Studentnyheterna

Ungas röster hörs i podden Ungt Snack

Ungt_Snack_Podden.jpg

Under sommaren har feriearbetande ungdomar fått uppdraget av Göteborgs Stad att skapa en podcast som låter de ungas röst stå i fokus. Resultatet är podserien Ungt Snack. Vi träffade några av producenterna för att hör hur arbetet gått.

Lyssna på intervjun: https://www.mixcloud.com/K103/podcasten-ungt-snack/

Lyssna på podcasten Ungt Snack: https://www.unghandlingskraft.se/ungt-snack-4-ung-pa-hisingen/
Podden finner ni även på iTunes och Podcaster.

Foto: Adam Ericsson, Jonatan Mentzer, Ester Hillgren, Linnea Lucero & Oliver Toresson

Hela Dagen Lång

Folk.jpg

Lördagen den 3 juni anordnas 2017 års största gatufestival!

Längs både andra- och tredjelång plus tvärgator bjuds vi in att hänga mellan klockan 12-19. Längs gatorna utlovas både food trucks, livemusik och DJs. Det är även fritt fram för den som själv vill rulla plattor, dansa eller kanske sjunga en bit under dagen.

Mer information om eventet finns att läsa på: https://www.facebook.com/events/247975382340194/

Fusk på Högskoleprovet

pen-33237_1280.png

Många gånger har det fuskats på Högskoleprovet. Så också i år.

SVT Dold har avslöjat hur en provledare på Stockholms universitet har fotograferat proven. Mot betalning har hen sedan en halvtimma innan Högskoleprovets start skickat ut det till så kallade fusknätverk. Dessa nätverk har i sin tur levererat svaren till de skrivande genom minimala och trådlösa hörsnäckor.

SVT Dold har lyckats kartlägga fusknätverken genom att deras reporter Samir Bezzazi gått undercover och själv deltagit i fuskandet.

Examensutställning HDK

hdk.gu_.se_banner_nyhet2.jpeg

Fram till och med söndag den 4 juni pågår Högskolan för Design och Konstverks examensutställning.

De som visar sina arbeten är avgångsstudenter från kandidatprogrammen Keramikkonst, Metallgestaltning, Möbeldesign inriktning Trä, Smyckeskonst, Textilkonst och Textil-Kropp-Rum samt från masterprogrammen i Konsthantverk och Tillämpad konst och formgivning.

Tidigare år har examensutställningen ägt rum i Högskolans egna lokaler på Vasagatan, men i år utspelar den sig på Fixfabriken, Lantvärnsgatan 4, med Vagnhallen Majorna som närmsta spårvagnshållplats.

För att läsa mer om studenternas olika projekt kan en klicka in på högskolans egna hemsida: www.hdkexamen.gu.se

Studentmästerskapen i fotboll 24/5

studentmasterskap_maj.png

Onsdagen den 24:e maj är det en god idé att bege sig till heden mellan 14-17.30. Då äger nämligen studentmästerskapen i fotboll rum.
Tolv lag om tio personer vardera kommer att representera Handelshögskolan, Chalmers och Göteborgs Universitet och utkämpa en olidligt spännande turnering där både pokal, ära och prestige står på spel.

Tävlingar för publiken att delta i samt utdelning av produkter från evenemangets sponsorer kommer också att ske under dagen.
För mer information, se facebookeventet “Studentmästerskapen i fotboll” (https://www.facebook.com/events/608710895993284/).

Dyk upp och heja fram er skola och era kamrater till seger! Att vara åskådare är helt kostnadsfritt.

Sök stipendier innan det är för sent!

cash.JPG

Samtidigt med sommarens efterlängtade intåg närmar sig deadline för att söka många av de stipendier som finns tillgängliga för svenska och internationella studenter samt forskare. Det kan vara just dig ett visst stipendium riktar sig till så ta reda på vilka du är behörig att söka.

Listor över stipendieutbudet och länkar till diverse stiftelsers hemsidor står att finna på GU:s hemsida (http://www.gu.se/forskning/stipendier).

Övergången till digitala medier fortsätter

NOTEB.jpg

Unga tittar nu på tv online mer än via tv-apparaten visar årets Mediebarometer, genomförd av Nordicom vid Göteborgs Universitet. En allt större del av tv-tittandet sker online, utanför tablålagd tv och i år är första gången barometern visar att ungdomar tittar mer på tv online än via tv-apparater.

– Det är inte särskilt konstigt. De är uppvuxna i en digital värld och vana vid att välja vid vilken tidpunkt de ska ta del av olika innehåll. Att titta tillsammans med andra kan man göra via såväl storbild som mobiltelefon, säger Ingela Wadbring, föreståndare för Nordicom.

Även bland sociala medier har man noterat en markant ökning, såväl för antalet användare som för tiden man lägger ner varje dag. Bland ungdomar mellan 15-24 år använder nästan alla sociala medier varje dag och gör det i över två timmar. Samtidigt går det dåligt för dagstidningarna där antalet läsare fortsätter att sjunka. Idag läser ca. 60 procent av svenskarna någon dagstidning på någon plattform en genomsnittlig dag, jämfört med ca. 80 procent för 15 år sedan.

Mediebarometern är en räckviddsundersökning som genomförs årligen av Nordicom. Den genomförs för att beskriva tendenser och förändringar i människors användning av medier och startade 1979.

http://www.nordicom.gu.se/sv/mediefakta/mediebarometern

Invigning av tvillingteleskop i Onsala

eez0rym9qjuoaqkmobvd.jpg

Den 18:e maj invigs Chalmers senaste mätinstrument, ett tvillingteleskop i Onsala. Teleskopet ska bidra till forskning om jorden och dess förändring genom att på millimetern mäta planetens rörelser med hjälp av radiosignaler från svarta hål. Teleskopen invigs av Västra Götalands läns och Hallands läns landshövdingar under en ceremoni i Onsala rymdobservatorium.

Teleskopen består av två parabolantenner och ingår i ett framväxande nätverk av teleskop i hela världen: VGOS (VLBI Global Observing System). Läs mer om teleskopen här: http://www.chalmers.se/sv/centrum/oso/nyheter/Sidor/Onsalas-tvillingtele...

Onsala rymdobservatorium:

• Nationell forskningsinfrastruktur för radioastronomi och relaterade geovetenskaper
• Två radioteleskop
• Station i teleskopnätverket Lofar
• Utrustning för GNSS, havsnivåmätningar, gravimetri, seismolog och atmosfärsforskning
• Drivs på uppdrag av Vetenskapsrådet

Chalmers får fem av fem stjärnor

calle.jpg

Stiftelsen för internationalisering av högre utbildning och forskning har i år gett Chalmers högsta betyg gällande deras internationella miljö. Några av dessa förklaringar till varför just Chalmers, är pga att de flesta som doktorerat på Chalmers gjort sin grundutbildning utomlands, mer än hälften av de kurser i grundutbildningen ges på engelska, att de har Sveriges högsta andel internationella skolade doktorer; där var femte har fått sin doktorand från ett utländskt universitet och deras täta samverkan med globala industriföretag.

“Inflöde av idéer och kunskap är avgörande för att kunna utvecklas som universitet. För att åstadkomma det krävs en hög grad av internationalisering, vilket vi nu har fått ett fint kvitto på att vi har lyckats åstadkomma. Indexet ger oss även bra tips på förbättringsområden som vi tar till oss i vårt vidare arbete”, säger Stefan Bengtsson, rektor och vd över Chalmers.

PK-dagen är här!

pk-dagen.jpg

Nu på torsdag 11 Maj firas PK-dagen över hela Sverige för tredje året i rad. PK-dagen hyllar politisk korrekthet, jämställdhet och demokrati och instiftades av kampanjen “PK-det finaste vi har”. Då denna dagen även sammanfaller på chokladbollens dag har chokladbollar med strössel på (PK-bollar) blivit som en symbol för dagen.
Formgivarna till “PK-det finaste vi har” Parasto Backman och Hanne Lindberg tycker att denna dagen är ett ypperligt tillfälle att ta en så kallad PK-fika för att prata om saker man tycker är viktigt och om vad politiskt korrekt betyder. Många caféer runt om I Sverige har visat stort intresse för dagen och här nedanför kan du se vilka caféer som medverkar.

“PK-dagen vill vara som en motkraft, ge mod, kraft och styrka till de som vill ha ett annat samhälle”, säger Parasto Backman.

Caféer som medverkar 2017:
- Fabrique stenugnsbageri
- Cantina Real
- Café Saturnus
- MA Baker
- Café Egoiste
- Thekitchen Göteborg
- Kafé Helsa på
- KIN bröd & fik
- Drömbageriet Bageri och Kafé
- Quartey's

Studentnyheterna i K103 rapporterar det senaste från studentvärlden – både i Göteborg och i landet. I radion hör du oss varje hel timme.

Följ oss via RSS

Kontakt

studentnyheterna@k103....