Studentnyheterna

Nya skandaler kring Göteborgs Spårvägar

goteborgtram-2304870_1920.jpg

Det fortsätter att storma runt företaget Göteborgs Spårvägar. I augusti kom rapporter från förare om en allt tuffare arbetsmiljö, och i september avskedades två chefer efter larm om vänskapskorruption och missförhållanden inom bolaget.

Nu rapporterar Göteborgs-Posten om nya anklagelser riktade mot ledningen. Genom Göteborgs stads visselblåsarfunktion har tips inkommit om trafikfarliga fordon, mörkläggning, kompislöner, och svarta pengar.

Detta rapporterar flera medier, bland andra Omni och Göteborgs-Posten.

Impro workshop med Gbgimpro

pexels-photo-669319.jpeg

Via Student Göteborg:s hemsida så har du som är student möjlighet att få en ett exklusivt tillfälle för introduktion till improvisationsteater som arrangeras av Gbgimpro - Göteborgs improvisationsteater. Under 2 timmar har man möjlighet att prova på teaterformen under roliga och avslappnade omständigheter.

Man får lära sig improvisationens grunder såsom samarbete, kommunikation, fantasi och spontanitet. Man räknar med en kväll av skratt, lek samt att öva sig på att släppa taget om kontrollen.

Introduktionen sker den 18 oktober kl. 19:15 och anmälan är öppen, dock finns det ett begränsat antal platser.

Källa: studentgoteborg.com

Se tillbaka på stadens födelse och barndom

gustav-adolf-444911_1920_2.jpg

Göteborg fyller snart 400 år. Detta firas på Stadshuset genom en återblick på stadens födelse och barndom. Lyssna på dåtidens populärmusik, prova på 1600-talets sociala medier och bidra till att lösa gåtan om vem som bar smycket Silverhjärtat runt halsen. Detta är en historisk resa för igenkännandet av de allra första göteborgarna!

Här får man ta del av verkliga livsberättelser, arkeologiska fynd, hur vardagslivet tedde sig på 1600-talet och sedermera en ledande handelsmetropol.

Kommande visningar sker den 11 november och den 9 december kl. 13:00.

Källa: goteborg.com

Årets nobelpris i medicin - Nya framsteg i kampen mot cancer

stadshuset.jpg

Årets Nobelpris i medicin gick till två forskare från University of Texas och Kyoto university. Tillsammans har de gjort nya upptäckter kring kroppens immunförsvar som nu kan användas i kampen mot cancer, en av vår tids största folksjukdomar.

Max Levin är onkolog och forskare vid Sahlgrenska akademin och han kommenterar i upptäckten som "magisk".

De har i sin forskning, genom så kallad immunterapi, lyckats hitta metoder för att få kroppens egna immunceller att tolka cancerceller som farliga och därför angripa dem.

Max Levin berättar att vissa patienter blir tumörfria tack vare behandlingen, och kanske till och med botade.
En framtida utmaning är att göra så att fler patienter kan få effekt av immunterapin. I nuläget är det långt ifrån alla.

En klinisk prövning på patienter som normalt sett inte svarar på immunterapi har redan startats på Sahlgrenska, där pristagarnas forskning ligger till grund för projektet.

Konstrunda i Östra Göteborg

konstrundan_i_Ostra_Goteborg.jpg

Om du gillar konst och design, då kan du bege dig till Östra Göteborg i slutet av oktober.

Den 19 - 21 oktober öppnar konstnärer i området upp sina ateljéer för allmänheten. Alltifrån akvareller till fotografier och keramik visas upp.
Konstrundan inleds på fredagen med en vernissage i Kvibergs marknadsstallar, i samband med att Kulturnatta drar igång i Göteborg.

En karta över ateljéerna och mer information om konstnärerna finns på Göteborgs Stads hemsida:

http://goteborg.se/wps/portal/enhetssida/konstrundan-i-ostra-goteborg

Kulturvandra i Hammarkullen

Lördagen den 6 oktober mellan 12:30 och 17:30 anordnas för åttonde året i rad kulturvandring i Hammarkullen. Under dagen kommer det bland annat finnas möjlighet att gå på guidad tur och upptäcka konsten som finns i området. Det kommer även hållas poesiuppläsningar, konst – och fotoutställningar, dansuppvisningar, mm. Evenemanget är kostnadsfritt och öppet för alla.

Mer information om kulturvandringen hittar du på http://www.kulturvandringihammarkullen.com

Inspirationsmingel på Trädgår'n

insp-mingel-fv-ht18.jpg

Nästa vecka anordnas ett inspirationsmingel utav Framtidsverket och Göta studentkår. Minglet riktar sig för socionomstudenter tisdagen den 9 oktober kl. 12:30 - 14:00 och lärarstudenter onsdagen den 10 oktober vid samma tid.
Minglet kommer hållas i Trädgår'n på Nya Allen 11 i Göteborg.

Gästerna blir bjudna på god mat och inspirerande föreläsningar. Arbetsgivare kommer vara på plats och erbjuda chansen till bl.a extrajobb och mentorskap.
Minglet är dessutom kostnadsfritt.

Mer information går att hittas på http://www.k103.se/ eller www.gotastudentkar.se

Text: Mattias Gourie
Bild: Pixabay

Avantgardet återvänder till Pustervik

Avantgardet.jpeg

Det svenska indie-rock bandet, Avantgardet kommer ge sig ut på en ny omfattande Sverigeturné under hösten och vinter efter att ha släppt en ny EP “Alltid bakom er”. I år har de spelat bland annat på Way Out West, Gröna Lund och Skansen Allsång. Här i Göteborg ska Avantgardet spela på Pustervik den 17 november.

Resten av turnén hittar du på Avantgardets hemsida på http://www.avantgardet.se/

Foto: Fredrik Jalhed

Vanessa Ho

Ojämlikt politiskt deltagande diskuteras på Språkcaféet

african-3706852_1920.jpg

Tisdagen den 9 oktober mellan klockan 15:00 och 17:00 kommer Göteborgs Universitet att anordna en kortare föreläsning på temat “Ojämlikt politiskt deltagande” på Språkcaféet som ligger på Sprängkullsgatan 23 i Göteborg. Efteråt kommer det att hållas olika samtal och bjudas på fika. Målgruppen är främst nyanlända med flyktingbakgrund som erbjuds en möjlighet att öva på det svenska språket, men även svenska studenter och personal får här en möjlighet att knyta kontakt med personer som är nya i Sverige. Föreläsaren är Moa Frödin Gruneau från Statsvetenskapliga institutionen.
Om det är så att man missar den här föreläsningen, så kommer det finnas möjlighet att gå på andra kortare föreläsningar på Språkcaféet under hösten. Mer information om detta finns att hitta på www.gu.se/sprakcafe.

Text: Sofia Wahlqvist Slättung
Bild: Pixabay

Stopp för alternativ bokmässa

Göteborgs Stad stoppar nu den alternativa bokmässa som skulle hållas på Heden den sista helgen i September. På mässan skulle bland andra konstnären Lars Vilks, debattören Katerina Janouch, samt den före detta SD-politikern Kent Ekeroth medverka.

Arrangören Alternamedia grundade mässan som en reaktion på att den högerextrema tidningen “Nya Tider” som förlaget ger ut, inte fått delta på den ordinarie Bokmässan i år.

Anledningen till att man drar in bokningen är enligt Göteborgs Stad att man skulle behöva ställa in samtida matcher och träningar på Heden för att kunna täcka det säkerhetsområde mässan skulle kräva.

Detta rapporterar flera medier, bland annat TT och Göteborgs-Posten.

Studentnyheterna i K103 rapporterar det senaste från studentvärlden – både i Göteborg och i landet. I radion hör du oss varje hel timme.

Följ oss via RSS

Kontakt

studentnyheterna@k103....