Studentnyheterna

kulturKRAM bjuder på Gnucci och workshops

Kramar-1050x400.jpg

kulturKRAM är kulturskolans egna festivallaboratorium, som arbetar högt och lågt – över både stadsdelsgränser och kulturella uttryck. Nu är det återigen dags för den årliga workshopfestivalen som sedan 2011 har vänt upp och ner på regler för hur konst och kultur produceras. Festivalens målgrupp är unga mellan 13 och 19 år, med idén att unga leder unga. Tidigare år har kulturKRAM haft inspirationsdagar där unga har instruerat förvaltningschefer att spela i band, fritidsledare att trumma på hinkar och kulturskollärare att spela in hits med hjälp av Garageband. I år bjuder vi på möjligheten att lära sig rappa, flyga drake, graffa, måla på muggar, trycka på tyg och dansa breakdance/locking. Allt avslutas med konsert med rapparen Gnucci.

14-15/8: Frilagret
12.00 – 16.00 Workshops Frilagret
Lär dig rappa, flyga drake, graffa, måla på muggar, drömbygge, trycka på tyg, breakdance/locking.

Alla workshops är helt gratis, kl 14 bjuder vi på fika.

18/8: Bältesspännarparken
12.00 – Rättvisemärkt godisregn
12.00 – 14.30 Kreativa workshops
14.30 – 15.30 Öppen scen
15.30 – 16.00 GangSheBang
16.00 - 16.30 Gnucci

Normkritiskt forum torsdag 16 augusti

35225457_2009402219092380_7102510511710797824_o.jpg

Forumet är ett populärvetenskapligt evenemang med föreläsningar, panelsamtal och workshops där fokus ligger på HBTQ- och normkritisk forskning. Vad skiljer Pride-rörelser åt i Europa? Vad kräver den svenska lagen för att du ska räknas som förälder? Hänger nationalitet och sexualitet ihop? Det och många andra frågor behandlar vi under en fullspäckad dag i samband med EuroPride. Läs mer om varje programpunkt här: www.gu.se/europride.

Forumet hålls på HDK - Högskolan för design och konsthantverk. Kristinelundsgatan 6-8, Göteborg

Program:
9.30-10.15 Pride Parades in Europe: between politics, party and visibility (panelsamtal på engelska). Mattias Wahlström, Associate Professor in Sociology, Magnus Wennerhag, Associate Professor in Sociology, Ulrika Westerlund former president Stockholm Pride and Kristine Garina president EPOA. Moderator Maria Jacobsson.

10.30-12.00 Workshop i privilegier ”Det är inte ditt fel, det är inte din rätt - unpackning privileges" (svenska och engelska) OBS begränsat antal platser – hämta biljett i entrén innan, först till kvarn! Hanna af Ekström doktorand i Normkritisk design med fokus på funktionalitet och Mattias Gunnarsson Lektor i Design.

12.30-14.00 Homonationalism - in Sweden and Europe (presentation och samtal på engelska). Katharina Kehl, University of Gothenburg, Ov Cristian Norocel, Université Libre de Bruxelles and Anna-Maria Sörberg, author of Homonationalism. Organized by: The Swedish Secretariat for Gender Research

14.15-15.00 Vem är förälder? (föreläsning och frågestund på svenska). Erik Mägi, jurist och doktorand i civilrätt.

15.15-16.00 Body Acts Queer: Clothing as a performative challenge to heteronormativity (presentation på engelska). Maja Gunn, Professor in Craft.

16.15-17.00 Sexual Integration? (föreläsning och frågestund på engelska). Kristine Køhler Mortensen, postdoc multilanguage, migration and sexuality. Tommaso Milani, professor multilingualism.

17.15-18.00 Kvinnopar i kvinnorörelsen under första delen av 1900-talet (föreläsning och frågestund på svenska). Eva Borgström, Hanna Markusson Winkvist.

Fotoutställning, öppen den 13-17 aug kl. 8.30 - 16.00: Man måste inte vara blond & tjej!

Göteborgs universitet är partner till West Pride.

Valpodden Göteborg möter dina kommunpolitiker

valpodden.jpg

Det politiska landskapet i Göteborg genomgår stora förändringar. Till hösten väntas 11 partier sitta tillsammans i Kommunfullmäktige och några ska tillsammans styra vår stad i en den ena, en den andra riktningen. Läget är minst sagt oklart. Hur har den här nya politiska situationen uppstått? Vad tycker våra politiker? Och vad tycker Göteborgarna?

Detta vill Valpodden Göteborg ta reda på. Det är Göteborgs Närradio som nu ger sig ut i våra stadsdelar för att möta politikerna och ta samtalet dit väljarna är.

De intervjuar en politiker i varje avsnitt/stadsdel. Vid efterföljande samtal - med inbjudna experter, tjänstemän och författare - samtalas om teman som stadsutveckling, kulturfrågor, skolfrågor, trygghetsfrågor och så vidare.
Du hittar dem live i din stadsdel och för efterlyssning där poddar finns!

Schemat hittar du på https://www.facebook.com/valpoddengoteborg

Bli tv-reporter med JMG på Barnens kulturkalas

Kulturkalaset.jpg

Vem bestämmer vad som är en nyhet? Hur görs en intervju? Hur använder en journalist sin mobil? Det och mycket annat får barn prova på när institutionen för journalistik, medier och kommunikation (JMG) flyttar till Barnens kulturkalas.

Det är en föränderlig tid för de etablerade medierna och barnen spelar redan en stor roll i medielandskapet. Men hur mycket vet barn egentligen om journalistik?

Under Kulturkalaset får barn prova på hur det är att jobba på en tv-redaktion i workshops med professionella medarbetare från JMG vid Göteborgs universitet.

– Jag ser fram emot att få träffa barn och ungdomar som är nyfikna på att lära sig mer om journalistiskt bildberättande, redaktionellt arbete och det medielandskap som vi idag lever i. Det känns viktigt att lyfta och diskutera frågor som rör sociala medier och källkritik och det kommer att bli kul att få arbeta tillsammans med en yngre grupp ”studenter” än vad vi är vana vid på JMG, säger Torbjörn Fraenckel, dokumentärfilmare och lärare i journalistik.

Barnen får prova på att göra research, hitta någon eller något som de är nyfikna på och göra en intervju eller ett reportage med mobiltelefon. Sedan visar de sina intervjuer för varandra och inför publik och blir själva intervjuade om vad de har varit med om. Slutligen kan klippen komma att laddas upp på Göteborgs Kulturkalas Youtube-sida.

Workshopen berör frågor som nyfikenhet, ansvar, subjektivitet/objektivitet, representation och demokrati. Allt på ett kreativt och lekfullt sätt.

– Jag tycker det är extra angeläget med barns medieskapande i år när det är valår. Det är bra att unga får en inblick i att den som behärskar medlen kan påverka, men att man har både makt och ansvar, säger projektledare Gorki Glaser-Müller.

Workshopen, som är för barn från åtta år och äldre, ges vid följande tider:

Tisdag 14 augusti kl. 15−17 och kl. 17−19
Onsdag 15 augusti kl.15−17 och kl. 17−19
Torsdag 16 augusti kl. 15−17 och kl. 17−19
Var: i ett tält på gräsmattan framför Palmhuset i Trädgårdsföreningen.

Medverkande:

Johanna Bernhardson, dokumentärfilmare med internationell erfarenhet av workshops
Torbjörn Fraenckel, dokumentärfilmare och lärare i journalistik, JMG
Cajsa Malmström, journalist och kommunikatör, JMG
Gorki Glaser-Müller, projektledare

Sommaruppehåll

pexels-photo-675439.jpeg

Vi på Göteborg Studentradio k103 har för närvarande sommaruppehåll. Vår nyhetssida uppdateras därför inte. Vi återkommer med intressanta och relevanta studentnyheter i mitten på augusti.
Håll dock ett öga på hemsidan då vi kommer fortsätta sända under sommaren. Missa inte våra festivalövervakningar med rapporter och intervjuer av artister och deltagare. Dessutom skön musik, program och repriser.

Glöm inte att ni gärna får kontakta oss med tips och nyheter på vår mailadress info@k103.se.

Alla vi på k103:s redaktion önskar alla er lyssnare en glad sommar!

Det krävs mer än demokrati för att uppnå hållbar utveckling i FN

För att uppnå en mer hållbar utveckling har FN:s medlemsländer enats om sjutton mål som ska nås senast 2030. En ny avhandling från Göteborgs universitet skriven av Marina Povitkina visar dock på att demokratiskt styre i de olika medlemsländerna inte räcker för att nå målen. ”För att skapa bättre arbete med hållbarhetsfrågorna krävs en kombination av demokrati och hög kvalitet i samhällstyrningen” säger Povitkina. Studien framhäver speciellt vikten av att inte bara fokusera på politiska målsättningar i internationella utvecklingssamarbeten utan att även lägga fokus på att ha välfungerande institutioner som konkretiserar politikernas ambitioner.

FAKTA
Studien bygger på analyser av data från projektet Varieties of Democracy, Quality of Government institutet, Världsbanken, den internationella databasen över naturkatastrofer EM-DAT, samt EDGAR – en databas över staters utsläpp av växthusgas.

Behovet av nya lärare ökar, men färre söker till lärarutbildningarna

startup-photos.jpg

De kommande fem åren kommer det att behöva rekryteras lärare motsvarande 77 000 nya heltidstjänster för skola och förskola i Sverige. Samtidigt har förstahandsansökningarna för att utbilda sig till grundlärare eller ämneslärare minskat med 8 procent inför höstens antagningar. På grund av befolkningsutvecklingen i Sverige har rekryteringsbehovet av lärare ökat med 7000 heltidstjänster de senaste två åren. En av riskerna om lärarbristen inte blir löst är att elever kommer att utbildas av lärare utan formell utbildning, vilket i sin tur påverkar utbildningens kvalitet.

Källa: DN

Göta studentkår byter medlemssystem

medlemssystem.png

Under sommaren kommer Göta studentkår att få ett nytt medlemssystem som kommer att börja användas fullt ut till höstterminen 2018. Därför kommer det inte att vara möjligt att bli medlem eller att förnya sitt medlemskap i Göta studentkår nu under sommaren. Uppdateringar för när medlemssystemet åter är i gång kommer att finnas på www.gotastudentkar.se

Kosttillskott inte en självklar väg till hälsa

vitamin-b-effervescent-tablet-supplement.jpg

I Sverige köpte vi kosttillskott och vitaminer för 4,8 miljarder kronor förra året, men nu pekar en stor kanadensisk genomgång av 179 vetenskapliga studier på att kosttillskott inte förbättrar hälsan hos användare och kan i vissa fall även leda till högre dödlighet. I studierna var det främst förekomsten av stroke och hjärtinfarkt samt den allmänna dödligheten som undersöktes hos 19 000 personer som åt kosttillskott samt hos en lika stor kontrollgrupp som inte åt några kosttillskott alls. Båda grupperna visade sig vara lika friska. Dödligheten visade sig vara något högre bland de som åt extra niacin och antioxidanter. Kostrådgivare rekommenderar endast kosttillskott om man har en konstaterad brist av något näringsämne, annars är rådet att äta en varierad kost med mycket grönsaker.

Känner du en bot som heter Amnesty?

20180301-am90a16e-image.jpg

Spenderar du mycket tid på Twitter så har du säkert redan träffat på både porrbotar och trollbotar i det sociala nätverket, men snart kommer du kanske även att se botar som kämpar för att motverka näthatet på Twitter.
Amnesty lanserade i dagarna kampanj Unfluencer som består av en hemsida där du kan skapa en twitterbot vars mål är att göra människor uppmärksamma på de hot- och hatmeddelanden riktade mot framför allt kvinnor som förekommer på plattformen och i förlängningen skapa ett säkrare samtalsklimat.
De aktiverade botarna kommer främst att skicka tweets till Twitters VD Jack Dorsey med uppmaningar om att se över Twitters regler och agerande kring det näthat som förekommer på sidan.

Du kan skapa en Amnestybot här: https://www.amnesty.se/unfluencer/

Studentnyheterna i K103 rapporterar det senaste från studentvärlden – både i Göteborg och i landet. I radion hör du oss varje hel timme.

Följ oss via RSS

Kontakt

studentnyheterna@k103....