Studentnyheterna

Föreläsningsserie om IT och hållbarhet på Lindholmen

Sustainable_Lecture_Gote.jpg

Under våren arrangerar Lindholmen Students for Sustainability i samarbete med Göta studentkårs IT-sektion en lunchföreläsningsserie i fem delar. Först ut är föreläsning och workshop med Karin Bylund, nätverkskoordinator för SDSN Youth in Northern Europe på onsdag den 30 januari.

SDSN Youth utbildar unga om de hållbara utvecklingsmålen och ger dem möjligheter att initiera innovativa lösningar för att möta världens största utmaningar.

Tillsammans kommer deltagarna att undersöka hur de hållbara utvecklingsmålen kan nås och tillämpas i IT-världen.

Projektet rikta sig till studenter och anställda på IT-fakulteten. Vegetarisk lunch erbjuds och föreläsningen hålls på engelska. Ingen anmälan behövs, utan det är först till kvarn som gäller. Föreläsningen sker på onsdag den 30 januari 12-13 på det Orange Torget i Patriciahuset på Forskningsgången 6.

Mer info finns i eventet: https://www.facebook.com/events/136884483930289/

SF Studios fyller 100 - gratis filmvisningar i Nordstan

På Göteborgs filmfestival visas det i år svenska klassiker från SF Studios i en tillfällig pop-up-biograf i köpcentret Nordstan. Anledningen är att filmbolaget SF Studios fyller 100 år. Under en veckas tid kommer de visa film ur SF Studios 100 åriga filmarkiv med tre till fyra visningar per dag. På vardagarna bjuds det på lunchbio, på helgerna visas det barnfilmer under förmiddagen. Det blir bland annat barndomsfavoriter från Astrid Lindgrens berättelser. Utöver detta kommer det att finnas kvällsvisningar varje dag.

Mellan den 25 och den 31 januari välkomnar Biograf Nordstan alla intresserade till gratis filmvisningar.
Spelschema och mer information hittar du på:
https://goteborgfilmfestival.se/gratis-filmkalas-pa-biograf-nordstan/

Hantera globala miljöproblemen med styrmedel

Globala miljöproblem kan hanteras med hjälp av styrmedel som koldioxidskatter, bygg- och tekniknormer och stöd till ny teknik. Det säger Thomas Sterner, professor i miljöekonomi på Handelshögskolan vid Göteborgs universitet i en nypublicerad artikel i tidskriften Nature Sustainability. Under titeln Policy design for the Anthropocene uppmanar artikeln att olika forskningsområden borde samarbeta för att hitta lösningar för de komplexa miljöproblemen som finns idag. Artikeln argumenterar att jorden befinner sig i ”Antropocen” – en tid då många avgörande variabler för planeten styrs av människan. Samtidigt skulle människans aktiviteter och konsumtionsmönster riskera att överskrida de planetära gränserna. Det skulle leda till global uppvärmning, ändrat klimat, försurning av världshaven, utrotning av biodiversitet och många andra globala miljöproblem. Enligt artikelns huvudförfattare Thomas Sterner var målet med forskning och artikeln att bidra till en global politiksatsning för att bekämpa de stora miljöproblemen. Så föreslår han bland annat en global överenskommelse om att alla utsläpp av klimatgaser måste innebära en kännbar kostnad för den som orsakar utsläppen.

Dokumentär om Broder Daniel firar premiär på Göteborgs filmfestival

På tisdag den 29 januari har dokumentären I´ll be gone premiär på Göteborg Film Festival. Filmen följer Henrik Berggren och flera andra från tiden med Broder Daniel, ett av Göteborgs mest ikoniska rockband. Filmvisningen följs av premiärfest med liveframträdanden av olika svenska musikakter från 1990-talet till idag, samt DJ-set med skaparna av dokumentären Amelia Trask och Sasha Hecht och av Henrik Berggren själv. Under kvällen visas det även en fotoutställning med bilder som tagits under filmens skapande av fotograf Martin Norberg. Eventet börjar klockan 17.30 på Draken och enligt arrangören Festivalarenan väntas det speciella gäster och andra roliga överraskningar i en sann Broder Daniel-anda.

HDK-utställning om Östra Nordstans historia

Under titeln Där ingen ska bo har 11 arkivanvändare från Riksarkivet Landsarkivet och designstudenter från HDK tillsammans skapat en utställning om människors liv i Östra Nordstan och stadsdelens förändringar genom historien.
Utgångspunkten var filmen "Dom spränger i min stad i mitt hjärta", en skildring av livet i Östra Nordstan inför de omfattande rivningarna på 1960-talet. Deltagargruppen tillsammans med arkivanvändare valde ut spår och händelser att forska vidare på och studenter i design (årskurs 2) har sedan fått ta till sig och formge materialet. Resultatet är ett omfattande utställningsprojektet som vill tematisera livets alldaglighet, människors drömmar och motgångar, utanförskap och tillhörighet.

DÄR INGEN SKA BO. En utställning om Östra Nordstans historia visas på Landsarkivet 11
januari till 9 april, 2019.

Primärvården ger goda resultat vid behandling av barnfetma

13286485873_5659e455b1_b.jpg

Många tror att barnfetma behandlas bäst på specialkliniker. En ny studie visar att så inte är fallet. Under fyra år har 59 barn behandlats för fetma inom primärvården och resultaten visar att utfallet är lika bra där som på de stora forskningsklinikerna.
– Jag tycket barnmottagningar och allmänläkarmottagningar i större utsträckning ska våga åta sig de här fallen, sedan kan man i ett andra steg skicka barnen vidare om det inte fungerar, säger Staffan Mårlid, docent i pediatrik vid Sahlgrenska akademin.
Behandlingen tar ett helhetsgrepp på barnens livsstil genom att både erbjuda måltidsrutiner men även uppmuntrar till en aktivare livsstil. Mårlid menar att fördelen med att man vänder sig till primärvården är att det är större chans att behandlingen blir av. De stora klinikerna ligger ofta långt bort och med närmre avstånd minskar antalet avbrutna behandlingar.

Öppet hus på Valand Akademin

1707292_fempedmob_webimages_4-kopia.jpg

Akademi Valand är en av tre konstnärliga institutioner på Göteborgs universitet och 30 november mellan 11.00-16.30 har de öppet hus. Akademin riktar in sig på samtida konst, film, litteratur och fotografi. Under dagen kommer de bland annat ha rundvisningar, workshops och föreläsningar. Man kommer även få chansen att se utställningar från studenterna som går kurserna fotografi, fri konst och konsten i samhället. Är du sugen på att studera till Fotografi på institutionen finns också lärare på plats som kan ge feedback på dina fotografier inför ansökan.

Röhsska öppnar igen!

Rohsska_museet.jpg

Efter två år med stängda portar öppnar designmuseet i Göteborg upp dörrarna på nytt i februari 2019. Museet stängdes ner på beslut av kulturnämnden på grund av dålig arbetsmiljö och hög sjukfrånvaro. Under dessa två år har man passat på att renovera museet, något som tagit lägre tid än planerat.
- Det känns väldigt bra att nu äntligen ha ett öppningsdatum och vi ser verkligen fram emot att få välkomna besökare till Röhsska museet igen! säger Nina Due, chef för Röhsska museet, i ett pressmeddelande.

Under våren kan vi vänta oss bland annat demokratisk design och inspiration från Östasien på Röhsskas program. Gratis inträde för alla under 25år.

Liten risk att unga som använder droger blir kriminella

lagbok_highres.jpg

Tonåringar som testat alkohol eller droger riskerar i mindre utsträckning än vad tidigare forskning visat att fortsätta med det eller att begå brott, enligt en ny studie från Göteborgs universitet. Däremot visar samma studie att unga kriminella löper större risk för att utveckla ett drogmissbruk.

Syftet med studien var att undersöka om berusningsdrickande eller droganvändning i tonåren leder till typiska tonårsbrott som till exempel stöld, rån eller skadegörelse.Forskarna har följt 2 300 tonåringar på individnivå i fyra olika kommuner i Sverige, från att de började årskurs sex till att de gick på årskurs två på gymnasiet.

Resultatet visar att sannolikheten att ungdomar under årskurs 7–9 utvecklar ett upptrappat beteende när det gäller att dricka sig berusade och använda droger är låg.
− Risken för att under högstadieåren sedan gå över till ett kriminellt beteende i form av till exempel stöld eller skadegörelse var i den här studien obefintligt, säger Russell Turner, doktorand i socialt arbete och en av studiens författare.

Russel blev överraskad över ett annat samband i studien. De tonåringar som redan i årskurs 7 begått brott löpte inte bara en hög risk att fortsätta vara kriminella, utan också att utveckla ett alkohol- och drogbruk senare i tonåren.
− Barn som så tidigt i livet uppvisar ett kriminellt beteende är en grupp som samhället bör oroa sig över mer och satsa resurser på. De politiska och samhälleliga diskussionerna som finns idag fokuserar till stor del på straffpolitik, istället för på tidiga förebyggande insatser. Det kan vara något att se över, säger Russell Turner.

Tidigare studier i Sverige och internationellt har undersökt kopplingen mellan alkohol- och drogvanor och kriminalitet bland tonåringar på en gruppnivå. Det som utmärker den här studien är att den gjorts på individnivå och under en lång tidsperiod.

Om studien:
Studien Assessing reciprocal association between drunkenness, drug use, and delinquency during adolescence: separating within- and between-person effects är publicerad i den vetenskapliga tidskriften Drugs and alcohol dependence. DOI: 10.1016/j.drugalcdep.2018.06.035. Den genomfördes tillsammans med forskarna Anette Skårner och Kristian Daneback vid institutionen för socialt arbete, Göteborgs universitet. Studien är en del av LoRDIA-projektet (Longitudinal Research on Development In Adolescence) som syftar till att under en längre tid studera ungdomars psykosociala utveckling till vuxna.

World Tour i Beachvolley till Göteborg april 2019

qid07gbnvvzkmrdxeh9z.jpg

Den 18-21 april 2019 kommer för första gången en World Tour i Beachvolley att äga rum i Sverige. Det blir på Beach Center i Kviberg, som är världens största inomhushall för sporten. Tävlingen ingår dessutom i det kommande OS-kvalet till OS i Tokyo 2020. Proffsspelare från alla världsdelar har möjlighet att delta, och tävlingen ingår i den internationella proffstouren för beachvolley. Tävlingen kommer att innehålla både dam- och herrklasser.

– Det här är en milstolpe för både GBC och svensk beachvolley. Vi kommer få ett både hektiskt och fantastiskt år, säger Anneli Friborg, ordförande i Göteborg Beachvolley Club.

Studentnyheterna i K103 rapporterar det senaste från studentvärlden – både i Göteborg och i landet. I radion hör du oss varje hel timme.

Följ oss via RSS

Kontakt

studentnyheterna@k103....