Studentnyheterna

Övergången till digitala medier fortsätter

NOTEB.jpg

Unga tittar nu på tv online mer än via tv-apparaten visar årets Mediebarometer, genomförd av Nordicom vid Göteborgs Universitet. En allt större del av tv-tittandet sker online, utanför tablålagd tv och i år är första gången barometern visar att ungdomar tittar mer på tv online än via tv-apparater.

– Det är inte särskilt konstigt. De är uppvuxna i en digital värld och vana vid att välja vid vilken tidpunkt de ska ta del av olika innehåll. Att titta tillsammans med andra kan man göra via såväl storbild som mobiltelefon, säger Ingela Wadbring, föreståndare för Nordicom.

Även bland sociala medier har man noterat en markant ökning, såväl för antalet användare som för tiden man lägger ner varje dag. Bland ungdomar mellan 15-24 år använder nästan alla sociala medier varje dag och gör det i över två timmar. Samtidigt går det dåligt för dagstidningarna där antalet läsare fortsätter att sjunka. Idag läser ca. 60 procent av svenskarna någon dagstidning på någon plattform en genomsnittlig dag, jämfört med ca. 80 procent för 15 år sedan.

Mediebarometern är en räckviddsundersökning som genomförs årligen av Nordicom. Den genomförs för att beskriva tendenser och förändringar i människors användning av medier och startade 1979.

http://www.nordicom.gu.se/sv/mediefakta/mediebarometern

Invigning av tvillingteleskop i Onsala

eez0rym9qjuoaqkmobvd.jpg

Den 18:e maj invigs Chalmers senaste mätinstrument, ett tvillingteleskop i Onsala. Teleskopet ska bidra till forskning om jorden och dess förändring genom att på millimetern mäta planetens rörelser med hjälp av radiosignaler från svarta hål. Teleskopen invigs av Västra Götalands läns och Hallands läns landshövdingar under en ceremoni i Onsala rymdobservatorium.

Teleskopen består av två parabolantenner och ingår i ett framväxande nätverk av teleskop i hela världen: VGOS (VLBI Global Observing System). Läs mer om teleskopen här: http://www.chalmers.se/sv/centrum/oso/nyheter/Sidor/Onsalas-tvillingtele...

Onsala rymdobservatorium:

• Nationell forskningsinfrastruktur för radioastronomi och relaterade geovetenskaper
• Två radioteleskop
• Station i teleskopnätverket Lofar
• Utrustning för GNSS, havsnivåmätningar, gravimetri, seismolog och atmosfärsforskning
• Drivs på uppdrag av Vetenskapsrådet

Chalmers får fem av fem stjärnor

calle.jpg

Stiftelsen för internationalisering av högre utbildning och forskning har i år gett Chalmers högsta betyg gällande deras internationella miljö. Några av dessa förklaringar till varför just Chalmers, är pga att de flesta som doktorerat på Chalmers gjort sin grundutbildning utomlands, mer än hälften av de kurser i grundutbildningen ges på engelska, att de har Sveriges högsta andel internationella skolade doktorer; där var femte har fått sin doktorand från ett utländskt universitet och deras täta samverkan med globala industriföretag.

“Inflöde av idéer och kunskap är avgörande för att kunna utvecklas som universitet. För att åstadkomma det krävs en hög grad av internationalisering, vilket vi nu har fått ett fint kvitto på att vi har lyckats åstadkomma. Indexet ger oss även bra tips på förbättringsområden som vi tar till oss i vårt vidare arbete”, säger Stefan Bengtsson, rektor och vd över Chalmers.

PK-dagen är här!

pk-dagen.jpg

Nu på torsdag 11 Maj firas PK-dagen över hela Sverige för tredje året i rad. PK-dagen hyllar politisk korrekthet, jämställdhet och demokrati och instiftades av kampanjen “PK-det finaste vi har”. Då denna dagen även sammanfaller på chokladbollens dag har chokladbollar med strössel på (PK-bollar) blivit som en symbol för dagen.
Formgivarna till “PK-det finaste vi har” Parasto Backman och Hanne Lindberg tycker att denna dagen är ett ypperligt tillfälle att ta en så kallad PK-fika för att prata om saker man tycker är viktigt och om vad politiskt korrekt betyder. Många caféer runt om I Sverige har visat stort intresse för dagen och här nedanför kan du se vilka caféer som medverkar.

“PK-dagen vill vara som en motkraft, ge mod, kraft och styrka till de som vill ha ett annat samhälle”, säger Parasto Backman.

Caféer som medverkar 2017:
- Fabrique stenugnsbageri
- Cantina Real
- Café Saturnus
- MA Baker
- Café Egoiste
- Thekitchen Göteborg
- Kafé Helsa på
- KIN bröd & fik
- Drömbageriet Bageri och Kafé
- Quartey's

Polska Anna Bikont blir hedersdoktor vid Göteborgs Universitet

Anna_Bikont.jpg

Anna Bikont som är författare, journalist och psykolog har i år accepterat att bli hedersdoktor för Humanistiska fakulteten, Göteborgs universitet.
Hon har skrivit reportageboken Vi från Jedwabne, som kom ut I Sverige 2014. Boken handlar om hur judar från den polska byn Jedwabne tas från sina hem år 1941, torteras och misshandlas innan de förs till en lada som sedan tänds på. I boken har hon intervjuat överlevare, vittnen, dömda mördare och barn till de som antingen var offer eller förövare i försök till att finna sanningen om vad som hände judarna denna sommardagen 1941.

“I boken Vi från Jedwabne visar Anna Bikont hur historisk forskning kan bli en grund för att i litterär och dokumentär form gestalta och ge en spegelbild av vår samtid”, säger Marie Demker, dekan för Humanistiska fakulteten vid Göteborgs universitet.

Man känner sig mycket hedrad över att Anna Bikont valt att acceptera att bli hedersdoktor vid Göteborgs universitet och hon kommer att närvara den 20 Oktober vid Göteborgs universitets årliga doktorspromoveringen.

Läs mer på: http://news.cision.com/se/goteborgs-universitet/r/polska-forfattaren-ann...

Akademi Valands vårutställning!

valand.jpg

Akademi Valands andra-års elever I fotografi har den 19-21 Maj en samlingsutställning av vårens verk. Utställningen som heter Space times two fokuserar på utrymme, hur fotografi/skulptur/video tar sig an och formar yta och plats.
Detta äger rum på Akademin Valands Galleri Monitor där man får se arton olika konstnärer. Under vernissagen 19/5 har man även möjlighet att möta de olika konstnärerna.

Öppettider:

Vernissage fredag 19/5 16-19
Lördag 21/5 12-16
Söndag 21/5 16-19

Torgny segersteds delar ut stipendie för kandidatuppsatser

money-767778_640.jpg

Just nu är det många som skriver kandidatuppsatser på GU. Som ett sätt att motivera de studenter som skriver att bidra med kunskap inom områden som demokrati, yttrandefrihet, mänskliga rättigheter, religionsfrihet, civilkurage delas tre stipendier ut på 3000:- vardera i Torgny segerstedts minne. Stipendiet måste ansökas senast den 1/9 2017.

Mer information finns på: www.torgnysegerstedt.se

Pristagare från Idrottsrådets gala

cinema-1293881_640.png

I fredags (5/6) arrangerade föreningen Idrottsrådet (Götastudentkår) sin första gala på studenternas hus. Det dukades upp med långbord och bjöds på både mat, dryck, underhållning i form av trollkarlar och priscermonier. Priser delades ut till dem som utmärkt sig under universitetsåret på Idrottrådets olika sporter. Årets innebandyspelare blev Annelie Tegehall som utmärkt sig genom att dyka upp i tre raka år. Priset årets Badmintonspelare gick till Astrid Hultin Svensk som trots hälsporre och andra skador tog sig ner till Göteborgsuniversitets träningshall vid katrinelundsgymnasiet torsdag efter torsdag. Fotbollspriset gick till Filip Ottander. Styrelse medlemmen Malkolm Abrahamsson motiverade priset: -Han har sprungit mer en vad alla spelare gjort i alla sporter tillsammans. Det sista och mest pristigefyllda priset årets medlem i idrottsrådet gick till Joakim Jideström. Priset röstades fram av medlemmarna på plats.

Chalmers organiserar om

conference-2110761_640.jpg

Från och med den 1:a Maj kommer Chalmers att kalibrera sin verksamhet som en del i ett större förändringsarbete som pågår. Chalmers drar ner på antalet instutioner och låter ett antal mindre instutitioner gå samman och blida fyra nya vilket gör att det i dagsläget finns totalt 13 instutioner på Chalmers. Anledningen till strukturförändringen är att storleken på organisationens olika delar ska bli mer lika och att detta skapar underlag för en mer robustare och mer resurs stark verksamhet, säger Chalmers rektor Stefan Bengtsson. Förändringen bör inte påverka studenterna nämnvärt då ingen anställd kommer att behöva sluta men däremot kommer hemsidan att vara under konstruktion under en kort period.

Källa: http://www.chs.chalmers.se/sv/nyheter/

Vetenskapsfestivalen 10 - 14 maj

Vetenskapsfestivalen är öppen för alla från den 10 - 14 maj och har 100-tals aktiviteter runt om på 30 centrala platser i stan, årets tema är tillit. Den präglar allt. Från självkänsla och nära relationer, till internationell toppolitik – tilliten är en av de allra viktigaste grundstenarna för att bygga en värld som funkar för alla berättar Ola Bergstrand, som doktorerat på ämnet vid Handelshögskolan.

Studentnyheterna i K103 rapporterar det senaste från studentvärlden – både i Göteborg och i landet. I radion hör du oss varje hel timme.

Följ oss via RSS

Kontakt

studentnyheterna@k103....