Studentnyheterna

Kapten Röd vill nå alla - presenterar turnén HUNDRALAPPEN

För att nå ut till så många som möjligt kommer Kapten Röds sommarturné, som namnet antyder, att kosta hundra kronor att besöka.

Turnén sträcker sig över elva speltillfällen och platser, utöver tre festivalspelningar. Turnén avslutas i Göteborg på Trädgårdsföreningen den 2e september.

TURNÉDATUM:
Malmö - Folkets Park 17/6
Västerås - Cityfestival 29/6
Halmstad - Brottet 7/7
Eskilstuna - Parken Zoo 8/7
Norrköping - Hugo 21/7
Örebro - Strömpis Trädgård 3/8
Hofors - Folkets Park 5/8
Helsingborg - Sundspärlan 11/8
Trollhättan - Folkets Park 18/8
Huskvarna - Folkets Park 19/8
Göteborg - Trädgårdsföreningen 2/9

FESTIVALER:
Brännbollsyran - 2/6
Öland Roots - 15/7
Uppsala Reggae Festival - 12/8

Göteborgs stadsmuseum stället ut Freddie Wadlings okända samling

För snart ett år sedan gick Freddie Wadling bort. Sedan dess har Göteborgs stadsmuseum gått igenom delar av dödsboet för att samla material till en utställning som öppnar den 2e juni i sommar. När Freddie Wadlings hus brann ner 2014 så blev bara garaget kvar, och det är kartonger med skisser, teckningar, foton och serietidningar som under lång tid stått orörda i just garaget som kommer att utgöra utsällningen vid namn Freddie Wadlings kabinett.

Foto: TT

Litteratursamtal kan ha en terapeutisk effekt

En studie vid Göteborgs universitet, genomförd av psykologen och forskaren Elisabeth Punzi, visar att samtal om litteratur och konst kan ha terapeutiska effekter efter trauman och svåra händelser.

Projektet, som heter Narrativ som resurs, har visat exempel på framgångsrika försök där samtal kring litteratur, konst och att själv måla eller skriva, har hjälpt patienter att prata om sina trauman eller upplevelser.

Elisabeth Punzi menar att det är viktigt att lyfta alternativ behandling när behandlingsmetoder som elchocker och medicinering ökar.

Artikeln The Incorporation of Literature Into Clinical Practice publicerades i det senaste numret av den vetenskapliga tidskriften The Humanistic Psychologist som ges ut av The American Psychological Association (APA).

Förlängd nomineringstid till Göteborgs Universitets Studentkårer (GUS)

1275336_logo_gus_sv.png

Förlängd nomineringstid! Är du intresserad av att engagera dig i frågor som rör studenterna vid GU? Se efter om någon av posterna nedan skulle vara någonting för dig.

Posterna de söker är:
*GUS ordförande
*GUS vice ordförande
*Verksamhetsrevisor
*Ekonomisk revisor
*Studentövermarskalk
*Vice student övermarskalk
*Härold

För att nominera dig eller någon annan mailar du valberedningen på val@gus.gu.se.
Valberedningen svarar även på frågor gällande valet.

Sista dag att nominera är onsdagen den 5 april, kl 23:59.

Läs mer om GUS på http://gus.gu.se/

Way Out West + West Pride = Sant!

nyhet-slider-wow-west-pride.jpg

Göteborgsfestivalen Way Out West har länge jobbat med hållbarhet i olika former, och de senaste åren har de legat i framkant i och med besluten att bara servera vegetariskt, avstå från mjölk och erbjuda hela alkoholfria barer. Nu tar de det hela ett steg längre och annonserar ett samarbete tillsammans med West Pride för mänskliga rättigheter.

Samarbetet kommer innebära ett utbyte av kunskap och insikt, och det första steget är för Way Out West att genomgå West Prides HBTQ-diplomering. Vad detta sedan mer konkret kommer resultera i återstår att se, men förhoppningen är att samarbetet ska skapa ringar på vattnet som kommer leda till ökad förståelse för mänskliga rättigheter och alla de orättvisa livsvillkor som tyvärr existerar.

Göteborg får en egen street food-marknad

img40811.jpg

Göteborg ser ut att få sin allra första street food-marknad med fullständiga rättigheter. Marknaden, som går under namnet Lindholmen Street Food Market, öppnar nu på lördag den 1 april och kommer rymma allt ifrån kockar från lokala restauranger och food trucks till andra aktörer som jobbar med bla. kaffe och blommor.

Gemensamt för allt som serveras är att ingenting får kosta över 90 kronor och att det även säljs mindre och billigare portioner. Marknaden kommer ha öppet varje lördag i april, och ambitionen är sedan köra varje lördag resten av året, men det återstår att se. Om detta låter trevligt är det Anders Carlssons gata 2-4 mellan klockan 12-18 som gäller, i Kooperativet Lindholmens lokaler.

Biljettsläpp för Klubbland på Liseberg

hakan.jpg

2017 ser ut att bli ännu ett stort år för Håkan Hellström. I sommar ger han sig dels ut på sin första sommarturné på fyra år, samtidigt som han redan i vår får sitt eget Klubbland på Liseberg.

Klubbland är en musikalisk åktur som beskrivs som både en upplevelse och en attraktion, där vi får följa Håkans resa från Jazzhusets lilla scen till utsålda konserter på Ullevi. 22 april slår portarna upp och redan nu den 2 april klockan 10.00 (som även råkar vara Håkans födelsedag) släpps de första biljetterna på Liseberg.se.

Medicinarespexet med premiär den 1 april

Khan_Khan_i_Ost.jpg

Lördagen den 1 april har medicinska spexarcorpsen premiär för sin föreställning "Marco Polo -Khan Khan i Öst", en handling som utspelar sig 1367 under det Mongoliska rikets mest praktfulla era. "Handelsresenären Niccólo Polo har tagit med sin son Marco till Mongoliet, som nu skall fostras till ett liv i guldets tjänst. Han finner dock inget som helst intresse i det." En föreställning som beskrivs med kulturkrockar, maktspel, triangeldrama och mord. Tycker du att det låter spännande så går premiären 18.00 på Konserthuset Stenhammarsalen. Är du student kostar det 120 kr, övriga går in för 200 kr. Förköp görs på 031-7265310 eller på www.gso.se. Om du dessutom är intresserad av att gå på kalas efteråt så mejla spex@saks.gu.se för mer information!

Harry Potter in concert på Konserthuset

Konserthuset.jpg

Älskar du Harry Potter och hans magiska värld? Är du kanske ute efter en filmupplevelse utöver det vanliga? Då kan du den 22 maj se filmatiseringen av JK Rowlings bok "Harry Potter och de vises sten" på stor filmduk med Aalborgs symfoniorkester som framför musiken, komponerad av Oscarsvinnaren John Williams. Det är den första delen i filmkonsertserien. Evenemanget börjar 19.30 på Göteborgs Konserthus och kostar 500 kr. Filmen visas på engelska med svensk textning.

Per Salberger invald i Akademien

persalberger.jpg

Vid den årliga sammankomsten den 8 mars valdes Per Salberger in som svensk ledamot i akademien inom ämnet matematik. Han är professor i matematik vid Chalmers tekniska högskola och arbetar med den aritmetiska algebraiska geometrin som studerar lösningar till system av diofantiska ekvationer. Salberger har i samarbete med ledande analytiska talteoretiker sedan år 2000 bland annat utvecklat Heath-Browns determinantmetod. Metoder inom aritmetisk geometri används idag inom kryptering.
Här kan du läsa mer: http://www.kva.se/Nyheter/2017/matematikern-per-salberger-ny-ledamot-av-...

Studentnyheterna i K103 rapporterar det senaste från studentvärlden – både i Göteborg och i landet. I radion hör du oss varje hel timme.

Följ oss via RSS

Kontakt

studentnyheterna@k103....