Studentnyheterna

Årets Majblomma till försäljning - via SMS

Majblomma.jpg

Försäljningen av årets Majblomma är igång och denna gång testar de även att ta emot betalningar via sms för de som saknar kontanter. I Göteborg, Gävle och Vadstena testar Majblomman nu den nya tekniken. Organisationen Majblomman har sedan 1907 samlat in pengar till organisationen för att förbättra barns villkor i Sverige och tanken är att barn ska få hjälpa andra barn. Sedan 1985 har försäljningen ökat varje år.

Text: Karin Björklund

Andra långdagen, 1 juni

w620.jpeg

Datum för vad Pustervik kallar för ”Sveriges enda osponsrade block-party”, Andra Långdagen, är bestämt till den 1 juni i år. Det som startade som en inofficiell kvartersfest har vuxit till att bli en av Göteborgs mest efterlängtade tillställningar, i takt med att Andra Långgatan vuxit i popularitet. Den officiella efterfesten däremot hålls på Villa Belparc i Slottsskogen.

Text: Karin Björklund

Ett till bygge av studentbostäder förhindrat

Plejadgatan.jpg

Under 2014 tvingades över 350 000 studenter konkurrera om drygt 80 000 studentboenden och bostadsbristen i studentstäderna beskrivs som akut. I Göteborg och Stockholm är en väntetid på tre till fem år standard och i Uppsala går det upp till åtta år ibland för att få ett boende. För att få bukt på bristen har ett flertal förslag på nya studentbostäder lagts fram.

Studentnyheterna har tidigare rapporterat om planerna att bygga temporära baracker vid Första Långgatan i Göteborg som stoppades på grund av bland annat för höga kostnader. I mars lades även ett förslag fram om studentbostäder på Lindholmen för kommunfullmäktige och det skapade ingen debatt. När överklagandetiden gick ut förra tisdagen hade däremot ett antal överklaganden från närboende på Lindholmen lämnats. De flesta menar att byggnationen skulle innebära att Lindholmssiluetten skulle domineras för mycket av byggnaden och att det skulle bryta småskaligheten som är platsens kännetecken.

Det som händer nu är att länsstyrelsen ska granska överklaganden som kommit in och i värsta fall innebär det sedan att det blir en runda till i den andra instansen, mark- och miljödomstolen så datum för byggstart är för närvarande oklart.

Text: Karin Björklund
Bild: Stadsbyggnadskontoret

Tidigare artiklar:
http://www.k103.se/studentnyheterna/2015/04/inga-studentbaracker-p-f-rst...

Barnens zoo stängs

goat-692274_640.jpg

Det var inte länge som Barnens zoo fick vara öppet i år. Den populära attraktionen i Slottsskogen som ger familjer möjlighet att komma nära några av Sveriges vanligaste boskapsdjur, har stängts ner tillfälligt då ett flertal av getterna fått eksemliknande hudförändringar. Slottsskogens djurvårdare låter meddela att djuren mår mycket bättre än i onsdags då smittan upptäcktes men de håller zoot stängt tills de fått svar från veterinären. Eksemet, som misstänks vara en smitta kallad zoonos, kan smittas från både djur till människa och vice versa.

Text: Karin Björklund

Tidigare artiklar:
http://www.k103.se/studentnyheterna/2015/04/killingg-ng-till-barnens-zoo

Skolverket anmäls till JO

office-594132_640.jpg

Åtta lärare i Göteborg har gått ihop och anmält Skolverket till justitieombudsmannen som protest mot den långa väntetiden för att få ut sina lärarlegitimationer, rapporterar P4 Göteborg. De menar att handläggningstiden, som för flera av dem uppgått i över ett år, har förhindrat dem från att söka fasta jobb eller få besked om framtiden. Pia Enochsson, chef över skolverkets utvecklingsavdelning, uppger att det är den höga arbetsbelastningen som gör att handläggningstiden blivit längre än förväntat. 100 anställda hos skolverket har i uppgift att handlägga de drygt 35 000 ansökningar som kommit in.

Text: Karin Björklund

Astronomer avslöjar ett svart håls intensiva magnetfält

alma.jpg

Ett forskarteam från Chalmers har med hjälp av superteleskopet Alma avslöjat ett extremt kraftfullt magnetfält mycket nära ett supermassivt svart hål i en avlägsen galax. Forskningsresultaten publicerades i tidskriften Science.

De nya observationerna hjälper astronomer att förstå både hur dessa bjässar i galaxers centrum, och tvillingstrålen av plasma som de ofta sprutar ut i höga hastigheter från sina poler, kan uppstå. Fram tills nu har man trott att starka magnetfält spelar en viktig roll, men bara svaga magnetfält långt från svarta hål – flera ljusår bort, har upptäckts. Nu har vi lyckats bevisa att de verkligen är väldigt starka, säger Ivan Marti-Vidal, som har lett forskarlaget på Chalmers.

Ständig uppkoppling skapar nya beteenden

laptop-classroom.jpg

Skärmsläckarskräck. Skärmsnegling. El-kontaktsökande. Vårt användande av laptops och smarta mobiler skapar helt nya vardagsbeteenden, visar en avhandling från Göteborgs universitet.

I sin avhandling har Tomas Lindroth studerat våra vanor kring mobil teknik och analyserat hur vi agerar på möten, i det offentliga rummet och i föreläsningssalen. Framförallt har han undersökt studenter vid Göteborgs universitet och iakttagit hur de beter sig i klassrummet när de använder mobiltelefoner och laptops under föreläsningarna.
– Studenterna tar del av många situationer samtidigt. Vissa sneglar på grannens dataskärm, andra stirrar på sin egen skärm samtidigt som de lyssnar på undervisningen och kollar Facebook eller granskar fakta kring det läraren nyss pratat om, säger han.

Tomas Lindroth, universitetsadjunkt vid Högskolan Väst och doktorand vid Göteborgs universitet.

Vernissage för Fotografi vid Akademin Valand

ff_konst.jpg

Sveriges enda högskoleutbildning i fotografi visar nu sin bredd i samtida fotografiskt berättande. Curator för examensutställningen från Fotografi vid Akademin Valand är Niclas Östlind. Vernissage på Röda Sten Konsthall, lördagen 25 april kl 12-17.

Vernissageprogram
Kl 13: Invigning
Kl 14.30: Utställningssamtal med Niclas Östlind, Maja Hammarén, Lasse Lindkvist och studenterna Gunéll Kulieva, Jenny Simmar och Andrea Grundt Johns

Utställningens öppettider
25 april - 17 maj 2015
Tisdagar-söndagar kl 12-17
Onsdagar kl 12-19
Måndagar stängt

Tekniksprånget får Reftecs stora pris 2015

Teknikspranget_-_Victoria_Ulrika_Katarina_och_Farhiya.PNG

Föreningen Reftecs stora pris 2015 går till Tekniksprånget, ett praktikprogram som drivs utav Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien på uppdrag av Skolverket. Motiveringen lyder:”Genom att erbjuda praktikplatser, riktade mot ingenjörsyrket, inom olika organisationer och företag bidrar Tekniksprånget till att säkerställa ett framtida intresse för ingenjörsjobb och samtidigt verka för att stärka den svenska konkurrenskraften med framtida ingenjörer.”

Föreningen Reftec är en sammanslutning för Sveriges sju största teknolog- och naturvetarkårer, där inräknat Chalmers Studentkår, Tekniska Högskolans Studentkår, Linköpings teknologers studentkår, Teknologkåren vid Lunds Tekniska Högskola, Teknologkåren vid Luleå tekniska universitet, Umeå naturvetar- och teknologkår samt Uppsala teknolog och naturvetarkår. Föreningens syfte är att tillvarata medlemmars gemensamma intressen och representerar cirka 70 000 studenter, vilket motsvarar ungefär 1/5 av de högskolestuderande i Sverige.
Reftecs styrelse består av kårordförandena från de sju medlemskårerna.

Vill du engagera dig i GFS?

logo_0.jpg

GFS - Göteborgs Förenade Studentkårer söker nu studenter till uppdragen som verksamhetsrevisorer för GFS, revisorssuppleant för Folkuniversitetet, SUS-samordnare samt GFS valberedning.

Alla medlemmar i varje medlemskår kan nominera sig själv eller någon annan. Nomineringsstopp är midnatt söndagen den 7 maj. Nomineringar skickas till valberedning(at)gfs.se

Bifoga följande i nomineringen

Namn och kontaktuppgifter (mail och telefon) till den nominerade
Kort motivering eller om du nominerar dig själv, en halv sida personlig presentation och gärna 1-2 relevanta referenser
Namn, kårtillhörighet och kontaktuppgifter till dig som nominerar.

Valberedningen kommer att hålla intervjuer i två veckor efter nomineringsstopp.

Studentnyheterna i K103 rapporterar det senaste från studentvärlden – både i Göteborg och i landet. I radion hör du oss varje hel timme.

Redaktion

Jonas Andersson, Eva Gustavfsson, Karin Björklund och Annie Cervin.

Följ oss via RSS

Kontakt

studentnyheterna@k103....