Studentnyheterna

Hur skulle en feministisk juristutbildning kunna se ut?

Just nu pågår ett reformarbete av juristprogrammet i Göteborg. FEMJUR bjuder in till till diskussion om hur feministiska perspektiv på bästa sätt kan föras in i juridisk utbildning. Det kostar 100 kronor för studenter och innefattar en heldag med panelsamtal, diskussioner och workshops, med fika och lunch inkluderat.
Fredag den 23 september
09.00-16.30
Folkets hus, Olof Palmes plats 3

Anmäl dig senast 5/9 via:
http://goo.gl/forms/kP63pFZ3G5cxUl9v1
Konferensen kostar 200 kr för yrkesverksamma och 100 kr för studenter och arbetslösa. Lunch
och fika ingår. Anmälan är bindande.
För mer information vänligen kontakta
femjur.gbg@gmail.com

Emmy Awards 2016

OS989CI8D6.jpg

På natten mellan den 18 och 19 September ägde den årliga Emmy Awards rum. Vad som kan kallas tv-seriens motsvarighet till filmens Oscarsgala.
Bästa dramaserie gick till fantasyserien Game of Thrones som därmed blev den mest Emmy-belönade tv-serien i historien. Bästa kvinnliga huvudroll gick till Julia Louis-Dreyfus för sin roll som Selina i Veep, ett pris hon nu vunnit fem år i rad. En mer oväntat vinst gick till Susanne Bier för sin regi för The Night Manager, vilket gjorde henne till den första dansken att vinna en Emmy.

Ny pjäs på Angeredsteatern

Den 1:a oktober har teatern sommarregler Premiär på Angereds Teater. En bearbetning av bilderboken med samma namn av Shaun Tan.
Pjäsen beskrivs: "Sommaren är full av oskrivna regler. Och saker som aldrig, aldrig får hända. Med melankoli, humor och spänning utforskar Sommarregler vuxenvärldens sociala normer med barnets skarpa blick."
Det är en teater från 6 år som spelas från den 1 oktober till 9 december 2016 på Angereds Teater och därefter från den 27 december 2016 till 7 januari 2017 på Folkteatern.

Viktigt derby stundar

Bravida_Arena_2.png

Slutet på den allsvenska säsongen i fotboll börjar närma sig, men än finns det viktiga poäng att inhämta. Det vet både BK Häcken och IFK Göteborg som gör upp i säsongens andra Göteborgsderby. Förra mötet i våras slutade med seger för IFK Göteborg med 1-0. På måndag den 19:e september har BK Häcken chans till revansch på hemmaarenan Bravida Arena.

En spelare som var med i förra derbyt tidigare i år är BK Häckens Egzon Binaku, och han hoppas nu på revansch.

- Vi har hemmaplan och vi går in för att vinna matchen, det är inget snack om saken, säger Egzon Binaku.

IFK Göteborg ligger på fjärde plats i Allsvenskan medan BK Häckens återfinns på en sjunde plats, men det skiljer bara fyra poäng mellan lagen inför derbyt, så en seger för BK Häcken skulle innebära att det bara skiljer en poäng.
Men Binaku menar att det inte bara handlar om att komma före IFK Göteborg utan att få så många poäng som möjligt och komma så högt som möjligt i Allsvenskan.

Hur är det som spelare att gå ut och spela i ett derby?
-Det är klart det är lite mer speciellt eftersom det är ett derby. Det är sådana matcher man vill spela och inte förlora om man säger så, säger Binaku.

Egzon Binaku har varit utlånad till Ljungskile under delar av säsongen, men kom tillbaka till BK Häckens A-lag i förra matchen mot Gävle där han spelade sista kvarten. Binaku vet inte om han kommer starta på måndag, men han tror på seger.

Hur går det på måndag nu då, vinner ni?
- Ja, vi vinner med 5-0, säger Binaku.

Matchen spelas på Bravida Arena kl 19:00 den 19 september.

Chalmers vinnare av miljöpris

Chalmers.jpg

Chalmers blev de europeiska vinnarna när miljö- och hållbarhetspriset GUPES Green Gown Awards delades ut, enligt ett pressmeddelande från Chalmers tekniska högskola. Priset delades ut den 13 september vid Massachusetts Institute of Technology (MIT) i Boston, USA och vann gjorde de för Chalmers-studenters engagemang i projektet Challenge Lab. I projektet arbetar studenterna bland annat för att hitta lösningar för en hållbar framtid.

GöteborgsOperan startar konstauktion för att minska utanförskapet bland unga i samband med föreställningen Hair

Gouge.jpg

Den 10 september är det premiär för rockmusikalen Hair. En musikal om ett gäng ungdomar som söker sin egen plats i tillvaron – men också om olika former av utanförskap. Nu drar GöteborgsOperan och Göteborgs Auktionsverk igång en auktion för att minska utanförskapet bland unga i Västra Götaland – alla kan buda på konstverk som skapats i samband med musikalen.

GöteborgsOperan vill låta musikalen och dess budskap bidra till att bryta utanförskap. Konstnären Gouge har fått uppdrag att skapa fem konstverk utifrån porträtt av musikalartisterna i Hair, tagna av fotografen Mats Bäcker. Verken auktioneras ut av Göteborgs Auktionsverk, som deltar utan egen vinning. Samtliga intäkter går till fem utvalda organisationer (se mer nedan) som arbetar för ökad integration och/eller verkar för att förbättra situationen för unga människor i utanförskap.

Fram till premiären 10 september kan privatpersoner och företag buda på konstverken. Auktionen sker online och avslutas av auktionsförrättare Peder Lamm i GöteborgsOperans foajé på premiärdagen kl. 14.00, då samtliga fem organisationer närvarar och presenterar sig.

Organisationerna har valts ut efter ett allmänt upprop där nära sextio ansökningar skickades in. Juryn valde ut följande med motiveringarna:

Sandarna BK, lag C: Med bollen som redskap får ensamkommande flyktingbarn på ett nydanande sätt lära känna Sverige och samhället. Gemenskap genom rörelse!

Bufff Västra Götaland: För sitt lyhörda arbete att utifrån FN:s barnkonvention bryta tystnaden och skuldkänslan bland barn med förälder i fängelse, häkte eller frivård.

Hänget: En trygg mötesplats där unga hbtqai+personer tillåts vara precis som de är och kan hänga med andra som har liknande erfarenheter.

Passalen: För att de ger barn och unga med passion för musik (och med funktionsvariation) möjlighet att uttrycka sig genom låtskrivande och artisteri.

Schyssta kompisar: För sitt livsavgörande arbete att genom vänskap erbjuda en vändpunkt för barn och unga som känner sig ensamma och utsatta. Något som kan drabba oss alla.

Juryn bestod av: Navid Modiri (föreläsare, kommunikatör och artist), Ing-Marie Persmo (marknads- och försäljningschef, GöteborgsOperan), Lena Hafdell (vd Göteborgs Auktionsverk), Lotta Lidén-Lundgren (verksamhetschef Social resursförvaltning/social utveckling Göteborgs Stad), Jesper Svensson (regionutvecklare på avdelning mänskliga rättigheter, Västra Götalandsregionen), Susanna Glenndahl Thorslund (projektledare, Forsman & Bodenfors), Monica Milocco (ansvarig för GöteborgsOperan Skapa/ Dans).

Unga göteborgare knyter samman våra stadsdelar med musik

VinnybirdPhoto.jpg

Ungdomar från Bergsjön, Majorna, Hammarkullen och Kålltorp uppträder på lördag 20 augusti med Hot This Year som kompband på Kulturkalaset. Konserten är resultatet av Kultur 4ür Göteborg, ett stadsdelsöverskridande ungdomskulturprojekt, med mål att minska segregeringen i Göteborg

Tidigare i sommar har ungdomarna genomfört fyra spelningar, en i respektive stadsdel, och nu är det dags för the Grand Finale i Cirkustältet på Stora Teatern-området.

Schema lördag 20 augusti:
14.50 - 15.15 Ungdomar från Kultur 4ür Göteborg
16.15 - 17.15 Ungd. från Kultur 4ür Göteborg + Hot this year
20.00 - 21.00 Hot this year + ETZIA, TNT, Stina Velocette, Asanda Msaki Mvana och Lelethu Mahambehlala

Arrangemanget är ett samarbete mellan
FAIR + Kultur 4ür Göteborg + HGF + Kultur 414 och Recycle Me.

Förslag på studentboende med kombinerad förskola

kungstensbo.jpg

Det är ont om både förskoleplatser och studentbostäder i Göteborg. Stadsdelskontoret har nu låtit ett förslag på sex nya byggnader mellan Kungstens industriområde och Västra kyrkogården gå på remiss. Husen ska rymma 200-250 lägenheter och förskola med sex avdelningar.

SR satsar på ny kanal – för äldre

sr.jpg

Det är med musik från 1950-talet och några guldkorn ur Sveriges Radios arkiv, som SR kommer fylla sin nya kanal, P4 Plus. Kanalen är helt ny och digital, vilket innebär att man bara kan lyssna via Sveriges Radios hemsida och i deras app. Den nya satsningen riktar sig främst till personer över 60, och är tillgänglig från och med sista maj. P4 Plus kommer vara en testkanal fram till årskiftet, och tanken är att den ska utveckals i en dialog med lyssnarna och deras önskemål.

Ison & Fille klara för sommarturné

ison_fille.jpg

Totalt 13 konserter blir det för den kritikerrosade duon, som slog igenom I tv-programmet ”Så mycket bättre” förra året. I följadne städer kommer bland annat låtarna ”Jag är jag” och ”Vi skiner” att framföras:

10/6 Söderhamn, 14/6 Gävle, 2/7 Karlskoga, 8/7 Borlänge, 9/7 Båstad, 30/7 Varberg, 5/8 Ulricehamn, 6/8 Karlskrona, 19/8 Göteborg, 20/8 Köping, 22/7 Mariehamn på Åland och sist men inte minst 27/8 Alby, 3/9 Stockholm.

Studentnyheterna i K103 rapporterar det senaste från studentvärlden – både i Göteborg och i landet. I radion hör du oss varje hel timme.

Följ oss via RSS

Kontakt

studentnyheterna@k103....