Studentnyheterna

Dansa med Patriciabaletten?

patric.jpg

Vill du prova på danssällskapet Patriciabaletten. Måndagen den 29 september och onsdagen den 1 oktober är det dags för nyintag! Nyintaget är båda dagarna mellan 18:00 och 21:00 och hålls i Musikrummet i Studenternas Hus, Götabergsgatan 17. Kom ihåg att ta med träningskläder- och skor.

Professor Lars Marcus rekryterats till Chalmers, i satsning på stadsbyggnad.

prof.jpg

Som arkitekt och professor i stadsbyggnad på Kungliga tekniska högskolan, KTH, har Lars Marcus byggt upp forskning om stadens byggda form och hur människor använder staden, ett område kallat urbanmorfologi. Nu rekryteras Lars Marcus och några yngre forskare för att fortsätta utveckla området med Chalmers som bas, och stärka Chalmers forskning på såväl Arkitektur som styrkeområdet Samhällsbyggnad.
Lars Marcus tillträder sin nya tjänst på Chalmers i november 2014.

Teatersport i Folkteaterns Foajé i höst

teatersport.jpg

Teatergruppen Rattle bjuder på improvisationsteater och teatersport i Folkteaterns Foajé fyra tisdagar under hösten. Gäster från andra improvisationsgrupper kommer dessutom att bjudas in att spela med, eller kanske mot. Säsongspremiären går av stapeln den 23 september.

Teatersporten kan därefter ses i Folkteaterns Foajé följande tisdagar 14 oktober, 11 november och 9 december. Klockan 19-21.

Chalmers först att använda ljud för att kommunicera med konstgjord atom

atom.jpg

Forskare vid Chalmers är först med att visa att man kan använda ljud för att kommunicera med en konstgjord atom. Därmed kan de demonstrera kvantfysiska fenomen med ljud i stället för ljus.
Att enskilda atomer växelverkar med ljus är välkänt och har studerats ingående inom området kvantoptik. Växelverkan med ljud har däremot varit mycket svårare att åstadkomma. Chalmersforskarna har nu lyckats med ett experiment där akustiska vågor kopplar till en konstgjord atom. Studien är ett samarbete mellan experimentella och teoretiska fysiker. Resultaten publiceras i tidskriften Science.

260 nya studentbostäder inom fyra år

1225074_1200_675.jpg

SGS Studentbostäder har av fastighetnämnden beviljats en markanvisning vid Sven Brolids väg/Varholmsgatan i Sandarna.

Det innebär att SGS kommer att bygga cirka 260 nya studentbostäder. Beräknad inflyttning är hösten 2018, men det finns redan ytterligare 89 bostäder som byggs just nu i samma område och som har inflyttning i maj 2015.

Angelica Capitao Patrao

Nysatsning på lärare i matematik och naturvetenskap

Sverige har akut brist på lärare i matematik och naturvetenskap. Därför startar en specialsydd lärarutbildning i de två ämnena våren 2015, ett resultat av en gemensam satsning av Göteborgs universitet och Göteborgs Stad.

Efterfrågan på lärare kommer att öka framöver. Var fjärde lärare går i pension de närmaste tio åren och samtidigt är det inte tillräckligt många som tar en lärarexamen inom bland annat matematik och naturvetenskap
Göteborgs universitet och Göteborgs Stad gör därför en gemensam och särskild satsning för att öka andelen behöriga lärare i matematik och naturvetenskap, en satsning som regeringen i juli beslutade att stödja med fyra miljoner kronor. Utbildningen vänder sig till personer som redan är ämnesbehöriga inom matematik och NO.

Angelica Capitao Patrao

Glöm inte att rösta!

voting.jpg

Nu på söndag den 14 september är det val till riksdag, kommun och landsting, och om du bor i Göteborg så är det även folkomröstning om trängselskatt. Vallokalerna i Göteborg har öppet från klockan 8 till klockan 20 på valdagen. På ditt röstkort finns adressen till din vallokal och information om vilka val du har rösträtt i. Har du redan förtidsröstat men ångrat dig så kan du gå och rösta igen på valdagen, det är i så fall din nya röst som gills.

Vem får sitt namn på spårvagnen i år?

sparvagn.JPG

För 19:e året i rad delar Göteborgs Spårvägar ut sitt Kulturpris och vinnaren får sitt namn på en spårvagn. I år går priset till en mycket folkkär göteborgare som underhåller oss såväl i TV-rutan som musikaliskt på scen.
Är du nyfiken på vem det är? Då ska du gå till Drottningtorget onsdagen den 17 september kl. 16.00. Då kommer nämligen årets pristagare körandes i sin egen vagn.

Angelica Capitao Patrao

Debatt mellan toppnamn på Handels

Den 11 september anordnar Handelshögskolan i Göteborg en debatt inför riksdagsvalet på söndag. Det är toppnamnen i Göteborg som kommer att debattera allt från skatter till bostadssituationen och det hålls i Malmstenssalen på Handels klockan 17.00. Samtliga GU-studenter är inbjudna och trycket beräknas vara stort. Alla riksdagspartier har bjudits in till debatten men Sverigedemokraterna har avböjt inbjudan.

Text: Karin Björklund

Välkomstveckorna för internationella studenter igång på Chalmers

welcome_day_publik_665x330.jpg

Mottagningen för nya internationella studenter har kickat igång på allvar. Förra måndagen mötte Chalmers högskola och CIRC upp långväga studenter på flygplatserna. Dagen därpå var det Welcome day för drygt 800 studenter i en fullsatt RunAn.
Till höstens terminsstart har 800 nya internationella studenter kommit till Chalmers. Det är högre siffror än någonsin tidigare.
– Det är all time high för oss, utbrast prorektor Mats Viberg på välkomstdagen.

International Reception Committee (CIRC) är en grupp masterstudenter, som arbetar med att planera och genomföra den internationella mottagningen som är mycket uppskattat. På det omfattande välkomstprogrammet står först och främst att få en phadder, men också att lära känna båda campus - dess traditioner och historia, spårvagnsrally i stan, en swedish sittning, bastubad och mycket, mycket mer.

Studentnyheterna i K103 rapporterar det senaste från studentvärlden – både i Göteborg och i landet. I radion hör du oss varje hel timme.

Redaktion

Karin Björklund, Simon Gustafsson, Annie Cervin, Joacim F Kaiberger, Max Thorén, Matilda Carlström, Joel Eriksson, Jonathan Otter, Simone Ungerbäck, Moa Linjer, Elinor Strand och Angelica Capitao Patrao.

Följ oss via RSS

Kontakt

studentnyheterna@k103....