Studentnyheterna

Chalmers Studentbostäder inför eget kösystem

Chalmers_studentbostader.png

Chalmers studentbostäder slutar förmedla lägenheter via boplats Göteborg. Från och med den 1 april inför man istället en egen bostadskö. Syftet är främst att förmedla lägenheter till studenter vid Chalmers, och i det nya kösystemet ges därför förstaårsstudenter vid Chalmers förtur till enrumslägenheter. Dess utom får man som medlem i Chalmers studentkår två köpoäng för varje ködag, till skillnad den som är medlem i någon av Göteborgs universitets studentkårer som endast ges en poäng per ködag.

Text: Nestor Morberg

Öppet seminarium om det fossila bränslets roll i kapitalismens utveckling

Malm_och_Thorn.png

Andreas Malm, humanekolog vid Lunds universitet och författare till boken ”Fossil Capital: The Rise of Steam Power and the Roots of Global Warming”, kommer till Göteborg för att gästföreläsa om det fossila bränslets roll i kapitalismens utveckling. Tid och plats är 13.15 tisdag den 28 februari, sal F 417 i F-huset på Campus Haga. Föreläsningen arrangeras av Håkan Thörn. Mer information om evenemanget hittar du på Samhällsvetenskapliga fakultetens hemsida där du kan klicka dig fram till kalendern.

Text: Nestor Morberg

Kulturkalaset bantar programmet 2017

goteborgs-kulturkalas-og-a645f16cec215ed389234e0c04441c74556f939f85598a0ec4e44affdae57ab0.jpg

I år blir Kulturkalaset en dag kortare och många festplatser färre. Göteborg och Co genomför årligen flertalet evenemang; Göteborgs Kulturkalas, Vetenskapsfestivalen, Göteborgspriset, Student Göteborg och Julstaden Göteborg. Det sistnämnda har haft svårt att täcka upp för sina kostnader och därför har man nu beslutat att övriga projekt måste dela med sig av sin ekonomi. Årets Kulturkalas kommer därmed anordnas 16-20 aug istället för 15-20 aug som tidigare annonserats. De festplatser som stryks ur programmet är bland annat Kanaltorget, Packhuskajen, Kungsportsplatsen och Jussi Björlings plats. Kungstorget finns också på listan av områden som slopas, men här öppnar Göteborg och Co upp för möjligheten till räddningsaktion. Den som är villig att täcka kostnaden, 2,4 miljoner, för att inkludera platsen i Kulturkalasets program får en unik möjlighet till exponering och att sätta sitt namn på platsen under evenemanget.

Nina Björk gästar GU för samtal om nya boken Drömmen om det röda

drommen-om-det-roda-vinjett.png

Journalisten och författaren Nina Björk gästar den 28 februari Göteborgs Universitet för ett samtal om sin nya bok Drömmen om det röda: Rosa Luxemburg, socialism, språk och kärlek.

Föreläsningen hålls på Humanisten i Stora hörsalen mellan 15:15 - 17:00 tisdag 28 februari.

Samtalet ingår i kursen Life writing och är öppen för alla i mån av plats. Ingen föranmälan, kom i tid!

Vetenskapsjournalist, geodet och fysiker blir Chalmers hedersdoktorer 2017

hedersdoktorer.jpg

Kaianders Sempler, som sedan slutet av 1970-talet publicerat populärvetenskapliga texter och illustrationer i bland annat tidningen Ny Teknik, utses till hedersdoktor vid Chalmers tekniska högskola 2017. Han får sällskap av geodeten Kristine M. Larson och fysikern Steven Girvin från USA.

Kaianders Sempler utses till hedersdoktor på Chalmers för sin framstående gärning som vetenskapsjournalist och folkbildare inom naturvetenskap och teknik. Genom sitt arbete med både text och bild är han en föregångare i dagens vetenskapliga kommunikation inom både forskning och undervisning.

Kristine M. Larson utnämns till hedersdoktor för sin banbrytande forskning om hur man använder GPS-signaler för att mäta markfuktighet, snödjup, vegetation, och havsnivå. Hennes arbete bidrar till förbättrade hydrologiska studier, väderprognoser, klimatmodeller, och skattningar på en stigande havsnivå; områden som har en stor relevans för hållbar utveckling i ett globalt perspektiv.

Steve Girvin tillbringade två år som post-doc på Chalmers under 1980-talet och knöt då kontakter med svenska forskare som har lett till flera efterföljande samarbeten. Han har frekventa kontakter med Institutionen för mikroteknologi och nanovetenskap på Chalmers rörande forskning om kvantdatorer. Förutom direkta forskningssamarbeten har han bidragit som rådgivare i organisationskommittéer och som talare vid lokalt arrangerade workshops och konferenser, senast vid Initiative Seminar on Quantum Technology i december 2016.

José González blir co-curator av Clandestino Festivalen

Jose_Gonzalez_photo_by_Malin_Johansson-1250-kopia.jpeg

José González blir co-curator för årets Clandestino Festival som gör sin femtonde upplaga i Göteborg den 8-11 juni. De första artisterna som nu presenteras till festivalprogrammet är Maya Dunietz, Mario Batkovic, Noura Mint Seymali och Family Atlantica. Festivalens tema är i år rätten att berätta – som också manifesteras genom en serie offentliga föreläsningar under våren, parallellt med kurs i kreativt skrivande för nyanlända.

Clandestino vill motverka den rådande bilden av kulturskillnader, enligt vilken människor från andra kulturer många gånger framställs som överhängande hot. De angriper denna föreställning med metoder som utplånar skiljelinjer som exkluderar grupper från kulturlivet i Göteborg. Bl.a. anordnar man redan under våren en samtalsserie med författare under temat "rätten att berätta", samt en kurs i kreativt skrivande för nyanlända – ledd av flerfaldigt prisade författaren Hassan Blasim som själv flytt från Irak till Finland.

Clandestino Festival – som firar 15 år i år – äger rum den 8-11 juni. Musikern José González har utsetts till festivalens co-curator, tillsammans med Aleksander Motturi som är konstnärlig ledare.

Fler artister till summerburst 2017

logo_retina_orange_x2.png

Summerburst äger rum den 2-3 juni i Göteborg och nu ansluter sig fler artister till deras program. Houseduon Dimitri Vangelis & Wyman och Mike Perry spelar i båda städerna i sommar.

Sedan tidigare är Axwell & Ingrosso, Zara Larsson, Justin Bieber, Tiësto och David Guetta med flera klara för festivalen.

Infomöte på K103 - 2 & 8 februari

K103_FB_Banner_150914_rgb.jpg

Är du intresserad av att sända radio? Vill du testa på att vara nyhetsuppläsare, reporter eller programleda ett eget program? K103 är alltid öppet för nya medlemmar, i alla åldrar och av alla kön! Om du vill veta mer om vad vi gör på K103 är du välkommen på infomöte kl 17.30 den 2 februari, eller om du inte kan då har vi ett till möte den 8 februari.

Det går även bra att kontakta oss på info@k103.se.

Text: Karin Björklund

GU-professor dömd för försök att hitta läcka

image.jpg

Idag dömdes Christina Thomsen Thörnqvist, professor vid GU, för brott mot efterforskningsförbudet till att betala dagsböter på 15 000 kronor och dessutom 35 000 i rättegångskostnader. Det var efter att GöteborgsPosten tagit kontakt med henne angående information om intern kritik riktad mot henne som hon försökte hitta vem som läckt informationen till GP, något som är förbjudet för att skydda uppgiftslämnares rätt till anonymitet.

Det var stiftelsen Academic Rights Watch som anmälde henne och idag dömdes hon mot sitt nekande. Försvaret hävdar att det mail som använts som bevis där Thomsen Thörnqvist konfronterar den hon misstänker är läckan, var frågor som ställdes rent retoriskt och inte var efterforskningar. Åklagare Peter Larssons uppfattning är att detta inte spelar någon roll:

- Bara genom att ställa frågor kring hur det har skett utgör en risk för att källan kan avslöjas och det tillåter inte lagen, sade han bland annat i sin slutplädering.

Text: Karin Björklund

Förslag om skärpta lärarkrav

Helene.jpg

Det har länge varit känt att lärarutbildningen på Sveriges högskolor och universitet har en stor andel avhopp tidigt under studiegången. Universitetskanslersämbetet fastslog nyligen att det huvudsakligen är studenter med låga gymnasiebetyg som väljer att hoppa av. Paradoxen i detta är att eftersom lärarbristen är stor har regeringen satsat på att utvidga lärarutbildningen. En stor andel av de som då antas i dag har relativt låga betyg och då kommer fler studieplatser bara att leda till fler avhopp om det inte blir högre ansökningstryck.

Högskoleminister Helene Hellmark Knutsson (S) vill nu se över kraven och säger till nyhetsbyrån TT att hon ser två alternativ: antingen en lämplighetsbedömning av de sökande eller att höja betygskraven. Lämplighetsbedömning testas just nu på Linnéuniversitet och Jönköping University där behöriga ansökande genomgår intervjuer som del av ansökningsprocessen, och de inväntar utvärderingen av testet.

Text: Karin Björklund

Studentnyheterna i K103 rapporterar det senaste från studentvärlden – både i Göteborg och i landet. I radion hör du oss varje hel timme.

Följ oss via RSS

Kontakt

studentnyheterna@k103....