Studentnyheterna

Håkantröja till salu

hakan.jpg

Nästa helg är det dags för Håkan Hellströms spelningar i Göteborg, och för den som vill känna sig rikigt fin på spelningen auktioneras nu en signerad tröja ut på Tradera. Det är butiken Emma och Malena som står bakom tröjan och pengarna som kommer in ska gå till Barncancerfonden.

Megaloppis i Majorna

majorna.jpg

I helgen är det dags för den årliga megaloppisen i Majorna. Under söndagen så kan alla som är sugna på nya prylar, eller att bli av med gamla, ta sig till stadsdelen och slå upp sitt bord på gatan. Loppisen pågår mellan 11 och 17.

Andra Långdagen närmar sig

andra_lang.jpg

För den som är sugen på folkfest är Andra Långgatan stället att vara på på lördag. Då är det nämligen dags för den elfte upplagan av Andra Långdagen. Utöver de gamla vanliga barerna dyker även matstånd och DJ-bås upp på gatan. Evenemanget startar vid 12-tiden och håller på till kvällen.

Minskad arbetslöshet hos unga

Namnlos.jpg

Framtiden kanske ser ljusare ut än vad man tror som student. Sysselsättningsgraden hos unga har nämligen ökat med 3,4 procent. Detta visar SCB:s nya rapport som jämför det första kvartalet 2016 med samma period förra året. Framförallt är det hos kvinnor sysselsättningsgraden ökat, där ökningen låg på hela 4,7 procent.

Konstfestivalen Artscape

21 juli till 25 augusti kommer 20 av världens bästa gatukonstnärer till Göteborg för gatukonstfestivalen Artscape. Det är den största festivalen i sitt slag som någonsin arrangerats i Skandinavien. Allt från graffiti till gerillastickning kommer att pryda Göteborg under en dryg månad. Initiativet är ett samarbete mellan Göteborgs tio stadsdelar samt några privata aktörer och är en del av firandet av stadens 400 års-jubileum.

Grönt är skönt

Centerpartiets ungdomsförbund har nu gått ut med ett förslag om att legalisera cannabis. Detta för att de anser att förbudet gör mer skada än nytta. Drogen kan variera i styrka och blandas ofta ut med andra substanser av langare, vilket gör att risken för skador vid användandet stor.

- Med en legaliserad och beskattad försäljning frigörs polisresurser till att hantera mer allvarliga brott, samtidigt som en ny inkomstkälla låter samhället satsa mer på vård och omhändertagande av de personer som börjar missbruka. Precis som med alkohol, säger Magnus Ek från Centerpartiets ungdomsförbund.

Arkiv X vs James Bond

Enligt rykten som startade på Twitter i veckan kan nästa James Bond kanske spelas av en kvinna. Amerikanska Gillian Anderson, känd från bland annat Arkiv X, säger där att hon gärna hade tagit på sig rollen. Daniel Craig, som spelat agenten i de senaste filmerna, kommer inte att reprisera rollen. Andra som varit på tapeten är Idris Elba och Tom Hiddleston.

Zlatan klar för Manchester United

Zlatan är klar för Manchester United. Enligt holländska De Telegraaf kommer han först att spela i laget för att sedan gå över till att bli tränare. Brittiska the Mirror fyller på med information om att fotbollsstjärnans lön kommer att ligga på 250 000 pund, eller cirka tre miljoner kronor, i veckan.

Dômen Konstskola aktuell med vårutställning

Denna vecka är sista chansen att kolla in vårutställningen på Dòmen Konstskola i Björngårdsvillan, Slottskogen, där studenterna presenterar sina favoritverk. Sista dagen att komma och titta är den 29:e denna vecka.

Sämre sömn hos unga på grund av sociala medier

woman-girl-technology-music.jpg

Sju av tio uppger att de ibland har har sömnsvårigheter och ett av de främsta skälen är att man i dag tar med sig surfplattan eller mobilen till sängs.

Drygt 3000 personer medverkade i en undersökning genomförd av försäkringsbolaget IF där det framgår att många har problem med sömnsvårigheter. En tredjedel av de unga (15-29 år) tror att deras användning av sociala medier förstör deras nattsömn. 82 procent i samma åldersgrupp säger sig också ta med sig digitala prylar till sängs när de gått och lagt sig.

Användning av sociala medier gör att man varvar upp, när hjärnan egentligen behöver varva ner för att kunna sova. Förutom att hjärnan aktiveras vid användning av sociala medier kan ljuset från digitala skärmar lura kroppen att tro att det är dag. Ljuset trycker ner sömnhormonet melatonin vilket resulterar att det blir svårt att sova.

Sömnen är viktig för att vi ska kunna ladda upp hjärnan och under sömn rensar hjärnan sig från biprodukter som den tagit in under dagen. Att ha dålig sömn kan resultera i en rad konsekvenser. Framförallt kan det resultera i att man fungerar sämre i skola och arbete, men även saker som humör blir påverkat. I det långa loppet påverkar det även vår hälsa negativt.

Psykiska och fysiska följer av dålig sömn kan vara ångest, depression, utbrändhet men också hjärtkärlsjukdom och diabetes. Det finns även forskning som tyder på att immunförsvaret blir lidande av sömnbrist.

Studentnyheterna i K103 rapporterar det senaste från studentvärlden – både i Göteborg och i landet. I radion hör du oss varje hel timme.

Följ oss via RSS

Kontakt

studentnyheterna@k103....