Studentnyheterna

Stort namn till Way Out West

Way Out West fortsätter att presentera stora namn till sommarens upplaga av festivalen. Det senaste att läggas till line-upen är neo-soul-drottningen Erykah Badu. Detta betyder att hon gör comeback på Göteborgsfestivalen efter att ha spelat i Slottskogen redan 2007.

Way Out West har nu även släppt endagsbiljetter och det går att planera in vilka dagar artister som Stormzy, Solange, The Cure och Cardi B tar plats på scen. Festivalen pågår mellan 8-10 augusti.

Foto: Elias Assar Gustafsson/Way Out West

Framstående studieprestationer uppmärksammade

Sedan 2012 delas John Ericsson-medaljer ut till de sex främsta civilingenjörs- eller arkitektstudenterna på Chalmers som tagit examen under det senaste året. I slutet på maj var det dags för utdelning i Chalmersska huset och årets medaljörer är Emily-Claire Goksöyr, Frida Nerdal, Emil Ejbyfeldt, Ludwig Tranheden, Andréas Sundström och Jonathan Jogensjö.

”Beskedet om att jag skulle få denna medalj kom helt oväntat och det känns mycket hedrande. Jag gick teknisk fysik som har varit både utmanande och lärorikt. Civilingenjörsexamen innebar dock inte slutet på min Chalmerstid. Redan en månad in i mitt exjobb fick jag frågan om att stanna kvar och doktorera i laser-plasmafysik, så jag blir kvar på Chalmers ett tag till. Min forskning handlar om hur man kan använda högintensitetslasrar för att accelerera joner ur plasmat som bildas när lasern träffar sitt strålmål”, säger medaljören Andréas Sundström till Chalmers officiella hemsida.

West Pride närmar sig

Det här årets upplaga av West Pride pågår under perioden 12-16 juni. Invigningen sker i Bältespännarparken i centrala Göteborg och bland festivalprogrammets höjdpunkter finns bland annat Beatrice Eli, Sebastian Walldén, Familjen Kaos och Drag- och Burlesque-galan.

Lördagen den 15:e juni är det dags för Pride-paraden som har sin rutt från Götaplatsen via Kungsportsavenyn och Brunnsparken fram till Bältespännarparken.

Foto: West Pride

IT ooch sakernas internet som lösning på de globala utmaningarna

60154818_659229221157307_8206004824005672960_n.jpg

Lindholmen Students for Sustainability och Göta studentkårs IT-sektion fortsätter sin nya lunchföreläsningsserie om IT och hållbarhet. Denna gång har de bjudit in Lars-Erik Lindberg, innovationsledare på Ericsson, för att prata om olika initiativ från Ericssons innovationsgarage och hur dessa initiativ tar upp de hållbara utvecklingsmålen. Några exempel är hur man sparar bina, automatiserad stadsbostad, stranduppvärmning, autonom körning i samband med körning, energieffektiva tjänster av droner, sjöfart, hantering av stormvatten och lokal energimarknad för att minimera miljöpåverkan.

Föreläsningen sker på onsdag den 22 maj 12-13 på Gröna Torget i Patriciahuset på Forskningsgången 6. Det kommer att finnas lunchmackor som tillhandahålls enligt principen "först till kvarn".

Mer info finns i eventet: https://www.facebook.com/events/382672222339301/

Yarnbombing på kulturhuset Kåken

a1e9e6cc-050a-4047-a172-8ee41a6d908e.JPG

Den 18 maj anordnar kulturhuset kåken kurs i Yarnbombing, detta tillsammans med textilkonstnären Frida Rådlund. Under workshopen kommer deltagarna lära sig leka med och utsmycka staden med textil. Enligt Frida Rådlund är Yarnbombing en typ av grafittikonst som handlar om att liva upp det offentliga rummet. Det kommer från en gren ur grafittin som syftar till att motverka det ”gråa och fyrkantiga” i städerna.

Kursen är gratis men föranmälan krävs.

Megaloppis i Majorna fyller 10 år

53081087_2397771793575566_2151522124144050176_n.jpg

I år firar megaloppisen i Majorna 10år. Evenemanget som äger rum den 26maj har hittills 25 tusen intresserade på Facebook och i år utlovar arrangörerna något extra för besökarna. Under dagen kommer det arrangeras jubileumsfestligheter och veckan inför kommer det hållas seminarier med temat hållbarhet med bostaden i fokus. Detta berättar hyresgästföreningen på sin hemsida.

Vem som helst får ställa upp ett bord för att sälja sina gamla tillhörigheter och ingen föranmälan krävs.

IFK Göteborg möter Malmö FF

Ifk_goteborg_supporters.jpg

Torsdagen den 16 maj möter IFK Göteborg Malmö FF på gamla Ullevi. MFF leder just nu allsvenskan med ett poäng över Göteborgslaget och matchen förväntas bli en rysare. Förra året hamnade IFK på plats 11 i allsvenskan men detta säsong har hittills varit succé för laget som gör sin bästa säsong till mål sett på 25 år.

Art of Banksy utställning kritiseras

1024px-Banksy_people_Clerkenwell.jpg

Utställningen Art of Banksy öppnade lördagen den 11 maj och har sedans dess möts av mycket kritik. Inte minst från konstnären själv. Utställningen är en av många som anordnas runt om i välden och på konstnärens hemsida kan man läsa att utställningen inte är gjord med Banksys godkännande. Kritiken riktas mot att utställarna begär höga inträden utan att konstnären får ta del av inkomsterna.

- Det är ju så det är. Men samtidigt finns stort intresse av att se hans konst, säger Stefan Papangelis på Nordin Exhibitions som producerar utställningen till ETC.

Banksy är en av väldens mest kända gatukonstnären och har under sin karriär lyckats hålla sig anonym. Det senaste året har hans verk sålts på auktion för över en miljon pund.

Art of Banksy i Göteborg har sedan dess blivit vandaliserad med klotter. Arrangören har polisanmält händelsen.

Maxida Märak till Pustervik

58549502_1518091581654123_1818299878212632576_n.jpg

Maxida Märak kommer till Pustervik fredagen den 17 maj i det näst sista stoppet på hennes Sverigeturné. Sångaren är aktuell med sin nya singel Hatar och i höst släpper Märak sitt debutalbum. Arrangören för eventet är klubben Instant och åldersgränsen är 18år.

- Det känns fantastiskt! Jag trivs mycket bättre på resande fot än att vara stillasittandes, och min favoritdel i de här yrket är just livebiten. Extra kul känns det också för att vi ger oss ut med nytt material, som känns så viktigt att äntligen få kunna förmedla, säger Maxida Märak om turnén.

Hur arbetar FN med de globala målen?

UN_flag.png

På torsdag den 16e maj har du chansen att få reda på detta! Ulrika Modéer som är chef för FN:s utvecklingsprogram(UNDP)s externa relationer och påverkansarbete, kommer under Torsdagen den 16e maj att redovisa och diskutera FN:s arbete. Samtalet kommer handla om FN:s arbete för att uppfylla de globala utvecklingsmålen. Det kommer hållas mellan kl 10-11 på Universitetsplatsen 1. Presentationen är gratis men om en verkligen vill vara säker på en plats kan en anmäla sig på samfak.gu.se. Presentationen kommer hållas på engelska och är tillgänglig för alla!

Studentnyheterna i K103 rapporterar det senaste från studentvärlden – både i Göteborg och i landet. I radion hör du oss varje hel timme.

Följ oss via RSS

Kontakt

studentnyheterna@k103....