som råder. Det är även så att den avgift som tas ut av sökande endast får tas ut om alla lägenheter fördelas efter de sökandes kötid. Så är det inte idag då de privata kan göra ett eget urval till skillnad mot de kommunala. På grund av detta följer inte Boplats inte lagen säger Göteborgs kommun. Ett beslut har dock inte tagits och det är ännu oklart hur det kommer sluta då detta är en fråga som behöver diskuteras på flera håll. Detta rapporterar Göteborgs Posten.

Bauhaus slutar sälja fyrverkerier

8058678846_b65d4be043_c.jpg

Anledningen för att Bauhaus lägger ner denna delen av sin verksamhet beror mycket på djurens, miljöns och olycksriskens skull. Trots vinster för 10-15 miljoner väljer Bauhaus denna väg. Hans Rosenberg, presstalesperson hos Svenska Kennelklubben vill helst se att fyrverkerier i reglerade miljöer och klockslag. Detta rapporterar svd.

19 identifierade supportrar riskerar åtal efter kvalmatch

Matchen mellan Helsingborg och Halmstad på Olympastadion slutade med ett supporterinvation på planen från Helsingborgsklacken som orsakade ordningsstörningar. 19 av dessa har blivit identifierade och blivit tillkallade till förhör vilket kan leda till åtal. Klubben har valt att stänga av dessa så snart det är möjligt rent formelt rapporterar GP.

Rabiessmitta funnen i Småland och Skåne

14623764891_526f5e2571_c.jpg

Det kontaminerade djuret ifråga är fladdermöss, närmare bestämt vattenfladdermöss. Risken för smitta anses dock fortfarande vara liten ändock inte försumbar. Enligt Åke Lindqvist, professor i virologi vid Uppsala universitet hävdar han i GP att det kan vara väsentligt att veta när en forskare eller ett barn har hittat en livlös fladdermus. Lindqvist fortsätter med att man bör söka läkarvård och få behandling vid eventuell bitning. Viktigt att känna till att vid behandling före symptom så blir man med all säkerhet frisk, däremot vid symptomiska utfall så så är man dödsdömd.

Högstadielever i Göteborg i knivslagsmål

Under måndagen skadades sex högstadieelever på Bergsjöskolan i Göteborg ha efter ett misstänkt knivslagsmål. Detta uppger Göteborgsposten. Samtliga elever kördes med ambulans till sjukhus för kontroll. En person uppges vara allvarligt skadad, men ej livshotande. Bråket startade enligt polisens presstalesman Hans Lippens på Rymdtorget i närheten av skolan och de skadade har sedan tagit sig till Bergsjöskolan. Polisen har ännu inte lyckats reda ut exakt vad som hände men lokalpolistchefen I Nordost, Ulf Merlander, förklarar för SVT Väst att de nu försöker analysera vad som hänt.

Sharpie Shock Challenge ny trend i Sverige

svartpenna2.png

Metro har granskat den senaste amerikanska trenden Sharpie Shock Challenge som nu trendar i Sverige. Fenomenet går ut på att måla en mörk fläck på armen och därefter ta ett foto med blixt precis ovanför fläcken för att framkalla en “stöt”. Dag Hanstorp, professor vid Institutionen för fysik vid Göteborgs Universitet, förklarar:
– Den mörka färgen svart är per definition en färg som absorberar allt ljus och det som egentligen sker är en uppvärmning. När man tar blixten och blåser av blir det en kort puls med intensivt ljus som väldigt snabbt blir varm och då känns det som en stöt.

Ny ios-uppdatering = nya emojis!

emojis.png

Apple lanserade I måndags den nya IOS-uppdateringen, 10.2, och med den kom flera hundra nya tillskott I emojifamiljen. Bland de nya emojisarna finns bland annat en såkallad “face palm” och en axelryckning. Även flera handgester, djur och maträtter finns representerade. Detta rapporterar Metro.

De nya emojisarna hittar du här: http://emojipedia.org/apple/ios-10.2/new/

Studentnyheterna i K103 rapporterar det senaste från studentvärlden – både i Göteborg och i landet. I radion hör du oss varje hel timme.

Följ oss via RSS

Kontakt

studentnyheterna@k103....